Ένας απλός κανόνας για να παίρνετε με αυτοπεποίθηση ακόμα και τις πιο δύσκολες αποφάσεις το 2023.
Με την έλευση του νέου χρόνου, οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε μια ανασκόπηση ως προς το έτος που πέρασε και τις αποφάσεις που πήραμε.
Κοιτάζοντας πίσω, πολύ εύκολα μπορούμε να αναγνωρίσουμε λάθη που κάναμε, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή μας ακόμα και για χρόνια, ωστόσο εκείνη τη στιγμή τα πράγματα ίσως δεν έμοιαζαν τόσο ξεκάθαρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, υπάρχει ένας πολύ απλός κανόνας, που μπορεί να μας βοηθήσει να παίρνουμε με ψυχραιμία ακόμα και τις πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μας, αρκεί να θέσουμε στον εαυτό μας τρεις απλές ερωτήσεις.
Πώς παίρνουμε αποφάσεις
Όπως αναφέρει το βιβλίο «Αποφασιστικοί: Πώς να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις στη ζωή και τη δουλειά σας», η διαδικασία λήψεως αποφάσεων είναι στην πραγματικότητα πολύ απλή:
- Αναγνωρίζουμε μια ανάγκη (π.χ: πείνα)
- Αναζητούμε τρόπους να την ικανοποιήσουμε (π.χ: πατατάκια, σάντουιτς, σαλάτα)
- Υπολογίζουμε αυτές τις εναλλακτικές με βάση ορισμένα κριτήρια (π.χ: γεύση, διατροφική αξία, κόστος)
- Στο τέλος, αξιολογούμε την απόφασή μας (π.χ: χαίρομαι που έφαγα κάτι νόστιμο και θρεπτικό ή δεν έπρεπε να φάει τόσο πολύ ή πρέπει να μαγειρεύω περισσότερο στο σπίτι)
Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, οι περισσότερες αποφάσεις που παίρνουμε βασίζονται σε συναισθήματα, τα οποία τείνουν να έχουν μικρή διάρκεια και να αλλάζουν συχνά, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μετανιώνουμε μια απόφαση πολύ σύντομα.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι αποφάσεις οι οποίες συνήθως είναι πιο ωφέλιμες για εμάς απαιτούν μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση, έναντι μιας άμεσης ικανοποίησης. Για παράδειγμα, ένας καλός βαθμός χρειάζεται αρκετή μελέτη, γεγονός που είναι δυσάρεστο εκείνη τη στιγμή αλλά πιθανώς θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας αργότερα.
Εάν και θεωρητικά γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των πράξεών μας, οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να βασιζόμαστε περισσότερο στα συναισθήματά μας, παρά στην ψύχραιμη, μακροπρόθεσμη σκέψη. Έτσι, είναι πιο εύκολο να πείσουμε τον εαυτό μας ότι μια απόφαση που παίρνουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι και τόσο κακή, αφού υποσυνείδητα προσπαθούμε να σκεφτούμε πώς θα νιώθουμε για αυτήν στο μέλλον. Αντίστοιχα, άλλες αποφάσεις ίσως μας φαίνονται βουνό, αλλά εάν σκεφτούμε πώς μια άβολη κατάσταση που θα διαρκέσει μόνο για λίγα λεπτά ή για λίγες ώρες, σύντομα θα περάσει, ίσως τότε η διαδικασία να γίνει πιο εύκολη.
Ο κανόνας «10 – 10 – 10» για να πάρετε σωστές αποφάσεις το 2023
Υπάρχει, όμως, ένας τρόπος για να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, γνωστός και ως ο κανόνας «10 – 10 – 10», με βάση τον οποίο θα πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας τα εξής τρία πράγματα προτού λάβουμε μία απόφαση:
- Πώς θα νιώθω με αυτή την απόφαση σε 10 λεπτά από τώρα;
- Πώς θα νιώθω με αυτή την απόφαση σε 10 μήνες από τώρα;
- Πώς θα νιώθω με αυτή την απόφαση σε 10 χρόνια από τώρα;
Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε πιο εύκολα να «ξεμπλοκάρετε» το μυαλό μας, το οποίο τείνει να σκέφτεται μόνο την άμεση έκβαση μίας απόφασης, ανοίγοντας τη σκέψης μας και στις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Έτσι, θα έχουμεμια πιο ισορροπημένη και ρεαλιστική οπτική, σε σχέση με το πώς θα μας επηρεάσει η κάθε απόφαση στην πορεία της ζωής μας. Ίσως θα μπορέσουμε να βρομε το απαραίτητο θάρρος για να διεκδικήσουμε μία αύξηση στη δουλειά, ή θα ακόμα και να κοιτάξουμε κατάματα μια κακή μας συνήθεια.
Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay