Κόσμος

Ουκρανία: Ρωσικός αντιπερισπασμός στο βορρά μετά την «τεταμένη» κατάσταση στη Χερσώνα

Ουκρανία: Ρωσικός αντιπερισπασμός στο βορρά μετά την «τεταμένη» κατάσταση στη Χερσώνα

Ανησυχία στο Κίεβο για την «αυξανόμενη απειλή» μιας νέας ρωσικής επίθεσης με εφαλτήριο τη Λευκορωσία - Στον ΟΗΕ τα drones από το Ιράν

Μεταξύ αντιπερισπασμού και μιας δεύτερης προέλασης από το βορρά με κατεύθυνση το Κίεβο βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς υψηλές συγκεντρώσεις τους παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Δεδομένου του όγκου των ρωσικών στρατευμάτων, ο ουκρανικός στρατός δεν έκρυψε την ανησυχία του για την «αυξανόμενη απειλή» μιας νέας ρωσικής επίθεσης με εφαλτήριο τη Λευκορωσία, καθώς «η επιθετική ρητορική των στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας εντείνεται», όπως διαπίστωσε ο Ολεξίι Γκρόμοφ, ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Σημειωτέον ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία πραγματοποιούν από την αρχή της εβδομάδας στρατιωτικά γυμνάσια, ενώ η σχέση μεταξύ των δύο ηγετών των κρατών είναι κάτι περισσότερο από «αδελφική», με το Μινσκ να κρατά ζωντανές τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού από τον περασμένο Φεβρουάριο και εξής.

Σε κάθε περίπτωση, μια δεύτερη ρωσική επίθεση από το βορρά θα δυσκόλευε σημαντικά την είσοδο στην Ουκρανία δυτικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, στην κρίσιμη φάση, την οποία διέρχεται η σύγκρουση. Ζητούμενο, άλλωστε, για το Κρεμλίνο αποτελεί η διακοπή παροχής δυτικής βοήθειας, αφού οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εκπαιδευθεί για να αντιμετωπίσουν τα νέα υπερ-όπλα του Βλαντιμίρ Πούτιν από δυτικούς (κυρίως Βρετανούς) αξιωματικούς, ενώ σχεδόν καθημερινή είναι η ροή νέων όπλων και αναλώσιμων από τη Δύση προς την Ουκρανία.

A Russian military expert accidentally disclosed that Russia has used Iranian-made drones against Ukraine during a live television appearance.https://t.co/Y520SJCSqz pic.twitter.com/UJnLjKmqAl

— The Moscow Times (@MoscowTimes) October 20, 2022

«Σφραγίζοντας», για το λόγο αυτό, τα βόρεια σύνορά τους, Ρωσία και Λευκορωσία ανακοίνωσαν την ανάπτυξη 9.000 Ρώσων στρατιωτών και 170 αρμάτων μάχης στη βόρεια συνοριακή γραμμή, προκειμένου το Μινσκ να προστατευθεί από τυχόν ουκρανικές επιθέσεις. Δορυφορικές φωτογραφίες, ωστόσο, κατέγραψαν τους Ρώσους να μεταφέρουν μεταφέρουν συστοιχίες πυραύλων S-300 και S-400 στα σύνορα Λευκορωσίας και Ουκρανίας, με επίκεντρο το στρατιωτικό αεροδρόμιο «Ζιαμπρόφκα», κοντά στην πόλη Γκομέλ. Η παρουσία των πυραύλων S-300 και S-400 στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας είναι, στην πραγματικότητα, ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα του Κρεμλίνου προς τη Δύση αντιδρώντας στο διαρκή ανεφοδιασμό του Κιέβου με νέα όπλα, ενώ παράλληλα επικοινωνιακά έρχεται να ισοσταθμίσει τις απώλειες στον ουκρανικό νότο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις επελαύνουν με κατεύθυνση τη Χερσώνα.

Ήδη, η τοπική ρωσική διοίκηση πρωτοστατεί στην επιχείρηση απομάκρυνσης 50.000-60.000 αμάχων από την Χερσώνα (με 15.000 να έχουν απομακρυνθεί το τελευταίο 48ωρο), προτού η πόλη μετατραπεί σε ζώνη μάχης. Από πλευράς της, η ουκρανική προεδρία κατηγόρησε τους Ρώσους ότι τρομοκρατούν τους κατοίκους της Χερσώνας, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις περί επικείμενου ισοπεδωτικού «ουκρανικού βομβαρδισμού», για να αποκρύψουν την ηχηρή τους αποτυχία στο νότιο μέτωπο, την οποία παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο νέος Διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση για τη ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ως «τεταμένη».

Ukraine's patrol police vs. an occupier's drone. pic.twitter.com/vZVektJr4v

— NEXTA (@nexta_tv) October 17, 2022

Στον ΟΗΕ τα drones από το Ιράν

Ως μέσο αντεκδίκησης, ωστόσο, για την επιτυχημένη διπλή ουκρανική αντεπίθεση, η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει αμάχους και κρίσιμες υποδομές με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με πηγή προέλευσής τους, το Ιράν. Παρότι εκατοντάδες drones καμικάζι εκτοξεύονται καθημερινά από τη ρωσική βάση στην Κριμαία (όπου οι Ιρανοί αξιωματικοί εκπαιδεύουν τους Ρώσους χειριστές), ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι επαίνεσε δημόσια την αεράμυνα της χώρας του χθες, λέγοντας πως 233 ιρανικής κατασκευής drones και δεκάδες πύραυλοι καταρρίφθηκαν τον περασμένο μήνα. Παράλληλα, σύσσωμη η Δύση (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία) εγκάλεσαν τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς αρνούνται να παραδεχθούν την μεταξύ τους συνεργασία, ενώ το Κίεβο επιχειρηματολόγησε για το συγκεκριμένο ζήτημα και στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορώντας ανοιχτά το Ιράν ότι παραβίασε την απαγόρευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μεταφορά drones, ικανών να πετάξουν 300 χιλιόμετρα.

«Παρόλο που το Ιράν συνεχίζει να λέει ψέματα, ο κόσμος γνωρίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε Ουκρανούς αμάχους και υποδομές», σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις.

Με δεδομένη την μαζική προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον περασμένο Αύγουστο από την Τεχεράνη για λογαριασμό του Κρεμλίνου, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε χθες από τους ηγέτες της ΕΕ περισσότερες κυρώσεις, αλλά και ουσιαστική βοήθεια στην αεράμυνα λόγω των ρωσοϊρανικών drones, κατηγορώντας παράλληλα την Μόσχα πως «προκαλεί νέο κύμα Ουκρανών μεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ».

Ειδικότερα, στο μήνυμά του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία «έχουν σκοπό να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώστε να υποχρεώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ουκρανούς να αναζητήσουν καταφύγιο στις χώρες σας».

Τονωτικές ενέσεις

Στον όγδοο πλέον μήνα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία και για τον ένοικο του Κρεμλίνου τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν απειλητικά, καθώς οι ακριβείς απώλειες σε όλα τα επίπεδα δεν είναι ακόμη σε θέση να υπολογιστούν, ενώ συσσωρεύεται μέρα με την μέρα η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στοχεύοντας, ωστόσο, στο θυμικό του μέσου πολίτη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν επιθεώρησε χθες ένα κέντρο εκπαίδευσης για επίστρατους στην περιοχή Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ακόμη ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού είπε στον Πρόεδρο Πούτιν πώς γίνεται η εκπαίδευση των επίστρατων, οι οποίοι έχουν κληθεί να υποστηρίξουν τη στρατιωτική προσπάθεια της Ρωσίας, στην Ουκρανία.

Μάλιστα, βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να πέφτει στο έδαφος και να κάνει επίδειξη με τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή, αναπολώντας μάλλον τις ημέρες του στην KGB.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup