Η Τζόρτζια Μελόνι γίνεται και επίσημα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, και η επικεφαλής μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, οι οποία δημιουργεί σύννεφα και προβληματισμό πάνω από την Ευρώπη. Μετά από μια εβδομάδα εσωτερικών διαφωνιών που επισκίασε τις διαπραγματεύσεις, ο συνασπισμός της Μελόνι παρουσίασε τελικά ένα ενιαίο μέτωπο, στηρίζοντας τελικά την 45χρονη πολιτικό στο να ηγηθεί της χώρας κατά τη διάρκεια επίσημων συνομιλιών με τον πρόεδρο της Ιταλία Σέρτζιο Ματαρέλα, την Παρασκευή. Τελικά ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Μελόνι να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Μελόνι, που έφτασε για τις συνομιλίες με ένα Fiat 500, αποδέχθηκε. Άλλωστε ο συνασπισμός στον οποίο ηγήθηκε βγήκε θριαμβευτής από τις εκλογές, λαμβάνοντας το 44% των ψήφων, ενώ το κόμμα της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» έλαβε 26%.
Η εσωτερική κόντρα με τον Μπερλουσκόνι
Ωστόσο, πριν καλά - καλά σχηματιστεί κυβέρνηση, προέκυψε αντιπαλότητα στο εσωτερικό του συνασπισμού της, με τους δεξιούς συμμάχους να διαφωνούν για την απροθυμία της Μελόνι να φιλοξενήσει στο υπουργικό της συμβούλιο τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Κατά την έναρξη των εργασιών του νέου κοινοβουλίου, ο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, ανέφερε σε σημείωμα ότι βρίσκει τη Μελόνι «αυταρχική ... αυταρχική ... αλαζονική ... προσβλητική».
Μόλις ολοκληρώθηκαν οι «ειρηνευτικές συνομιλίες», ο Μπερλουσκόνι ακούστηκε να υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευθύνεται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να επιβεβαιώνει τη φιλία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Μελόνι απάντησε λέγοντας ότι όποιος δεν συμφωνεί με τον φιλοευρωπαϊκό και φιλονατοϊκό προσανατολισμό της «δεν μπορεί να είναι μέλος της κυβέρνησης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση».
«Εκεχειρία» στον δεξιό συνασπισμό
Παρά τις συγκρούσεις, οι δεξιοί «εταίροι» συμφώνησαν προκειμένου να αναλάβουν τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας. Η Μελόνι συναντήθηκε με τον πρόεδρο την Παρασκευή μαζί με τους άλλους δύο ηγέτες στου δεξιού μπλοκ, τον Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της Λέγκας, και τον Μπερλουσκόνι.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο ορκίζεται σήμερα Σάββατο και λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο την Τρίτη.
Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί
Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Μελόνι στους δημοσιογράφους, το Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντόνιο Ταϊάνι, της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι από τη Λέγκα, το Εσωτερικών ο πρώην νομάρχης Ματέο Πιαντεντόζι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών.
Παράλληλα, για το υπουργείο Άμυνας επελέγη ο Γκουίντο Κροζέτο, του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι και το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο. Στο υπουργείο Γεωργίας επικεφαλής θα είναι ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σύζυγος της αδελφής της Ιταλίδας πρωθυπουργού και υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάολο Τζανγκρίλο.
Συνολικά, τα υπουργεία της κυβέρνησης Μελόνι είναι είκοσι έξι. Οι Ματέο Σαλβίνι και Αντόνιο Ταϊάνι θα είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
Η ομάδα της πρέπει να σηκώσει αμέσως τα μανίκια, για να προλάβουν προθεσμίες σε κρίσιμα θέματα, όπως ο προϋπολογισμός, ο οποίος πρέπει να σταλεί στην Ευρώπη για έγκριση μέχρι το τέλος του μήνα, και το σχέδιο ανάκαμψης, το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της ΕΕ μετά την πανδημία. Σύμφωνα με το POLITICO, περίπου 55 στόχοι πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του έτους για να ξεκλειδώσουν σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για την Ιταλία στο πλαίσιο του προγράμματος.
Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής που επιδεινώνεται από τις ουρανοκατέβατες τιμές της ενέργειας και την άνοδο των επιτοκίων, τα οποία επιβαρύνουν το βαρύ δημόσιο χρέος της Ιταλίας.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος απομακρύνθηκε τον Ιούλιο, προσπάθησε να εξομαλύνει τη μετάβαση, πιέζοντας για ένα ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη και καθορίζοντας τα στενά περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό. Ο Ντράγκι, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, δήλωσε: "Η Ιταλία πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου με την αξιοπιστία, την αυθεντικότητα και την αποφασιστικότητα που αρμόζει σε μια μεγάλη χώρα όπως η δική μας".
Αλλά η νέα ομάδα της Μελόνι είναι πιθανό να δυσκολευτεί να συμβιβάσει τις ακριβές προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε για τις συντάξεις και τις φορολογικές περικοπές με την οικονομική πραγματικότητα. Για το επόμενο έτος προβλέπεται ύφεση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Μελόνι
Στο τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: "Είμαστε όλοι μαζί ως ευρωπαϊκά έθνη στο πλαίσιο της ΕΕ και είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε πολύ εμείς οι δημοκρατίες".
"Κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή κυβέρνησης λόγω εκλογών, όπως [συμβαίνει] σε μια δημοκρατία, δεν μπορεί να αλλάξει τις καλές σχέσεις που έχουμε με τα άλλα κράτη μέλη ή, για παράδειγμα, που έχουμε μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας ... Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: "Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με την Μελόνι". Ο Μακρόν θα επισκεφθεί τη Ρώμη την Κυριακή και τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ματαρέλα και τον Πάπα Φραγκίσκο και δήλωσε ότι θα μπορούσε να συναντήσει την Μελόνι. "Θα δούμε τη Δευτέρα σύμφωνα με τις θεσμικές εξελίξεις, σύμφωνα με το πρωτόκολλο", είπε.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ETTORE FERRARI