Κόσμος

Η Κίνα αλλάζει στρατηγική για την Covid-19 – Χαλαρώνουν lockdown μετά τις διαδηλώσεις

Η Κίνα αλλάζει στρατηγική για την Covid-19 – Χαλαρώνουν lockdown μετά τις διαδηλώσεις

Σε μια «νέα φάση και αποστολή» εισέρχεται η Κίνα αναφορικά με την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δήλωσε μία από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην τελευταία ένδειξη αλλαγής στρατηγικής της κυβέρνησης μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19.

«Με τη μειούμενη παθογένεια της παραλλαγής Όμικρον, τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού και τη συσσωρευμένη εμπειρία στον έλεγχο και την πρόληψη ξεσπασμάτων, η στρατηγική πανδημικής ανάσχεσης της Κίνας βρίσκεται σε μια νέα φάση και αποστολή», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Πεκίνου, Σουν Τσουνλάν μιλώντας σε αξιωματούχους του τομέα υγείας της χώρας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua, την ώρα που αρκετές περιοχές άρχισαν μετά τις διαδηλώσεις να χαλαρώνουν τα lockdown παρά τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων της Covid-19.

Η Σουν ενημερώθηκε από αξιωματούχους υγείας, που έπλεξαν το εγκώμιο των προσπαθειών των Αρχών και πρότειναν «βελτιώσεις» στα τρέχοντα μέτρα και είπε ότι η Κίνα υιοθετεί μια πιο «ανθρώπινη προσέγγιση» στην αντιμετώπιση νέων ξεσπασμάτων, δίνοντας έμφαση στους εμβολιασμούς και άλλα μέτρα.

Κίνα: Νέα εμβολιαστική εκστρατεία

Τις τελευταίες μέρες Κινέζοι αξιωματούχοι άρχισαν να υπογραμμίζουν τη χαμηλότερη παθογένεια του στελέχους της Όμικρον και τα κρατικά ΜΜΕ καθησυχάζουν την κοινή γνώμη να μην πανικοβάλλεται με την παραλλαγή σε μια αλλαγή τόνου, που συμβαδίζει με μια νέα εμβολιαστική εκστρατεία για τους ηλικιωμένους. Άνω του 90% του πληθυσμού της Κίνας έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου, αλλά το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλό ειδικά για τους άνω των 80 ετών.

Η Κίνα κατέγραψε χθες Τετάρτη 36.061 νέα κρούσματα – λιγότερα από τα 37.828 της Τρίτης – και κάποιες περιοχές άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα – μεταξύ των οποίων και 24 συνοικίες της Σαγκάης κι αφού είχε χαλαρώσει το lockdown σε 11 συνοικίες στην Γκουανγκζού. Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν σε κάποιες περιπτώσεις άρση των μέτρων, εναντίον των οποίων βγήκαν στους δρόμους πολίτες. Ωστόσο, μολονότι η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει αφουγκραστεί την αγανάκτηση των πολιτών, οι Αρχές συνεχίζουν να αντιδρούν στις διαδηλώσεις και να εντοπίζουν και σε κάποιες περιπτώσεις να συλλαμβάνουν άτομα, που βγήκαν στους δρόμους.

Και η Ζενγκζού, όπου απείχαν από την εργασία τους εργαζόμενοι σε μονάδα που κατασκευάζει i-Phones, χαλάρωσε τα μέτρα, με την Τσονγκκίνγκ να παίρνει σειρά.

Χαλάρωση μέτρων αλλά μηδενική ανοχή στις διαδηλώσεις

Την περασμένη εβδομάδα πολίτες διαδήλωσαν επί μέρες σε μια κλίμακα, που είχε να δει εδώ και δεκαετίες η Κίνα, καθώς η απογοήτευση για την πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 μετετράπη σε οργή μετά τον θάνατο δέκα ατόμων σε φλεγόμενο κτίριο στη δυτική επαρχία Σινζιάνγκ.

Σε ορισμένες διαδηλώσεις ακούστηκαν και συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και υπέρ της παραίτησης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Παρατηρητές λένε ότι όσοι διαδήλωσαν κατά του Σι Τζινπίνγκ και της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα σκληρές τιμωρίες.

Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν και με τον θάνατο του πρώην ηγέτη της Κίνας, του 96χρονου Ζιάνγκ Ζεμίν, που είχε αναλάβει τα ηνία του Κομμουνιστικού Κόμματος στη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Τιεν Αν Μέν στο Πεκίνο – μια συγκυρία που έθεσε σε συναγερμό τις Αρχές, καθώς είναι παράδοση στην Κίνα πολίτες να χρησιμοποιούν κηδείες πρώην ηγετών για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη νυν ηγεσία της χώρας.

Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ALEX PLAVEVSKI

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup