Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 08:00

Τι συμβαίνει με το ίντερνετ στο Ιράν; Επιβλήθηκε black out για να συγκρατηθεί η οργή για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η οργή είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στο Διαδίκτυο του Ιράν έπειτα από αρκετές ημέρες διαμαρτυριών που ξέσπασαν μετά την είδηση του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση επειδή φορούσε «λάθος» την μαντίλα στα μαλλιά της. Οι πολίτες του Ιράν παρά την ακραία βία από το καθεστώς δεν έχουν τρομοκρατηθεί και εξακολουθούν να διαμαρτύρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Τεχεράνης, της περιοχής του Κουρδιστάν αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, μερικές εκ των οποίων θεωρούνται ακραία συντηρητικές.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, από τις συγκρούσεις δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (υπάρχουν αναφορές για περισσότερους από 50). Σύμφωνα με το BBC, οι δυνάμεις της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει επίθεση στα μέσα ενημέρωσης και τους ακτιβιστές, καθώς από τη Δευτέρα έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 10 δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα ανάμεσά τους και εκείνη που έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου της Αμινί.

Μπλόκο στο ίντερνετ;

Η ομάδα παρακολούθησης του Διαδικτύου NetBlocks δήλωσε ότι το Instagram και το WhatsApp - δύο από τα σημαντικότερα εργαλεία επικοινωνίας που συνήθως επιτρέπει το Ιράν - είχαν περιοριστεί. Το WhatsApp δήλωσε ότι εργάζεται για να κρατήσει τους Ιρανούς χρήστες συνδεδεμένους, αναφέρει το BBC.

Οι δύο εφαρμογές που ανήκουν στη Meta (μητέρα εταιρεία του Facebook) έχουν εκατομμύρια Ιρανούς χρήστες και το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν κερδίσει μεγάλη δημοφιλία καθώς οι Αρχές της χώρας τα τελευταία χρόνια μπλόκαραν άλλες πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter. Το Telegram, το YouTube και το TikTok έχουν επίσης κατά καιρούς κλείσει.

Οι τελευταίες διακοπές στην παροχή υπηρεσιών του Διαδικτύου ήταν για το καθεστώς ένα φυσικό επακόλουθο μετά την έκρηξη των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Αμινί. Η NetBlocks ανέφερε ότι το Διαδίκτυο «επανήλθε» εν μέρει το βράδυ της Πέμπτης, αλλά την Παρασκευή σημειώθηκε ξανά «απώλεια συνδεσιμότητας σε εθνική κλίμακα».

«Οι άνθρωποι στο Ιράν έχουν αποκοπεί από διαδικτυακές εφαρμογές και υπηρεσίες», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Instagram Adam Mosseri, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι το δικαίωμά τους να είναι online θα αποκατασταθεί γρήγορα».

Άλλοι όμως κατηγόρησαν τη Meta ότι είναι συνένοχη στην αποσύνδεση των χρηστών. Η Meta διαθέτει και στο Ιράν μια ομάδα «κριτών» οι οποίοι εξετάζουν και αφαιρούν περιεχόμενο που σύμφωνα με την κρίση τους παραβιάζει τους κανόνες της πλατφόρμας. Εάν μια ανάρτηση, σύμφωνα με τους χρήστες, παραβιάζει τα πρότυπα της εταιρείας τότε θα αφαιρεθεί.

Ορισμένοι μοιράστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αναρτήσεις που στηρίζουν τις ιρανικές διαδηλώσεις έχουν μπλοκαριστεί από τη Meta. Οι άνθρωποι ανέφεραν επίσης ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο WhatsApp, ακόμη και όταν προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν VPN.

Συνήθως, η πρόσβαση σε ιστότοπους περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από κυβερνητικά φίλτρα και μόνο όσοι διαθέτουν VPN μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μη λογοκριμένο περιεχόμενο από ιστότοπους του εξωτερικού. Αλλά αυτή τη φορά φαίνεται να υπάρχει και μία απαγόρευση όσον αφορά τις υπηρεσίες VPN (ουσιαστικά αποκρύπτουν την IP του χρήστη και του χαρίζουν ανωνυμία στο Διαδίκτυο).

Τι συμβαίνει λοιπόν πραγματικά;

Τα μπλακ άουτ στο Διαδίκτυο προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την απενεργοποίηση του μεγαλύτερου φορέα κινητής τηλεφωνίας του Ιράν. Η Iran Mobile Communications Company έχει περισσότερους από 60 εκατομμύρια πελάτες. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός επικοινωνιών επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για τη διακοπή.

Αλλά ο Isik Mater από την NetBlocks δήλωσε στο BBC: «Το Διαδίκτυο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι ιρανικές αρχές όταν ξεσπούν ταραχές στους δρόμους».

Λέει ότι επειδή δεν υπάρχει ιδιωτικό δίκτυο μετάδοσης στο Ιράν, το διαδίκτυο είναι το «μοναδικό μέρος» όπου οι διαδηλωτές μπορούν να μοιραστούν τη φωνή τους.

Οργή στο Ιράν

Ο θάνατος της κ. Αμινί έχει προκαλέσει οργή για θέματα όπως οι προσωπικές ελευθερίες και οι οικονομικές προκλήσεις στο Ιράν. Οι διαδηλωτές -πολλές από τις οποίες είναι γυναίκες που ανεμίζουν και καίνε τα πέπλα τους- λένε ότι φοβούνται μια κλιμακούμενη καταστολή. «Ανησυχούμε ότι ο κόσμος θα ξεχάσει το Ιράν μόλις το καθεστώς κλείσει το διαδίκτυο - κάτι που ήδη συμβαίνει», δήλωσε ένας ακτιβιστής, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι περισσότερες διαμαρτυρίες και εκστρατείες απέναντι στο καθεστώς οργανώνονται από ανθρώπους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αν δεν μπορούν να συνδεθούν, τότε γίνεται πολύ πιο δύσκολη η κινητοποίηση.

Ο Shayan Sardarizadeh από τη μονάδα παραπληροφόρησης του BBC δήλωσε: «Η διακοπή των συνδέσεων στο διαδίκτυο σε εθνικό επίπεδο είναι η πυρηνική επιλογή για τις ιρανικές αρχές, η οποία ενεργοποιείται μόνο όταν φοβούνται ότι οι διαμαρτυρίες είναι τέτοιας κλίμακας που αποτελούν υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς. Είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο που βλάπτει σοβαρά την ικανότητα των διαδηλωτών να οργανώνονται, να επικοινωνούν και να ενημερώνουν τον έξω κόσμο, αλλά έχει επίσης τεράστιο κόστος για την ιρανική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, οι ιρανικές αρχές έχουν δείξει επανειλημμένα ότι όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιλογή μεταξύ ενός σοβαρού πλήγματος στην οικονομία και της πάταξης της πολιτικής αναταραχής με οποιοδήποτε κόστος, θα επιλέγουν πάντα το δεύτερο».

Η σκληρή καταστολή των διαδηλωτών και οι διακοπές στο διαδίκτυο έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν για την καταστολή των ανθρώπων στο Ιράν. Αλλά οι φόβοι αυξάνονται ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε κάτι σαν τις διαδηλώσεις του 2019 που ξέσπασαν για τις αυξήσεις των τιμών της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της ισλαμικής δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια εκείνων των διαδηλώσεων, το διαδίκτυο είχε διακοπεί για μέρες κάθε φορά.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τους διαδηλωτές ανοίγοντας τις επικοινωνίες της χώρας

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε την Παρασκευή οδηγίες που διευρύνουν το φάσμα των υπηρεσιών Διαδικτύου που είναι διαθέσιμες στους Ιρανούς παρά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της χώρας, προκειμένου να βοηθήσουν τους διαδηλωτές της χώρας

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τους Ιρανούς να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράκαμψη της κρατικής παρακολούθησης και λογοκρισίας, αλλά δεν θα εμποδίσει εντελώς την Τεχεράνη να χρησιμοποιεί εργαλεία επικοινωνίας για να καταπνίξει όσους διαφωνούν με το καθεστώς, όπως έκανε την Τετάρτη, όταν έκοψε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους περισσότερους πολίτες την Τετάρτη.

Η Ουάσινγκτον παρέχει εδώ και καιρό ορισμένες εξαιρέσεις που σχετίζονται με το διαδίκτυο από τις κυρώσεις της στο Ιράν, αλλά η επικαιροποίηση της γενικής άδειας της Παρασκευής επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό τους, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η ομάδα παρακολούθησης του διαδικτύου NetBlocks δήλωσε την Πέμπτη ότι καταγράφηκε μια νέα διακοπή του διαδικτύου στο Ιράν, όπου η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι έτσι κι αλλιώς αυστηρά περιορισμένη. Η NetBlocks ανέφερε «σχεδόν ολοκληρωτική» διακοπή της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στην πρωτεύουσα της κουρδικής περιοχής τη Δευτέρα, συνδέοντάς την με τις διαδηλώσεις.

Η αμερικανική άδεια περιλαμβάνει πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τηλεδιασκέψεις και επεκτείνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud και χρησιμοποιούνται για την παροχή εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN), τα οποία παρέχουν στους χρήστες ανωνυμία στο Διαδίκτυο, και άλλα εργαλεία κατά της παρακολούθησης. Η άδεια επιτρέπει επίσης στους χρήστες να χρησιμοποιούν antiviruses για να αντιμετωπίζουν ιούς και παρακολουθήσεις των υπολογιστών τους, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Έλον Μασκ απάντησε σε μια ανάρτηση στο Twitter του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με τη νέα άδεια την Παρασκευή με το σχόλιο «Ενεργοποιώ το Starlink», μια αναφορά στη δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία της εταιρείας - που έχει ήδη παρασχεθεί και στην Ουκρανία για τον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας. Ο Μασκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία του θα παράσχει το Starlink στους Ιρανούς και θα ζητήσει εξαίρεση από τις κυρώσεις για να το πράξει.

Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA - GEORGE VITSARAS

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 09:41

Σχετικά Άρθρα

  • Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα
    Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα

    Πάνω από 100 ισραηλινά αεροσκάφη συμμετείχαν στη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Η επιχείρηση διενεργήθηκε σε τρία κύματα, με το πρώτο να στρέφεται κατά εγκαταστάσεων αεράμυνας, και τα άλλα δύο κατά βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών μαζί με εγκαταστάσεις παραγωγής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους με γνώση επί του θέματος, το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην απαντήσει.

    Μήνυμα - προειδοποίηση στο Ιράν

    Το ισραηλινό μήνυμα ήταν μία προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και να αποφευχθεί ευρύτερη κλιμάκωση. «Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν στους Ιρανούς εκ των προτέρων τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και τι δεν πρόκειται να επιτεθούν», δήλωσε μία πηγή στο Axios.

    Δύο άλλες πηγές δήλωσαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισε ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

    Η στάση των ΗΠΑ

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης.

    «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. "Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

    Ακόμη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το Ιράν θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά με περιορισμένο τρόπο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να σταματήσει τον κύκλο των αντιποίνων.

    "Στόχος μας είναι η επιτάχυνση της διπλωματίας και η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος των μαχών να τερματιστεί χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ.

    «Προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση»

    Ένας από τους διαύλους για τη μετάδοση μηνυμάτων στο Ιράν πριν από το ισραηλινό χτύπημα ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ, ανέφερε μια πηγή.

    "Μίλησα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Βέλντκαμπ στο Χ αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.

    Πηγή: cnn.gr- Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED SABER

  • Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»
    Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»

    Η δημοφιλής πλατφόρμα Instagram επιβάλει νέα μέτρα ώστε να προστατεύσει τους νεαρούς χρήστες από περιστατικά εκβίασης μέσω αποκαλυπτικών φωτογραφιών.

    Το Instagram της Meta εισάγει νέα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει τους νεαρούς χρήστες από το να πέσουν θύματα sextortion.

    Τι είναι το sextortion

    Το sextortion (ο εκβιασμός που περιλαμβάνει υλικό σεξουαλικής φύσης) είναι το πιο σοβαρό έγκλημα που στοχεύει κυρίως νεαρά αγόρια και έχει σημειώσει ανησυχητική αύξηση 300% τα τελευταία τρία χρόνια.

    Αυτή η ανησυχητική τάση περιλαμβάνει απατεώνες, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται ως ελκυστικά κορίτσια, εξωθούν τα αγόρια να μοιραστούν αποκαλυπτικές φωτογραφίες και στη συνέχει απειλούν να τις δημοσιεύσουν.

    Το Instagram, μια δημοφιλής πλατφόρμα μεταξύ των νέων, αναλαμβάνει τώρα να καταπολεμήσει αυτό το ζήτημα.

    Τον Ιούλιο, η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram, ανέλαβε σημαντική δράση αφαιρώντας περίπου 70.000 λογαριασμούς που συνδέονταν με ένα νιγηριανό κύκλωμα εξαναγκασμού.

    Βασιζόμενο σε αυτό, το Instagram εισήγαγε νέες δικλείδες ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τις απόπειρες sextortion.

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

    • Προειδοποιητικά μηνύματα: Όταν οι νεαροί χρήστες λαμβάνουν αιτήματα σύνδεσης από ύποπτους λογαριασμούς, θα ειδοποιούνται εάν ο λογαριασμός προέρχεται από άλλη χώρα ή δεν έχει κοινούς ακολούθους.
    • Εύκολη αναφορά και αποκλεισμός: Τα πλήκτρα ενός πατήματος επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν και να αποκλείουν γρήγορα ύποπτους λογαριασμούς, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες βοήθειας.
    • Θόλωση ευκρινών περιεχομένων: Οι φωτογραφίες που περιέχουν γυμνό και αποστέλλονται μέσω άμεσων μηνυμάτων σε χρήστες κάτω των 18 ετών θα θολώνουν αυτόματα.
    • Περιορισμένες λίστες ακολούθων: Ο περιορισμός του ποιος μπορεί να δει τους follower ενός χρήστη συμβάλλει στην αποτροπή των απατεώνων από τον εντοπισμό και την επικοινωνία με πιθανά θύματα.

    Οι αλλαγές αυτές, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τα Εθνικά Κέντρα για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC), αποτελούν σημαντικό βήμα προς για την ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και καμία πλατφόρμα δεν μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνη, η προληπτική προσέγγιση του Instagram το καθιστά ασφαλέστερο χώρο για τους νεαρούς χρήστες.

    Πηγή: In.gr
  • Μέση Ανατολή - BBC: Τι κρύβει η διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
    Μέση Ανατολή - BBC: Τι κρύβει η διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

    Είναι τα έγγραφα αυθεντικά; - Διαρροή εκ των έσω ή κυβερνοεπίθεση; - Επιπτώσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

    Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία αποκάλυπταν λεπτομέρειες για την επικείμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. Οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την αρχική πηγή που διέρρευσε τα έγγραφα στο Telegram τα οποία φέρονται να βασίζονται σε δορυφορικές.
    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι «βαθιά ανήσυχος» για τη διαρροή, χωρίς όμως να έχει ακόμη καθοριστεί εάν πρόκειται για χάκινγκ ή για εσωτερική διαρροή.
    Τα έγγραφα φέρονται να περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα πλήγμα κατά του Ιράν, με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Η διαρροή αυτών των εγγράφων αποτελεί σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας, καθώς αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
    Το BBC σε ανάλυσή του επιχειρεί να σκιαγραφήσει όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής:

    Είναι τα έγγραφα αυθεντικά;

    Οι στρατιωτικοί αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα σημειώνουν ότι η γλώσσα και οι επικεφαλίδες που χρησιμοποιούνται είναι συνεπείς με παρόμοια διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν. Τα έγγραφα φέρουν τη σήμανση «Top Secret» και το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence» (Πληροφορίες από Ξένη Κυβέρνηση).

    Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν διανεμηθεί σε υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας «Five Eyes», η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το ακρωνύμιο «TK» που εμφανίζεται στα έγγραφα αναφέρεται στον όρο «Talent Keyhole», κωδικό που καλύπτει πληροφορίες που προέρχονται από δορυφόρους και σχετίζονται με τις υπηρεσίες Signals Intelligence (SIGINT) και Imagery Intelligence (IMINT).

    Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

    Τα έγγραφα παρουσιάζουν μια συνολική εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, βασιζόμενη σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου από την NGA. Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων αέρος-εδάφους (ABLM): το Golden Horizon και το Rocks.

    Το σύστημα Rocks είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και μπορεί να πλήξει στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon φαίνεται να αναφέρεται στο σύστημα Blue Sparrow, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

    Αυτή η αναφορά υποδηλώνει ότι η ισραηλινή αεροπορία σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια εκτεταμένη επίθεση, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποίησε τον Απρίλιο σε ιρανικό ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν. Με την εκτόξευση των πυραύλων από μεγάλη απόσταση, το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη να πετάξει πάνω από γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία.

    Ωστόσο, τα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Όπως σημειώνει το BBC, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα, οπότε αυτό έχει προκαλέσει κάποια αμηχανία στην Ουάσιγκτον.

    Τι δεν αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

    Παρά τις αποκαλύψεις, τα έγγραφα δεν περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους που σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ ή το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε επιθέσεις που θα στοχεύουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές υποδομές, γεγονός που αφήνει ως πιθανότερους στόχους στρατιωτικές βάσεις του Ιράν, ιδίως εκείνες που ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) και τη δύναμη Basij.

    Παράλληλα, η καθυστέρηση της επίθεσης από πλευράς Ισραήλ είναι αξιοσημείωτη. Πολλοί ανέμεναν ότι η επίθεση θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί, ειδικά μετά την υπόσχεση του Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν. Ωστόσο, όπως και τον Απρίλιο, όταν το Ιράν απάντησε με επίθεση 300 drones και πυραύλων μετά από ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό, το Ισραήλ φαίνεται να προχωρά με προσοχή, ενδεχομένως λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ για κλιμάκωση λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Διαρροή ή κυβερνοεπίθεση;

    Υπάρχουν υπόνοιες ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων ενδέχεται να έγινε σκόπιμα από κάποιον που ήθελε να αποτρέψει τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν. Το Ιράν, το οποίο διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες στον κυβερνοπόλεμο, αποτελεί επίσης πιθανό ύποπτο για κυβερνοεπίθεση. Εάν τα έγγραφα είναι αυθεντικά, καταδεικνύουν ότι, παρά τις στενές σχέσεις άμυνας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ.

    Επιπτώσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωση

    Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η επίθεση, οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για ένα εκτεταμένο στρατιωτικό πλήγμα. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε ένταση, και αν η επίθεση λάβει χώρα, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα περίοδο ακραίας αστάθειας στην περιοχή.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI
  • Η πυρηνική απειλή που λέγεται Ιράν: Ποια η ισχύ της και πόσο γρήγορα μπορεί να φτιάξει όπλα
    Η πυρηνική απειλή που λέγεται Ιράν: Ποια η ισχύ της και πόσο γρήγορα μπορεί να φτιάξει όπλα

    Μετά την δέσμευση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τις ΗΠΑ, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα «χτυπήσουν» τις πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Παρά ταύτα, η Δύση συνεχίζει να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ειδικά μετά τις πληροφορίες για την διεξαγωγή μυστικής έρευνας παραγωγής πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

    Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί πηγή ανησυχίας, τόσο για την Δύση, όσο και για το Ισραήλ.

    Άλλωστε, η χώρα διαθέτει, τόσο τις γνώσεις, όσο και την υποδομή για την παραγωγή πυρηνικών όπλων σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που οι ηγέτες της λάβουν την απόφαση να κατασκευάσουν τέτοιου είδους πυραύλους.

    Τι θα συμβεί αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά

    Πολλοί ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προειδοποιούν ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αυτό θα αποσταθεροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη Μέση Ανατολή και τις γύρω περιοχές.

    Μια πρώτης τάξεως ανησυχία είναι ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα αποτελούσε σημαντική, ίσως και υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ, τον μακροχρόνιο εχθρό του.

    Άλλοι ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής λένε ότι το Ιράν θα εξασφάλιζε τον δικό του αφανισμό αν εξαπέλυε πυρηνικό πλήγμα κατά του Ισραήλ, στενού αμυντικού εταίρου των ΗΠΑ και κατόχου του δικού του οπλοστασίου πυρηνικών όπλων, το οποίο δεν έχει δηλωθεί.

    Όπως και να έχει, θα υπήρχε ένα επικίνδυνο ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική ανταλλαγή, λένε οι αναλυτές.

    Ποιες είναι οι πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν

    Αν και το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικούς πυραύλους, έχει δείξει ότι διαθέτει ένα ευρύ οπλοστάσιο με πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

    Αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών λένε ότι το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή.

    Οι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς του Ιράν φέρονται να είναι ικανοί να πλήξουν στόχους έως και 2.000 χιλιόμετρα μακριά, ίσως και πιο μακριά, καλύπτοντας όλη τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Ευρώπης.

    Μεγαλύτερες συμβατικές κεφαλές θα μπορούσαν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν εκατοντάδες ανθρώπους σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον, λένε ειδικοί σε θέματα όπλων.

    Για παράδειγμα, το Ισραήλ και η Ρωσία έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες με παρόμοιο ωφέλιμο φορτίο στη Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία, αντίστοιχα, οι οποίες φέρεται να έχουν αφήσει κρατήρες διαμέτρου άνω των 12 μέτρων.

    Το Ιράν δεν διαθέτει επί του παρόντος διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) -το όπλο κρούσης με το μεγαλύτερο βεληνεκές (πάνω από 5.500 χιλιόμετρα ή 3.400 μίλια)- αν και οι αναλυτές λένε ότι το εκκολαπτόμενο διαστημικό του πρόγραμμα θα μπορούσε να προσφερθεί για την ταχύτερη ανάπτυξη ICBM.

    Τα δύο χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ το 2024 ήταν οι πρώτες του προσπάθειες να πλήξει ισραηλινούς στόχους με όπλα που εκτοξεύονται από το Ιράν.

    Η Τεχεράνη φέρεται να τηλεγράφησε τις προθέσεις της ημέρες πριν από το πρώτο χτύπημα, τον Απρίλιο, το οποίο αποτελούνταν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους.

    Το Ισραήλ και οι εταίροι του είχαν επίσης ώρες για να παρακολουθήσουν και να απαντήσουν στα πιο αργά κινούμενα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

    Ωστόσο, το δεύτερο χτύπημα, τον Οκτώβριο, εξαπολύθηκε χωρίς προειδοποίηση και αποτελούνταν κυρίως από βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στους προβλεπόμενους στόχους τους μέσα σε λίγα λεπτά.

    Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μελλοντικά πλήγματα θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα και πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν, ιδίως εάν το Ιράν χρησιμοποιήσει περισσότερα από τα πιο προηγμένα όπλα του, όπως οι πύραυλοι Fattah-1 και Kheybar Shekan.

    Τι χρειάζεται για να φτιάξει όπλα

    Το Ιράν χρειάζεται περίπου 16 κιλά ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού (περίπου 90% U-235) στον τελικό πυρήνα κάθε πυρηνικού όπλου. Αυτή ήταν η ποσότητα που απαιτείτο σε ένα σχέδιο για μια τέτοια συσκευή που κυκλοφόρησε στη μαύρη αγορά πυρηνικών, στην οποία το Ιράν είχε πρόσβαση.

    Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λιγότερο υλικό, υποθέτοντας ότι θα αποδεχόταν χαμηλότερη απόδοση.

    Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μόλις επτά κιλά αυτού του υλικού εάν οι Ιρανοί κατασκευαστές όπλων διέθεταν «μεσαίο» επίπεδο δεξιοτήτων και εάν το Ιράν ήταν ικανοποιημένο με μια εκρηκτική απόδοση ελαφρώς μικρότερη από εκείνη της βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

    Ή, στον χρόνο που εκτιμάται εδώ, το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει μεγαλύτερο αριθμό όπλων.

    Το Ιράν θα μπορούσε να αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει μια τέτοια μικρότερη ποσότητα ουρανίου εάν το Ιράν ήθελε να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι τα όπλα του θα λειτουργούσαν ή εάν ήθελε να μειώσει το μέγεθος των όπλων του μειώνοντας την ποσότητα των εκρηκτικών υλών.

    To χρονοδιάγραμμα της απόκτησης πυρηνικών

    Σύμφωνα με το Council of Foreign Relations, το Ιράν θα μπορούσε να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να φτιάξει ένα πυρηνικό όπλο μέσα σε λίγους μήνες.

    Παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλοί που θεωρούν ότι θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος. Άλλωστε ένας από τους στόχους της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν ήταν να θέσει όρια στην πυρηνική του δραστηριότητα, ώστε να χρειαστεί το Ιράν τουλάχιστον ένα χρόνο για να παράγει ένα όπλο, δίνοντας στις κυβερνήσεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα προειδοποίησης για να αντιδράσουν.

    Παρόλα αυτά, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, το Ιράν επέκτεινε τις δραστηριότητες πυρηνικού εμπλουτισμού του και περιόρισε τις διεθνείς επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, η τελευταία από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το 2021. Τον Ιούνιο του 2024, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να παράγει το σχάσιμο υλικό που είναι απαραίτητο για ένα όπλο σε «μία ή δύο εβδομάδες».

    Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες πυρηνικής τεχνολογίας λένε ότι το Ιράν θα πρέπει να ολοκληρώσει πολλά άλλα απαιτητικά και επικίνδυνα βήματα, συμπεριλαμβανομένων επαρκών δοκιμών, πριν να έχει ένα βιώσιμο όπλο.

    Ακόμα και τότε, το Ιράν θα ήθελε πιθανότατα να δημιουργήσει ένα αρχικό οπλοστάσιο αρκετών όπλων για να αποκτήσει την ικανότητα αντεκδίκησης και να δημιουργήσει ένα βασικό επίπεδο αποτροπής.

    Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τον εκτιμώμενο χρόνο που θα χρειαστούν οι φυγόκεντρες μηχανές στο εργοστάσιο Νατάνζ (FEP) για να εμπλουτίσουν αρκετό ουράνιο για:

    Ένα όπλο <1 εβδομάδα
    Δύο όπλα <1 εβδομάδα
    Τρία όπλα <1 εβδομάδα
    Τέσσερα όπλα <1 εβδομάδα
    Πέντε όπλα <1 εβδομάδα
    Έξι όπλα <1 εβδομάδα

    Τι λένε τα στοιχεία του Ιράν

    Σύμφωνα με το Iran Watch, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν είναι πλέον σε θέση να επαληθεύσει με ακρίβεια το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν ανά πάσα στιγμή.

    Ο Οργανισμός μπορεί να επαληθεύσει το προϊόν ουρανίου που έχει αφαιρεθεί από τη διαδικασία εμπλουτισμού, αλλά πρέπει να βασιστεί σε πληροφορίες που παρέχει το Ιράν για να υπολογίσει την ποσότητα που παραμένει στη διαδικασία.

    Από τον Αύγουστο του 2024, το Ιράν ξεκίνησε να λειτουργεί περισσότερες φυγοκεντρικές συσκευές.

    Με την ανάπτυξή τους σε μεγαλύτερους αριθμούς, το Ιράν θα ήταν σε θέση να παράγει ταχύτερα καύσιμα για πυρηνικά όπλα. Παρόλα αυτά, οι μηχανές αυτές δεν παράγουν απευθείας εμπλουτισμένο ουράνιο (90%) σε ποσοστό απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

    Οι παρακάτω εκτιμήσεις υποθέτουν ότι, σε μια προσπάθεια για την κατασκευή όπλων, το Ιράν θα βασιστεί στους φυγοκεντρικούς του μηχανισμούς που λειτουργούν σε λειτουργία παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των φυγοκεντρικών μηχανισμών, και θα χρησιμοποιήσει το συσσωρευμένο απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου για την παραγωγή καυσίμων πυρηνικών όπλων.

    Το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν περιέχει ήδη αρκετό ουράνιο για να τροφοδοτήσει τουλάχιστον πέντε πυρηνικές κεφαλές με περαιτέρω εμπλουτισμό.

    Οι εκτιμήσεις υποθέτουν επίσης ότι οι φυγόκεντρες μηχανές που λειτουργούν σήμερα θα αποδίδουν με τον ίδιο ρυθμό που το έκαναν στο παρελθόν.

    Παραγωγή όπλων με ουράνιο

    Ο εκτιμώμενος χρόνος για πέντε βόμβες αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, καθώς το Ιράν θέτει περισσότερους φυγόκεντρους μηχανισμούς σε λειτουργία παραγωγής και αυξάνει το επίπεδο εμπλουτισμού του αποθέματος ουρανίου του.

    Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο που θα παραχθεί θα είναι σε μια αέρια ένωση, το εξαφθοριούχο ουράνιο (UF6).

    Θα χρειαζόταν επιπλέον χρόνος για να μετατραπεί το ουράνιο στο αέριο σε μεταλλική μορφή και στη συνέχεια να χυτευτεί και να επεξεργαστεί το μέταλλο σε εξαρτήματα όπλων. Σύμφωνα με τον ΙΑΕΑ, το Ιράν ξεκίνησε τις εργασίες για την παραγωγή μεταλλικού ουρανίου στις αρχές του 2021.

    Η αύξηση της παραγωγής του ουρανίου θα αποτελούσε απειλή μόνο εάν το Ιράν είχε ήδη τελειοποιήσει όλα τα άλλα μέρη που απαιτούνται για να είναι λειτουργικό το όπλο, όπως τα εκρηκτικά και το κύκλωμα πυροδότησης, και είχε βεβαιωθεί ότι τα μέρη θα λειτουργούσαν μαζί για να επιτευχθεί μια πυρηνική έκρηξη.

    Υπάρχουν άφθονες αποδείξεις στη δημόσια σφαίρα ότι το Ιράν έχει προσπαθήσει να επιτύχει αυτόν τον στόχο, αλλά δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι το έχει πετύχει.

    Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση – Ποια τα «αγκάθια»

    Μία από τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Δύσης για τον περιορισμό του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ (P5+1), για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.

    Οι υποστηρικτές της συμφωνίας δήλωσαν ότι θα βοηθούσε στην αποτροπή της αναβίωσης του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν και θα μείωνε έτσι τις προοπτικές σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και των περιφερειακών αντιπάλων του, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

    Ωστόσο, η συμφωνία βρίσκεται σε κίνδυνο από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτήν το 2018. Σε αντίποινα για την αποχώρηση των ΗΠΑ,το Ιράν επανέλαβε τις πυρηνικές δραστηριότητές του. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανέφεραν στις αρχές του 2023 ότι το Ιράν είχε εμπλουτίσει ίχνη ουρανίου σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου, προκαλώντας διεθνή συναγερμό.

    Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντα του, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επέστρεφαν στη συμφωνία JCPOA, μόνο εάν το Ιράν συμμορφωνόταν εκ νέου.

    Σε τι συμφώνησε το Ιράν

    Πρώτον, το Ιράν συμφώνησε σε περιορισμούς στο πυρηνικό τους πρόγραμμα. Το Ιράν συμφώνησε να μην παράγει ουράνιο, ούτε πλουτώνιο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη κατασκευή πυρηνικού όπλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Council of Foreign Relations, η συμφωνία περιλάμβανε μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις Fordow, Natanz, και Arak θα εκτελούσαν μόνο μη στρατιωτικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής και βιομηχανικής έρευνας.

    Η συμφωνία περιόρισε τον αριθμό και τους τύπους φυγοκεντρικών συσκευών που μπορεί να λειτουργήσει το Ιράν, το επίπεδο εμπλουτισμού του, καθώς και το μέγεθος του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου του.

    Σημείωση: Το ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 5% χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε ποσοστό 20% μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ερευνητικούς αντιδραστήρες. Το υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, σε ποσοστό περίπου 90%, χρησιμοποιείται στα πυρηνικά όπλα. (Παράθεση)

    Δεύτερον, το Ιράν δέχτηκε να θέσει το πυρηνικό πρόγραμμα υπό παρακολούθηση. Συμφώνησε να εφαρμόσει τελικά ένα πρωτόκολλο που θα επιτρέπει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του πυρηνικού παρατηρητή των Ηνωμένων Εθνών, την απρόσκοπτη πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του και ενδεχομένως σε μη δηλωμένες τοποθεσίες. Οι επιθεωρήσεις αποσκοπούν στην αποτροπή της πιθανότητας το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα εν κρυπτώ, όπως φέρεται να έχει επιχειρήσει στο παρελθόν.

    Ένα όργανο γνωστό ως Μικτή Επιτροπή, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των διαπραγματευόμενων μερών, παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας και επιλύει τυχόν διαφορές που προκύπτουν. Η πλειοψηφία των μελών της μπορεί να εξασφαλίσει στους επιθεωρητές του ΙΑΕΑ πρόσβαση σε ύποπτους, αδήλωτους χώρους. Το όργανο εποπτεύει επίσης τη μεταφορά υλικών που σχετίζονται με τα πυρηνικά ή διπλής χρήσης.

    Σε τι συμφώνησαν οι άλλοι υπογράφοντες;

    Πρώτα από όλα οι υπόλοιπες χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία ενέκριναν την άρση των κυρώσεων.

    Η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να άρουν τις κυρώσεις τους που σχετίζονται με τα πυρηνικά στο Ιράν. Ωστόσο, πολλές άλλες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται από την κρίση ομηρίας του 1979, παρέμειναν σε ισχύ.

    Καλύπτουν θέματα όπως το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, η υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να άρουν τις κυρώσεις τους για τις εξαγωγές πετρελαίου, διατήρησαν τους περιορισμούς στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, οι οποίοι έχουν αποτρέψει το διεθνές εμπόριο με το Ιράν.

    Δεύτερον, ήραν το εμπάργκο όπλων. Τα μέρη συμφώνησαν να άρουν μια υφιστάμενη απαγόρευση του ΟΗΕ για τη μεταφορά συμβατικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν μετά από πέντε χρόνια, εάν ο ΔΟΑΕ πιστοποιούσε ότι το Ιράν ασχολείται μόνο με μη στρατιωτική πυρηνική δραστηριότητα.

    Πώς βοήθησε η συμφωνία την οικονομία του Ιράν

    Πριν από τη συμφωνία JCPOA, η οικονομία του Ιράν υπέστη πολυετή ύφεση, υποτίμηση του νομίσματος και πληθωρισμό, κυρίως λόγω των κυρώσεων στον ενεργειακό του τομέα. Με την άρση των κυρώσεων, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες σταθεροποιήθηκαν και οι εξαγωγές -ιδίως του πετρελαίου, των γεωργικών προϊόντων και των ειδών πολυτελείας- εκτοξεύθηκαν στα ύψη, καθώς το Ιράν ανέκτησε εμπορικούς εταίρους, ιδίως στην ΕΕ.

    Μετά την έναρξη ισχύος της JCPOA, το Ιράν άρχισε να εξάγει περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (προσεγγίζοντας τα επίπεδα πριν από το 2012, όταν τέθηκαν αρχικά σε ισχύ οι πετρελαϊκές κυρώσεις). Ωστόσο, οι βελτιώσεις αυτές δεν μεταφράστηκαν σε σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του μέσου ιρανικού νοικοκυριού.

    Ο τερματισμός των εξαιρέσεων από τις κυρώσεις για τις εξαγωγές πετρελαίου και η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων το 2018 έκοψαν μια ζωτικής σημασίας πηγή εθνικών εσόδων: εκείνο το έτος, το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου αντιπροσώπευαν το 80% των εξαγωγών του Ιράν.

    Μέχρι το 2020, οι εξαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου είχαν πέσει τόσο χαμηλά όσο εκατό χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Έκτοτε, οι πωλήσεις προς την Κίνα βοήθησαν στην ενίσχυση των εξαγωγών αργού, οι οποίες έφτασαν κατά μέσο όρο τα 1,1-1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2022. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε δεκαοκτώ μεγάλες ιρανικές τράπεζες, προκαλώντας περαιτέρω πτώση του ιρανικού ριάλ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

    Ποια η προοπτική της συμφωνίας

    Οι υπογράφοντες της JCPOA αγωνίστηκαν για να αναβιώσουν την συμφωνία. Οι χώρες ξεκίνησαν συνομιλίες για να επαναφέρουν την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη στη συμφωνία τον Απρίλιο του 2021, αλλά οι διαπραγματεύσεις έκτοτε έχουν διακοπεί και περιπλέκονται από εξελίξεις όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς το 2023.

    Η προφανής εμπλοκή του Ιράν στις δύο αυτές συγκρούσεις του απέφερε ακόμη και πρόσθετες κυρώσεις. Ακριβώς τη στιγμή που ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας JCPOA που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ θα έληγαν τον Οκτώβριο του 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε νέες κυρώσεις στα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν και η ΕΕ αρνήθηκε να τερματίσει τις κυρώσεις από την πλευρά της.

    Παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας από το Ιράν

    Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 τον Μάιο του 2018, οι Ιρανοί ηγέτες απείλησαν να σταματήσουν να εφαρμόζουν ορισμένες από τις δεσμεύσεις του Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Περίπου ένα χρόνο αργότερα το Ιράν άρχισε να το πράττει.

    Βάσει των στοιχείων του Iran Watch, ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τις παραβιάσεις που έχουν γίνει:

    Ημερομηνία Παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας
    Ιούλιος 2019 Ξεκινά να εμπλουτίζει το ουράνιο πέραν του ορίου 3,67% στο επίπεδο του 4,5%
    Αύγουστος 2019 Υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 300 κιλών UF6 στο απόθεμα χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου που ορίζει η συμφωνία.
    Σεπτέμβριος 2019 Επεκτείνει την έρευνα και την ανάπτυξή της σε φυγοκεντρικές μηχανές πέραν των ορίων που θέτει η συμφωνία, τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς το είδος των ισχυρότερων φυγοκεντρικών μηχανών που διαθέτει.
    Νοέμβριος 2019 Συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε τοποθεσίες πέραν εκείνων που προβλέπονται από τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Fordow και του πιλοτικού εργοστασίου Natanz.
    Ιανουάριος 2020 Δηλώνει ότι δεν θα περιορίσει πλέον τον αριθμό των φυγοκεντρικών συσκευών σε λειτουργία, ο οποίος είχε περιοριστεί στις 5.060 φυγοκεντρικές συσκευές IR-1 που λειτουργούσαν στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων της Νατάνζ.
    Ιούλιος 2020 Ανακοινώνει σχέδια μεταφοράς των ισχυρότερων φυγοκεντρικών μηχανών IR-2m, IR-4 και IR-6 από το πιλοτικό εργοστάσιο της Νατάνζ στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων της Νατάνζ. Η συμφωνία περιορίζει το Ιράν στη χρήση φυγοκεντρικών συσκευών IR-1 στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων.
    Οκτώβριος 2020 Εγκαθιστά φυγοκεντρικές μηχανές IR-2m και αρχίζει την εγκατάσταση φυγοκεντρικών μηχανών IR-4 στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Natanz.
    Νοέμβριος 2020 Αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε 174 φυγοκεντρικές μηχανές IR-2m στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων της Νατάνζ.
    Ιανουάριος 2021 Αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο επίπεδο του 20% U-235 στο εργοστάσιο Fordow και αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μια δεύτερη σειρά 174 φυγοκεντρικών μηχανών IR-2m στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Natanz.
    Φεβρουάριος 2021 Αρχίζει να εγκαθιστά φυγόκεντρες IR-6 στο εργοστάσιο Fordow και χρησιμοποιεί μια εγκατάσταση στο Ισφαχάν για την παραγωγή μεταλλικού ουρανίου, κάτι που η συμφωνία απαγορεύει για 15 χρόνια.
    Φεβρουάριος 2021 Σταματά την εφαρμογή των μέτρων διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένου του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας συνολικών διασφαλίσεων του Ιράν και των πρόσθετων μέτρων διαφάνειας και πρόσβασης που επιτρέπονται βάσει της συμφωνίας. Παρακρατεί την πρόσβαση σε δεδομένα που καταγράφονται από τις συσκευές παρακολούθησης του ΙΑΕΑ.
    Απρίλιος 2021 Αρχίζει τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε 60% U-235.
    Μάϊος 2021 Εγκαθιστά εξοπλισμό για την παραγωγή μετάλλου ουρανίου σε ποσότητα.
    Ιούνιος 2022 Αφαιρεί τις συσκευές παρακολούθησης του ΔΟΑΕ που έχουν εγκατασταθεί σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015. Σε μια μερική αντιστροφή τον Μάιο του 2023, ορισμένες συσκευές επανατοποθετούνται και ο ΔΟΑΕ εγκαθιστά νέες συσκευές παρακολούθησης στο Fordow και στο πιλοτικό εργοστάσιο της Natanz.

    Πηγή: cnn.gr -- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ IRANIAN ARMY OFFICE HANDOUT

  • Τι είναι το σύνδρομο Kessler και πώς απειλεί τις σύγχρονες κοινωνίες
    Τι είναι το σύνδρομο Kessler και πώς απειλεί τις σύγχρονες κοινωνίες

    Εάν το σύνδρομο Kessler επαληθευτεί, οι κοινωνίες όπως τις ξέρουμε δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιες.

    Το σύνδρομο Kessler είναι ένα φαινόμενο που ανησυχεί όχι μόνο το ευρύ κοινό, αλλά και την επιστημονική κοινότητα.

    Είναι κάτι που έρχεται στο φως μετά από σχεδόν μισό αιώνα εξερεύνησης του Διαστήματος, αν και η ίδια η θεωρία επινοήθηκε από τους επιστήμονες της NASA Donald Kessler και Burton Cour-Palais το 1978.

    Τότε οι δυο τους προειδοποίησαν ότι εάν οι άνθρωποι συνέχιζαν να στέλνει δορυφόρους και άλλα διαστημόπλοια σε τροχιά (πράγμα που κάναμε), τότε θα είχαμε πρόβλημα, καθώς ο κίνδυνος σύγκρουσης θα αυξανόταν λόγω συνωστισμού γύρω από τον πλανήτη μας.

    Αυτό, με λίγα λόγια, είναι το σύνδρομο Kessler.

    Για τι ανησυχούν οι επιστήμονες;

    «Χρησιμοποιημένοι πύραυλοι, δορυφόροι και άλλα διαστημικά σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί σε τροχιά αυξάνοντας την πιθανότητα σύγκρουσης με άλλα συντρίμμια. Δυστυχώς, οι συγκρούσεις δημιουργούν περισσότερα συντρίμμια, δημιουργώντας μια ανεξέλεγκτη αλυσίδα συγκρούσεων», εξήγησε η NASA.

    «Το σύνδρομο Kessler θα γίνει πραγματικότητα. Αν η πιθανότητα σύγκρουσης είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορούμε να στείλουμε έναν δορυφόρο στο Διάστημα, τότε έχουμε πρόβλημα»

    Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι βέβαιο ότι θα συμβεί κάποια στιγμή, καθώς ο Donald Kessler υπολόγισε ότι θα χρειαστούν 30 με 40 χρόνια από το 1978 για να φτάσουμε στην «κρίσιμη μάζα», όταν δηλαδή αρχίσουν οι συγκρούσεις, ακόμη και αν δεν μπουν άλλα αντικείμενα σε τροχιά.

    Υπάρχουν πάνω από 10.000 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, όπως είναι σήμερα, καθώς και περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια κομμάτια παλαιών δορυφόρων που περιστρέφονται και περιστασιακά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και καίγονται πριν φτάσουν στην επιφάνεια.

    Στο παρελθόν έχει σημειωθεί σύγκρουση δορυφόρων. Το 2009 ένας απενεργοποιημένος ρωσικός δορυφόρος συγκρούστηκε με έναν αμερικάνικο δορυφόρο.

    Πώς οι συγκρούσεις μπορούν να επηρεάσουν τις σύγχρονες κοινωνίες;

    «Το σύνδρομο Kessler θα γίνει πραγματικότητα. Αν η πιθανότητα σύγκρουσης είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορούμε να στείλουμε έναν δορυφόρο στο Διάστημα, τότε έχουμε πρόβλημα», επισημαίνει ο John L Crassidis, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Buffalo της Νέας Υόρκης.

    Ουσιαστικά, εάν οι δορυφόροι και τα συντρίμμια αρχίσουν να συγκρούονται, η ζωή στη Γη όπως την ξέρουμε θα μπορούσε να τελειώσει.

    Εάν καταστραφούν οι δορυφόροι, θα υπάρξουν μαζικές διακοπές στις υπηρεσίες διαδικτύου, Wi-Fi και κινητής τηλεφωνίας, ενώ η τηλεόραση και το GPS δεν θα λειτουργούν πλέον.

    Επίσης, δεν θα μπορούσαμε πλέον να παρακολουθούμε τον καιρό, γεγονός που θα επηρέαζε μια σειρά από βιομηχανίες, όπως η γεωργία, η αλιεία και οι μεταφορές.

    Πηγή: In.gr
    • Ιράν: Επανεμφάνιση του διοικητή της Δύναμης Κουντς μετά τις φήμες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ
      Ιράν: Επανεμφάνιση του διοικητή της Δύναμης Κουντς μετά τις φήμες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

      Η κρατική τηλεόραση του Ιράν έδειξε πλάνα του Ισμαήλ Καανί, του ανωτάτου διοικητή της Δύναμης Κουντς, των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ εδώ και μέρες κυκλοφορούσαν πολλές φήμες για την τύχη του καθώς δεν είχε κάνει καμία εμφάνιση.

      Στα πλάνα, φαίνεται ο Καανί να παρίσταται σε τελετή μνήμης για έναν ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε στον Λίβανο και να δακρύζει.

      Οι φήμες για την τύχη του

      Οι αναφορές και οι φήμες σχετικά με την τύχη του Καανί είχαν αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την εξαφάνισή του από τη δημόσια θέα.

      Ορισμένοι ανέφεραν ότι μπορεί να σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο που είχε στόχο τον κορυφαίο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, ενώ άλλοι ισχυρισμοί ανέφεραν ότι μπορεί να έπαθε καρδιακή προσβολή ή να ανακρινόταν από το Ιράν ως ύποπτος κατάσκοπος της Μοσάντ.

      Ποιος είναι ο Ισμαήλ Καανί

      Ο Ισμαήλ Καανί έγινε για πρώτη φορά γνωστός στη Δύση το 2020, όταν επιλέχθηκε ως ο διάδοχος του επί χρόνια διοικητή της Κουντς, Κασέμ Σολεϊμανί, που σκοτώθηκε από αμερικανικό drone έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

      Σε αντίθεση με τον Σουλεϊμανί, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια φωτογραφήθηκε ευρέως στα πεδία των μαχών στο Ιράκ και τη Συρία μαζί με τις πολιτοφυλακές που έχει εξοπλίσει και εκπαιδεύσει η Τεχεράνη, ο Καανί προτίμησε να διατηρεί χαμηλότερο προφίλ και να πραγματοποιεί τις περισσότερες συναντήσεις και επισκέψεις του σε γειτονικές χώρες κατ' ιδίαν.

      Με την εμφάνισή του αυτή το Ιράν φαίνεται πως θέλει να σταματήσει τις φήμες και ιδίως αυτή που ήθελε τον Καανί να ανακρίνεται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

      Τι είπε ο Νετανιάχου στον Μπάιντεν για τους στόχους των IDF στο Ιράν

      Στο μεταξύ, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

      Η επισήμανση εκλαμβάνεται ως αντίδραση στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που ανέφερε ότι ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

      Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT
    • Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου άναψε «πράσινο φως» για σφοδρή απάντηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ
      Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου άναψε «πράσινο φως» για σφοδρή απάντηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ

      Στο «κόκκινο» η αγωνία στη Μέση Ανατολή, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εγκρίνει την επιχείρηση αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν.

      Ολα αυτά στη σκιά του θανατηφόρου χτυπήματος της Χεζμπολάχ με drones στην ισραηλινή στρατιωτική βάση, εκθέτοντας την περίφημη αεράμυνα.

      Η ένταση κλιμακώνεται ενώ για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών το Ισραήλ βομβάρδισε χθες τον βόρειο Λίβανο, χτυπώντας χριστιανικό οικισμό με απολογισμό 18 νεκρούς.

      Οι ΗΠΑ στέλνουν άμεσα στο Ισραήλ το νέο πανίσχυρο εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD το οποίο θα χειρίζονται 100 Αμερικανοί στρατιώτες.

      Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ

      Σε μήνυμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημά του να αποσυρθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις τους ΟΗΕ από την εμπόλεμη ζώνη, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός τις έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο, χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες».

      «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ, τα αντίποινα θα επεκταθούν σε όλο τον Λίβανο» είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση που χτυπήθηκε από drone της Χεζμπολάχ.

      Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, απαντώντας στις φήμες ότι υπαναχώρησε σε αμερικανικό αίτημα να μην χτυπήσει την ιρανική πρωτεύουσα.

      Washington Post: Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Μπάιντεν ότι θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν

      Σύμφωνα με την Washington Post, ο Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

      Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μπάιντεν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ να ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

      Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

      Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Η Washington Post σημειώνει ότι η «απάντηση» του Ισραήλ θα γίνει πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία.

      Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιδρώντας στο δημοσίευμα της Wahington Post, εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

      Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι της Βηρυτού για την σφοδρή απάντηση του Ισραήλ

      Μετά το χτύπημα της Χεζμπολάχ με drones που προκάλεσε τέσσερις νεκρούς, όλα δείχνουν ότι επίκεται άμεσα σφοδρή απάντηση από το Ισραήλ, ενώ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προέδρευσε χθες σε ειδική συνεδρία ασφαλείας με αποκλειστικό αντικείμενο την επίθεση στην ισραηλινή στρατιωτική βάση και την αντίδραση του Ισραήλ.

      Οι κάτοικοι της Βηρυτού είναι τρομοκρατημένοι μετά την προειδοποίηση Νετανιάχου ότι θα χτυπήσει τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του.

      Ενδεικτικό είναι πως η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο κάλεσε χθες ξανά τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα αυτήν «τώρα».

      Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι πρόσθετες πτήσεις τις οποίες οργανώνει η πρεσβεία για τους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από τη Βηρυτό δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον.

      Η είδηση αυτή έχει επηρεάσει έντονα τους ανθρώπους που ζουν στον Λίβανο, καθώς φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή θα επέλθει το μεγάλο χτύπημα. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτέθηκε σε χωριό, κατά πλειοψηφία χριστιανικό, στον βορρά του Λιβάνου, περίπου στο ύψος της Τρίπολης όπου τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

      Τα πιθανά σενάρια για το drone της Χεζμπολάχ που «εξέθεσε» το Iron Dome

      Προβληματισμός στον IDF έχει προκαλέσει το χτύπημα με drones, καθώς κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ του Iron Dome και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης στη στρατιωτική βάση στη Χάιφα.

      Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα drones που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ, είναι τα Mirsad-1, γνωστά στον ισραηλινό στρατό καθώς η οργάνωση τα χρησιμοποιεί εδώ και περίπου 2 δεκαετίες. Ο συγκεκριμένος τύπος του drone καμικάζι είναι βασισμένος σε ιρανικό μοντέλο, ο οποίος έχει προσαρμοστεί στις επιχειρησιακές ανάγκες της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου.

      Το συγκεκριμένο drone μπορεί να μεταφέρει περίπου 40 κιλά εκρηκτικής ύλης, έχει ταχύτητα 370 χιλιόμετρα και εμβέλεια 120. Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το συγκεκριμένο drone, από το 2002, τόσο για επιτήρηση όσο και για επιθετικές ενέργειες. Oι έρευνες του ισραηλινού στρατού εστιάζουν στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που παρακολουθεί τις εναέριες απειλές. Μόλις τα drones πέρασαν στο FIR του Τελ Αβίβ, δεν σήμανε συναγερμός στην αεράμυνα, ενώ εκείνη την ώρα οι στρατιώτες βρισκόντουσαν ανέμελοι στην τραπεζαρία της μονάδας τους χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί.

      Τα σενάρια είναι ότι ο συναγερμός δεν σήμανε στην περιοχή επειδή νόμισαν ότι το drone έπεσε σε ανοιχτή ζώνη ή ίσως το πέρασαν για ισραηλινό drone, οπότε έγινε μια λανθασμένη εκτίμηση, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

      Ο IDG σημειώνει ότι τα drones είναι δύσκολος στόχος ακόμη για τον Iron Dome, ενώ οι αρχές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μόλις πέρασε πάνω από την πόλη Άκρα.

      Τέλος, εξετάζεται επίσης το σενάριο πιθανής διαρροής απόρρητων πληροφοριών που επέτρεψαν στη Χεζμπολάχ να πετύχει ένα χτύπημα υψηλού συμβολισμού.

      Πηγή: Ιefimerida.gr

    • Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Νετανιάχου; Πώς αποκωδικοποιούνται οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ
      Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Νετανιάχου; Πώς αποκωδικοποιούνται οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ

      Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο μετρά δύο εβδομάδες, την ώρα που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή οδεύει προς το δεύτερο έτος του. Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν αυξηθεί μετά την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό το βράδυ της Πέμπτης και τον τραυματισμό ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο από ισραηλινά στρατιωτικά πυρά.

      Νέα επίθεση πραγματοποιείται στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, παρά τις επίμονες εκκλήσεις για τερματισμό της σύγκρουσης και εκεί. Οι σύμμαχοι του Ισραήλ προτρέπουν αυτοσυγκράτηση, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, μετά την επίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους.

      Γιατί ο Νετανιάχου ακολουθεί τον δικό του δρόμο

      Ωστόσο, το Ισραήλ θα συνεχίσει να ακολουθεί το δικό του δρόμο και να αντιστέκεται σε αυτή την πίεση, λόγω τριών παραγόντων, σύμφωνα με το BBC : Την 7η Οκτωβρίου (όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την πρώτη πολύνεκρη επίθεση), τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

      Το BBC υπενθυμίζει ένα σοβαρό γεγονός του παρελθόντος. Τον Ιανουάριο του 2020 όταν ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης με νυχτερινή πτήση από τη Δαμασκό. Ο Σουλεϊμανί ήταν ο επικεφαλής της διαβόητης ιρανικής Δύναμης Quds, μιας επίλεκτης, μυστικής μονάδας του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

      Η ομάδα ήταν υπεύθυνη για τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση δυνάμεων αντιπροσώπων στο εξωτερικό, στο Ιράκ, τον Λίβανο, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και όχι μόνο. Εκείνη την εποχή, ο Σουλεϊμανί ήταν ίσως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Καθώς η αυτοκινητοπομπή του Σουλεϊμανί έφευγε από το αεροδρόμιο, καταστράφηκε από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος και τον σκότωσαν ακαριαία.

      Παρά το γεγονός πως το Ισραήλ παρείχε πληροφορίες για να βοηθήσει στον εντοπισμό ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς του, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανήκε στις ΗΠΑ.

      Η εντολή για τη δολοφονία είχε δοθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και όχι από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Δεν ξεχνώ ποτέ ότι ο Μπίμπι Νετανιάχου μας απογοήτευσε», θα έλεγε αργότερα ο πρώην πρόεδρος Τραμπ σε ομιλία του αναφερόμενος στη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

      Σε άλλη συνέντευξη, ο Τραμπ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι περίμενε από το Ισραήλ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επίθεση και παραπονέθηκε για τον Νετανιάχου.

      Ενώ η περιγραφή των γεγονότων από τον Τραμπ αμφισβητείται, εκείνη την εποχή πιστεύεται ότι ο Νετανιάχου, ο οποίος επαίνεσε τη δολοφονία, ανησυχούσε ότι η άμεση ισραηλινή εμπλοκή θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, είτε από το Ιράν, είτε από το Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το Ισραήλ διεξήγαγε έναν σκιώδη πόλεμο με το Ιράν, αλλά κάθε πλευρά φρόντιζε να κρατήσει τις μάχες εντός συγκεκριμένων ορίων, από φόβο μήπως προκαλέσει την άλλη σε σύγκρουση, μεγαλύτερης κλίμακας.

      Περίπου 4 χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2024, ο ίδιος Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε ισραηλινά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν ένα κτίριο στο διπλωματικό συγκρότημα του Ιράν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων δύο Ιρανούς στρατηγούς.

      Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, σε μια αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Η απάντηση του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ φέρεται να ήταν έντονη και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έμεινε εμβρόντητος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν διατεθειμένος να κλιμακώσει μια σύγκρουση την οποία ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να τερματίσει εδώ και μήνες.

      Αυτό που ξεχωρίζει ωστόσο τα δύο περιστατικά είναι πως η 7η Οκτωβρίου 2023 ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ και μια πολιτική, στρατιωτική και πληροφοριακή αποτυχία καταστροφικών διαστάσεων. Αυτό που ενώνει τις δύο στιγμές, ωστόσο, είναι ότι ο Νετανιάχου αψηφά τη θέληση ενός Αμερικανού προέδρου.

      Γιατί θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο ο Νετανιάχου

      Αυτά τα περιστατικά δείχνουν πως ο Νετανιάχου προτίθεται να συνεχίσει στον πόλεμο.

      Η σφοδρότητα της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ο αντίκτυπος στην ισραηλινή κοινωνία και το αίσθημα ασφαλείας της, έδειξαν πως αυτός ο πόλεμος θα ήταν πάντα διαφορετικός από οποιαδήποτε άλλη πρόσφατη σύγκρουση. Για μια αμερικανική κυβέρνηση που διοχετεύει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, οι θάνατοι Παλαιστινίων αμάχων και ο πόνος στη Γάζα είναι πολιτικά επιζήμια για την κυβέρνηση.

      Για τους επικριτές της Αμερικής στην περιοχή, η προφανής ανικανότητα των ΗΠΑ είναι απορίας άξια. Ακόμη και μετά τη συμμετοχή αμερικανικών αεροσκαφών στην απόκρουση ιρανικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο -ένα σαφές σημάδι του πώς η ασφάλεια του Ισραήλ υποστηρίζεται από τον μεγαλύτερο σύμμαχό του- το Ισραήλ συνέχισε να αποκρούει τις προσπάθειες να αλλάξει την πορεία του πολέμου του.

      Αυτό το καλοκαίρι, το Ισραήλ επέλεξε να κλιμακώσει τη σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ, χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Νετανιάχου έχει μάθει στα περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας ότι η αμερικανική πίεση είναι κάτι που μπορεί να αντέξει, αν όχι να αγνοήσει.

      Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ, ιδίως σε μια χρονιά εκλογών, δεν θα αναλάβουν δράση που θα τον αναγκάσει να παρεκκλίνει από την επιλεγμένη πορεία του (και πιστεύει, σε κάθε περίπτωση, ότι πολεμά και τους εχθρούς της Αμερικής).

      Πίεση στον Νετανιάχου να είναι πιο σκληρός απέναντι στη Χεζμπολάχ και το Ιράν

      Ειδικά όσον αφορά την τελευταία κλιμάκωση, θα ήταν λάθος να υποθέσει κάποιος ότι ο Νετανιάχου λειτουργεί εκτός του ισραηλινού πολιτικού ρεύματος. Αν μη τι άλλο, η πίεση που του ασκείται είναι να είναι πιο σκληρός για να χτυπήσει σκληρότερα κατά της Χεζμπολάχ, αλλά και το Ιράν. Όταν τον περασμένο μήνα τέθηκε υπό συζήτηση ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η κριτική για την προτεινόμενη εκεχειρία των 21 ημερών προήλθε από την αντιπολίτευση και την κύρια αριστερή ομάδα στο Ισραήλ, καθώς και από τα δεξιά κόμματα.

      Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τους πολέμους του τώρα, όχι μόνο επειδή αισθάνεται ότι μπορεί να αντέξει τη διεθνή πίεση, αλλά και επειδή η ανοχή του Ισραήλ στις απειλές που αντιμετωπίζει έχει μετατοπιστεί μετά την 7η Οκτωβρίου.

      Το πώς αντιλαμβάνεται τον πόλεμο το Ισραήλ επίσης έχει αλλάξει και οι μακροχρόνιες αντιλήψεις περί στρατιωτικών κόκκινων γραμμών στην περιοχή έχουν εξανεμιστεί. Τον τελευταίο χρόνο διαπράχθηκαν αρκετές πράξεις που θα μπορούσαν, μέχρι πρόσφατα, να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση, ρίχνοντας βόμβες και πυραύλους στην Τεχεράνη, τη Βηρυτό, το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

      Το Ισραήλ δολοφόνησε τον επικεφαλής της Χαμάς ενώ ήταν φιλοξενούμενος των Ιρανών στην Τεχεράνη- σκότωσε επίσης ολόκληρη την ηγεσία της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Χασάν Νασράλα- δολοφόνησε ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους μέσα σε διπλωματικά κτίρια στη Συρία.

      Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 9.000 πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων στο Τελ Αβίβ. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Χούθι στην Υεμένη έχουν επίσης εκτοξεύσει μεγάλους πυραύλους σε ισραηλινές πόλεις.

      Το Ιράν έχει εξαπολύσει όχι μία, αλλά δύο επιθέσεις κατά του Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι. Ακολούθως, το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο. Οποιοδήποτε από αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν, στο παρελθόν, να προκαλέσουν έναν περιφερειακό πόλεμο. Το γεγονός ότι δεν το έκαναν, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποφασίζει για την επόμενη κίνησή του.

      Ομοβροντία πυραύλων σε ισραηλινή βάση στη Χάιφα - Δεκάδες νεκροί στον Λίβανο

      Τις τελευταίες ώρες, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «πυραύλους» σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στην Χάιφα, ττη εγάλη πόλη στο βόρειο Ισραήλ.

      Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το φιλοϊρανικό κίνημα διευκρίνισε ότι βομβάρδισε με «ομοβροντία πυραύλων βάση που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Χάιφα, στοχοθετώντας εργοστάσιο εκρηκτικών υλών».

      Χθες η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) κατά αεροπορικής βάσης στην Χάιφα.

      Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 168 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα του προηγούμενου 24ώρου σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

      Οι αρχές του Λιβάνου κατέγραψαν 57 αεροπορικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα περισσότερα εκ των οποίων κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, στα νότια προάστια της Βηρυτού και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).

      Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πριν από έναν χρόνο, σε ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 2.229 άνθρωποι και 10.380 είναι οι τραυματίες.

      Λόγω των εχθροπραξιών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ, περίπου 187.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε άλλες περιοχές του Λιβάνου, ενώ άλλοι 430.000 εκτοπισμένοι πέρασαν τα σύνορα προς τη Συρία.

      Πηγή: ethnos.gr

    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο