Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής Ν. Κορέας - Ιαπωνίας - ΗΠΑ, λόγω της έντασης με τη Β. Κορέα

Σύνοδος Κορυφής Ν. Κορέας - Ιαπωνίας - ΗΠΑ, λόγω της έντασης με τη Β. Κορέα

Η κλιμακούμενη κρίση στην κορεατική χερσόνησο προκαλεί προβληματισμό στη Δύση

Μπροστά στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας οριστικοποιούν τις διευθετήσεις για να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής των ηγετών τους στα μέσα του τρέχοντα μήνα.

Όπως μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ιαπωνικές κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει, οι συνομιλίες των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Γιουν Σοκ-γελ και του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα είναι ένας τρόπος οι τρεις σύμμαχοι να επιδείξουν την αλληλεγγύη και την ενότητά τους μπροστά στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή εξαιτίας της σειράς δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, από τη Βόρεια Κορέα.

Η κλιμακούμενη κρίση στην κορεατική χερσόνησο, με φόντο τις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν την Παρασκευή (04/11), προκαλεί προβληματισμό στη Δύση.

Ουάσινγκτον, Σεούλ και Τόκιο εκφράζουν φόβους ότι η Πιονγκγιάνγκ θα επιδιώξει εκ νέου να εκτοξεύσει ένα νέο, πιο ισχυρό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), μετά και την αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή που επιχείρησε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το CNNi, ο 38ος παράλληλος (σ.σ. η κορεατική χερσόνησος) ήδη βρίσκεται σε πυκνό στρατιωτικό κλοιό, καθώς είναι σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας άσκηση υπό την επωνυμία «Vigilant Storm», που διεξάγεται από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία ανέφερε ότι «ήταν απαραίτητο να επιδειχθεί μια σταθερή συνδυασμένη αμυντική στάση της διμερούς συμμαχίας υπό την τρέχουσα κρίση ασφαλείας, η οποία εντείνεται από τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

«Στην άσκηση συμμετέχουν τουλάχιστον 240 αεροσκάφη και χιλιάδες μέλη των υπηρεσιών άμυνας και από τις δύο χώρες», όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας.

Η Βόρεια Κορέα είχε αντιταχθεί στις ασκήσεις αυτές σε δηλώσεις που εξέδωσε αυτή την εβδομάδα, προτού αυξήσει τις εντάσεις στη χερσόνησο με ένα μπαράζ οπλικών δοκιμών την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Πιθανή δοκιμή πυραύλου ICBM

Ο πιθανολογούμενος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) εκτοξεύθηκε από τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας περίπου στις 7:39 π.μ. τοπική ώρα και πέταξε περίπου 750 χιλιόμετρα (466 μίλια) πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, γνωστή και ως Ανατολική Θάλασσα, ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

Η νοτιοκορεατική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο τύπου Hwasong-17, που είναι ο πλέον προηγμένος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας και είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά με επιτυχία στις 24 Μαρτίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της πυραυλικής δοκιμής τον περασμένο Μάρτιο, ο Hwasong-17 είχε φτάσει έφτασε σε μέγιστο ύψος 6.248,5 χιλιομέτρων (3.905 μίλια) και διένυσε απόσταση 1.090 χιλιομέτρων (681 μίλια), σύμφωνα με έκθεση του Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων της Κορέας εκείνη την εποχή. Ο χρόνος πτήσης του ήταν 68 λεπτά.

Ωστόσο, κυβερνητική πηγή της Νότιας Κορέας δήλωσε στο CNNi ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Πέμπτη κατάφερε να διαχωριστεί μόνο στο δεύτερο στάδιο και φαίνεται ότι μετά από αυτό απέτυχε, πέφτοντας στη θάλασσα μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας.

Η εκτόξευση της Πέμπτης έφερε τον πύραυλο σε μέγιστο ύψος περίπου 2.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας - λιγότερο από το ένα τρίτο του ύψους ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο.

Συναγερμός στην Ιαπωνία μετά την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου

Στην Ιαπωνία, η εκτόξευση του ICBM οδήγησε αρχικά την κυβέρνηση στο να εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους των βορείων επαρχιών, Μιγιάγκι, Γιαμαγκάτα και Νιιγκάτα, ώστε να βρουν άμεσα καταφύγιο.

Στη συνέχεια, όμως και με δεδομένη την πτώση του πυραύλου στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, το Υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε πως ο κίνδυνος είχε περάσει.

Η Βόρεια Κορέα ακολούθησε την Πέμπτη την πιθανολογούμενη δοκιμή ICBM με δύο εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (JCS) της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι «οι επανειλημμένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ αποτελούν σοβαρή πρόκληση που βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο της κορεατικής χερσονήσου αλλά και της διεθνούς κοινότητας».

Οι δοκιμές της Πέμπτης έρχονται λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Γιονγκ Σουπ στο Πεντάγωνο.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη ότι «η Ουάσινγκτον καταδικάζει έντονα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, λέγοντας ότι συνιστούν κατάφωρη παραβίαση μιας σειράς αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ αυξάνουν άσκοπα τις εντάσεις και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή».

Ημερήσιο ρεκόρ σε εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς

Την Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 23 πυραύλους μικρού βεληνεκούς διαφόρων τύπων προς τα ανατολικά και δυτικά της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό βορειοκορεατικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν σε μία μόνο ημέρα, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ένας βαλλιστικός πύραυλος που προσγειώθηκε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά μετά τη διαίρεση της Κορέας,

Ο πύραυλος αυτός έπληξε διεθνή ύδατα 167 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νήσου Ουλεούνγκ της Νότιας Κορέας, περίπου 26 χιλιόμετρα νότια της Βόρειας Οριακής Γραμμής (NLL) - τα de facto ενδοκορεατικά θαλάσσια σύνορα που η Βόρεια Κορέα δεν αναγνωρίζει.

Η Σεούλ απάντησε την Τετάρτη με την εκτόξευση τριών πυραύλων αέρος-επιφανείας από μαχητικά αεροσκάφη F-15K και KF-16, με στόχο μια περιοχή στην ίδια απόσταση βόρεια της NLL.

«Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πυραύλους σε πρωτοφανώς υψηλή συχνότητα», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ καταδίκασε την πρωτοφανή εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας στο CNNi ότι «ο ΟΗΕ θα πιέσει την Κίνα και τη Ρωσία να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τις εν λόγω κυρώσεις»

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ JEON HEON-KYUN

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα