Κόσμος

Ρωσία: Μετά την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλεί ο Πούτιν

Ρωσία: Μετά την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλεί ο Πούτιν

Επιχειρησιακή συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας θα έχει τη Δευτέρα (10/10) ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Θα σάς ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα», σημείωσε ο Πεσκόφ, μη διευκρινίζοντας αν, κατά τη σύγκληση, θα συζητηθεί η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, που συνδέει την Ουκρανία με την Κριμαία. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ρώσος πρόεδρος πραγματοποιεί, κατά κανόνα, συναντήσεις με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας σε εβδομαδιαία βάση. Το Σάββατο (8/10) ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ενίσχυση της ασφάλειας στη γέφυρα, καθώς και στις υποδομές που εφοδιάζουν τη χερσόνησο της Κριμαίας με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, σε διάταγμα που εξέδωσε, ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας θα δρομολογηθεί από την αρμόδια υπηρεσία, FSB. Νωρίτερα, όπως, σύμφωνα με το Interfax, δήλωσε ο Πεσκόφ, ο Πούτιν έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας σχετικά με τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς στη γέφυρα του Κερτς.

Τις ζημιές που προκλήθηκαν από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα αναμένεται να εξετάσουν δύτες. Η γέφυρα αποτελεί σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, αλλά και βασική οδό ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις που μάχονται στη νότια Ουκρανία. Επίσημα η ουκρανική πλευρά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, παρότι υπήρξαν μηνύματα ικανοποίησης από ουκρανούς αξιωματούχους.

Θα απαντήσει ο Πούτιν;

Καθώς ένα ψυχρό φθινοπωρινό ξημέρωμα ξημέρωνε το Σάββατο πάνω από τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία με την ηπειρωτική χώρα, η οδική κυκλοφορία ήταν μικρή.

Με τον ουρανό να γίνεται ροζ, λίγα αυτοκίνητα και αρκετά φορτηγά διέσχιζαν τη γέφυρα, η οποία έχει μήκος περίπου 19 χιλιόμετρα (12 μίλια) και πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία χρησιμοποιούνταν από 15.000 αυτοκίνητα την ημέρα.

Λίγο πιο μακριά και πάνω από τα αυτοκίνητα, μια μεγάλη εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε βυτιοφόρα με καύσιμα ανάμεσα στα βαγόνια της κατευθυνόταν επίσης προς τη χερσόνησο μέσω της παράλληλης σιδηροδρομικής γέφυρας.

Η έκρηξη, όταν ήρθε στις 6.07 π.μ. (3.07 ώρα Ελλάδας), ήταν καταστροφική. Το υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που αναρτήθηκε στα ρωσικά κανάλια Telegram έδειξε ένα αυτοκίνητο και ένα φορτηγό να κινούνται σχεδόν μαζί, όταν μια τεράστια πύρινη σφαίρα τα καταπλάκωσε, πορτοκαλί αναμεμειγμένη με μια καταιγίδα από λευκό-καυτά θραύσματα που στροβιλίζονταν γύρω από το άνοιγμα.

Στις γραμμές του τρένου από πάνω, το ισχυρό κύμα έσπασε τις δεξαμενές καυσίμων, απελευθερώνοντας έναν καταρράκτη καμένων καυσίμων, καθώς το οδόστρωμα λύγισε και κατέρρευσε. Ένα από τα στηρίγματα, με τους δίδυμους πυλώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα και το βάθρο του, προφανώς εξατμίστηκε.

Στις φλόγες το σύμβολο ισχύος της Ρωσίας

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η αιτία της έκρηξης ήταν ένα παγιδευμένο φορτηγό, ένας ισχυρισμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη και αντιμετωπίζεται από ορισμένους ειδικούς με σκεπτικισμό, με το κέντρο της έκρηξης να βρίσκεται στη λωρίδα της οδικής γέφυρας που οδηγεί στην Ουκρανία. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι εικόνες κυκλοφόρησαν στα ουκρανικά και ρωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και σύντομα αναρτήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Το ρωσικό σύμβολο της κατοχής της Κριμαίας από τη Μόσχα, αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η Ρωσία καυχιόταν ότι ήταν αδύνατο να προσβληθεί, είχε ανατιναχθεί.

Ο συμβολισμός της στιγμής - μία ημέρα μετά τα 70ά γενέθλια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα αφότου ανακοίνωσε την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ακόμη ουκρανικών εδαφών εν μέσω τεράστιας λαμπρότητας στη Μόσχα - δεν πέρασε απαρατήρητος από κανέναν.

Σε ανακοίνωσή της, η ρωσική εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή ανέφερε ότι η έκρηξη συνέβη σε φορτηγό και προκάλεσε την ανάφλεξη επτά βυτιοφόρων με καύσιμα. Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η οδική γέφυρα ήταν ακόμη άθικτη προς τη μία κατεύθυνση, αν και η κυκλοφορία είχε διακοπεί όσο εκτιμούνταν οι ζημιές.

Τα μηνύματα που διέρρευσαν από Ρώσους αξιωματούχους προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τα οποία εξασφάλισε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Meduza, ωστόσο, υπογράμμιζαν πώς δόθηκε εντολή στα κρατικά μέσα ενημέρωσης να λένε ότι η γέφυρα «δεν καταστράφηκε, μόνο υπέστη ζημιές».

Στο Κίεβο, όπου οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν, το κλίμα ήταν ένα μείγμα αγαλλίασης και απορίας για το πώς θα απαντούσε η Ρωσία, τουλάχιστον μετά την πρόσφατη πυρηνική της στάση.

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, φάνηκε να υπαινίσσεται την ευθύνη του Κιέβου, γράφοντας στο Twitter έμμεσα: «Η Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, οτιδήποτε ανήκει στη ρωσική κατοχή πρέπει να εκδιωχθεί».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksiy Danilov, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με την φλεγόμενη γέφυρα μαζί με ένα βίντεο με τη Μέριλιν Μονρόε να τραγουδά το «Happy Birthday, Mr. President».

Η «κατασκευή του αιώνα»

Η γέφυρα του Κερτς, μήκους δώδεκα μιλίων και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, ήταν το κόσμημα στο στέμμα των έργων υποδομής του Πούτιν -που περιγράφεται από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως η «κατασκευή του αιώνα» που αποσκοπούσε στην επιβεβαίωση της διεκδικούμενης από τη Ρωσία κυριότητας της Κριμαίας.

Όταν ο Πούτιν εγκαινίασε τη γέφυρα στις 15 Μαΐου 2018, οδηγώντας ένα πορτοκαλί φορτηγό Kamaz, υπερηφανεύτηκε: «Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και υπό τους τσάρους, οι άνθρωποι ονειρεύονταν να χτίσουν αυτή τη γέφυρα. Στη συνέχεια επέστρεψαν σε αυτή [την ιδέα] τη δεκαετία του 1930, του 40, του 50. Και τελικά, χάρη στη δική σας δουλειά και το δικό σας ταλέντο, το θαύμα έγινε».

Υπερασπίστηκε έντονα από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θεωρήθηκε αρκετά σημαντική για τη Μόσχα ώστε να προειδοποιήσει για αντίποινα σε περίπτωση που στοχοποιηθεί ως βασικός σύνδεσμος μεταφοράς για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, ιδίως στο νότο, καθώς και για τη μεταφορά στρατευμάτων στις γραμμές του μετώπου.

Οι συνέπειες στον πόλεμο

Αλλά δεν είναι απλώς το γεγονός ότι πρόκειται για τη γέφυρα του Πούτιν που υπογραμμίζει τον συμβολισμό. Η έκρηξη έχει και πραγματικές συνέπειες για τον πόλεμο του Πούτιν, καθώς έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς ταπεινωτικών ηττών στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο που έχει οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας ρωσικές υποχωρήσεις.

Έρχεται επίσης εν μέσω αυξανόμενου πυρηνικού μπρα ντε φερ της Μόσχας και μόλις μια εβδομάδα μετά την υπογραφή από τον Πούτιν του διατάγματος που ισχυρίζεται παράνομα ότι έχει προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές επαρχίες.

Πρόκειται για μια βασική γραμμή εφοδιασμού υλικοτεχνικής υποδομής όχι μόνο για τις ρωσικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κριμαία αλλά και αλλού στη νότια Ουκρανία, όπου τα στρατεύματα του Πούτιν έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και όταν η κύρια γραμμή εφοδιασμού από την ηπειρωτική Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας σιδηροδρομικής γραμμής προς τη Μελιτόπολη, έχει δεχθεί αυξανόμενη ουκρανική πίεση, με χτυπήματα σε μια σιδηροδρομική αποθήκη λίγες ώρες νωρίτερα.

Η σημασία της επίθεσης δεν πέρασε απαρατήρητη και από τους κατοίκους της Κριμαίας, οι οποίοι -όταν διαδόθηκε η είδηση- έσπευσαν στα πρατήρια καυσίμων για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους, καθώς όλα τα τρένα και τα λεωφορεία ακυρώθηκαν.

Και ενώ υπάρχουν και άλλοι τρόποι εφοδιασμού της Κριμαίας, μεταξύ άλλων μέσω των λιμανιών της, η ζημιά στη γέφυρα είναι εξαιρετικά σημαντική για ένα μέρος που μέχρι πολύ πρόσφατα θεωρούνταν από τη Ρωσία ότι ήταν εκτός της εμβέλειας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, εκτιμά ο βρετανικός Observer. Μετά την επίθεση στη ναυτική αεροπορική βάση στο Σάκι τον Αύγουστο, οι Ρώσοι τουρίστες εγκατέλειψαν τις παραλίες της Κριμαίας, δημιουργώντας τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα με ουρές χιλιομέτρων στη γέφυρα του Κερτς. Κάποιες ρωσικές ναυτικές δυνάμεις φαίνεται επίσης να έχουν διακριτικά μετακινηθεί καθώς ο πόλεμος πλησίαζε όλο και περισσότερο.

Πώς θα αντιδράσει η Μόσχα;

Το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα, το οποίο όμως διαφαίνεται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ουκρανία προώθησε με επιτυχία την αντεπίθεσή της και εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και των σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Πούτιν.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι Ρώσοι σκληροπυρηνικοί ζητούσαν πλήγματα σε ουκρανικές κρίσιμες υποδομές και «κέντρα λήψης αποφάσεων». Ο Konstantin Malofeev, ένας Ρώσος ολιγάρχης, υποστηρικτής του Πούτιν και ακραίος εθνικιστής, δημοσίευσε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία πέντε ουκρανικών γεφυρών με μια λεζάντα που απευθυνόταν στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας: «Sergei Shoigu και Valery Gerasimov. Μην το χάσετε».

Το Κρεμλίνο ήταν ήδη αντιμέτωπο με πρωτοφανείς επικρίσεις από εθνικιστές και φιλοπόλεμους μπλόγκερ, οι οποίοι κατακεραύνωναν την ηγεσία του για τις πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες του στρατού στην Ουκρανία.

Ο Zakhar Prilepin, ένας συντηρητικός Ρώσος μυθιστοριογράφος και βετεράνος του πολέμου στην Ουκρανία, προέτρεψε τις αρχές να ανακοινώσουν οικονομική κινητοποίηση πλήρους κλίμακας. «Αυτό μας δίνει μια ευκαιρία. Η κινητοποίηση σε όλους τους τομείς πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει. Σε όλες, λέω, τις σφαίρες, και δεν μιλάω μόνο για στρατιώτες που θα πάνε στο μέτωπο», έγραψε στο Telegram.

Άλλοι φιλορώσοι μπλόγκερ επισήμαναν μια ομιλία του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον Ιούλιο, στην οποία εγγυήθηκε ότι μια επίθεση στην Κριμαία θα προκαλούσε μια αντίδραση «ημέρας της καταστροφής». «Και τώρα τι, Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς [Μεντβέντεφ];» έγραψε ο Αλεξάντρ Κοτς, ένας φιλοκρεμλινός δημοσιογράφος που ταξιδεύει με τον ρωσικό στρατό

Και αντιμέτωπος με την ανανεωμένη πίεση από τη Δεξιά, φαίνεται βέβαιο ότι ο Πούτιν θα αναγκαστεί τώρα να βρει μια απάντηση σε αυτό που ήδη μοιάζει με ένα από τα πιο ντροπιαστικά περιστατικά από την έναρξη του πολέμου. «Η εμπιστοσύνη ότι ο Πούτιν ξέρει τι κάνει μειώνεται ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Anton Barbashin, πολιτικός αναλυτής στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Riddle. «Είτε ο Πούτιν ανταποκρίνεται είτε κινδυνεύει να διαβρώσει περαιτέρω τη νομιμοποίησή του μεταξύ των γερακιών στη Ρωσία».

Στην άμεση πρώτη αντίδραση στην έκρηξη της γέφυρας, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε έναν νέο γενικό διοικητή των δυνάμεών του στην Ουκρανία, τον Σεργκέι Σουρόβικιν, έναν αξιωματικό με φήμη για τη βιαιότητα και τη διαφθορά, ο διορισμός του οποίου θα γίνει δεκτός με ικανοποίηση από τους σκληροπυρηνικούς.

Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup