Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα τρεις βαλλιστικούς πυραύλους προς την κατεύθυνση της θάλασσας της Ιαπωνίας. Πιο συγκεκριμένα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς από την περιοχή της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ και δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς από την περιοχή Κετσόν, βόρεια της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.
Αν και κανείς πύραυλος δεν πέταξε πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας, ενεργοποιήθηκε το σύστημα άμυνας της χώρας με τους κατοίκους να λαμβάνουν ειδοποίηση στα κινητά τους .
«Ο πύραυλος (...) θα μπορούσε να πετάξει πάνω από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος και εστάλη (επείγουσα) ειδοποίηση (σε κατοίκους), όμως αφού επαληθεύσαμε τις πληροφορίες μας, επιβεβαιώσαμε ότι ο πύραυλος δεν διαπέρασε (τον εναέριο χώρο) του αρχιπελάγους, κατέπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας», γνωστή στην κορεατική χερσόνησο ως ανατολική θάλασσα, είπε ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας.
Προσπάθεια εκτόξευσης και διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου;
Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η Βόρεια Κορέα προχώρησε επίσης και σε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), η οποία όμως κατά τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν ήταν αποτυχημένη.
«Η δοκιμή ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέληξε σε αποτυχία», δήλωσε η στρατιωτική πηγή αυτή στο Γιονάπ. Ακολουθήθηκε από δύο εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, πρόσθεσε νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.
Διευκρίνισε πως η αποτυχία της δοκιμής σημειώθηκε κατά το δεύτερο στάδιο αποκόλλησης τμήματος του πυραύλου.
Αν οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς, θα πρόκειται για την έβδομη δοκιμαστική εκτόξευση τέτοιου όπλου από την Πιονγκγιάνγκ φέτος και την πρώτη από τον Μάιο.
Διηπειρωτικοί χαρακτηρίζονται οι βαλλιστικοί πύραυλοι με δραστικό βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων ή μεγαλύτερο, που συχνά έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνική γόμωση.
Χθες Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 23 πυραύλους προς ανατολική και δυτική κατεύθυνση, ανάμεσά τους έναν που κατέπεσε στη θάλασσα σε απόσταση μικρότερη από 60 χιλιόμετρα από τις ακτές της Νότιας Κορέας, εξωθώντας τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ να μιλήσει περί «εισβολής» στην επικράτεια της χώρας του. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο από τον διαχωρισμό της κορεατικής χερσονήσου το 1945.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ JEON HEON-KYUN