Κόσμος

«Βλέπουν» μάχες οι Ουκρανοί μετά την αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα - Οι κινήσεις του Ζελένσκι

«Βλέπουν» μάχες οι Ουκρανοί μετά την αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα - Οι κινήσεις του Ζελένσκι

Τι σημαίνει για τον πόλεμο η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Χερσώνα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν χθες Τετάρτη διαταγή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου να αποχωρήσουν από την κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας και να σχηματίσουν γραμμή άμυνας στην άλλη όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια από τις πιο αξιοσημείωτες αναδιπλώσεις του ρωσικού στρατού και πιθανόν σημείο καμπής στον πόλεμο, ο οποίος πλησιάζει στη συμπλήρωση εννέα μηνών από την έναρξή του.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ότι δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχιστεί η τροφοδοσία της πόλης. «Έχοντας αξιολογήσει διεξοδικά την παρούσα κατάσταση, προτείνεται η συγκρότηση γραμμής άμυνας κατά μήκος της αριστερής (ανατολικής) όχθης του ποταμού Δνείπερου», δήλωσε ο Σουροβίκιν, υποδεικνύοντας τις θέσεις των στρατευμάτων σε χάρτη του οποίου οι λεπτομέρειες ήταν γκριζαρισμένες για το τηλεοπτικό κοινό. «Κατανοώ ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά έτσι θα διασφαλίσουμε αυτό που είναι σπουδαιότερο: τις ζωές των στρατιωτών μας και γενικότερα το αξιόμαχο των δυνάμεών μας, που είναι μάταιο να συνεχίσουμε να διατηρούμε σε περιορισμένη ζώνη στη δεξιά (δυτική) όχθη (του Δνείπερου)», συνέχισε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κίεβο ανακοίνωσε σημαντικές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε για την ανακατάληψη περιοχών στην περιφέρεια της Χερσώνας. Στο ίδιο διάστημα, οι ρώσοι εισβολείς είχαν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη μετεγκατάσταση περίπου 100.000 κατοίκων στην αντίπερα όχθη του Δνείπερου.

Η Χερσώνα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας – μιας από τις τέσσερις που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι εντάσσονται «δια παντός» στη Ρωσική Ομοσπονδία και το Κρεμλίνο ανέφερε ότι έχουν πλέον τεθεί υπό την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας.

Αφού άκουσε την εισήγηση του στρατηγού Σουροβίκιν, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε: «Συμφωνώ με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας. Η ζωή και η υγεία των ρώσων στρατιωτών αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα για εμάς. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την απειλή για τον άμαχο πληθυσμό». «Προχωρήστε με το σχέδιο αποχώρησης των στρατευμάτων και λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά προσωπικού, όπλων και εξοπλισμού στην αντίπερα όχθη του ποταμού Δνείπερου», ήταν η εντολή του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας.

Την εξέλιξη είχαν προβλέψει ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές σε αναρτήσεις τους, χαρακτηρίζοντάς την «οδυνηρό πλήγμα» για τον ρωσικό στρατό. «Προφανώς θα εγκαταλείψουμε την πόλη, όσο οδυνηρό κι αν είναι να γράφουμε για αυτήν τώρα», ανέφερε ο μπλόγκερ War Gonzo, ο οποίος έχει 1,3 εκατομμύρια ακολούθους στο Telegram. «Με απλά λόγια, η Χερσώνα δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο με γυμνά χέρια… Ναι, είναι μαύρη σελίδα στην ιστορία του ρωσικού στρατού. Στην ιστορία του ρωσικού κράτους. Τραγική σελίδα».

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του δεύτερου στην ιεραρχία της διορισμένης από τη Μόσχα διοίκησης στη Χερσώνα. Ο Κίριλ Στρεμούσοφ σκοτώθηκε χθες Τετάρτη σε τροχαίο δυστύχημα. Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, λίγες μόλις ώρες προτού βρει τον θάνατο, ο Στρεμούσοφ κατήγγειλε τους ουκρανούς «Ναζί», ενώ υποστήριζε ότι ο ρωσικός στρατός είχε τον «απόλυτο έλεγχο» της κατάστασης στον νότο.

Μπάιντεν: Ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει προβλήματα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι η ανακοινωθείσα αποχώρηση των ρώσων εισβολέων από τη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, δείχνει ότι ο ρωσικός στρατός έχει πραγματικά «προβλήματα».

«Αυτό είναι απόδειξη ότι ο ρωσικός στρατός έχει πραγματικά προβλήματα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει την απελευθέρωση περισσότερων ουκρανικών εδαφών

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως είναι «ενθαρρυντικό» να βλέπει ότι ο ουκρανικός στρατός καταφέρνει να απελευθερώσει περισσότερα εδάφη της χώρας, μετά τη διαταγή του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας στις δυνάμεις του να αποχωρήσουν από τη Χερσώνα.

Σε συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Οι νίκες, τα οφέλη που αποκομίζουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανήκουν στους γενναίους, θαρραλέους ουκρανούς στρατιώτες. Ωστόσο, η υποστήριξη που λαμβάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τους συμμάχους και εταίρους τους στο ΝΑΤΟ είναι απολύτως αναγκαία».

Η ανάλυση του Guardian

Είναι οπωσδήποτε μια αξιοσημείωτη νίκη για την Ουκρανία, γράφει σε ανάλυσή του ο Guardian, η οποία θα καταφέρει να ανακαταλάβει τη Χερσώνα με μικρές απώλειες, αποφεύγοντας έναν παρατεταμένο αγώνα μέσα στην πόλη. Η νίκη στην περιοχή της Χερσώνας ήταν και παραμένει ένας από τους μεγάλους στόχους της Ουκρανίας κατά την αντεπίθεση που εξαπέλυσε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν η φθινοπωρινή λάσπη και ο χειμώνας δυσκολέψουν τις επιχειρήσεις.

Μετά τον τερματισμό της ρωσικής προέλασης την άνοιξη, τα περίπου 4.000 τ.χλμ της περιοχής (μια έκταση όσο η μισή Κρήτη) δυτικά του Δνείπερου ήταν στρατηγικά ευάλωτα. Η επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση το φθινόπωρο έφερε τη Ρωσία στο σημείο να τα εγκαταλείψει, αφήνοντας καμένη γη -εν προκειμένω, καταστρέφοντας γέφυρες.

Η κατάσταση στην Ουκρανία θα εκτιμηθεί όταν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή της Χερσώνας

Θα φύγει η Ρωσία χωρίς μάχη;

Πλέον το ερώτημα είναι, συνεχίζει η ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας, αν η Ουκρανία θα βρει αντίσταση στα εδάφη που θα εγκαταλείψει η Ρωσία. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει χωρίς μάχη, παρά τις «στημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις» περί αποχώρησης.

Μπορεί, λοιπόν, να μην αναμένονται μεγάλες μάχες, αλλά οι νάρκες που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι ίσως κάνουν ζημιά. Το Κίεβο θα ήθελε να κάνει όλο και πιο δύσκολη την (τακτική) υποχώρηση της Ρωσίας, καταλαμβάνοντας αιχμαλώτους και πάνω απ' όλα ρωσικό στρατιωτικό υλικό.

Κρίσιμης σημασίας θα είναι η τύχη του μεγάλου φράγματος στη Νόβα Κακόβκα. Ανεπισήμως στη Ρωσία ισχυρίζονται ότι η Ουκρανία θέλει να το καταστρέψει, για να πλημμυρίσει η πεδιάδα γύρω από τη Χερσώνα. Αλλά η Μόσχα είναι εκείνη που θα έχει να κερδίσει, αν εκεί καταστρέψει το φράγμα -έστω και αν πιθανόν αυτό θα θεωρηθεί έγκλημα πολέμου.

Χρόνος για αναδιοργάνωση

Με τις δυνάμεις εκατέρωθεν του Δνείπερου, η Ρωσία θα βρει χρόνο για να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις της ρίχνοντας στη μάχη τους 300.000 (ή και περισσότερους; δύσκολο να πεις κανείς με σιγουριά) επιστρατευμένους. Ίσως πάλι, γράφει ο Guardian, μεταφέρει την προσοχή της, αλλά και δυνάμεις της, βορειότερα, στη Ζαπορίζια.

Η Ουκρανία έχει πλέον και αυτή χρόνο να επιμείνει στην τακτική της φθοράς, με παράτολμες ενέργειες όπως αυτή το λιμάνι της Σεβαστούπολης, έστω και αν δεν είναι μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε την τακτική την είχε προδιαγράψει ο Ποντόλιακ: θέλουμε να προκαλέσουμε «χάος μέσα στις ρωσικές γραμμές».

Ο χειμώνας έρχεται στην Ουκρανία με μια σοβαρή πρόκληση. Μετά την επιτυχία στη Χερσώνα το Κίεβο πρέπει πλέον να κερδίσει αυτή φορά τη μια Ρωσία που οχυρώνεται και αναδιοργανώνεται -και τη Δύση να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Zελένσκι: Νέα διοίκηση σε τέσσερις περιοχές της Χερσώνας

Μετά την ανακοίνωση από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από όλη τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε τέσσερις επικεφαλής περιφερειών στη Χερσώνα.

Ειδικότερα, ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου αλλάζει η διοίκηση σε τέσσερις περιοχές της αριστερής πλευράς της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου.

Οι εξελίξεις στη συγκεκριμένη περιοχή της Χερσώνας καταγράφονται αφότου η Δύση ζήτησε από την Ουκρανία να συμμετέχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, με τη Ρωσία ωστόσο να θέτει και πάλι τους όρους της - δια στόματος Μαρία Ζαχάροβα. Το Κίεβο όμως παραμένει, μέχρι τώρα, σε στάση άρνησης για διάλογο εάν η Μόσχα δεν αποσύρει το βέτο της.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Χερσώνα ανήκε στις περιοχές εκείνες για τις οποίες ανακοινώθηκε προσάρτηση, με την προέλαση του Κιέβου ωστόσο να ανατρέπει, σε πολλά σημεία, τις κατοχικές δυνάμεις.

Η κατάσταση στην πόλη παραμένει δραματική αφού εκατομμύρια κάτοικοι ζουν στο σκοτάδι, αποκομμένοι από το ρεύμα.

G20: Δεν θα παραστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν πρόκειται να ταξιδέψει στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο της G20 την ερχόμενη εβδομάδα, ενημέρωσε σήμερα η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τζακάρτα το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο (ρώσος υπουργός Εξωτερικών) Σεργκέι Λαβρόφ θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας στην G20. Το πρόγραμμα του προέδρου Πούτιν τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση, μπορεί να συμμετάσχει ψηφιακά» στις εργασίες, ανέφερε η Γιούλια Τόμσκαγια, αρμόδια για το πρωτόκολλο στη ρωσική πρεσβεία στην Τζακάρτα.

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα