Κόσμος

Επιδημία του Έμπολα στην Ουγκάντα: Πρώτο κρούσμα στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Επιδημία του Έμπολα στην Ουγκάντα: Πρώτο κρούσμα στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Το κρούσμα στην Τζίντζα ήταν άνδρας 45 ετών που πέθανε την περασμένη Πέμπτη - Έχουν επαληθευτεί 135 κρούσματα κι έχουν επέλθει τουλάχιστον 53 θάνατοι εξαιτίας του Έμπολα

Κρούσμα του ιού Έμπολα επιβεβαιώθηκε στην Τζίντζα, στο ανατολικό τμήμα της Ουγκάντας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η υπουργός Υγείας Τζέιν Ρουθ Ατσένγκ· είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για εξάπλωση της τρέχουσας επιδημίας σε αυτό το τμήμα της αφρικανικής χώρας, καθώς ως χθες οι μολύνσεις εντοπίζονταν κατά κύριο λόγο σε κεντρικούς τομείς της.

Οι αρχές δυσκολεύονται να περιορίσουν την εξάπλωση του εξαιρετικά μολυσματικού ιού που προκαλεί συχνά θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό αφότου ανακοινώθηκε η επιδημία, την 20ή Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, έχουν επαληθευτεί 135 κρούσματα κι έχουν επέλθει τουλάχιστον 53 θάνατοι εξαιτίας του Έμπολα.

Όπως ανέφερε η Δρ. Ατσένγκ σε νήμα αναρτήσεών της στο Twitter, το κρούσμα στην Τζίντζα ήταν άνδρας 45 ετών που πέθανε την περασμένη Πέμπτη. Δείγματα του ασθενούς που πήραν εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική όπου εισήχθη εξετάστηκαν εργαστηριακά και επαληθεύτηκε πως είχε μολυνθεί από τον Έμπολα.

«Η ιχνηλάτηση των επαφών του και οι επιδημιολογικές έρευνες έχουν ξεκινήσει», διαβεβαίωσε η υπουργός.

Η τρέχουσα επιδημία στην Ουγκάντα των περίπου 45 εκατομμυρίων κατοίκων αποδίδεται στο σπάνιο στέλεχος του Σουδάν, για το οποίο δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο, αντίθετα με το συχνότερο στέλεχος του Ζαΐρ, στο οποίο αποδόθηκαν τα πρόσφατα ξεσπάσματα στη γειτονική ΛΔ Κονγκό.

Γενικά, η ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα στοιχίζει τη ζωή σε περίπου τους μισούς από τους ανθρώπους που μολύνονται.

Ο ιός, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σωματικών υγρών, προκαλεί συμπτώματα όπως έντονη σωματική αδυναμία, επίμονο υψηλό πυρετό, εμετούς, αιμορραγία, διάρροιες. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μεταξύ των 2 και των 21 ημερών.

Η Ουγκάντα έχει βιώσει ήδη αρκετές επιδημίες του Έμπολα αφότου ταυτοποιήθηκε ο ιός το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό. Η πιο πρόσφατη, το 2019, επισήμως στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Η χειρότερη επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική, από το 2013 ως το 2016, είχε εξαιρετικά βαρύ απολογισμό θυμάτων: ξεπέρασε τους 11.300 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup