Κόσμος

Πόλεμος Ουκρανία: Σημαντική πρόοδος του Κιέβου στη Χερσώνα - Ανακατέλαβε πάνω από 600 κοινότητες

Πόλεμος Ουκρανία: Σημαντική πρόοδος του Κιέβου στη Χερσώνα - Ανακατέλαβε πάνω από 600 κοινότητες

Κάπου 502 κοινότητες ανακαταλήφθηκαν στην περιφέρεια Χάρκοβο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ουκρανική αντεπίθεση στην στρατηγικής σημασίας περιφέρεια της Χερσώνας, όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά την προέλασή τους, αναγκάζοντας την Ρωσία να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Επανένταξης των Προσωρινά Κατεχόμενων Περιοχών, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακατέλαβαν πάνω από 600 οικισμούς που κατείχαν ρωσικά στρατεύματα τον τελευταίο μήνα, συμπεριλαμβανομένων 75 στη στρατηγικής σημασίας περιφέρεια Χερσώνα.

Κάπου 502 κοινότητες ανακαταλήφθηκαν στην περιφέρεια Χάρκοβο, όπου ουκρανικά στρατεύματα διέσπασαν τις ρωσικές άμυνες και προέλασαν βαθιά στα εδάφη που κατείχαν οι Ρώσοι, διαβεβαίωσε το υπουργείο αργά το βράδυ χθες Πέμπτη.

«Η έκταση των απελευθερωμένων εδαφών της Ουκρανίας έχει αυξηθεί κατά πολύ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών.

Απομακρύνει η Ρωσία αμάχους

Εν μέσω της προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων, ο διορισθείς από τη Μόσχα διοικητής της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, κάλεσε τους αμάχους στις κατεχόμενες, και παρανόμως προσαρτημένες, περιοχές της νότιας ουκρανικής περιφέρειας να απομακρυνθούν «για να σωθούν», και ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για να διοργανωθεί συντεταγμένα επιχείρηση εκκένωσης.

Ακολούθησε σχετική ανακοίνωση από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μαράτ Κουσνούλιν, ο οποίος δήλωσε πως «η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να συνδράμει την αποχώρηση των κατοίκων [της Χερσώνας] προς άλλες περιφέρειες της χώρας» (εννοώντας τη Ρωσία).

«Θα παράσχουμε σε όλους δωρεάν στέγαση και όλα τα απαραίτητα», είπε ο Μαράτ Κουσνούλιν μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.

Ο Βλαντιμίρ Σάλντο κάλεσε νωρίτερα τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, επικαλούμενος καθημερινές πυραυλικές επιθέσεις των δυνάμεων του Κιέβου -το οποίο και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι στοχεύει τους πολίτες του.

Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει το τελευταίο διάστημα εδάφη στα βορειοδυτικά της Χερσώνας, προσεγγίζοντας την ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα -η οποία είναι και η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

«Προτείναμε όλοι οι κάτοικοι της περιφέρειας της Χερσώνας που θέλουν να προστατευτούν από [ουκρανικά] πυραυλικά πλήγματα μπορούν να πάνε σε άλλες ρωσικές περιοχές», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο.

«Πάρτε τα παιδιά σας και φύγετε», προέτρεψε σε ομιλία του που μεταδόθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Σάλντο εμφανίζεται καθισμένος πίσω από ένα γραφείο, με μια ρωσική σημαία στο φόντο.

Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία να παράσχει τη «βοήθεια» που είναι απαραίτητη «για να οργανωθεί μια τέτοια επιχείρηση», λέγοντας από την πλευρά του ότι πρότεινε «καταρχήν» στους κατοίκους των τοποθεσιών στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου, που είναι πιο κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Αυτοί οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτήν της Χερσώνας, είπε, επικαλούμενος τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα, και τις περιοχές του Ροστόφ, του Κρασνοντάρ και της Σταυρούπολης, στην νότια Ρωσία.

Επί εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει αντεπίθεση σε αυτά τα εδάφη της νότιας Ουκρανίας, που προσαρτήθηκαν από τη Μόσχα, αλλά όπου ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι κατέλαβαν περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε λιγότερο από επτά ημέρες.

Η Χερσώνα, το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και η Ζαπορίζια «προσαρτήθηκαν» από τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου μήνα, εν μέσω αντεπιθέσεων του ουκρανικού στρατού στο βορειοανατολικό, το ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας. Την κίνηση καταδίκασαν Κίεβο και Δύση, χαρακτηρίζοντας τις προσαρτήσεις παράνομες.

Ο ουκρανικός στρατός άρχισε τις αντεπιθέσεις του τον Αύγουστο εναντίον περιοχών που κατείχε ο ρωσικός στρατός, που έθεσε υπό τον έλεγχό του ως και το 20% της ουκρανικής επικράτειας αφότου εισέβαλε την 24η Φεβρουαρίου.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ MIGUEL A. LOPES

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup