Κόσμος

Γιατί κολλάμε γρίπη πιο συχνά τον χειμώνα; – Νέα μελέτη δίνει την απάντηση

Γιατί κολλάμε γρίπη πιο συχνά τον χειμώνα; – Νέα μελέτη δίνει την απάντηση

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν για ποιο λόγο είναι πιο διαδεδομένες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με τα ευρήματα in vitro μελέτης ο κρύος αέρας βλάπτει την ανοσολογική απόκριση της μύτης.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια βιολογική, μοριακή εξήγηση για την έμφυτη ανοσολογική μας απόκριση, που φαίνεται πως πέφτει με τις χαμηλές θερμοκρασίες» δήλωσε η ρινολόγος Ζάρα Πατέλ από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η πτώση της θερμοκρασίας κατά 9 βαθμούς Κελσίου σκοτώνει περίπου το 50% των δισεκατομμυρίων κυττάρων που καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια στα ρουθούνια μας» σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

«Ο κρύος αέρας σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά ιογενών λοίμωξεων, επειδή ουσιαστικά χάνουμε τη μισή μας ανοσία από αυτή τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας» δήλωσε ο ρινολόγος δρ Μπέντζαμιν Μπλιέ από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Θα πρέπει να έχουμε στο νου ότι πρόκειται για μελέτη in vitro, που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται ανθρώπινος ιστός για να μελετηθεί η ανοσολογική απόκριση στο εργαστήριο, αλλά δεν πραγματοποιείται μέσα σε μια πραγματική μύτη. Συχνά τα ευρήματα αυτών των μελετών επιβεβαιώνονται αλλά όχι πάντα» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξέθεσαν τέσσερις συμμετέχοντες στη μελέτη για 15 λεπτά σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κέλσιου και στη συνέχεια έκαναν μέτρηση στο εσωτερικό των ρινικών τους κοιλοτήτων.

«Διαπιστώσαμε ότι όταν εκτίθεστε σε κρύο αέρα, η θερμοκρασία στη μύτη σας μπορεί να πέσει έως και 9 βαθμούς. Και αυτό είναι αρκετό για να εξουδετερώσει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει η μύτη» δήλωσε ο Benjamin Bleier, από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο οποίος είναι ένας από τους συντάκτες τη μελέτης.

«Στην πραγματικότητα, αυτό το λίγο ψύχος στην άκρη της μύτης ήταν αρκετό για να βγάλει νοκ άουτ σχεδόν το 42% των εξωκυτταρικών κυστιδίων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup