Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 14:48

Sotheby’s: Το σπάνιο ροζ διαμάντι «Williamson Pink Star» πουλήθηκε για 57,7 εκατ. δολάρια

Γράφτηκε από την

Το διαμάντι 11,15 καρατίων πουλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ – Είναι η δεύτερη υψηλότερη τιμή για οποιοδήποτε πετράδι που έχει βγει στο σφυρί

Για 57,7 εκατ. δολάρια ή 453,2 εκατ. δολάρια Χονγκ Χονγκ πουλήθηκε χθες το σπάνιο ροζ διαμάντι από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Το «Williamson Pink Star» των 11,15 καρατίων πουλήθηκε σε τιμή που αποτελεί νέο ρεκόρ ανά καράτι για ένα διαμάντι ή πολύτιμο λίθο και στη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην ίδια κατηγορία που έχει πουληθεί σε δημοπρασία.

Η υψηλότερη προσφορά, από αγοραστή από την Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα (ΗΠΑ) του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, είναι διπλάσια της εκτιμώμενης τιμής πώλησης των 21 εκατ. δολαρίων. Ο πολύτιμος αυτός λίθος ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ροζ διαμάντι που έχει πουληθεί σε δημοπρασία. Τα ροζ διαμάντια είναι οι πιο σπάνιοι πολύτιμοι λίθοι και έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά.

Το ρεκόρ για ένα ροζ διαμάντι καταγράφηκε το 2017, όταν το «CTF Pink Star» πουλήθηκε στο Hong Kong για 71,2 εκατ. δολάρια.

Πηγή: protothema.gr

Φωτογραφία από caro_oe92 από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 12:21

Σχετικά Άρθρα

  • Μυστηριώδη "εξωγήινα" εξαγωνικά διαμάντια βρέθηκαν σε μετεωρίτες στη Γη
    Μυστηριώδη

    Παράξενα σπάνια εξαγωνικά διαμάντια εξωγήινης προέλευσης ανακάλυψαν Αυστραλοί επιστήμονες σε τέσσερις μετεωρίτες που βρέθηκαν στη βορειοδυτική Αφρική. Τα μυστηριώδη μικροσκοπικά διαμάντια εκτιμάται ότι προέρχονται από τη σύγκρουση ενός αρχαίου νάνου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα με έναν μεγάλο αστεροειδή πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, με μερικά θραύσματα να καταλήγουν στη Γη.

    Τα διαμάντια λέγονται λονσντεϊλίτες από το όνομα της διάσημης Βρετανίδας κρυσταλλογράφου Κάθλιν Λονσντέιλ, της πρώτης γυναίκας μέλους της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας. Όπως τα κανονικά διαμάντια, είναι φτιαγμένα από άνθρακα, αλλά τα άτομα τους είναι διατεταγμένα σε εξαγωνική αντί για κυβική δομή.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Μόνας και RMIT και του Αυστραλιανού Συγχρότρου, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας 'Αντι Τόμκινς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι η εξαγωνική δομή των "εξωγήινων" διαμαντιών τα καθιστά περίπου 60% πιο σκληρά από τα συνήθη κυβικού σχήματος διαμάντια που δημιουργούνται στο υπέδαφος του πλανήτη μας.

    Η ανακάλυψη - που έθεσε τέλος στις αμφιβολίες κατά πόσο όντως ένα τέτοιο υλικό υπήρχε στη Γη - έγινε με εξελιγμένες τεχνικές ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Ελπίζεται ότι - εφόσον καταστεί εφικτό τέτοια διαμάντια να παραχθούν συνθετικά - μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθούν για διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως για τη δημιουργία μικροσκοπικών άκρως ανθεκτικών μηχανολογικών εξαρτημάτων, λεπίδων κ.α.

    Για πρώτη φορά είχαν υπάρξει ενδείξεις για την ύπαρξη εξαγωνικών διαμαντιών στη Γη, στη δεκαετία του 1960, όταν σε μετεωρίτες στις ΗΠΑ και στην Ινδία είχαν βρεθεί σχετικοί κρύσταλλοι, υπερβολικά όμως μικροί - μεγέθους νανομέτρου - οπότε ήταν δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι στη φύση υπάρχουν τέτοια διαμάντια εξαγωνικού σχήματος. Αυτή τη φορά, χάρη στα εξελιγμένα πλέον επιστημονικά όργανα, βρέθηκαν μέσα σε μετεωρίτες μεγαλύτεροι κρύσταλλοι (σε κλίμακα μικρομέτρου ή 1.000 φορές μεγαλύτεροι από εκείνους σε κλίμακα νανομέτρου) που δείχνουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι λονσντεϊλίτες είναι πραγματικότητα.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.2208814119

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία Αρχείου από DWilliam από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ