Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στα σύνορα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στα σύνορα

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, καθώς η Ρωσία χάνει συνεχώς εδάφη στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει δηλώσει την προθυμία του να κλιμακώσει την ένταση ακόμα και με τη χρήση πυρηνικών

Με έκδηλη ανησυχία η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής από το Κρεμλίνο που έχει απειλήσει με χρήση πυρηνικών. Σε αυτό το πλαίσιο της στενής παρακολούθησης των κινήσεων της Μόσχας, το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τα μέλη του πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής προχωρώντας σε μια πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, καθώς η Ρωσία χάνει συνεχώς εδάφη στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει δηλώσει την προθυμία του να κλιμακώσει την ένταση ακόμα και με τη χρήση πυρηνικών. Οι φόβοι για τις τακτικές που σκέφτεται να ακολουθήσει μελλοντικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενισχύθηκαν χθες, Δευτέρα έπειτα από δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» το οποίο δημοσίευσε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media και δείχνει ένα ρωσικό κομβόι να μεταφέρει προς τα σύνορα με την Ουκρανία εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε πυρηνικά όπλα. Τα στρατιωτικά οχήματα βρίσκονταν πάνω σε ανοιχτά βαγόνια τρένου σε περιοχή στην κεντρική Ρωσία.
«Πρόκειται στην πραγματικότητα για εξοπλισμό που ανήκει στη 12η Διεύθυνση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας» εξήγησε ο στρατιωτικός αναλυτής, Κόνραντ Μουζίκα. «Η διεύθυνση αυτή είναι υπεύθυνη για πυρηνικά πυρομαχικά, την αποθήκευση, τη συντήρηση, τη μεταφορά τους και τη διάθεσή τους στις κατά τόπους μονάδες» ανέφερε.
Ανώτερη αμυντική πηγή, ωστόσο, σύμφωνα με τους βρετανικούςTimes επισήμανε ότι ο Πούτιν πιθανότατα να επιδείξει την ετοιμότητά χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα στη Μαύρη Θάλασσα. Μια τέτοια κίνηση όμως θα κατέρριπτε το μακροχρόνιο ταμπού για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και θα έβαζε τον κόσμο σε θανάσιμο κίνδυνο.
Πιστεύεται μάλιστα, ότι είναι έτοιμο το καταφύγιο στο οποίο θα φιλοξενηθεί ο Πούτιν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς επίσης η οικογένειά του, σύμβουλου και ανώτεροι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με το κανάλι General SVR πρόκειται για ένα καταφύγιο που είναι ασφαλές από επιθέσεις της Δύσης.
Ο Πούτιν πιστεύεται ότι έχει πολλά καταφύγια στη Σιβηρία, με το ένα μάλιστα να συνδέεται με τον τεράστιο νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Σαμπέτα στη χερσόνησο Γιαμάλ και το άλλο στα βουνά Αλτάι.

Τα 3 σενάρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία

Πρώτο σενάριο: Χτύπημα δίκην παραδείγματος

Το πρώτο σενάριο που έχουν αναπτύξει αναλυτές για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων είναι αυτός να γίνει σε μια λογική επίδειξης χωρίς να υπάρξουν θύματα. Θα μπορούσε να είναι, γράφουν στην ανάλυσή τους οι Financial Times, μια υπόγεια έκρηξη ή στην Μαύρη Θάλασσα σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από την Ουκρανία ή κάποια ακατοίκητη περιοχή όπως το Φιδονήσι.

Ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός από ένα τέτοιο χτύπημα θα «έκαιγε» όλες τις απροστάτευτες ηλεκτρικές συσκευές ενώ το ραδιενεργό κύμα, αν και υψηλό αρχικά, στη συνέχεια θα μειωνόταν σε 1% μέσα στις πρώτες 48 ώρες. Ωστόσο η ραδιενεργή σκόνη που θα καθόταν το πρώτο 24ωρο αποτελεί έναν ακραίο βιολογικό κίνδυνο ενώ οι άνεμοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν ραδιενεργά σωματίδια σε αρκετά σημεία της υφηλίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ακόμα και ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση και θα αύξανε τους κινδύνους για μια ρωσική επίθεση σε μια μεγάλη πόλη.

Δεύτερο σενάριο: Χτύπημα σε στρατιωτικό στόχο

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει ένα χτύπημα σε έναν στρατιωτικό στόχο της Ουκρανία ή σε μια υποδομή-κλειδί - π.χ. μια πυραυλική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Το ερώτηγμα αν και κατά πόσο αυτό θα ήταν ωφέλιμο παραμένει ανοιχτό. Οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους FT, είναι σε μεγάλη διασπορά και αμερικανικές μελέτες έοχυν δείξει ότι μια κεφαλή ενός κιλοτόνου θα πρέπει να πυροδοτηθεί σε απόσταση 90 μέτρων από τεθωρακισμένο όχημα για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν θα είχε νόημα για τη Ρωσία να χτυπήσει σε στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται σε περιοχές τις οποίες η Μόσχα θεωρεί δικές της κι αυτό γιατί ο ρωσικός στρατός το ηθικό του οποίου είναι ήδη χαμηλό θα βρισκόταν και αυτός εκτεθειμένος στα ραδιενεργά κατάλοιπα.

Τρίτο σενάριο: Επίθεση σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ

Το τρίτο σενάριο το οποίο είναι και το πιο ακραίο και με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα ήταν το χτύπημα με πυρηνικά όπλα σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, υπόνοια που έχουν διατυπώσει ρωσικά think-tank τα οποία υποστηρίζουν ότι η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι ήταν σοβαρή όταν απειλεί με πυρηνικό χτύπημα.

Η αντίδαρση του δυτικού κόσμου σε αυτή την περίπτωση, της επίθεσης σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ που προβλέπει συλλογική απάντηση από τα άλλα κράτη μέλη θα ενεργοποιούνταν και η Ρωσία θα διακινδύνευε μια σαρωτική πυρηνική απάντηση από τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει ότι κάθε ρωσικό πυρηνικό χτύπημα θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» χωρίς να τις οριοθετήσει προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει σε ιδιωτικές συζητήσεις τη Μόσχα για την αντίδραση της Δύσης.

Την Κυριακή, δε, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε με «σοβαρές συνέπειες» τη Ρωσία, οι οποίες, κατά των πρώην διευθυντή της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα συμβατικό στρατιωτικό χτύπημα το οποίο θα κατέστρεφε τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦIΑ: ΑΠΕ-EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα