Θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον 5, BQ1. «Σαρώνει» ήδη τη Γαλλία. Όλα όσα ξέρουμε.
Εξαπλώνεται σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αφρική η BQ1, μία νέα υπο-παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον 5, που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) πρόσφατα χαρακτήρισε ως «στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος».
Όπως αναφέρει, μάλιστα, το επιστημονικό περιοδικό «Nature», η BQ1 είναι ήδη η επικρατούσα μετάλλαξη στη Γαλλία, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως ενδέχεται να «προκαλέσει νέα κύματα της πανδημίας σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, κατά τη διάρκεια του χειμώνα».
Αλλά και στην Ελλάδα, το νέο στέλεχος έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών, με τις αρμόδιες πηγές να αναφέρουν στο iEidiseis ότι «οι υπο-παραλλαγές τηρούν υπό πλήρη επιτήρηση». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές του iEidiseis προσθέτουν ότι ειδικά η BQ1 έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών και πως θα ακολουθήσουν σχετικές ενημερώσεις.
Οι δύο υπο-παραλλαγές που βρίσκονται στο επίκεντρο των επιστημόνων
Το περιοδικό Nature μιλά, πάντως, για μία «σούπα» μεταλλάξεων του κορονοϊού, η οποία κάνει το μέλλον της πανδημίας να μοιάζει αβέβαιο, ενόψει του χειμώνα.
Ειδικότερα, δύο είναι οι μεταλλάξεις που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των ειδικών: η BQ1 που φαίνεται να προσπαθεί να εξαπλωθεί σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Αφρική και η XBB, που εξαπλώνεται ταχύτατα σε χώρες της Ασίας.
Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, προς το παρόν οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά και τις δύο υπο-παραλλαγές, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια εξαπλώνεται πιο γρήγορα, αλλά και ποιες οι μεταξύ τους διαφορές ως προς την ικανότητα επαναμόλυνσης.
Σημειώνουμε ότι πρόκειται για δύο υπο-παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία είναι και η μετάλλαξη του κορονοϊού που επικρατεί παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, η BQ1 είναι υπο-παραλλαγή της Β5, ενώ η XBB αποτελεί έναν «ανασυνδυασμό» των υπομεταλλάξεων της Όμικρον «BA.2.10.1» και «BA.2.75».
Οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό παρατηρήσει πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη παράγει περισσότερες υπο-μεταλλάξεις από τις άλλες και σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα.
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, οι δύο αυτές υπο-παραλλαγές δεν διαφέρουν σημαντικά από τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον (όπως οι Όμικρον 4 και 5 που έχουν ήδη φτάσει και στη χώρα μας).
«Οι δύο υπο-παραλλαγές παραμένουν κομμάτι της Όμικρον, η οποία παραμένει στέλεχος ανησυχίας. […] Προς το παρόν, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν πιο σοβαρή νόσηση», αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του οργανισμού.
Αλλά και ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε πρόσφατα για τις υπο-παραλλαγές σχετικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Προς το παρόν, δεν εμπνέουν ανησυχία, αλλά δεν είναι και κάτι που θα υποτιμήσουμε. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι έχουν ένα πλεονέκτημα γύρω στο 30% σε σχέση με τη "μητέρα" παραλλαγή Β5, διότι και αυτές είναι "παιδιά" της. Αυτό λογικά θα οδηγήσει σε επικράτηση τους, αυτή είναι η πρόβλεψη και το κύριο σενάριο. Το πόσο έντονη θα είναι η χειμερινή έξαρση ως αποτέλεσμα αυτών των υποπαραλλαγών είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε. Προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι δραματικό σε άλλες χώρες που προηγούνται εμάς».
Δείτε το «οικογενειακό δέντρο» των μεταλλάξεων του κορονοϊού:
BQ1 – Τι ξέρουμε μέχρι τώρα
Η BQ1 αποτελεί υπο-παραλλαγή της παραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον, Β5, ενώ ο ΠΟΥ αναφέρει ότι διαθέτει μεταλλάξεις στην ακίδα του ιού, σε ορισμένες βασικές θέσεις πρόσδεσης του αντιγόνου. Μέχρι στιγμής, έχει εντοπιστεί σε 65 χώρες.
Πιθανότατα, οι μεταλλάξεις αυτές έχουν προσδώσει στην BQ1 ένα πλεονέκτημα ανοσολογικής διαφυγής σε σχέση με τις περισσότερες παραλλαγές της Όμικρον και επομένως ενδέχεται ο κίνδυνος επαναμόλυνσης να είναι υψηλότερος.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η προστασία από τα εμβόλια -συμπεριλαμβανομένων και των επικαιροποιημένων εμβολίων- κατά της μόλυνσης μπορεί να είναι μειωμένη, «αλλά δεν προβλέπεται σημαντικός αντίκτυπος στην προστασία από σοβαρές ασθένειες», τονίζει η αναφορά.
Υπομετάλλαξη XBB – Τι ξέρουμε μέχρι τώρα
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η «XBB» αποτελεί έναν «ανασυνδυασμό» των υπομεταλλάξεων της Όμικρον «BA.2.10.1» και «BA.2.75» και διαθέτει 14 επιπλέον μεταλλαγμένα στελέχη. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η XBB έχει βρεθεί συνολικά σε 35 χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ινδία και η Σιγκαπούρη.
«Είναι μάλλον η πιο ανοσοδιαφυγική μετάλλαξη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, όπως αποδεικνύουν οι εργαστηριακές δοκιμές», υπογραμμίζει η σχετική αναφορά. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να «κάμψει» τα αντισώματα που υπάρχουν μετά τον εμβολιασμό ή τη νόσηση από κορονοϊό και να μολύνει ακόμα περισσότερους ανθρώπους.
Πηγή: iEidiseis.gr