Η Τράπεζα δημοσίευσε την έκδοση 2022 της έκθεσης για τη φτώχεια και την κοινή ευημερία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι ο στόχος της εξάλειψης της ακραίας φτώχειας έως το 2030 φαίνεται απίθανο να επιτευχθεί.
Επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια πρόοδος στη μείωση της ακραίας φτώχειας έχει σταματήσει, η έκθεση ανέφερε ότι αν δεν επιτευχθούν ιστορικά υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα 10 χρόνια, ο κόσμος είναι απίθανο να επιτύχει τον στόχο του τερματισμού της ακραίας φτώχειας έως το 2030.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η πανδημία του Covid-19 έχει επιφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα στις προσπάθειες για τη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας από το 1990 και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί να επιδεινώσει τα πράγματα.
Η πανδημία Covid-19 ώθησε σχεδόν 70 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η πανδημία Covid-19 εκτιμάται ότι θα έχει ωθήσει περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια το 2020, που είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1990, όταν άρχισε η παγκόσμια παρακολούθηση της φτώχειας.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 11% σε 719 εκατομμύρια το 2020.
Στην έκθεση, όπου το 2020 περιγράφεται ως ιστορική καμπή, αναφέρεται ότι οι φτωχότεροι άνθρωποι επωμίζονται το μεγαλύτερο κόστος της επιδημίας.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι απώλειες εισοδήματος ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 4% για το φτωχότερο 40%, δηλαδή διπλάσιες από τις απώλειες του πλουσιότερου 20%.
Το 60% των εξαιρετικά φτωχών ανθρώπων βρίσκεται στην υποσαχάρια Αφρική
Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι με βάση τις τρέχουσες τάσεις, μέχρι το 2030, περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην Αφρική, θα εξακολουθούν να ζουν με λιγότερο από 2,15 δολάρια την ημέρα.
Τονίζοντας ότι τα ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής έχουν κάνει αξιοσημείωτη διαφορά στη μείωση του αντίκτυπου της πανδημίας Covid-19 στη φτώχεια, η έκθεση ανέφερε ότι ελλείψει δημοσιονομικής παρέμβασης, το μέσο ποσοστό φτώχειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα μπορούσε να είναι 2,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι το 60% των εξαιρετικά φτωχών ανθρώπων βρίσκεται στην υποσαχάρια Αφρική και το ποσοστό φτώχειας στην περιοχή ανέρχεται στο 35%.
Σε δήλωσή του σχετικά με την έκθεση, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς δήλωσε ότι η οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του Covid-19 και τον επακόλουθο πόλεμο στην Ουκρανία ανέτρεψε τη συνεχιζόμενη πρόοδο.
Ο Μαλπάς δήλωσε ότι «έχει καταστεί σαφές ότι ο παγκόσμιος στόχος για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας έως το 2030 δεν θα επιτευχθεί».
Ο Ντέιβιντ Μαλπάς δήλωσε ότι χρειάζονται προσαρμογές στις μακροοικονομικές πολιτικές για τη βελτίωση της κατανομής του παγκόσμιου κεφαλαίου, τη στήριξη της νομισματικής σταθερότητας, τη μείωση του πληθωρισμού και την επανεκκίνηση της αύξησης του μέσου εισοδήματος.
Πηγή: iEidiseis.gr