Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 18:56

Καρκίνος Μαστού: Το πασίγνωστο ρόφημα που αυξάνει έως και 80% τον κίνδυνο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα στοιχεία μιας νέα επιστημονικής μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση έστω και μιας κούπας γάλα την ημέρα μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά καρκίνου του μαστού έως και κατά 80%

Η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, υποστηρίζει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμα και σχετικά μέτριες ποσότητες γάλακτος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο του μαστού έως και 80%, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.

Όπως αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας, Gary E. Fraser, «η παρατηρητική αυτή μελέτη παρέχει αρκετά ισχυρά στοιχεία για το ότι το γάλα ή κάποιος άλλος παράγοντας που σχετίζεται στενά με την κατανάλωσή του αποτελεί αιτία του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες».

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας γάλακτος, της τάξης του 1/4 ή 1/3 μιας κούπας γάλακτος ημερησίως σχετίζεται με αυξημένο κατά 30% κίνδυνο. Για μία κούπα γάλα την ημέρα, ο σχετικός κίνδυνος αυξάνεται στο 50%, ενώ για όσους καταναλώνουν δύο με τρεις κούπες ημερησίως ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 80%.

Για τη μελέτη αξιολογήθηκε η διατροφική πρόσληψη σχεδόν 53.000 Αμερικανίδων, οι οποίες κατά την έναρξή της ήταν απόλυτα υγιείς και παρακολουθήθηκαν για σχεδόν οκτώ χρόνια. Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, καταγράφηκαν 1.057 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, χωρίς πάντως να αναδεικνύονται σαφείς συσχετισμοί ανάμεσα στα προϊόντα σόγιας και στον καρκίνο, ανεξάρτητα από τα γαλακτοκομικά.

Όταν, όμως, έγινε η σύγκριση με τη χαμηλή ή τη μηδενική κατανάλωση γάλακτος, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από την πρόσληψη σόγιας. Ο Δρ. Fraser σημείωσε ότι τα αποτελέσματα είχαν ελάχιστες διακυμάνσεις όταν συγκρίθηκαν με την πρόσληψη πλήρους ή μειωμένων χαμηλών θερμίδων γάλακτος, ενώ δεν αναδείχθηκε κάποιος σημαντικός συσχετισμός με το τυρί και το γιαούρτι.

«Το σίγουρο είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα το γάλα σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο και τα δεδομένα προέβλεψαν μια αξιόλογη μείωση του κινδύνου, η οποία σχετίζεται με την υποκατάσταση του γάλακτος με γάλα σόγιας. Το φαινόμενο αυτό αυξάνει την πιθανότητα τα εναλλακτικά του γάλακτος προϊόντα να αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή», προσθέτει ο ειδικός.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, τέλος, ότι πιθανοί λόγοι που να εξηγούν τους συσχετισμούς ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και το γάλα μπορεί να είναι το περιεχόμενο των προϊόντων αυτών σε ορμόνες. Ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες συχνά είναι ορμονοεξαρτώμενος και η πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται σε ορισμένες αναφορές με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης στο αίμα που λέγεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1) και θεωρείται ότι προάγει ορισμένους τύπους καρκίνου.

Πηγή: ygeiamou.gr - Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 15:39

Σχετικά Άρθρα

  • Με τη «ροζ» παρέλαση Αμαλιάδας την Παρασκευή 25/10, ο Δήμος Ήλιδας συμμετέχει στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης ενάντια στο καρκίνο του μαστού
    Με τη «ροζ» παρέλαση Αμαλιάδας την Παρασκευή 25/10, ο Δήμος Ήλιδας συμμετέχει στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης ενάντια στο καρκίνο του μαστού

    Στις δράσεις που διεξάγονται σε όλη τη χώρα το μήνα Οκτώβριο για την ευαισθητοποίηση και πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, συμμετέχει ενεργά ο Δήμος Ήλιδας, διοργανώνοντας μια μεγάλη «ροζ» παρέλαση στην Αμαλιάδα, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024.

    Η «ροζ» παρέλαση θα ξεκινήσει στις 18:30 από την πλατεία Ανεμομύλου, με όσες και όσους συμμετέχουν να κατευθύνονται στην πλατεία Αγίου Αθανασίου, μέσω της οδού Αρχαίας Ήλιδας.

    Εκεί, στο κεντρικότερο σημείο της Αμαλιάδας θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, που περιλαμβάνει από δωρεά μαλλιών μέχρι εξετάσεις πρόληψης, ενώ θα πραγματοποιηθούν κληρώσεις για δωρεάν μαστογραφίες, χορευτικά, μουσική και πολλά «ροζ» μπλουζάκια που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της εκστρατείας ως δώρα.

    Για την επιτυχία της διοργάνωσης συμβάλλουν ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής», το Δίκτυο Μαιών Νομού Ηλείας, το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

    amaliada roz parelasi kark 2.jpg

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΥΠΑΑΤ: Μεταφορά γάλακτος και αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς
    ΥΠΑΑΤ: Μεταφορά γάλακτος και αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς

    Αναλυτικές οδηγίες εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή των μέτρων αναφορικά με το νωπό γάλα αιγοπροβάτων για την αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

    Επισημαίνεται ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αυτό, είναι ασφαλή για να καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

    Η μετακίνηση νωπού γάλακτος από την εκτροφή προέλευσης στην εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε κλειστούς περιέκτες και η εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απαγορευμένη ζώνη και πρέπει να λειτουργεί υπό την επιτήρηση επίσημων κτηνιάτρων.

    Μέτρα βιοασφάλειας για τη διακίνηση του νωπού γάλακτος αιγοπροβάτων

    1. Τα οχήματα που παραλαμβάνουν γάλα από εκμεταλλεύσεις της απαγορευμένης ζώνης δεν πρέπει να παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.
    2. Ειδικότερα, ισχύουν τα παρακάτω:

    2.1. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης τα οποία κινούνται αποκλειστικά σε αυτές τις ζώνες και τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη και από ελεύθερες περιοχές. Τα εν λόγω οχήματα πρέπει να παραλαμβάνουν πρώτα από τη ζώνη επιτήρησης και μετά από τη ζώνη προστασίας.

    2.2. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στην περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.

    2.3. Πριν από κάθε είσοδο και έξοδο από εκμεταλλεύσεις πρέπει να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος.

    2.4. Πρέπει να καταγράφεται η ημερομηνία και ώρα παραλαβής γάλακτος από κάθε εκτροφή.

    2.5. Ο οδηγός του μέσου παραλαβής και μεταφοράς του γάλακτος απαγορεύεται να μετακινείται άσκοπα εντός της εκτροφής και να έρχεται σε άμεση επαφή με ζώα ή ζωοτροφές, αλλά θα πρέπει να παραμένει αυστηρά στο διακριτό χώρο της παράδοσης του γάλακτος.

    2.6. Μετά την τελευταία παραλαβή διενεργείται προσεκτικός καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος από τον οδηγό και στη συνέχεια, το όχημα δεν κάνει καμία ενδιάμεση στάση για παραλαβή σε άλλη προβατοτροφική εκμετάλλευση παρά κατευθύνεται προς την εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος, στην οποία διενεργείται εκ νέου καθαρισμός και απολύμανση (εσωτερικός CIP και εξωτερικός).

    2.7. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα γαντιών μιας χρήσης, ποδοναριών και φόρμες μιας χρήσης, για άμεση χρήση από τον οδηγό.

    2.8. Όταν ο οδηγός φτάνει σε μια εκμετάλλευση πρέπει να φορέσει τη φόρμα, τα ποδονάρια και τα γάντια και κατά την αποχώρηση να τα ψεκάσει με απολυμαντικό, να τα βγάλει και να τα αφήσει στην εκτροφή για καταστροφή.

    1. Όλα τα οχήματα που παραλαμβάνουν νωπό γάλα πρέπει να φέρουν κινητό εξοπλισμό ικανού μεγέθους (τουλάχιστον 15lt) για να απολυμανθεί επαρκώς το όχημα πριν από την είσοδο και μετά την έξοδο από τις εκμεταλλεύσεις. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει αρκετή ποσότητα κατάλληλου απολυμαντικού.
    2. Τα οχήματα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται επιμελώς τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά πριν πραγματοποιήσουν το επόμενο δρομολόγιο.
    3. Η εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος τηρεί αρχείο με τα οχήματα που κινούνται σε κάθε ζώνη και την ιχνηλασιμότητα του γάλακτος που παραλαμβάνει.

    Αναλυτικότερα, δείτε το έγγραφο οδηγιών που εξέδωσε το υπουργείο ΕΔΩ και τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Γάλα: Άρχισε το παζάρι κτηνοτρόφων – τυροκόμων για τις τιμές [πίνακες]
    Γάλα: Άρχισε το παζάρι κτηνοτρόφων – τυροκόμων για τις τιμές [πίνακες]

    Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για παραδόσεις νωπού πρόβειου και γίδινου γάλακτος το πρώτο εξάμηνο του 2024

    Στη μάχη της διαπραγμάτευσης ρίχνονται το αμέσως επόμενο διάστημα κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι για να διαμορφώσουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και να κλειστούν εγκαίρως τα συμβόλαια ενόψει της νέας γαλακτοκομικής χρονιάς. Μια χρονιά, που έχει σημαδευτεί από τις ζωονόσους της πανώλης αιγοπροβάτων και ευλογιάς, ενώ εμφανή είναι ακόμα τα σημάδια από την απώλεια μέρους του ζωικού κεφαλαίου από τις καταστροφικές ζημιές του Daniel στη Θεσσαλία.

    Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινάει το …παζάρι, με στόχο προς τα τέλη του μήνα να κλείνονται οι πρώτες συμφωνίες γάλακτος. Τυροκόμοι και σούπερ μαρκετ, όπως όλα δείχνουν, ακολουθώντας την γνωστή τακτική τους και με πρόσχημα τα απούλητα αποθέματα φέτας, ήδη ασκούν πιέσεις στους κτηνοτρόφους να αποδεχθούν μείωση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος, διατηρώντας ταυτόχρονα αμετάβλητα τα κέρδη τους.

    Ανάλογη τακτική ακολούθησαν και πέρσι το φθινόπωρο, μια αντικειμενικά δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς λόγω Daniel, με αποτέλεσμα η τιμή του πρόβειου γάλακτος, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, να υποχωρήσει από το 1,5542 ευρώ/κιλό στο 1,4483 ευρώ/κιλό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

    Το 2024 παραδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά

    Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, δε φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το γάλα από τις περσινές.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η πτώση της τιμής γάλακτος, της πρώτης ύλης παραγωγής φέτας ΠΟΠ, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, δεν διασφαλίζει την επιστροφή της κατανάλωσης φέτας, καθώς στο ράφι η τιμή παραμένει πολύ υψηλή.

    Όμως η φέτα καταγράφει καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2023 έφτασαν τους 87.424 τόνους (αύξηση κατά 0,68%, με την αξία τους να εκτοξεύεται κατά 21,24% στα 736,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πρώτο δίμηνο του 2024, οι εξαγωγές της φέτας έφτασαν τους 12.436 τόνους από 11.036 τόνους, το αντίστοιχο δίμηνο του 2023, βελτιωμένες κατά 12,68%.

    Μειωμένες παραδόσεις γάλακτος

    Με πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκαν τόσο οι παραδόσεις νωπού πρόβειου και γίδινου γάλακτος όσο και οι τιμές παραγωγού, το πρώτο εξάμηνο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, σύμφωνα με τα οποία το 2024 παραδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά.

    Αντίστοιχα, οι ποσότητες γίδινου γάλακτος έφτασαν τα110.992.112 κιλά φέτος από 116.843.983 κιλά.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία με την μέση τιμή νωπού γάλακτος στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η μέση τιμή του νωπού πρόβειου γάλακτος φτάνει το 2024 στα 1,4433 ευρώ/κιλό από 1,5542 ευρώ/κιλό το 2023. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται το 2024 στη Θεσσαλία, η οποία φτάνει το 1,5354 ευρώ/κιλό και η χαμηλότερη στο Νότιο Αιγαίο, η οποία διαμορφώνεται στα 1,2079.

    Η μέση τιμή του νωπού γίδινου γάλακτος διαμορφώθηκε το 2024 στα 0,9215 ευρώ/κιλό από 0,9731 ευρώ/κιλό πέρσι, με την υψηλότερη να καταγράφεται στην ΠΕ Ιονίων Νήσων (0,9968 ευρώ/κιλό) και την χαμηλότερη στην ΠΕ Νοτίου Αιγαίου (0,7127 ευρώ/κιλό).

    «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις»

    Την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη μείωση στην τιμή του παραγωγού εκφράζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Ελλάδος Δημήτρης Μπαλούκας, ευελπιστώντας ότι «οι γαλακτοβιομηχανίες δεν θα προχωρήσουν σε κάποια μείωση, καθώς δεν υπάρχουν τα περιθώρια. Ειδικά, με την όλη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία μετά τον Daniel, την πανώλη των αιγοπροβάτων, αν ο κτηνοτρόφος δεχτεί και μια μείωση τιμής στο γάλα τότε αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν τόσο οι γαλακτοβιομηχανίες όσο και τα σούπερ μάρκετ, ότι μια ενδεχόμενη μείωση στην τιμή γάλακτος για τον παραγωγό θα δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή. Γιατί χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει αλυσίδα, δεν υπάρχει προϊόν, δεν υπάρχει τίποτα».

    Ευελπιστούμε ότι δεν θα γίνει αυτό φέτος. Εμείς θέλουμε να κλειστούν τα συμβόλαια νωρίς, να γνωρίζουμε με τι τιμή θα πουλήσουμε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων ώστε κάθε κτηνοτρόφος να κάνει το κουμάντο του, το τι θα πρέπει να κάνει ώστε να είναι βιώσιμος και αυτή τη χρονιά.

    Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον κ. Μπαλούκα, δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε μείωση από το 1,5 ευρώ/κιλό. «Έχουμε ζήσει 3 μήνες παρατεταμένης ανομβρίας, ξηρασίας, δημιουργώντας πρόβλημα στις παραγωγές μηδικής (τριφύλλι) και χονδροειδών ζωοτροφών, που είναι και ο μεγάλος όγκος που ταϊζουμε. Οι αποδόσεις ήταν χαμηλές και οι τιμές υψηλές. Ειδικά η τιμή στο τριφύλλι αυτή την στιγμή έχει ξεπεράσει τα 0,33 ευρώ/κιλό με 0,35 ευρώ/κιλό (πέρσι στα 0,23 – 0.25 ευρώ/κιλό). Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και λόγω της πανώλης, αφού κλείσαμε τα κοπάδια μέσα. Είναι μια πολύ περίεργη και δύσκολη χρονιά η φετινή και η οποιαδήποτε μείωση στην τιμή θα είναι πραγματικά καταστροφική», τονίζει.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Ανακαλείται γάλα από ελληνικά σούπερ μάρκετ – Περιέχει ρινίσματα πλαστικού
    Ανακαλείται γάλα από ελληνικά σούπερ μάρκετ – Περιέχει ρινίσματα πλαστικού

    Aνακαλείται γάλα από τα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού.

    Στην προληπτική ανάκληση μπουκαλιών γάλακτος προχωρά η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, καθώς σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση διαπιστώθηκε πως «με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού».

    Όπως προστίθεται «ΔΕΝ υπάρχει χημικός κίνδυνος για τους καταναλωτές», ωστόσο «το Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα, με την υπεραιωνόβια ιστορία, προχωρά άμεσα στην προληπτική ανάκληση των φιαλών πλήρους γάλακτος και στην αντικατάσταση των συγκεκριμένων μη αποσπώμενων πωμάτων».

    Η ανάκληση στο γάλα αφορά στις παρτίδες με καταληκτική ημερομηνία ανάλωσης έως και την 13η Σεπτεμβρίου.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

    Το Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ενημερώνει τους καταναλωτές ότι διαπιστώθηκε πως με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού. Το παραπάνω φαινόμενο δημιουργείται κυρίως κατά τον απότομο χειρισμό ανοίγματος της φιάλης.

    Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διαβεβαιώνει ότι ακόμη και αν πέσουν μικροσκοπικά ρινίσματα στο γάλα, τα οποία συνιστούν ξένα σώματα, ΔΕΝ υπάρχει χημικός κίνδυνος για τους καταναλωτές.

    Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον καταναλωτή, το Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα, με την υπεραιωνόβια ιστορία, προχωρά άμεσα στην προληπτική ανάκληση των φιαλών πλήρους γάλακτος και στην αντικατάσταση των συγκεκριμένων μη αποσπώμενων πωμάτων.

    Η ανάκληση αφορά στις παρτίδες με καταληκτική ημερομηνία ανάλωσης έως και την 13η Σεπτεμβρίου.

    Πηγή: dnews.gr

  • Αρνητική πρωτιά: Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη - Τα στοιχεία
    Αρνητική πρωτιά: Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη - Τα στοιχεία

    Αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat - «Η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ», λέει ο Άκης Σκέρτσος

    Μια ακόμη αρνητική πρωτιά σημείωσε η χώρα μας στο θέμα της ακρίβειας, καθώς το 2023, οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

    Εκτός από τα γαλακτοκομικά, και οι τιμές άλλων βασικών τροφίμων, όπως τα έλαια - λίπη, το ψωμί και τα δημητριακά, ξεπερνούν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αλλά και οι τιμές των αλκοολούχων ποτών να βρίσκονται 51% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

    Το 2023, οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών ήταν 5,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν 38% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ 27, κάνοντας την Ελλάδα την πιο ακριβή χώρα σε αυτή την κατηγορία.

    Στα έλαια - λίπη, η Ελλάδα ήταν η τέταρτη ακριβότερη χώρα, με τιμές 26,3% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Το ψωμί επίσης είναι ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27, ενώ οι τιμές στο κρέας και τα φρούτα - λαχανικά ήταν αντίστοιχα 6,3% και 14,10% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τα τσιγάρα και εν γένει τα προϊόντα καπνού πωλούνται σε σχετικά χαμηλές τιμές στην Ελλάδα (27,10% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.).

    Eurostat
    Eurostat

    Δεύτερη ακριβότερη στις τηλεπικοινωνίες

    Η χώρα μας παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες στις τηλεπικοινωνίες. Ειδικότερα, μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα που είναι κατά 48,6% υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά το Βέλγιο. Από την άλλη, οι τιμές των υπηρεσιών μεταφορών είναι χαμηλότερες κατά 14,7% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η εστίαση και τα καταλύματα παραμένουν συγκριτικά φθηνότερα, ενώ το 2023 και οι τιμές στην ενέργεια ήταν φθηνότερες, κατά 7% σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

    Σκέρτσος: Η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ

    Το θέμα της ακρίβειας, εν συγκρίσει, μάλιστα, με χώρες όπως η Ισπανία, είναι το κεντρικό ζήτημα της ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάνοντας χρήση στοιχείων της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας είναι «η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ», ενώ «παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της ΕΕ».

    Με τίτλο της ανάρτησης, «Περνάει τελικά στις τιμές καταναλωτή ο μειωμένος ΦΠΑ ή όχι; Το αρνητικό παράδειγμα της Ισπανίας με τον χαμηλότερο ΦΠΑ και τον υψηλότερο πληθωρισμό», ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει αναλυτικά: «Η μάχη για την ενίσχυση των εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων, τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων μαζί με τη βελτίωση του ανταγωνισμού και των τιμών υπέρ των καταναλωτών είναι διαρκής. Και την δίνουμε με επιμονή, θάρρος, ειλικρίνεια και χωρίς δογματισμούς, όπως φάνηκε με τη δεύτερη κατά σειρά έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και τα βαριά πρόστιμα που πλέον επιβάλλονται σε όσες επιχειρήσεις παρανομούν».

    Ωστόσο, συνεχίζει, «δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την αντιπολίτευση που επιμένει να εισηγείται τη λάθος συνταγή - δηλαδή την εύκολη αλλά κοστοβόρα και κυρίως αποτυχημένη λύση της μείωσης ΦΠΑ - αλλά και το λάθος παράδειγμα, αυτό της Ισπανίας που δοκίμασε τη μείωση ή και τον μηδενισμό του ΦΠΑ χωρίς να πετύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Αντιθέτως εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».

    Ενώ στη συνέχεια της ανάρτησής του παραθέτει τρία στοιχεία που, όπως αναφέρει, «δεν χωρούν αμφισβήτηση διότι προέρχονται από επίσημες πηγές της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας». Συγκεκριμένα:

    • «Σύμφωνα με την Eurostat, σε 9 κατηγορίες τροφίμων η Ισπανία εφαρμόζει χαμηλότερο ή μηδενικό ΦΠΑ από την Ελλάδα. Κι όμως στις 8 από αυτές ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ελληνικό. (Πίνακας 1).
    • Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, στη σελ. 17 διαπιστώνεται σε γράφημα ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ από την ισπανική κυβέρνηση έχουν μόνο ένα προσωρινό αποτέλεσμα της τάξης των 1-2 μηνών (με σχήμα U κυκλωμένο στα γραφήματα) ενώ στη συνέχεια οι τιμές του πληθωρισμού ανακάμπτουν στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα και τη μείωση καρπώνονται οι μεσάζοντες. (Γράφημα 2).
    • Σε αντίθεση με όσα διαβάζουμε τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat το κόστος αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προφανώς τα εισοδήματα παραμένουν ακόμη χαμηλά και σημειώθηκε υψηλός πληθωρισμός τα 2 προηγούμενα χρόνια που κινήθηκε όμως στον μέσο όρο της ευρωζώνης».

    Επίσης, αναφέρει, «σε σχέση με το 2020, έχουμε γίνει πιο φθηνοί σε σχέση με την μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το 2020 ήμασταν στο 88,4% των μέσων ευρωπαϊκών τιμών το 2023 είμαστε στο 87,2%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανέβει το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα. Σημαίνει, όμως, ότι έχει ανέβει λιγότερο από ο,τι στην μέση ευρωπαϊκή χώρα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Eurostat: Σχεδόν 160 εκατ. τόνους νωπού γάλακτος παρήγαγε η ΕΕ το 2022
    Eurostat: Σχεδόν 160 εκατ. τόνους νωπού γάλακτος παρήγαγε η ΕΕ το 2022

    Οι εκμεταλλεύσεις  της ΕΕ  παρήγαγαν περίπου 160 εκατ. τόνους νωπού  γάλακτος  το 2022, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (1η Ιουνίου).

    Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής νωπού γάλακτος στην ΕΕ παραδίδεται σε γαλακτοκομεία. Μόνο 9,8 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιήθηκαν σε αγροκτήματα, καταναλώθηκαν από την οικογένεια του αγρότη, πωλήθηκαν απευθείας στους καταναλωτές, χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές ή μεταποιήθηκαν απευθείας.

    Από τους 149,9 εκατομμύρια τόνους γάλακτος που παραδόθηκαν στα γαλακτοκομεία, οι 145,6 εκατομμύρια τόνοι ήταν αγελαδινό γάλα, ενώ οι υπόλοιποι ήταν γάλα από προβατίνες, κατσίκες και βουβάλια.

    Μεταξύ των νωπών προϊόντων που ελήφθησαν, τα γαλακτοκομεία της ΕΕ παρήγαγαν 22,5 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κατανάλωσης και 7,7 εκατομμύρια τόνους οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Όσον αφορά τα μεταποιημένα προϊόντα, τα γαλακτοκομεία της ΕΕ παρήγαγαν:

    • 2,3 εκατομμύρια τόνους βουτύρου από 46,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος.
    • 10,4 εκατομμύρια τόνους τυριού από 59,2 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και
    • 16,9 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος·
    • 3 εκατομμύρια τόνους γάλακτος σε σκόνη και
    • 55,9 εκατομμύρια τόνους ορού γάλακτος.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Γρίπη των πτηνών: Πόσο ασφαλές για κατανάλωση είναι το αγελαδινό γάλα
    Γρίπη των πτηνών: Πόσο ασφαλές για κατανάλωση είναι το αγελαδινό γάλα

    Με τη γρίπη των πτηνών να έχει ανιχνευθεί ευρέως σε παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ, το BBC News απευθύνθηκε σε ειδικούς σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης παστεριωμένου και νωπού γάλακτος.

    Η επιδημία της γρίπης των πτηνών στα αμερικανικά γαλακτοπαραγωγά βοοειδή δεν έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης τις τελευταίες εβδομάδες, με εννέα πολιτείες να αναφέρουν αγελάδες μολυσμένες με τον ιό H5N1. Ο ιός δεν μεταπηδά συνήθως από τις αγελάδες στον άνθρωπο, αλλά τον Απρίλιο ένας εργάτης σε φάρμα στο Τέξας βρέθηκε θετικός στη γρίπη των πτηνών.

    Υπολείμματα του ιού της γρίπης των πτηνών (H5N1) έχουν βρεθεί στο 20% των δειγμάτων παστεριωμένου γάλακτος στις ΗΠΑ. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία θέρμανσης που χρησιμοποιείται για τη θανάτωση παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο ιός H5N1, αφήνοντας πίσω μη μολυσματικά, ανενεργά θραύσματα του ιού. Όσο για το νωπό γάλα, που δεν είναι παστεριωμένο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ συνιστά έντονα να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.

    Είναι το παστεριωμένο γάλα ασφαλές;

    Σε μια αρχική μελέτη, ο FDA εξέτασε 297 εμπορικά γαλακτοκομικά προϊόντα από 38 πολιτείες και ανίχνευσε ιικά σωματίδια της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε ένα στα πέντε δείγματα. «Αυτό υποδηλώνει ότι η μόλυνση από HPAI στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ήταν πιο διαδεδομένη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως», έγραψε ο FDA στα πορίσματά του.

    Καθώς όμως η παστερίωση καταστρέφει τους ιούς αφήνοντας πίσω τους σπασμένα υπολείμματα όπως το DNA ή κομμάτια του πρωτεϊνικού περιβλήματος, το επόμενο βήμα ήταν να διαπιστωθεί αν αυτά τα ιικά σωματίδια ήταν ενεργά και μολυσματικά ή απλώς ανενεργά θραύσματα.

    Οι δοκιμές ήταν αρνητικές, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ζωντανού ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 στο παστεριωμένο γάλα. «Αυτό απέδειξε περίτρανα ότι η συνήθης παστερίωση αδρανοποιεί την επιρροή όταν το νωπό γάλα υφίσταται επεξεργασία», κατέληξε ο οργανισμός.

    «Η παστερίωση ισοδυναμεί με ασφάλεια», λέει στο BBC News ο Michael Payne, ερευνητής στο Δυτικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις. «Η επιστήμη και η τεχνολογία της παστερίωσης διατηρεί τους ανθρώπους ασφαλείς από τη δεκαετία του 1860».

    Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι όλοι οι ιοί, εκτός από τους παρβοϊούς, είναι «ευάλωτοι στη θερμική θανάτωση». Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν κίνδυνοι από τους ιούς στο παστεριωμένο γάλα, λέει ο Payne. «Αυτό ισχύει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα - βούτυρο, κρέμα γάλακτος κ.λπ.».

    Όμως, προσθέτει ο Payne, η γρίπη των πτηνών στα βοοειδή είναι μια «ολοκαίνουργια παρουσίαση της ασθένειας» και γι' αυτό οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν περισσότερα γι' αυτήν.

    «Πριν από δύο μήνες, δεν υπήρχε κανένας ερευνητής γαλακτοκομικών προϊόντων ή ασφάλειας τροφίμων που να περίμενε ότι θα εξετάζαμε τη γρίπη των πτηνών στους ιστούς ή στα προϊόντα των αγελάδων», λέει ο Payne. «Μέχρι στιγμής, όλες οι εργαστηριακές και επιδημιολογικές έρευνές μας δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια αγελάδα να μεταδώσει τον ιό στον άνθρωπο».

    Τι γίνεται με το νωπό γάλα;

    Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων που να έχουν προσβληθεί από γρίπη των πτηνών από νωπό γάλα, η πώληση του οποίου επιτρέπεται μόνο σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ. Ωστόσο, το νωπό γάλα μπορεί να περιέχει μια ποικιλία παθογόνων μικροοργανισμών όπως η Λιστέρια και το κολοβακτηρίδιο.

    Όσον αφορά ειδικά τη γρίπη των πτηνών, είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος, λέει ο Jeremy Luban, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

    «Είναι δύσκολο να σχηματίσουμε μια ευρύτερη εικόνα, επειδή υπάρχει έλλειψη πληροφοριών», λέει, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο ιός μετακινείται μεταξύ των ειδών. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν».

    «Λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με την πιθανή μετάδοση του ιού H5N1 μέσω του νωπού γάλακτος, ο FDA συνεχίζει να εξετάζει όλες τις τρέχουσες επιστημονικές έρευνες που σχετίζονται με τα HPAI στο βοοειδές γάλα», αναφέρει εκπρόσωπος του FDA στο BBC. «Ο FDA συνεχίζει να συμβουλεύει έντονα κατά της κατανάλωσης νωπού γάλακτος και συνιστά στη βιομηχανία να μην παρασκευάζει και να μην πωλεί νωπό γάλα ή προϊόντα νωπού γάλακτος».

    Παρά τον κίνδυνο, όλο και περισσότερες πολιτείες στις ΗΠΑ επιτρέπουν την πώληση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 2023, η Αϊόβα έγινε η τελευταία πολιτεία που ήρε τους περιορισμούς.

    «Δεν έχω καμία ανησυχία, ότι θα μειωθεί η κατανάλωση νωπού γάλακτος», λέει ο Aaron McAfee, πρόεδρος της Raw Farm στην Καλιφόρνια, που παράγει μόνο νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας κάθε ζωονοσογόνο απειλή, συμπεριλαμβανομένων των HPAI. Λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψουμε τα HPAI στο κοπάδι μας, ελέγχουμε το γάλα και κάνουμε καθημερινές επιθεωρήσεις του κοπαδιού για συμπτώματα».

    «Δεν υπάρχουν υποστηρικτικά στοιχεία για τη μετάδοση ιών από το νωπό γάλα στον άνθρωπο», λέει η μικροβιολόγος Peg Coleman. «Τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σύσταση ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν το νωπό γάλα και τα προϊόντα νωπού γάλακτος».

    Τα αναπάντητα ερωτήματα

    Ο Jeremy Luban του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για το πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τον ιό της γρίπης των πτηνών που μεταδίδεται μέσω του νωπού γάλακτος, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλής η κατανάλωσή του. «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία όλοι θέλουν απαντήσεις και χρειάζεται χρόνος για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα», λέει.

    «Πώς μολύνθηκαν αρχικά οι αγελάδες; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει να κάνει με άγρια πτηνά. Πώς θα μπορούσε ένα πουλί να μεταδώσει έναν ιό σε μια αγελάδα; Πώς μπαίνει στο γάλα; Υπάρχουν πολλές εικασίες σε αυτό το σημείο».

    Ο Payne συμβουλεύει τους καταναλωτές γάλακτος να είναι ασφαλείς. «Δεν θα άφηνα κανέναν για τον οποίο νοιάζομαι να καταναλώσει νωπό γάλα, ειδικά από κοπάδι όπου ο ιός κυκλοφορούσε στα βοοειδή», λέει. «Το να πίνεις νωπό, μη παστεριωμένο γάλα ήταν πάντα σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα. Αυτό ισχύει τόσο τώρα όσο και πριν από 150 χρόνια. Με την γρίπης των πτηνών που κυκλοφορεί, μόλις προσθέσαμε άλλη μια σφαίρα».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εξαπλώνεται στις αγελάδες η γρίπη των πτηνών: Πόσο ασφαλές είναι το γάλα;
    Εξαπλώνεται στις αγελάδες η γρίπη των πτηνών: Πόσο ασφαλές είναι το γάλα;

    Την ώρα που η γρίπη των πτηνών έχει ανιχνευθεί ευρέως σε παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια κατανάλωσης παστεριωμένου και νωπού γάλακτος.

    Το ξέσπασμα γρίπης των πτηνών σε αμερικανικά βοοειδή γαλακτοπαραγωγής τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης με εννέα αμερικανικές πολιτείες να αναφέρουν αγελάδες μολυσμένες με τον ιό H5N1. Παρόλο που ο ιός συνήθως δεν μεταπηδά από τις αγελάδες στον άνθρωπο, τον Απρίλιο ένας εργαζόμενος σε φάρμα στο Τέξας βρέθηκε θετικός στη γρίπη των πτηνών.

    Υπολείμματα του ιού της γρίπης των πτηνών (H5N1) έχουν βρεθεί στο 20% των δειγμάτων παστεριωμένου γάλακτος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία θέρμανσης που χρησιμοποιείται για τη θανάτωση παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο ιός H5N1, αφήνοντας πίσω μη μολυσματικά, «ανενεργά» υπολείμματα θραύσματα του ιού.

    Είναι το παστεριωμένο γάλα ασφαλές;

    Σε μια αρχική μελέτη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέτασε 297 εμπορικά γαλακτοκομικά προϊόντα από 38 πολιτείες και ανίχνευσε ιικά σωματίδια της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε ένα στα πέντε δείγματα. «Αυτό υποδηλώνει ότι η μόλυνση από HPAI στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ήταν πιο διαδεδομένη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως» έγραψε ο FDA στα πορίσματά του.

    Καθώς όμως η παστερίωση καταστρέφει τους ιούς αφήνοντας πίσω τους κάποια υπολείμματα όπως το DNA ή κομμάτια του πρωτεϊνικού περιβλήματος, το επόμενο βήμα ήταν να διαπιστωθεί αν αυτά τα ιικά σωματίδια ήταν ενεργά και μολυσματικά ή απλώς ανενεργά «θραύσματα». Ο οργανισμός χρησιμοποίησε δοκιμές εμβολιασμού με αυγά για να το διαπιστώσει. Οι δοκιμές ήταν αρνητικές, υποδεικνύοντας ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ζωντανού ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 στο παστεριωμένο γάλα. «Αυτό απέδειξε περίτρανα ότι η συνήθης παστερίωση αδρανοποιεί την επιρροή όταν το νωπό γάλα υφίσταται επεξεργασία», κατέληξε ο οργανισμός.

    Τι γίνεται με το νωπό γάλα

    Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων που να έχουν προσβληθεί από γρίπη των πτηνών από νωπό γάλα. Μόνο 27 πολιτείες επιτρέπουν την πώληση νωπού γάλακτος και είναι παράνομη η πώληση νωπού γάλακτος πέρα από τα σύνορα των πολιτειών.

    Ωστόσο, το νωπό γάλα μπορεί να περιέχει μια ποικιλία παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες, όπως η Listeria και το E.coli. Στις 29 Απριλίου, το Τμήμα Γεωργίας και Αγορών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εξέδωσε προειδοποίηση προς τους κατοίκους της κομητείας Schuyler της Νέας Υόρκης, αφού ένα άτομο αρρώστησε μετά την κατανάλωση νωπού γάλακτος από τοπικό γαλακτοκομείο. Το νωπό γάλα βρέθηκε μολυσμένο με καμπυλοβακτηρίδιο, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κράμπες στο στομάχι και πυρετό.

    Οι συναγερμοί αυτοί είναι συνηθισμένοι, λέει ο Jeremy Luban, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ο οποίος μελετά την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπινων κυττάρων και των θανατηφόρων παθογόνων μικροοργανισμών. Το νωπό γάλα, εξ ορισμού, δεν περνάει από κανενός είδους διαδικασία θέρμανσης για την παστερίωσή του. Όσον αφορά ειδικά τη γρίπη των πτηνών, είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος, λέει ο Luban.

    «Είναι δύσκολο να σχηματίσουμε μια ευρύτερη εικόνα, επειδή υπάρχει έλλειψη πληροφοριών", λέει, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο ιός μετακινείται μεταξύ των ειδών. "Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν».

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch