Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 18:25

Γουατεμάλα: Εξερράγη το ηφαίστειο Φουέγο που προκάλεσε τον θάνατο 215 ανθρώπων το 2018

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα εισήλθε σε νέα φάση έκρηξης. Το Σάββατο υπήρξαν μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις, εκροή λάβας και εκτόξευση τέφρας.

Για την ώρα οι Αρχές δεν έχουν δώσει εντολή για την απομάκρυνση του πληθυσμού.

Το 2018 έκρηξη του ηφαιστείου αυτού, που είναι ένα από τα πιο ενεργά της Κεντρικής Αμερικής, είχε προκαλέσει τον θάνατο 215 ανθρώπων.

«Το ηφαίστειο Φουέγο παρουσίασε αύξηση της δραστηριότητάς του, η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών εισήλθε σε φάση έκρηξης», αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας (Insivumeh) της Γουατεμάλας σε ανακοίνωσή του.

Από τη στιγμή που εισήλθε στη φάση αυτή, στο ηφαίστειο Φουέγο, που φτάνει τα 3.763 μέτρα σε ύψος και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας, προκαλούνται «συνεχείς μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις», προσθέτει το Ινστιτούτο.

Επίσης, έχει σχηματιστεί «πίδακας» λάβας που ξεπερνά σε ύψος τα 500 μέτρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου, ενώ στήλη ηφαιστειακής τέφρας υψώνεται στον ουρανό σε απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου από την κορυφή του ηφαιστείου, διευκρίνισε το Insivumeh.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απομακρυνθεί κάτοικοι από τις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εθνικής συντονιστικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών CONRED Ροντόλφο Γκαρσία.

Στις 3 Ιουνίου του 2018, έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο είχε προκαλέσει τον θάνατο 215 ανθρώπων και σχεδόν τον ίδιο αριθμό αγνοουμένων στις κοντινές αγροτικές κοινότητες.

Η Γουατεμάλα έχει άλλα δύο ενεργά ηφαίστεια: το Σαντιαγκίτο, στο δυτικό τμήμα, και το Πακάγια, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Πηγή: ethnos.gr - Photo by Gary Saldana on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 16:00

Σχετικά Άρθρα

  • Εξερράγη το ηφαίστειο Τάαλ στις Φιλιππίνες (photos & video)
    Εξερράγη το ηφαίστειο Τάαλ στις Φιλιππίνες (photos & video)

    Το ηφαίστειο βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη λίμνη κοντά στην πόλη Ταγκαϊτάι - Χαμηλό παραμένει το επίπεδο συναγερμού

    Το ηφαίστειο Τάαλ των Φιλιππίνων, νοτίως της πρωτεύουσας Μανίλα, εξερράγη, εκλύοντας ατμό σε ύψος άνω των 2 χλμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η σεισμολογική υπηρεσία της χώρας.

    Το Τάαλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ νοτίως της Μανίλα, είναι ένα από τα μικρότερα ενεργά ηφαίστεια του κόσμου και κάποιες από τις προηγούμενες εκρήξεις του έχουν επηρεάσει την πρωτεύουσα και τις αερομεταφορές.
    Ο επικεφαλής της σεισμολογικής υπηρεσίας Τερεσίτο Μπακολκόλ περιέγραψε την έκρηξη ως φρεατομαγματική, όπου το μάγμα συναντά θύλακα νερού, παράγοντας ατμό.
    Το ηφαίστειο βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη λίμνη κοντά στην πόλη Ταγκαϊτάι, στην επαρχία Καβίτε.

    «Αυτή η φρεατομαγματική έκρηξη περιορίστηκε στο νησί του ηφαιστείου. Εξετάζουμε εάν πέφτει στάχτη στην ανατολική πλευρά, ωστόσο δεν γίνεται ακόμα εκκένωση», δήλωσε ο Μπακολκόλ τηλεφωνικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην κατώτερη βαθμίδα και ότι δεν υπάρχουν άμεσα αναφορές για τραυματισμούς.

    Παρόλο που το ύψος του ηφαιστείου φθάνει μόλις τα 311 μέτρα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Η έκρηξή του το 1911 στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους.

    Τον Ιανουάριο του 2021, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφού τα αέρια που εκλύθηκαν και η στάχτη που εκτοξεύθηκε έφθασαν σε ύψος 1 χλμ.

    Ένα χρόνο νωρίτερα, η στάχτη και ο καπνός από το Τάαλ έφθασαν σε ύψος 15 χλμ, με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να δημιουργηθούν εκτεταμένα προβλήματα στην πρωτεύουσα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη - Ένα από τα πιο ενεργά στον πλανήτη
    Βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη - Ένα από τα πιο ενεργά στον πλανήτη

    Σε κατάσταση συνεγερμού έχουν τεθεί οι Αρχές στη Χαβάη καθώς άρχισε να βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα, ένα από τα πλέον ενεργά στον πλανήτη.

    Παράλληλα καταγράφηκαν περίπου 17 σεισμοί εντοπίστηκαν σε μικρό εστιακό βάθος

    Οι εκρήξεις στο Κιλαουέα υπήρξαν καταστροφικές στο παρελθόν. Το 2018, περισσότερες από 600 ιδιοκτησίες καταστράφηκαν από την ισχυρή ροή λάβας που εκτεινόταν από την κορυφή της Κιλαουέα μέχρι τον ωκεανό.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ισημερινός: Ηφαίστειο βρυχάται, νέφος τέφρας πλήττει κοινότητες (video)
    Ισημερινός: Ηφαίστειο βρυχάται, νέφος τέφρας πλήττει κοινότητες (video)

    Ακούστηκαν ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις σε πέντε επαρχίες γύρω από το Σανγκάι, ως ακόμη και στην πρωτεύουσα Κίτο

    Νέφος ηφαιστειακής τέφρας που σχηματίστηκε εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας στο Σανγκάι, ηφαίστειο στον κεντρικό Ισημερινό, έπληξε χθες Τετάρτη τέσσερις κοινότητες της χώρας, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.
    «Ελαφριές πτώσεις τέφρας αναφέρθηκαν στην επαρχία Τσιμποράσο, στα καντόνια Γουαμότε και Κουμαντά», ανέφερε μέσω X η Εθνική Γραμματεία Διαχείρισης Κινδύνων (SNGR).
    «Πτώσεις τέφρας» αναφέρθηκαν σε άλλες δυο κοινότητες, στην επαρχία Γουάγιας, στη Ναρανχίτο και στη Μιλάγκρο, κατά μήκος των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάπου διακόσια χιλιόμετρα από τον κώνο του ηφαιστείου, πρόσθεσε αργότερα χθες η SNGR.

    Σε αυτές τις τέσσερις κοινότητες ζουν κάπου 400.000 κάτοικοι.

    Ακούστηκαν ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις σε πέντε επαρχίες γύρω από το Σανγκάι, ως ακόμη και στην πρωτεύουσα Κίτο, ανέφεραν ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «ασυνήθιστης» δραστηριότητας στο ηφαίστειο, με ως και 15 εκρήξεις το λεπτό για περίπου 19 ώρες.

    Οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης εικονίζει αυτοκίνητα καλυμμένα από ηφαιστειακή τέφρα και αγρότες που καθαρίζουν τις καλλιέργειές τους.
    Το Σανγκάι, που υψώνεται ως τα 5.230 μέτρα, βρίσκεται σε μόνιμη εκρηκτική δραστηριότητα από το 1628, σύμφωνα με τα δεδομένα του εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής (IG). Το νέφος τέφρας, που έφθασε σε υψόμετρο τριών χιλιομέτρων, μετακινείται προς «επαρχίες δυτικά του ηφαιστείου», προς τον δυτικό Ισημερινό, πρόσθεσε το IG.

    Όπως και τα Σιέρα Νέγρα και Τσίλες-Σέρο Νέγρο, άλλα δυο ηφαίστεια, το Σανγκάι παρέμενε πάντως καταταγμένο σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού, παρά την αύξηση της δραστηριότητας, ενώ το γειτονικό Ρεβενταδόρ βρισκόταν σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού.

    Προχθές Τρίτη, το Ινστιτούτο Γεωφυσικής ανέφερε πως κάτοικοι γειτονικών περιοχών άκουσαν «βρυχηθμούς» και «κρότους» εξαιτίας της δραστηριότητας του στρωσιγενούς ηφαιστείου, στην επαρχία Μορόνα Σαντιάγο, στον Αμαζόνιο, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Κίτο.

    Το φαινόμενο, που έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, οφείλεται σε ιδιαίτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες που επιτρέπουν την μετάδοση των ήχων αυτών σε απομακρυσμένες περιοχές.

    Η δραστηριότητα του Σανγκάι, που βρίσκεται σε εθνικό πάρκο, δεν προσελκύει γενικά προσοχή, διότι σπανίως επηρεάζει κατοικημένες περιοχές, αντίθετα με άλλο ηφαίστειο, το Τουνγκουράουα, στις πλαγιές του οποίου βρίσκονται κοινότητες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Ιταλία: «Βρυχάται» και πάλι το ηφαίστειο Στρόμπολι στη Σικελία - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
    Ιταλία: «Βρυχάται» και πάλι το ηφαίστειο Στρόμπολι στη Σικελία - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

    Από στόμιο που δημιουργήθηκε σε ύψος επτακοσίων μέτρων, συνεχίζεται η εκτόξευση πυρακτωμένων πετρωμάτων, όπως και λάβας ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μεγάλο «σύννεφο στάχτης»

    Η δραστηριότητα του ηφαιστείου που βρίσκεται στο νησί Στρόμπολι, κοντά στη Σικελία, ανησυχεί την Ιταλική Πολιτική Προστασία. Το ηφαίστειο εκρήγνυται σχεδόν αδιάλειπτα αλλά τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο έχει σαφώς ενταθεί.
    Λάβα και πετρώματα έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, στο μικρό αυτό νησί του αρχιπελάγους των Εόλιε, των Αιολίδων Νήσων. Η Ιταλική Πολιτική Προστασία όπως έγινε γνωστό, βρίσκεται σε φάση «προληπτικού συναγερμού» αν και μέχρι τώρα δεν απειλούνται τα σπίτια των λιγοστών κατοίκων.
    Από στόμιο που δημιουργήθηκε σε ύψος επτακοσίων μέτρων, συνεχίζεται η εκτόξευση πυρακτωμένων πετρωμάτων, όπως και λάβας ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μεγάλο «σύννεφο στάχτης».

    Σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τους κατοίκους και τους τουρίστες να πληροφορούνται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, ερχόμενοι σε επαφή και με τους εκπροσώπους της στο νησί. Tο νησί Στρόμπολι δεν ξεπερνά σε έκταση τα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι μόνιμοι κάτοικοί του, τον χειμώνα, είναι μόλις 497.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ORIETTA SCARDINO
  • Τουλάχιστον 20 νεκροί σε κεντρική και νότια Αμερική εξαιτίας κύματος κακοκαιρίας
    Τουλάχιστον 20 νεκροί σε κεντρική και νότια Αμερική εξαιτίας κύματος κακοκαιρίας

    Χιλιάδες είναι πληγέντες από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σε Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα και Ισημερινό

    Οι βροχές που πλήττουν από το Σάββατο την κεντρική Αμερική στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Γουατεμάλα, ενώ άλλοι 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Ισημερινό εξαιτίας κατολίσθησης, σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς.
    Στο Σαλβαδόρ, που υπέστη βαρύ χτύπημα, οι νεκροί είναι 11, από τους οποίος οι πέντε έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κατολίσθησης στον νομό Αουατσαπάν (νοτιοδυτικά).
    Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο τη Δευτέρα, καθώς το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε δέντρο πεσμένο στο οδόστρωμα. Την Κυριακή, άλλος αυτοκινητιστής σκοτώθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες, ενώ ακόμη τρεις θάνατοι συνδέονταν άμεσα με την κακοκαιρία.
    Το υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποίησε πως οι βροχές θα συνεχιστούν και κάλεσε τον πληθυσμό να επιδεικνύει τη μέγιστη προσοχή. Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε μέσω X πως ζήτησε από το κοινοβούλιο να κηρύξει τη σημερινή ημέρα αργία ώστε να «μειωθεί ο κίνδυνος» να υπάρξει «τραγωδία» κατά τις μετακινήσεις εργαζομένων. Κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την κυβέρνησή του για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση πόρων.

    Στη Γουατεμάλα, ζευγάρι έχασε τη ζωή του την Κυριακή στον δήμο Σακαπούλας (δυτικά), όταν τοίχος κατέρρευσε.

    Νοτιότερα, στον Ισημερινό, οι αρχές ανακοίνωσαν πως κατολίσθηση σε τουριστική περιοχή εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 22. Προχθές Κυριακή, έκαναν λόγο για έξι νεκρούς και περίπου 30 αγνοούμενους.

    Η εθνική γραμματεία διαχείρισης κινδύνων ανέφερε πως οι άνθρωποι που αγνοούνταν —επιβάτες λεωφορείου— εντοπίστηκαν και είναι «ασφαλείς». Ωστόσο, υπογράμμισε πως από τους 22 τραυματίες, οι τέσσερις είναι σε «κρίσιμη» κατάσταση.

    Κατολισθήσεις και πλημμύρες καταγράφτηκαν στις 10 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων και Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχίσει να πλήττει την κεντρική Αμερική, φθάνοντας στο νότιο Μεξικό.

    Κάθε χρόνο, η περίοδος των βροχών προκαλεί πολλά θύματα στην κεντρική Αμερική, περιοχή που συγκαταλέγεται στις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Rodrigo Sura
  • Ινδονησία: Νέες εκρήξεις στο ηφαίστειο Ίμπου
    Ινδονησία: Νέες εκρήξεις στο ηφαίστειο Ίμπου

    Τρεις νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο ηφαίστειο Ίμπου στην ανατολική Ινδονησία, το οποίο είναι πολύ ενεργό από την αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα στήλη τέφρας να υψωθεί 5 χιλιόμετρα πάνω από την κορυφή του, σύμφωνα με τις αρχές.

    Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν διαδοχικά, η πρώτη λίγο μετά τη 1:00 (τοπική ώρα, 19:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια στις 7:46 και στις 8:11 τοπική ώρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας και Γεωλογίας.

    Από την πρώτη έκρηξη μια στήλη τέφρας έφθασε σε ύψος άνω των 5 χιλιομέτρων από την κορυφή ενώ η τελευταία έκρηξη διήρκεσε περίπου δύο λεπτά, διευκρίνισε στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μουχάμαντ Ουάφιντ.

    Το ηφαίστειο, στο οποίο έχουν σημειωθεί περίπου εκατό εκρήξεις από την αρχή της χρονιάς, έχει τεθεί αυτή τη στιγμή στο πιο υψηλό από τα τέσσερα επίπεδα συναγερμού του ινδονησιακού συστήματος. Οι αρχές είχαν αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο του συναγερμού στα μέσα Μαΐου.

    Ο πληθυσμός έχει κληθεί να μην εισέρχεται σε μια ζώνη αποκλεισμού που εκτείνεται σε απόσταση τεσσάρων έως επτά χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα, να φοράει αναπνευστικές μάσκες και να προστατεύει τα μάτια.

    Το Ίμπου είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας. Πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερες από 21.000 εκρήξεις του.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2022, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι ζουν στο νησί Χαλμαχέρα.

    Στις 17 Μαΐου, εκατοντάδες άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο ηφαίστειο απομακρύνθηκαν προληπτικά έπειτα από μια νέα έκρηξη η οποία είχε οδηγήσει στην αύξηση του συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ PVMBG/ HANDOUT

  • Συναγερμός στις Φιλιππίνες μετά από έκρηξη ηφαιστείου: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους - Εικόνες χάους
    Συναγερμός στις Φιλιππίνες μετά από έκρηξη ηφαιστείου: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους - Εικόνες χάους

    Τουλάχιστον 2.800 που απομακρύνθηκαν μετά την έκρηξη ηφαιστείου στις Φιλιππίνες βρήκαν σήμερα καταφύγιο σε κέντρα έκτακτης ανάγκης για να προστατευθούν από την τέφρα και τις αναθυμιάσεις, σύμφωνα με τις αρχές.

    Η έκρηξη στο όρο Κανλάον, στο νησί Νέγκρος των Φιλιππίνων, διήρκησε έξι λεπτά χθες βράδυ, εκτοξεύοντας ηφαιστειακή τέφρα και πέτρες και εκλύοντας αέρια σε ύψος 5 χιλιομέτρων, όπως δήλωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων.

    Η υπηρεσία αυτή αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού από την 1 στη βαθμίδα 2 σε πεντάβαθμη κλίμακα, προειδοποιώντας για πιθανές νέες εκρήξεις.

    Έκλεισαν επιχειρήσεις - Ακυρώθηκαν πτήσεις

    Οι αρχές στην πόλη Κανλάον, στην ανατολική επαρχία της νήσου Νέγκρος, έδωσαν εντολή στους κατοίκους που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στο ηφαίστειο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ανακοίνωσαν ότι όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές.

    Οι αρχές ακύρωσαν επίσης αρκετές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μπακολόντ, που είναι αυτό το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο ηφαίστειο στην πρωτεύουσα του νησιού.

    Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στο λεγόμενο «δακτυλίδι της φωτ

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Φιλιππίνες: Συναγερμός από την έκρηξη ηφαιστείου - «Ακούσαμε θόρυβο που έμοιαζε με βροντή»
    Φιλιππίνες: Συναγερμός από την έκρηξη ηφαιστείου - «Ακούσαμε θόρυβο που έμοιαζε με βροντή»

    Οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους της περιοχής συστήνοντάς τους να φορούν μάσκες

    Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εκ νέου σήμερα μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου στις κεντρικές Φιλιππίνες, το οποίο εκτόξευσε τέφρα και καπνό σε ύψος πέντε χιλιομέτρων στον ουρανό.
    Η έκρηξη του όρους Κανλαόν, στη νήσο Νέγκρος, σημειώθηκε λίγο μετά τις 19.00 τοπική ώρα και διήρκησε 6 λεπτά, όπως ανακοίνωσε η τοπική υπηρεσία ηφαιστειολογίας. Οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους της περιοχής συστήνοντάς τους να φορούν μάσκες εξαιτίας του κινδύνου πτώσης ηφαιστειακής τέφρας και της διάχυσης αναθυμιάσεων.
    «Όταν άρχισε η έκρηξη, εμείς ακούσαμε έναν θόρυβο που έμοιαζε με βροντή» δήλωσε ο Ίθαν Ασεντίστα-Κοο, ηλικίας 35 ετών, από το σπίτι του στο χωριό Πούλα, κοντά στο ηφαίστειο.
    «Ήταν σαν να είχε ξεσπάσει μία πυρκαγιά στον κρατήρα του ηφαιστείου, η οποία διήρκησε περίπου ένα με δύο λεπτά», συμπλήρωσε αυτός ο κάτοικος, ο οποίος είπε ότι δεν είδε «ούτε λάβα ούτε πέτρες» να εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της έκρηξης.
    Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στο «δακτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού, το οποίο αποτελείται από πάνω από τα μισά ηφαίστεια παγκοσμίως. Το Κανλαόν είναι ένα από τα 24 ενεργά ηφαίστεια του αρχιπελάγους.
    «Μια έκρηξη (…) παρήγαγε μία ογκώδη και πυρακτωμένη στήλη, που υψώθηκε έως τα 5000 μέτρα», ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, το οποίο αύξησε το επίπεδο συναγερμού από το 1 στο 2 στην πεντάβαθμη κλίμακα.

    Ο Τζόε Αλινγκάσα, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης της δημοτικής αρχής Σαν Κάρλος, ανέφερε ότι οι Αρχές προτίθενται να απομακρύνουν «όσο το δυνατόν συντομότερα» περίπου 500 οικογένειες που κατοικούν κοντά στο ηφαίστειο. «Φέραμε επίσης μάσκες, διότι κάτοικοι έκαναν λόγο για μια έντονη μυρωδιά θείου στην περιοχή», επισήμανε.

    Η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη των τελευταίων δεκαετιών στις Φιλιππίνες σημειώθηκε το 1991 στο Πινατούμπο, σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από τη Μανίλα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 800 άνθρωποι.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch