Κόσμος

Ανάλυση Bloomberg: Η Δύση φοβόταν τη νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά τώρα ανησυχεί για την ήττα του

Ανάλυση Bloomberg: Η Δύση φοβόταν τη νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά τώρα ανησυχεί για την ήττα του

Ένας στριμωγμένος από τις αποτυχίες στην Ουκρανία Πούτιν μπορεί να γίνει απρόβλεπτος όσο και επικίνδυνος, λένε αναλυτές, για να διασωθεί από μια ήττα

Μέσα στους επτά μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, οι εκτιμήσεις στη Δύση και ειδικότερα το NATO, έχουν μεταστραφεί όσον αφορά το αποτέλεσμα, αλλά παραμένει η ανησυχία, αν όχι και ο φόβος, για όσα θα συμβούν. Οι πρώτες επιτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είχαν προκαλέσει φόβο για μια -ακόμη πιθανή τότε- νίκη.
Πόσο μακριά θα έφτανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν αν είχε καταφέρει να πετύχει τους στόχους του στο μέτωπο; Πλέον, με τους Ουκρανούς να κερδίζουν το χαμένο έδαφος και τους Ρώσους να εγκαταλείπουν στρατιωτικό υλικό, αλλά και πολλούς νεκρούς, ο φόβος άλλαξε πρόσημο.
Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν χάσει τον πόλεμο; Οι απειλές της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αλλά και το «χαρτί» της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο που παίζει, αυξάνουν την επιθυμία των Δυτικών να δουν την Ουκρανία να κερδίζει. Αλλά, όπως τονίζει το Bloomberg σε ανάλυσή του, δεν είναι τόσο σίγουροι αν θέλουν να χάσει ο Πούτιν. Τις αναφορές στα πυρηνικά και τις απειλές δεν παίρνει ελαφρά τη καρδία ο Τζο Μπάιντεν που προειδοποίησε την Πέμπτη ότι μπορεί να μην αποτελούν μπλόφα. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η εναλλακτική του Πούτιν. Πού σταματά; Πού βρίσκει διέξοδο; Ποια είναι η θέση του, όταν όχι μόνο χάνει το κύρος του αλλά και σημαντική δύναμη στη Ρωσία;» είπε ο Μπάιντεν.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο στριμωγμένος Πούτιν ουσιαστικά έχει αποκλείσει τον διάλογο και δεν έχει χώρο για ελιγμούς. Οι επιστρατευμένοι ίσως να μην δώσουν λύσεις επί του στρατιωτικού πεδίου. Αυτά όμως μπορεί να τον κάνουν περισσότερο απειλητικό. Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κρατήσει χρόνια, αλλά δεν βλέπουν γρήγορη νίκη, ενώ πλησιάζει και ο χειμώνας που θα καθηλώσει τους εμπόλεμους. Αναλυτές υποστηρίζουν πάντως ότι το Κίεβο μπορεί να κρατήσει απασχολημένες τις δυνάμεις της Μόσχας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Αν η ροή δυτικών όπλων διατηρηθεί πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους θα απελευθερωθεί εντός 3-6 μηνών.
Από την άλλη βλέπουν ότι, παρά την επιστράτευση, το περισσότερο που μπορεί τώρα να επιδιώξει η Ρωσία είναι μια παρατεταμένη σύγκρουση που θα κρατήσει χρόνια και θα έχει περιοδικές εξάρσεις. Μπροστά σε αυτό, αναζωπυρώνεται ο φόβος ότι ο Πούτιν θα αποφασίσει ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική από την περαιτέρω κλιμάκωση, με ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα σε ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων.
Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει στόχο. Ένας Πούτιν που θα είναι για τα καλά στριμωγμένος μπορεί να γίνει «αρκετά επικίνδυνος και απερίσκεπτος», είπε ο Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA, σε συνέντευξή του στο CBS αυτή την εβδομάδα. Ως σήμερα, έχουμε δει τη Ρωσία (και τον Πούτιν) να υποστηρίζουν με θέρμη κάποιες «κόκκινες γραμμές», αλλά στην πορεία να μην προχωρά σε μαζικά αντίποινα ή να προσπαθεί να καλύψει τις επιθέσεις που υφίσταται. Αυτό έχει και τα όριά του: μια ευρύτερη ήττα στην Ουκρανία θα ήταν υπερβολική για να την καλύψει ακόμα και ένας Πούτιν.
Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup