Κόσμος

«Καμπάνα» από ΠΟΥ: Οι βακτηριακές λοιμώξεις απειλούν τους ασθενείς – Αυξημένη αντοχή στα αντιβιωτικά

«Καμπάνα» από ΠΟΥ: Οι βακτηριακές λοιμώξεις απειλούν τους ασθενείς – Αυξημένη αντοχή στα αντιβιωτικά

Υψηλά επίπεδα αντοχής στα βακτήρια, που προκαλούν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις του αίματος, καθώς και σε πολλά βακτήρια που προκαλούν κοινές λοιμώξεις αποκαλύπτει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που συνέλλεξε δεδομένα από 87 χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε βακτήρια που συχνά προκαλούν λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος σε νοσοκομεία, όπως οι Klebsiella pneumoniae και Acinetobacter spp διαπιστώνονται επίπεδα αντοχής που ξεπερνούν το 50%. Οι απειλητικές για τη ζωή αυτές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά τελευταίας τεχνολογίας, όπως οι carvapenemes. Το 8% των λοιμώξεων της κυκλοφορίας του αίματος που προκαλούνται από την Klebsiella pneumoniae, ωστόσο, αναφέρεται ως ανθεκτικό στις carvapenemes, γεγονός που σημαίνει ότι, ο κίνδυνος θανάτου λόγω μη διαχειρίσιμων λοιμώξεων αυξάνεται.

Οι κοινές βακτηριακές λοιμώξεις, την ίδια στιγμή, γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικές στη θεραπεία. Τα προϊόντα για την αντιμετώπιση της κοινής σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, Neisseria gonorrhea, έχουν δείξει αντοχή σε ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα από του στόματος αντιβακτηριακά, τη σιπροφλοξασίνη, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% ενώ, στις απομονώσεις του πιο κοινού παθογόνου στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, E.coli, το ποσοστό αντοχής, τόσο σε φάρμακα πρώτης γραμμής (αμπικιλλίνη και κοτριμοξαζόλη) όσο και σε θεραπείες δεύτερης γραμμής (φθοροκινολόνες), ξεπερνά το 20%.

Παγκόσμια απειλή

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τένδρος, «η μικροβιακή αντοχή υπονομεύει τη σύγχρονη ιατρική και θέτει εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο». «Για να κατανοήσουμε πραγματικά την έκταση της παγκόσμιας απειλής και να δώσουμε μια αποτελεσματική απάντηση της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να κλιμακώσουμε τις μικροβιολογικές δοκιμές και να παρέχουμε δεδομένα ποιότητας σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στις πιο πλούσιες», υπογράμμισε. Οι λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος λόγω ανθεκτικών βακτηρίων όπως οι Escherichia coli και Salmonella spp και οι λοιμώξεις από ανθεκτική γονόρροια αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με το 2017, παρότι οι περισσότερες τάσεις αντίστασης παρέμειναν σταθερές τα τελευταία 4 χρόνια.

Όσον αφορά την κατανάλωση αντιμικροβιακών σε ανθρώπους, το 65% των 27 χωρών που αναφέρθηκαν εκπλήρωσαν τον στόχο του ΠΟΥ να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 60% των αντιμικροβιακών που καταναλώνονται προέρχονται από την ομάδα αντιβιοτικών «ACCESS», τα οποία, είναι αποτελεσματικά στην ένα ευρύ φάσμα κοινών λοιμώξεων και έχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο δημιουργίας αντίστασης.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά, που έκθεση του Παγκόσμιου Συστήματος Παρακολούθησης Αντιμικροβιακής Αντίστασης και Χρήσης, παρέχει αναλύσεις για τα ποσοστά μικροβιακής αντοχής, τις τάσεις από το 2017 και δεδομένα για την κατανάλωση αντιμικροβιακών φαρμάκων σε ανθρώπους από 27 χώρες.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα