Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022 14:28

Παίρνετε χάπι για τη χοληστερόλη; Γιατί αυτή η αγωγή μπορεί να απειλήσει το βάρος σας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η προστασία που προσφέρουν αυτά τα φάρμακα στην καρδιά είναι αδιαμφισβήτη, ωστόσο οι ασθενείς επαναπαύονται και σπανίως φροντίζουν να διατηρούν υγιή επίπεδα βάρους σύμφωνα με τους επιστήμονες

Οι στατίνες και τα αντιυπερτασικά διατηρούν υπό τόσο καλό έλεγχο την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, που τα άτομα που τα λαμβάνουν τείνουν να «χαλαρώνουν» και να μην δίνουν σημασία στη διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα, όπως υποστηρίζει νεότερη μελέτη.

Όπως επισημαίνεται, η προστασία από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο που προσφέρουν τα χάπια μπορεί να αποπροσανατολίσει τους ανθρώπους από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του βάρους.

Οι συγκεκριμένες αγωγές μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής. Το όφελος όμως στη μακροζωία θα μπορούσε να απαλειφθεί από το υπερβολικό βάρος και τα νοσήματα που συνοδεύουν την παχυσαρκία, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η λιπώδης ηπατική νόσος και η αρθρίτιδα.

Τα ευρήματα δημοσιευτήκαν στο The Lancet Diabetes & Endocrinology και ο επικεφαλής συγγραφέας Naveed Sattar, καθηγητής μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εξηγεί ότι: «Οι καλύτερες θεραπείες, όπως οι στατίνες και οι αγωγές για την αρτηριακή πίεση, συμβάλλουν έμμεσα στην ανατροφοδότηση της κρίσης της παχυσαρκίας. Αν και αποτελεί σημαντική πρόοδο της επιστήμης η παράταση της διάρκειας της ζωής, αν δε συζητηθεί ο παράγοντας του βάρους, το άτομο αυτό θα μπορούσε να καταλήξει με πολλαπλά προβλήματα υγείας, που συνδέονται εν μέρει με το υπερβολικό βάρος και τελικά να λαμβάνει δεκάδες διαφορετικά φάρμακα».

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους που συνοδεύουν την παχυσαρκία, ένα άτομο με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30, που χαρακτηρίζεται δηλαδή ως παχύσαρκος, έχει 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρει από πολλαπλές παθήσεις, σε σύγκριση με όσους έχουν υγιές βάρος.

Τα τελευταία 50 χρόνια, στις δυτικές κοινωνίες και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι άνθρωποι ζυγίζουν περίπου 10 κιλά περισσότερο, με περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Όταν κάποιος παίρνει χάπια για την αρτηριακή πίεση, αυτό αποτελεί την τέλεια αφορμή για να σκεφτεί τον τρόπο ζωής του. Αλλά οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης σπάνια το συζητούν αυτό. Χρειαζόμαστε καλύτερες πολιτικές υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας» καταλήγει ο δρ. Naveed Sattar.

Πηγή: ygeiamou.gr - Photo by Hal Gatewood on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022 12:45

Σχετικά Άρθρα

  • Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
    Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

    Το γλυκό φρούτο συνώνυμο της δύσης του καλοκαιριού αποτελεί κι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ - αρκεί να μην το παρακάνουμε

    Παρότι θεωρείται από τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού, μπορούμε ακόμα να τα απολαύσουμε, ιδίως αν έχουμε την ευκαιρία να τα κόψουμε από το δέντρο. Ο λόγος για τα σύκα που μπορούμε εκτός από φρέσκα, να τα τρώμε και αποξηραμένα όλο το χρόνο ή σε μορφή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

    «Τα σύκα είναι υγιεινά, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνονται με μέτρο» επισημαίνει η διαιτολόγος από την Cleveland Clinic, Δρ Maxine Smith, RD, LD. Ακολουθούν παρακάτω τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζουμε από τα σύκα.

    Πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά

    Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύκων είναι το διατροφικό τους προφίλ. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγιή πέψη, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Δύο ωμά σύκα μεσαίου μεγέθους – περίπου 17 γραμμάρια – παρέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Εκτός αυτού, τα σύκα περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

    Εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εκχύλισμα σύκου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τις τιμές της χοληστερόλης, οδηγώντας σε αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, οι μελέτες δεν ήταν κλινικές: «Λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για μελέτες σε ανθρώπους και ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα και όχι ολόκληρο τον καρπό του σύκου», διευκρινίζει η Δρ Smith. «Αλλά τα θετικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα» συμπληρώνει.

    Βελτιώνουν την πέψη

    Τα σύκα παρέχουν σημαντικά πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίστοιχα, τα σύκα θεωρούνται μια φυσική θεραπεία για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σε μια μελέτη 150 τέτοιων ατόμων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 45 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων δύο φορές την ημέρα κατάφεραν να βελτιώσουν το φούσκωμα, τον πόνο στο έντερο και δυσκοιλιότητα.

    Ρυθμίζουν το σάκχαρο

    Σε μια μικρή μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έπιναν καθημερινά τσάι από φύλλα σύκου παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που έπιναν το τσάι, χρειάστηκαν περίπου 12% λιγότερη ινσουλίνη. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο καρπός του σύκου θα μπορούσε να ωφελήσει και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, λόγω και των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες.

    Μπορούμε να τα καταναλώνουμε καθημερινά;

    Η διαιτολόγος επισημαίνει ότι παρότι είναι ιδιαιτέρως υγιεινά, η κατανάλωσή τους δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, καθώς εάν το παρακάνετε, είναι πιθανό να παρουσιάσετε πόνο στο έντερο ίσως και διάρροια. Υπάρχει όμως συγκεκριμένος αριθμός που επιτρέπεται; Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κενώσεων: «Αν έχετε συχνά δυσκοιλιότητα, μπορείτε πιθανώς να φάτε μέχρι και τέσσερα σύκα την ημέρα. Αν οι κενώσεις είναι αρκετά τακτικές, είναι καλύτερο να περιορίζεστε σε δύο ή τρία φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα ημερησίως», συνιστά η ίδια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη
    Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη

    Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου

    Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες για την θεραπευτική του χρήση. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

    Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.

    Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

    Το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.

    Το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

    Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.

    *Γράφει ο Παναγιώτης Βαραγιάννης κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει
    Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει

    Επιστήμονες παρασκεύασαν ένα μείγμα με βάση το καλαμποκάλευρο, το οποίο μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης

    Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέδειξε το καλαμποκάλευρο σε νέο σύμμαχο κατά της υπερχοληστερολαιμίας. Ωστόσο, κατά τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition, ένας συγκεκριμένο μείγμα με το άλευρο κάνει τη διαφoρά για τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τύπους καλαμποκάλευρου, ολικής άλεσης, εξευγενισμένο και ένα μοναδικό μείγμα εξευγενισμένου με προσθήκη πίτουρου καλαμποκιού, το οποίο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες μέσα από νόστιμα μάφιν και πίτες.

    Μείωση έως 13%

    Ενώ το καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης και το εξευγενισμένο καλαμποκάλευρο έδειξαν μικρή επίδραση, το μείγμα εξευγενισμένου καλαμποκάλευρου και πίτουρου πέτυχαν σημαντική μείωση των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης, κατά μέσο όρο 10 mg/dL ή περίπου 5%. Για ορισμένους συμμετέχοντες, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας έως και 13%.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ένας απλός, πρακτικός τρόπος για καλύτερη υγεία της καρδιάς μέσω της διατροφής χωρίς αυστηρές αλλαγές στο πιάτο ή φαρμακευτική αγωγή. Αρκεί να αντικατασταθεί το συνηθισμένο αλεύρι με το μείγμα καλαμποκάλευρου με τον συγκεκριμένο τύπο.

    «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές πρέπει να είναι ισχυρές και σημαντικές για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία και τη ρύθμιση του μεταβολισμού» ανέφερε σε δελτίο τύπου η Corrie Whisner, PhD, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο College of Health Solutions του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Το συμπέρασμα είναι το εξής: το καλαμπόκι είναι μοναδικό και υποτιμημένο. Η τέχνη και η επιστήμη της διύλισης των δημητριακών και της πλήρους αξιοποίησης του πίτουρου του καλαμποκιού μπορεί να οδηγήσει σε νόστιμα τρόφιμα που, στην προκειμένη περίπτωση, τυχαίνει επίσης να εξασφαλίζουν ουσιαστικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς».

    Άφθονες φυτικές ίνες

    Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του μείγματος βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο καλαμποκιού είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη διαχείριση της χοληστερόλης. Ο συνδυασμός εξευγενισμένου άλευρου και πίτουρου από καλαμπόκι δημιούργησε ένα προϊόν φιλικό για την καρδιά και συνάμα ευχάριστο στη γεύση.

    Επίδραση στο μικροβίωμα

    Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε και η διερεύνηση πιθανών επιδράσεων στο μικροβίωμα του εντέρου. Αν και οι αλλαγές ήταν ελάχιστες, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στον πληθυσμό του ωφέλιμου βακτηρίου Agathobaculum σε όσους κατανάλωναν καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης. Αυτό το βακτήριο είναι γνωστό για την παραγωγή βουτυρικού οξέος, μιας ένωσης που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.

    «Η αύξηση του Agathobaculum θα μπορούσε να οφείλεται στη μεγαλύτερη ποικιλία πολυφαινολών που βρίσκονται στο καλαμπόκι ολικής άλεσης, το οποίο επιδεικνύει τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες (σε σύγκριση με το σιτάρι, τη βρώμη και το ρύζι), αλλά η μελέτη δεν εξέτασε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε η Δρ Whisner και εξήγησε ότι, μολονότι η επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης στη μικροχλωρίδα ποικίλλει ανά άτομο, ισχύει καθολικά ότι κατά τη ζύμωση των φυτικών ινών από τα μικρόβια του εντέρου σχηματίζεται βουτυρικό οξύ, ενώ τόσο οι φυτικές ίνες όσο και το βουτυρικό οξύ συχνά συνδέονται με ένα υγιές έντερο.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η αλλαγή στη διατροφή δεν είναι πανάκεια, αλλά πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την υγεία της καρδιάς, που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τα πασίγνωστα χάπια που μπορούν να καταστρέψουν δόντια και εμφυτεύματα
    Τα πασίγνωστα χάπια που μπορούν να καταστρέψουν δόντια και εμφυτεύματα

    Νέα έρευνα έδειξε ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας εμφυτευμάτων - Δείτε ποια κατηγορία αντικαταθλιπτικών θεωρείται πιο επικίνδυνη

    Σε σοβαρή απειλή για τα δόντια και ειδικά για τα εμφυτεύματα αναδεικνύονται τα αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας των SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν SSRIs κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων για την τοποθέτηση εμφυτεύματος και για τουλάχιστον ένα έτος πριν την επέμβαση, είχαν πάνω από 4,5 φορές κίνδυνο απώλειας του εμφυτεύματος.

    Οι 170 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη λάμβαναν κάποιο από τα ακόλουθα αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας SSRIs: σιταλοπράμη, εσιταλοπράμη, φλουοξετίνη, φλουβοξαμίνη, παροξετίνη και σερτραλίνη.

    Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητά υποκατάστατα δοντιού, που τοποθετούνται εκεί που έχει χαθεί το φυσικό δόντι. Τοποθετούνται εντός του οστού της γνάθου και με την πάροδο του χρόνου ενσωματώνονται σε αυτό.

    Ωστόσο μέχρι να ενσωματωθεί το εμφύτευμα στη δομή του οστού του προσώπου απαιτείται ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου ο ασθενής παρακολουθείται για τον ενδεχόμενο κίνδυνο απόρριψης.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης εκτιμούν ότι τα αντικαταθλιπτικά SSRIs μπορεί να επηρεάσουν τον οστικό μεταβολισμό και να επηρεάσουν την οστεογένεση που θα οδηγήσει στην ομαλή ενσωμάτωση του εμφυτεύματος στο οστό.
    Εκτός από τον κίνδυνο απόρριψης εμφυτευμάτων οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η κατηγορία αντικαταθλιπτικών καθώς και τα αντιψυχωτικά αυξάνουν τις πιθανότητες βρυγμού των δοντιών (ή αλλιώς τριξίματος των δοντιών).

    Με βάση όλα τα παραπάνω πόσο θα πρέπει να ανησυχήσουν όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά σε ό,τι αφορά την υγεία των δοντιών τους;

    Ο καθηγητής Justin Durham, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρίας χαρακτηρίζει ενδιαφέροντα τα ευρήματα, αλλά εκτιμά ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προτούν καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα. Μέχρι τότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι υπάρχουσες ιατρικές οδηγίες για τη λήψη αντικαταθλιπτικών.

    «Ο μηχανισμός με τον οποίο τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να επηρεάσουν την συγκράτηση των εμφυτευμάτων στο οστό της γνάθου είναι πολύπλοκος και δεν έχει ακόμη διερευνηθεί και κατανοηθεί πλήρως», λέει ο καθηγητής Durham.

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι στους περιορισμούς της έρευνας ανήκει ο μικρός αριθμός των συμμετεχόντων, καθώς και το γεγονός ότι δεν διερευνήθηκε η παράμετρος της ίδιας της κατάθλιψης των ασθενών ως παράγοντα κακής στοματικής υγιεινής.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Λάρισα: 55χρονη προσπάθησε να αυτοκτονήσει με χάπια - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση
    Λάρισα: 55χρονη προσπάθησε να αυτοκτονήσει με χάπια - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση

    Η απόπειρα αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε σε σπίτι στη συνοικία Αβέρωφ

    Συναγερμός σήμανε στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής όταν εκεί μεταφέρθηκε μια 55χρονη, η οποία είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει με χάπια.
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του onlarissa.gr, το περιστατικό σημειώθηκε σε σπίτι στη συνοικία Αβέρωφ της Λάρισας.
    Τη γυναίκα παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο την μετέφερε στο νοσοκομείο.
    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γυναίκα διακομίσθηκε σε κωματώδη κατάσταση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ξηροί καρποί: Ποιος είναι ο καλύτερος για απώλεια βάρους
    Ξηροί καρποί: Ποιος είναι ο καλύτερος για απώλεια βάρους

    Μπορεί οι ξηροί καρποί να μην έχουν την καλύτερη φήμη για την απώλεια βάρους, όμως ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει!

    Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στις υπερτροφές και δικαίως. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών και φυσικά είναι πεντανόστιμοι.

    Αν ωστόσο έχετε ακολουθήσει μια διατροφή για να χάσετε βάρος πιθανόν να τους αποφεύγετε, καθώς έχετε ακούσει ότι είναι πλούσιοι σε θερμίδες.

    Οι έρευνες όμως έρχονται να μας αλλάξουν την πεποίθηση αυτή, καθώς όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που τρώνε καθημερινά ξηρούς καρπούς έχουν λιγότερες πιθανότητες να αυξηθεί το βάρος τους αλλά και να εμφανίσουν παχυσαρκία.

    Ο λόγος που οι ξηροί καρποί μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, οφείλεται στο γεγονός ότι είναι γεμάτοι με καλά λιπαρά τα οποία ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού.

    Μπορεί να περιέχουν πολλές θερμίδες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τους αποφεύγετε, αρκεί να τους καταναλώνετε με μέτρο. Για παράδειγμα 1 με 2 μερίδες ημερησίως είναι αρκετές και μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα υγιεινό σνακ που θα σας κρατήσει χορτάτους.

    Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί αποτελούν μια καλή επιλογή, όσον αφορά την απώλεια βάρους, ένας από αυτούς είναι ο καλύτερος.

    Ο καλύτερος ξηρός καρπός για την απώλεια βάρους

    Και ο νικητής είναι, τα αμύγδαλα! Αλλά ας δούμε λίγο καλύτερα, τι τα κάνει τόσο μοναδικά.

    Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες

    Οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό σε κάθε πλάνο διατροφής, καθώς μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερες ώρες. Μάλιστα 55γρ. αμυγδάλων περιέχουν περισσότερα από 7γρ. φυτικών ινών.

    Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το να κρατάνε το αίσθημα της πείνας μακριά για πολλές ώρες, τα αμύγδαλα μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονωδών μορίων στον οργανισμό.

    Επιπλέον τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσουν τον μεταβολισμό, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

    Ακόμη, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη

    Το σώμα μας διαρκώς ανοικοδομεί και διατηρεί τα κόκαλα μας, τους μύες μας, τα κύτταρα μας, τους ιστούς μας και για να κάνει όλες αυτές τις λειτουργίες χρειάζεται πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στα αμύγδαλα σε μεγάλη περιεκτικότητα.

    Η πρωτεΐνη ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού, καθώς καθυστερεί την πέψη, συμβάλλοντας έτσι στην κατανάλωση λιγότερου φαγητού.

    Η πρωτεΐνη επίσης είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η οποία βοηθάει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, αυξάνει δηλαδή τις καύσεις που κάνει ο οργανισμός μας, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

    Ποιοι άλλοι ξηροί καρποί είναι καλοί για απώλεια βάρους

    Αν τα αμύγδαλα δεν είναι ο αγαπημένος σας ξηρός καρπός ας εξετάσουμε με τι μπορείτε να τον αντικαταστήσετε:

    • Κάσιους: Αν και δεν έχουν ερευνηθεί τόσο πολύ όσο τα αμύγδαλα, οι υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι τα κάσιους μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια υγιή σύσταση στο σώμα σας, καθώς βοηθούν να μειώσετε το λίπος και να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα.
    • Καρύδια: Έρευνα, ανακάλυψε πως τα καρύδια ενδεχομένως να μπορούν να ενεργοποιήσουν ένα κομμάτι του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα και τις λιγούρες σε άτομα με παχυσαρκία, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουν.
    • Φιστίκια: Ο μικρός πράσινος ξηρός καρπός, φάνηκε να συνδέεται με μειωμένες διαστάσεις στην μέση και μικρότερο ποσοστό λίπους στους συμμετέχοντες έρευνας, ενώ παράλληλα φάνηκε να βελτιώνει τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Βάρος: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;
    Βάρος: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

    Το υπερβολικό βάρος για παραπάνω από μια δεκαετία φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

    Είναι ήδη γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει τον οργανισμό, δυσχεραίνοντας την υγεία μας.

    Τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όσο περισσότερο παραμένει σε ανθυγιεινά επίπεδα τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας του Χάρβαρντ, τα οποία παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρείας.

    Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν άτομα με ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) πάνω από 25, τιμή βάσει της οποία ταξινομήθηκαν στα υπέρβαρα άτομα.

    Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα προήλθαν από δύο μακροχρόνιες ερευνητικές μελέτες, την Nurses’ Health Study και την Health Professionals Follow-Up Study.

    Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβάντων

    Από τις 109.259 γυναίκες και τους 27.239 άνδρες, των οποίων τα δεδομένα αναλύθηκαν, το 8,8% των συμμετεχόντων είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο μεταξύ 2000 και 2020.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τους άνδρες κάτω των 65 ετών και για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, το υπερβολικό βάρος για πάνω από μια δεκαετία συνδέθηκε με 25-60% αύξηση των καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η καρδιακή προσβολή.

    Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα δεν ίσχυαν για γυναίκες άνω των 50 ετών και για άνδρες άνω των 65 ετών ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα για τους άνδρες κάτω των 35 ετών.

    Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο έγκαιρη η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τόσο καλύτερη αναμένεται να είναι η καρδιαγγειακή υγεία ενός ατόμου.

    «Το υπερβολικό βάρος μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία όταν υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Andrew Turchin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής ποιότητας στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας στο Brigham & Women’s Hospital καθώς και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Harvard Medical School.

    «Η πρόληψη – με την έγκαιρη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας – θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιπλοκές και να βελτιώσει την υγεία, με την έγκαιρη παρέμβαση να αποτελεί το κλειδί για να τα καταφέρουμε» συμπληρώνει ο ίδιος.

    Δεν είναι μόνο το βάρος

    Η νέα αυτή έρευνα έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που τονίζουν ότι η σοβαρότητα της παχυσαρκίας καθώς και η διάρκειά της φαίνεται να επηρεάζουν διαφορετικά ποικίλες παθήσεις.

    Όπως αποκαλύπτει προηγούμενη επιστημονική ανασκόπηση:

    • Στην περίπτωση της υπέρτασης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σοβαρότητα της παχυσαρκίας φάνηκε να έχει πιο σημαντική επίδραση από την διάρκεια.
    • Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, παρατηρήθηκε ότι η διάρκεια της παχυσαρκίας φάνηκε να έχει πιο σημαντική επίδραση από τη σοβαρότητα.
    • Στην περίπτωση της δυσλιπιδαιμίας, η σοβαρότητα της παχυσαρκίας φάνηκε να έχει πιο σημαντική επίδραση από τη διάρκεια.
    • Στην περίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της θνησιμότητας από κάθε αιτία, τόσο η σοβαρότητα όσο και η διάρκεια της παχυσαρκίας φάνηκαν να έχουν σημαντική επίδραση.

    Πηγή Vita - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch