Την απειλή των πυρηνικών χρησιμοποίησε για μια ακόμη φορά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ που παρουσίασαν τα όσα συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Μετά την αναβάθμιση του ρόλου του πολεμοχαρή Τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, που καλεί τον Πούτιν να ρίξει πυρηνικά, ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, παρά τις παροτρύνσεις από μεριάς Δύσης προς την Ουκρανία, να προβεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Σε συνομιλία που είχε χθες Κυριακή με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έστειλε μήνυμα προς τη Δύση, αναφερόμενος στις πυρηνικές επιθέσεις στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι οι βομβαρδισμοί -που προκάλεσαν την παράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- απέδειξαν ότι «δεν χρειάζεται να επιτεθείς στις μεγάλες πόλεις για να νικήσεις».
Όπως αναφέρει η Mail on Sunday, μια γαλλική κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι το τηλεφώνημα του Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο τον άφησε «σαφώς ανήσυχο». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «ακουγόταν σαν μια πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο. Αυτή φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του».
«Οι δύο πρόεδροι έχουν αναμφίβολα συζητήσει τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα», τόνισε η ίδια πηγή στην εφημερίδα.
Οι δύο ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι
Οι ΗΠΑ πυροδότησαν δύο ατομικές βόμβες πάνω από τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Η Ιαπωνία παραδόθηκε στους συμμάχους στις 15 Αυγούστου.
Μεγαλώνουν συνεχώς οι ανησυχίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί όλο και περισσότερες απώλειες.
Θορυβημένος με Πούτιν ο Γάλλος πρόεδρος
«Ο Μακρόν ήταν σαφώς θορυβημένος. Ακούστηκε σαν μια πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο. Αυτή φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του», δήλωσε πηγή της γαλλικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται η dailymail, «οι δύο πρόεδροι συζήτησαν αναμφίβολα τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα».
Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να γίνει «πυρηνικός» μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι θα «ξεπερνούσε την κόκκινη γραμμή» και θα προκαλούσε την «ημέρα της κρίσης».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας του ότι υπήρχε «πολύ υψηλός» κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.
Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι αν οι δυτικές δυνάμεις θέσουν σε κίνδυνο την «ακεραιότητα» του ρωσικού εδάφους τότε «θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι μπλόφα».
Washington Post: Οι ΗΠΑ ζητούν από Ζελένσκι να δείξει προθυμία για συνομιλίες με Ρωσία
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.
Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά, τις οποίες δεν κατονόμασε, η εφημερίδα εξήγησε πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια.
Οι συνομιλίες δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Ουκρανία, γράφει η Washington Post. Δημόσια, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Η WP σημειώνει ακόμη πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την εκτίμηση ουκρανών ομολόγων τους ότι ο κ. Πούτιν προς το παρόν δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί, όμως αναγνωρίζουν πως η άρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συζητήσει καν μαζί του ενέτεινε τις ανησυχίες σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων.
Να σημειωθεί ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα στις 4 Οκτωβρίου που χαρακτηρίζει επισήμως «αδύνατη» την προοπτική κάθε είδους συνομιλίας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά αφήνει ανοιχτό παράθυρο για συνομιλίες με τη Μόσχα.
Χωρίς ρεύμα και νερό η Χερσώνα
Η πόλη της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, που παραμένει υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού παρά την προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων, ήταν χθες Κυριακή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό και το φράγμα Κακόβκα, στην ίδια περιοχή, υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τα δύο πλήγματα που δέχθηκε για τα οποία Ρώσοι και Ουκρανοί ρίχνουν την ευθύνη οι μεν στους δε.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας, ο Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς, δήλωσε ότι «ο ρωσικός στρατός ανατίναξε γραμμές υψηλής τάσης" σε μήκος 1,5 χλμ στην Μπερισλάβ. «Οι δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν επίσης γραμμές υψηλής τάσης που οδηγούν στην πόλη της Χερσώνας», προκαλώντας «προβλήματα τροφοδοσίας» για την πόλη και άλλους δήμους.
Είναι η πρώτη μεγάλη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού που γίνεται γνωστή στη Χερσώνα, η οποία βρίσκεται στα χέρια του ρωσικού στρατού από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της περιφέρειας της Χερσώνας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, «περισσότερες από 10 τοποθεσίες της περιφέρειας είναι (προς το παρόν) χωρίς ρεύμα».
Η Χερσώνα, μεγάλη ουκρανική πόλη που τελεί υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού από τον Φεβρουάριο, έχει μεταμορφωθεί σε "φρούριο" από τις ρωσικές δυνάμεις, απέναντι στα ουκρανικά στρατεύματα που πλησιάζουν εδώ και εβδομάδες.
«Η Ρωσία υφίσταται βαριές απώλειες στις συνεχιζόμενες σφοδρές επιθέσεις στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ στην Ουκρανία και προετοιμάζει νέες επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές», δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πηγή: Iefimerida.gr