Ο χειμώνας που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τους κατοίκους της Ουκρανίας. Έκκληση ΠΟΥ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το Σύστημα Υγείας της Ουκρανίας «αντιμετωπίζει τις πιο σκοτεινές μέρες του στον πόλεμο μέχρι στιγμής» και κάλεσε για έναν «ανθρωπιστικό υγειονομικό διάδρομο» που θα επιτρέπει την αποστολή ζωτικής σημασίας προμηθειών σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Ο ΠΟΥ έχει επιβεβαιώσει 703 επιθέσεις σε υποδομές υγείας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του οργανισμού για την Ευρώπη, δρ. Hans Henri P. Kluge.
Σε ομιλία του στο Κίεβο, ο Kluge περιέγραψε αυτές τις επιθέσεις ως «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των κανόνων του πολέμου».
Οι επιθέσεις σε υποδομές υγείας και ενέργειας έχουν αφήσει εκατοντάδες νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης «μη λειτουργικά, χωρίς καύσιμα, νερό και ηλεκτρισμό για την κάλυψη βασικών αναγκών».
«Αυτός ο χειμώνας θα είναι απειλητικός για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία. Η καταστροφική ενεργειακή κρίση, η εντεινόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία, οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική πρόσβαση και ο κίνδυνος ιογενών λοιμώξεων θα κάνουν αυτόν τον χειμώνα μια τρομερή δοκιμασία για το ουκρανικό σύστημα υγείας και τον ουκρανικό λαό, αλλά και για τον κόσμο και τη δέσμευσή του να στηρίξει την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του.
«Το κρύο μπορεί να σκοτώσει»
Προειδοποίησε ότι «το κρύο μπορεί να σκοτώσει», καθώς 10 εκατομμύρια στην Ουκρανία είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε θερμοκρασίες που αναμένεται να πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της χώρας.
«Το σύστημα υγείας της Ουκρανίας αντιμετωπίζει τις πιο σκοτεινές του μέρες στον πόλεμο μέχρι στιγμής. Έχοντας υποστεί περισσότερες από 700 επιθέσεις, είναι πλέον και θύμα της ενεργειακής κρίσης», πρόσθεσε.
Ζήτησε να δημιουργηθεί ένας «ανθρωπιστικός υγειονομικός διάδρομος» σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας που ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα από το Κίεβο, καθώς και σε εκείνες που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.
Ο ΠΟΥ και οι εταίροι του θα είναι «έτοιμοι να κινητοποιηθούν αμέσως» για να δημιουργήσουν διαδρόμους που θα επιτρέψουν την αποστολή ζωτικής σημασίας προμηθειών σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν.
Εξέφρασε, ακόμη, ιδιαίτερη ανησυχία για 17.000 ασθενείς στο Ντόνετσκ, οι οποίοι, ενδέχεται σύντομα να ξεμείνουν από κρίσιμα αντιρετροϊκά φάρμακα που τους κρατούν στη ζωή.
«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, προτού το σύστημα υγείας και η υγεία του ουκρανικού έθνους τεθούν σε περαιτέρω κίνδυνο», κατέληξε ο Kluge.
Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ SALVATORE DINOLFI