Κόσμος

Χερσώνα: Οι Ρώσοι αποχωρούν αργά, οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται - Προειδοποίηση Ζελένσκι για χιλιάδες νάρκες

Χερσώνα: Οι Ρώσοι αποχωρούν αργά, οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται - Προειδοποίηση Ζελένσκι για χιλιάδες νάρκες

Συνέντευξη στο Reuters παραχώρησε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας για την κατάσταση στην Χερσώνα. Με επιφύλαξη υποδέχθηκε την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τουλάχιστον μια εβδομάδα αναμένεται να διαρκέσει η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα, σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, o Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε πως η Μόσχα διατηρεί μια δύναμη περίπου 40.000 ανδρών στην περιφέρεια της Χερσώνας και ότι οι πληροφορίες του αναφέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός παραμένει στο κέντρο της πόλης, στα περίχωρα και στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου.

«Δεν είναι τόσο εύκολο να αποσύρουν αυτά τα στρατεύματα σε 1-2 ημέρες. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα», εκτίμησε.

Απέρριψε ως «τρελό» το σενάριο ότι ο ρωσικός στρατός ενδέχεται να ανατινάξει το φράγμα της Καχόφκα κατά την αποχώρησή του, υπογραμμίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πλημμύριζαν περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κατακτητών.

«Δόγμα τρομοκρατών» υπό τον στρατηγό Σουροβίκιν

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε επίσης τον νέο διοικητή των ρωσικών δυνάμεων εισβολής ότι εφαρμόζει «δόγμα τρομοκρατών», βομβαρδίζοντας αμάχους και υποδομές ζωτικής σημασίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει αλλάξει η στρατηγική της Μόσχας μετά τον διορισμό του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν ως διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Ρέζνικοφ ήταν κατηγορηματικός: «Ναι, άλλαξε. Επειδή καταφεύγει σε τακτικές τρομοκρατίας εναντίον αμάχων και υποδομών», είπε μιλώντας στο Reuters.

«Δεν εξαπολύουν έναν-δυο πυραύλους κατά της Ουκρανίας, όπως παλιότερα. Εξαπολύουν 40 μέσα σε μια μέρα, κάνουν μια μικρή παύση και συνεχίζουν… Ξανά και ξανά…», εξήγησε.

Η πυρηνική απειλή της Ρωσίας

Ο Ολεξίι Ρέζνικοφ υποβάθμισε την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως ούτε το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

«Ποια είναι η τεχνική αξιολόγηση των πυρηνικών τους όπλων; Γνωρίζετε εσείς; Όχι. Ούτε εγώ. Ούτε εκείνοι γνωρίζουν. Επειδή η τελευταία δοκιμή που έκαναν ήταν τη δεκαετία του 1990 στο Καζακστάν, πάνω από 30 χρόνια πριν», δήλωσε ο Ρέζνικοφ.

Σημείωσε πως ελπίζει ότι η Ινδία και η Κίνα — που διατηρούν συνεργασία με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς — έχουν ήδη προειδοποιήσει τον Πούτιν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

«Δεν νομίζω ότι (οι Ρώσοι) θα τα χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, όταν έχεις για γείτονα μια μαϊμού που έχει χειροβομβίδα, θα πρέπει να συνεκτιμήσεις όλους τους κινδύνους», συμπλήρωσε ο ουκρανός υπουργός.

Με επιφύλαξη υποδέχθηκε την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Χερσώνα το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ αντιμετώπισε επιφυλακτικά την απόσυρση από την ουκρανική πόλη της Χερσώνας των ρωσικών στρατευμάτων, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη χθες Πέμπτη.

«Καταγράψαμε τη ρωσική ανακοίνωση περί υποχώρησης από τη Χερσώνα», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στο πεδίο τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε, έχοντας πλάι του την Τζόρτζα Μελόνι, την επικεφαλής της νέας κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία.

Ο επικεφαλής του NATO τόνισε πως η Ρωσία συνεχίζει να δυσκολεύεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. «Αυτό που είναι σαφές είναι πως η Ρωσία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση κι αν (σ.σ. οι δυνάμεις της) εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, θα πρόκειται για ακόμη μια νίκη για την Ουκρανία», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες βράδυ ότι ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν 40 τοποθεσίες γύρω από τη Χερσωνα καθώς ο στρατός της Ρωσίας αποσύρεται, την επομένη της ανακοίνωσης της Μόσχας πως μονάδες της που ήταν αναπτυγμένες στη Χερσώνα θα εγκαταλείψουν αυτή την πόλη καίριας σημασίας.

«Ο αριθμός των ουκρανικών σημαιών που επέστρεψαν εκεί όπου έπρεπε να βρίσκονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αμυντικής επιχείρισης έχει φθάσει ήδη τις δεκάδες», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του.

Προειδοποίησε πως οι ρωσικές δυνάμεις άφησαν πίσω «χιλιάδες βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και πυρομαχικά».

Σε περίπου 170.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλη τη χώρα οι Ρώσοι έχουν εγκατασπείρει νάρκες, συμπλήρωσε ο κ. Ζελένσκι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μικολάιφ, ο Βιτάλι Κιμ, ανέφερε πως η κοινότητα Τσορνομπάγιβκα βρίσκεται πλέον στα χέρια του ουκρανικού στρατού, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε σιωπηλοί, όλα αυτά είναι στρατιωτικά ζητήματα», εξήγησε.

Καντίροφ: Σωστή αλλά δύσκολη απόφαση

Ο ηγέτης της ρωσικής ομόσπονδης δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, χαρακτήρισε την υποχώρηση από τη Χερσώνα «σωστή αλλά δύσκολη απόφαση».

Ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Σουροβίκιν, γλίτωσε χιλιάδες στρατιώτες από de facto περικύκλωση, έκρινε ο κ. Καντίροφ μέσω Telegram.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ρωσικά στρατεύματα προκάλεσαν καταστροφές στη Χερσώνα αποχωρώντας. Πέρα από τηλεοπτικό κέντρο, καταστράφηκαν επίσης κεραίες της ραδιοφωνίας και συστήματα θέρμανσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε η Ουκραΐνσκα Πράβντα. Η ηλεκτροδότηση είναι κομμένη, όπως και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ αρκετές γέφυρες στον Δνείπερο ποταμό είχαν ήδη ανατιναχτεί, κατά δημοσιεύματα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στην επαρχία της Χερσώνας, όπου εξαπέλυσαν αντεπίθεση στις αρχές Οκτωβρίου. Την προέλασή τους βοήθησε το ότι τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν σε κάποιους τομείς.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου αποφάσισε την Τετάρτη 9/11 οι ρωσικές μονάδες να αποσυρθούν από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, εξηγώντας πως ήταν αδύνατος ο ανεφοδιασμός τους καθώς καταστράφηκαν πολλές γέφυρες από πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ουκρανοί.

Νέο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν στην Ουκρανία νεό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά, κατά τους αριθμούς του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, το κόστος της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Κίεβο έχει φθάσει τα 19,3 δισεκ. δολάρια από την έναρξη της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.

Το νέο πακέτο συμπεριλαμβάνει τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Avenger, φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και πυραύλους για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Hawk, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις