Σε ήπιους τόνους ήταν η απάντηση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία
Σε ήπιους τόνους ήταν η απάντηση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με την ΕΕ για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε: «Θα προτιμούσαμε η Τουρκία να είναι ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ στην επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, αλλά επιτρέψτε μου να επιμείνω στα στατιστικά. Υπάρχει αύξηση στις τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία, αλλά όχι αύξηση από την ΕΕ στην Τουρκία».
Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο εκφράστηκε ενόχληση για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να εξετάζεται ακόμη και η επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.
Στο γεγονός είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας: «Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας».
Σχετικά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε εκφράσει την ανησυχία της για την καταστρατήγηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τρίτες χώρες και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει και να στείλει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που θα λειτουργεί ως ελεγκτής και διαπραγματευτής σε περιπτώσεις παράκαμψης.
Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση τρίτων χωρών, μεταξύ τους και της Τουρκίας που παρακάμπτουν τις κυρώσεις με διάφορους τρόπους, είπε ότι πράγματι, «είναι ένα θέμα για το οποίο ανησυχούμε, η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες» και εξήγησε ότι στην 8η δέσμη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει προστεθεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και σε άτομα (επιχειρηματίες) που συναλλάσσονται με αγαθά από την ΕΕ, μέσω τρίτων χωρών προς τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έκανε λόγο για «ισχυρή μηχανή προπαγάνδας του Πούτιν», αναφερόμενος στο μέγεθος της παραπληροφόρησης από την πλευρά της Μόσχας, η οποία -όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ- πλαισιώνει την εργαλειοποίηση της επισιτιστικής ανασφάλειας.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «όπως λέμε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολος σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου, πρέπει επίσης να σκεφτούμε τη διαθεσιμότητα σε φαγητό».
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ANDRE JCUKIC