Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 21:39

Πόλεμος Ουκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Χερσώνα - 8 νεκροί, 58 τραυματίες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 58 τραυματίστηκαν, όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το κέντρο της Χερσώνας, στην Ουκρανία, όπως δήλωσε το Σάββατο (14/12) ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο.

Λίγο μετά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τις επιθέσεις ως μία πράξη «τρομοκρατίας».

Another video showing the aftermath of #Russia's attack on #Kherson today. pic.twitter.com/nf1PJp3VxI

— NEXTA (@nexta_tv) December 24, 2022

«Αυτές δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις αυτές «σκοτώνουν για εκφοβισμό και ευχαρίστηση».

Πηγή: cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 17:47

Σχετικά Άρθρα

  • Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία - «Να σταματήσουν οι επιθέσεις στους αμάχους»
    Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία - «Να σταματήσουν οι επιθέσεις στους αμάχους»

    Η Ρωσία επικρίθηκε έντονα για το μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσε το προηγούμενο 24ωρο με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    31 νεκροί και 160 τραυματίες από το μπαράζ επιθέσεων της Ρωσίας

    Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 160 τραυματίστηκαν κατά το σφοδρότερο κύμα επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η Πολωνία ανέφερε ότι ένας ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της προτού κατευθυνθεί προς τον στόχο του στην Ουκρανία.

    «Με τραγικό τρόπο, το 2023 τελειώνει όπως ξεκίνησε: με καταστροφική βία εναντίον του λαού της Ουκρανίας», τόνισε ο βοηθός γγ του ΟΗΕ Χάλεντ Χιαρί κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις πρόσφατες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία. «Για ακόμη μια φορά, οι Ουκρανοί υποχρεώνονται να περάσουν τις γιορτές αναζητώντας καταφύγιο, απομακρύνοντας ερείπια και ενταφιάζοντας νεκρούς, εν μέσω παγετού», συμπλήρωσε.

    Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας – καταδίκασαν τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

    Οι σφοδρές αντιδράσεις

    Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζον Κέλι υπογράμμισε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε, «αντί για την ειρήνη», να εξαπολύσει «μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους του ΟΗΕ» μεσούσης της εορταστικής περιόδου και λίγο πριν από την έλευση του νέου έτους.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Τζενγκ Σουανγκ απέφυγε να καταδικάσει τις ρωσικές επιθέσεις, ζητώντας «πολιτική λύση» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

    Στη μακροσκελή τοποθέτησή του, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις αποκλειστικά εναντίον στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας, κατηγορώντας την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα για τους θανάτους αμάχων.

    Η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ τόνισε ότι για την τραγωδία στην Ουκρανία ευθύνεται εξ ολοκλήρου η Ρωσία. «Τα υπόλοιπα είναι χείμαρρος ψεύδους και παραπληροφόρησης», απάντησε η Γούντγουορντ στον ρώσο ομόλογό της.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ. «Οι επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε.

    Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ SERGEY DOLZHENKO

  • Εντυπωσιακό βίντεο: Η στιγμή της ουκρανικής επίθεσης με θαλάσσιο drone στη γέφυρα της Κριμαίας
    Εντυπωσιακό βίντεο: Η στιγμή της ουκρανικής επίθεσης με θαλάσσιο drone στη γέφυρα της Κριμαίας

    Τη στιγμή που ουκρανικό θαλάσσιο drone επιτίθεται στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη Κριμαία καταγράφει βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το CNN και προέρχεται από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

    Είναι η πρώτη φορά που η SBU αναλαμβάνει ανοιχτά την ευθύνη για την επιχείρηση. Η επίθεση στις 17 Ιουλίου προκάλεσε ζημιές στους δρόμους της γέφυρας και, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, σκότωσε δύο πολίτες. Ήταν η δεύτερη επίθεση στο ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία πέρασμα.

    Ο επικεφαλής της SBU, Vasyl Maliuk, είπε στο CNN ότι το drone που χρησιμοποιήθηκε, που ονομάζεται «Sea Baby», ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας μηνών που ξεκίνησε αμέσως μετά την εισβολή. «Τα θαλάσσια drones είναι μια μοναδική εφεύρεση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας», είπε. «Καμία από τις ιδιωτικές εταιρείες δεν εμπλέκεται. Χρησιμοποιώντας αυτά τα drones πραγματοποιήσαμε πρόσφατα ένα επιτυχημένο χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας, στο πλοίο Olengorskiy Gornyak και το δεξαμενόπλοιο SIG».

    Το SBU έδωσε στο CNN βίντεο από την επίθεση του Ιουλίου, το οποίο δείχνει την οθόνη του πιλότου τις στιγμές πριν το Sea Baby εναποθέσει έως και 850 κιλά εκρηκτικών σε έναν από τους πυλώνες στήριξης από σκυρόδεμα της γέφυρας. Πηγές της υπηρεσίας παρείχαν επίσης δύο βίντεο CCTV στο CNN, τα οποία έδειχναν τη στιγμή της πρόσκρουσης ενός drone στο οδικό τμήμα της γέφυρας και στη συνέχεια ένα άλλο drone που έπληξε το σιδηροδρομικό τμήμα περίπου πέντε λεπτά αργότερα, από την αντίθετη κατεύθυνση.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ MAXAR TECHNOLOGIES

  • Αντιδράσεις για την πρόταση η Ουκρανία να δώσει εδάφη για να μπει στο ΝΑΤΟ: Το Κίεβο το βρίσκει «γελοίο», αλλά ο Μεντβέντεφ... «ενδιαφέρον»
    Αντιδράσεις για την πρόταση η Ουκρανία να δώσει εδάφη για να μπει στο ΝΑΤΟ: Το Κίεβο το βρίσκει «γελοίο», αλλά ο Μεντβέντεφ... «ενδιαφέρον»

    Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση - «βόμβα» του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, Στίαν Γένσεν, πως η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν δεχθεί να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρωσία.

    Ο συνεργάτης του Γενς Στόλτενμπεργκ με τις δηλώσεις του προκάλεσε αντιδράσεις, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, φάνηκε να συμφωνεί δηλώνοντας ότι εάν η Ουκρανία συμφωνήσει να παραδώσει εδάφη της τότε «θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμα και το Κίεβο».

    «Γιατί; Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα "δικά τους" εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Για να εισέλθουν στο μπλοκ (ΝΑΤΟ), οι Αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο», σχολίασε ο Μεντβέντεφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

    «Λοιπόν, τότε θα έπρεπε (οι ουκρανικές Αρχές) να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στο Lvov. Εάν, φυσικά, οι Πολωνοί συμφωνήσουν», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

    Οργισμένη απάντηση από την Ουκρανία

    Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Twitter, ο σύμβουλος του Ζελένσκι έκανε λόγο για γελοία πρόταση και για σκόπιμη «επιλογή ήττας της δημοκρατίας». Αναλυτικά, έγραψε:

    «Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;

    Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας "κακής ειρήνης" μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο.

    Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας "διαίρεσης της Ευρώπης": συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτικές επιείκεια...».

    Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις

    Ο Στίαν Γένσεν, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής του προσωπικού του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, μιλούσε σε νορβηγικά μέσα ενημέρωσης σε συζήτηση πάνελ την Τρίτη και ανέφερε ότι «η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει να παραχωρήσει στη Ρωσία μέρος των εδαφών που έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

    Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της για να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο ίδιος φέρεται να είπε ότι «το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση» και το θέμα της εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», διευκρίνισε.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πούτιν: Η Ρωσία θα αντικαταστήσει τα σιτηρά της Ουκρανίας με προορισμό την Αφρική
    Πούτιν: Η Ρωσία θα αντικαταστήσει τα σιτηρά της Ουκρανίας με προορισμό την Αφρική

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπόσχεται πως η Μόσχα θα αντικαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά με προορισμό κράτη της Αφρικής, μετά την απόφαση του Κρεμλίνου πριν από μια εβδομάδα να τερματίσει την κρίσιμη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας και ενώ πλησιάζει η σύνοδος Ρωσίας-Αφρικής, που ξεκινά την Πέμπτη.

    «Η χώρα μας είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά, τόσο σε εμπορική βάση όσο και δωρεάν, καθώς αναμένουμε νέα σοδειά-ρεκόρ φέτος», τόνισε ο κ. Πούτιν σε άρθρο σε αφρικανικά μέσα ενημέρωσης που αναρτήθηκε επίσης στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, υπό τον τίτλο «Ρωσία και Αφρική: Ενώνουμε τις προσπάθειες για την ειρήνη, την πρόοδο και μέλλον με ευημερία».

    «Παρ’ όλες τις κυρώσεις, η Ρωσία θα συνεχίσει τις ενεργητικές προσπάθειές της για να εγγυηθεί τη διανομή σιτηρών, διατροφικών προϊόντων, λιπασμάτων και άλλων αγαθών στην Αφρική (...) το δίκτυο των ρώσων πρεσβευτών και των [ρωσικών] εμπορικών αποστολών στην Αφρική θα μεγεθυνθεί», πρόσθεσε ο κ. Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη τη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη.

    Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη κι ανανεώθηκε δύο φορές, επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας, παρά τον πόλεμο· όμως η Ρωσία άφησε να λήξει η ισχύς της την περασμένη Δευτέρα.

    Σε έναν χρόνο, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως καλαμποκιού και σιταριού, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων.

    Αρνούμενη να την παρατείνει, η Μόσχα υποστήριξε πως το Κίεβο έκανε ανεπαρκείς παραδόσεις σε φτωχές χώρες και επίσης πως η Δύση εμπόδιζε τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

    Την περασμένη Τρίτη η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε τη «λύπη» της για τη ρωσική απόφαση να τερματιστεί η συμφωνία.

    «Απευθύνω έκκληση στα συμβαλλόμενα μέρη να επιλύσουν τα προβλήματα ώστε να επιτραπεί η συνέχιση της ασφαλούς διέλευσης σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία προς τις περιοχές που τα χρειάζονται, ιδίως την Αφρική», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μουσά Φακί Μααμάτ, μέσω Twitter.

    Την Παρασκευή, η Μόσχα ανέφερε πως κατανοεί τις «ανησυχίες» των αφρικανικών χωρών, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να παραδίδει αγαθά σε χώρες που τα έχουν ανάγκη.

    Το 2022, η Ρωσία εξήγαγε 11,5 εκατ. τόνους σιτηρών στην Αφρική και το πρώτο εξάμηνο φέτος σχεδόν 10 τόνους.

    Την περασμένη εβδομάδα, το Κρεμλίνο διεμήνυσε πως θα θεωρεί πλοία τα οποία κινούνται προς ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα δυνητικούς στρατιωτικούς στόχους. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να βάζει συστηματικά στο στόχαστρο λιμενικές υποδομές, ειδικά στην περιφέρεια της Οδησσού.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ζελένσκι: Θα υπάρξουν «αντίποινα» μετά την εκτόξευση πυραύλων κατά της Οδησσού από τη Ρωσία
    Ζελένσκι: Θα υπάρξουν «αντίποινα» μετά την εκτόξευση πυραύλων κατά της Οδησσού από τη Ρωσία

    Με «αντίποινα» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη νέα αεροπορική επιδρομή στην Οδησσό από τη Ρωσία.

    Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε σήμερα πως «οπωσδήποτε» θα υπάρξουν «αντίποινα» για τα ρωσικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο ιστορικό λιμάνι της Οδησσού με «19 πυραύλους», όπου έχασε τη ζωή του άμαχος και τραυματίστηκαν σοβαρά αρκετοί, ανάμεσά τους παιδιά.

    «Πύραυλοι εναντίον ειρηνικών πόλεων, εναντίον πολυκατοικιών, καθεδρικού ναού (...) Θα υπάρξουν οπωσδήποτε αντίποινα σε βάρος των ρώσων τρομοκρατών για την Οδησσό», τόνισε ο Oυκρανός πρόεδρος.

    Νέα αεροπορική επιδρομή στην Οδησσό
    Σημειώνεται ότι νέα αεροπορική επιδρομή στην Οδησσό εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, που αποτελεί λιμάνι στρατηγικής σημασίας, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (23/07).

    «Δυστυχώς, έχουμε έναν άμαχο νεκρό εξαιτίας της νυχτερινής τρομοκρατικής επίθεσης των τεράτων [σ.σ. της Ρωσίας] στην Οδησσό», ανέφερε μέσω Telegram ο περιφερειάρχης Οδησσού, Όλεχ Κίπερ.

    Η επιδρομή εξαπολύθηκε «στις 03:00» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], σύμφωνα με τον ίδιο. Έκανε λόγο για 18 τραυματίες, εκ των οποίων οι «δεκατέσσερις διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πόλης». Συμπεριλαμβανομένων «τριών παιδιών», διευκρίνισε.

    Αρχικά είχε κάνει λόγο για υλικές ζημιές «σε πολιτικές υποδομές, πολυκατοικίες κι ένα θρησκευτικό κτίριο». Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine, χτυπήθηκε και υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές ορθόδοξος καθεδρικός ναός που είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1809 στην πόλη.

    «Περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» και τακτικούς πυραύλους αξίωσε από την πλευρά του από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.

    Σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι ακριβείας Onyx και πύραυλοι κρουζ Kalibr μετά τα μεσάνυχτα.

    Η Οδησσός, που εντάχθηκε τον Ιανουάριο στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται, έχει υποστεί επανειλημμένα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα.

    Η πόλη έζησε «νύχτα κόλασης» την Πέμπτη, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα πως έβαλε στο στόχαστρο λιμενικές υποδομές και τερματικούς σταθμούς σιτηρών για να αποτρέψει την ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας που επέτρεπε τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων, την οποία αποφάσισε να τερματίσει η Ρωσία την περασμένη Δευτέρα.

    Την Παρασκευή η UNESCO «καταδίκασε σθεναρά» τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα της προηγουμένης, που προκάλεσαν «ζημιές σε μουσεία» της Οδησσού.

    Πηγή: cnn.gr

  • Η Χερσώνα κάτω από το νερό μετά την έκρηξη στο φράγμα Κάχοβκα - Πλημμυρισμένα 14.000 σπίτια
    Η Χερσώνα κάτω από το νερό μετά την έκρηξη στο φράγμα Κάχοβκα - Πλημμυρισμένα 14.000 σπίτια

    Το μέσο επίπεδο των υδάτων σήμερα το πρωί ήταν 5,61 μέτρα - 4.300 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί

    Περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, βρίσκονται κάτω από το νερό και από αυτή την έκταση το 68% βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας αυτής.
    Όπως έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο Ολεξάντρ Προκούντιν, το μέσο επίπεδο των υδάτων σήμερα το πρωί ήταν 5,61 μέτρα.
    Σχεδόν 14.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει μετά την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα και περί τους 4.300 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MYKOLA TYMCHENKO
  • Χερσώνα: Βούλιαξαν σπίτια, δίνονται μάχες για διάσωση κατοίκων - Βίντεο από νέους βομβαρδισμούς
    Χερσώνα: Βούλιαξαν σπίτια, δίνονται μάχες για διάσωση κατοίκων - Βίντεο από νέους βομβαρδισμούς

    Τεράστια μάχη για να απομακρύνουν τους κατοίκους από τα θολωμένα και λασπώδη νερά που πλέον φτάνουν ακόμη και τις στέγες των σπιτιών στη Χερσώνα, δίνουν οι διασώστες μετά την έκρηξη στο φράγμα «Νόβα Κακχόβκα».

    Με σύμμαχο μικρές βάρκες και αμφίβια οχήματα, καταβάλλουν προσπάθειες για να σώσουν κυρίως παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και κατοικίδια που απειλούνται πιο άμεσα.

    Η καταστροφή στον ποταμό Δνείπερο προκάλεσε πλημμύρα σε ένα μεγάλο μέρος της γραμμής του μετώπου στην περιοχή. Οι εθελοντές οδηγούν τους πολίτες στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου κάποιοι επιβιβάζονται στο λεωφορείο για τη γειτονική πόλη Μικολάιφ. Υπάρχει επίσης ένα τρένο που περιμένει τους διασωθέντες. Πολλοί ωστόσο προτιμούν να παραμείνουν στη Χερσώνα και στα γειτονικά χωριά, ελπίζοντας ότι η στάθμη του νερού θα υποχωρήσει.

    Ο Σέρχι Τροφίμοφ, 34 ετών, εθελοντής στην ανθρωπιστική οργάνωση «Proliska», εργάζεται από το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό, βοηθώντας τους ανθρώπους να βρουν μεταφορικό μέσο. «Θέλουν να περιμένουν μέχρι να πέσει η στάθμη, για αυτόν δεν θέλουν να πάνε πολύ μακριά. Θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατόν», είπε.

    Σπίτια «βούλιαξαν» μέχρι τις στέγες

    Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα νερά του Δνείπερου ανέβηκαν κατά πέντε μέτρα και η στάθμη μπορεί να ανέβει και άλλο μέσα στις επόμενες ώρες. Αστυνομικοί, διασώστες και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί, ενώ και κάποιοι κάτοικοι της Χερσώνας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και βούτηξαν στα νερά. Ένας άνδρας προτίμησε να κάνει κουπί ανεβασμένος σε ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης.

    Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε πλημμύρες τόσο στην πλευρά που ελέγχεται από την Ουκρανία –όπου βρίσκεται η πόλη της Χερσώνας– όσο και στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη, στη δεξιά όχθη.

    «Δεν έχουμε πλέον σπίτι. Το νερό τα κάλυψε όλα. Δεν βλέπουμε ούτε τη στέγη», είπε ο 46χρονος Ντμίτρι Μέλνικοφ, βγαίνοντας από ένα αμφίβιο όχημα μαζί με τα πέντε παιδιά του. «Όλη αυτή η ζώνη είναι τώρα κάτω από το νερό. Η στάθμη είναι πάνω από το επίπεδο του ισογείου», είπε, κρατώντας από το χέρι τη μικρή κόρη του.

    Η Ναταλία Κορτζ, 68 ετών, ξυπόλυτη και βρεγμένη, ανέφερε: «Όλα μου τα υπάρχοντα είναι κάτω από το νερό. Το ψυγείο πλέει, ο καταψύκτης, τα πάντα».

    Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να κολυμπήσει για να φύγει από το σπίτι της. Τα πόδια της γδαρμένα και τα χέρια της τρεμάμενα από το κρύο. «Συνηθίσαμε τους βομβαρδισμούς αλλά αυτή είναι μια φυσική καταστροφή, ένας πραγματικός εφιάλτης» συνέχισε, εκφράζοντας φόβους για τα ζώα της, δυο σκύλους και μια γάτα, που άφησε πίσω αφού δεν μπορούσε να τα σώσει μόνη της.

    «Οι κάτοικοι στις παρόχθιες περιοχές μας ενημερώνουν για την τοποθεσία όπου βρίσκονται, εάν είναι δυνατόν και εμείς τους παραλαμβάνουμε», είπε ο Σέρχι, ένας αστυνομικός 38 ετών που συμμετέχει στον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης.

    Η Σβετλάνα Αμπράμοβιτς, 56 ετών, οργανώνει τη διάσωση 22 κατοίκων που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα πενταώροφο κτίριο, το ισόγειο του οποίου πλημμύρισε. «Το νερό έφτασε χθες το βράδυ και, 18 ώρες μετά, πλημμύρισε το κτίριο και την αυλή. Το νερό μπήκε από τις πόρτες στα διαμερίσματα του ισογείου», είπε.

    Ο Ντμίτρι, από την πλευρά του, αδιαφορεί για τους βομβαρδισμούς, λέει ότι έχει συνηθίσει. Αποφάσισε όμως να φύγει από την πόλη: «Είμαστε εδώ από την αρχή του πολέμου, ζήσαμε την κατοχή (σ.σ. της πόλης από τους Ρώσους). Αλλά τώρα δεν έχουμε πλέον σπίτι, δεν έχουμε τίποτα, ούτε δουλειά. Δεν θέλουμε να φύγουμε, αλλά τι να κάνουμε;» εξηγεί.

    Εγκατέλειψε το συνεργείο του BBC

    Χαρακτηριστικό του τρόμου που επικρατεί στη Χερσώνα, είναι ένα βίντεο ντοκουμέντο που κατέγραψε συνεργείο του BBC, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τους κατοίκους, ρωσικά πυρά εξαπολύθηκαν στην κατεστραμμένη περιοχή, προκαλώντας πανικό.

    Η Ουκρανία βρισκόταν στη διαδικασία εκκένωσης χιλιάδων πολιτών σήμερα, μετά την επίθεση στο γιγάντιο φράγμα υπό ρωσική κατοχή που οδήγησε σε καταστροφικές πλημμύρες σε δεκάδες χωριά και πυροδοτώντας φόβους για μια ανείπωτη ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή.

    Στο βίντεο, που κάνει τον γύρο του κόσμου, οι δημοσιογράφοι του BBC μιλούν με κατοίκους της περιοχής, προτού ακουστεί μια εκκωφαντική έκρηξη. Οι κάτοικοι σκύβουν και η κάμερα τραντάζεται, καθώς ο εικονολήπτης και το υπόλοιπο συνεργείο προσπαθούν να διαφύγουν με ασφάλεια, πηδώντας σε ένα όχημα, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

    Στο τέλος του βίντεο, ένας άντρας που βρίσκεται ξαπλωμένος στο δρόμο, παίρνοντας θέση κάλυψης από ενδεχόμενα πυρά, σηκώνεται στα πόδια του για να εγκαταλείψει το οδόστρωμα τη στιγμή που το συνεργείο του BBC επιταχύνει με το αυτοκίνητο για να διαφύγει.

    Ανείπωτη καταστροφή

    Στο μεταξύ, οι κάτοικοι στη νότια Ουκρανία προετοιμάζονται για μια δεύτερη ημέρα διόγκωσης των πλημμυρικών υδάτων, καθώς οι αρχές προειδοποίησαν ότι η καταστροφή του φράγματος θα συνεχίσει να απελευθερώνει συσσωρευμένο νερό από έναν γιγαντιαίο ταμιευτήρα, επισημαίνει η Daily Mail. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι 17.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν και συνολικά 24 χωριά έχουν πλημμυρίσει.

    «Πάνω από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Αντρί Κοστίν, προσθέτοντας ότι 25.000 ακόμη άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν από την κατεχόμενη περιοχή. Οι κάτοικοι περπατούσαν μέσα στα νερά στα πλημμυρισμένα σπίτια και τις γειτονιές τους. Η ρήξη του φράγματος, την οποία και οι δύο πλευρές φοβούνταν εδώ και καιρό, έρχεται καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον 16ο μήνα του.

    Ανατίναξαν αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο

    Εν τω μεταξύ, φόβοι για μια ακόμη περιβαλλοντική καταστροφή δημιουργήθηκαν στην Ουκρανία μετά τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου αγωγού αμμωνίας στον κόσμο που βρίσκεται στο Χάρκοβο.

    Πηγές που τάσσονται υπέρ της Μόσχας, αναφέρει η Daily Mail, έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που έδειχναν ένα σύννεφο αερίου να διαχέεται πάνω από μια δασώδη περιοχή κοντά στην πόλη Μασιούτιβκα, η οποία βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών συνόρων, και στεγάζεται εκεί ένα αντλιοστάσιο για τον αγωγό Τολιάτι-Οδησσός.

    «Σύννεφα» τοξικών αερίων

    Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό του νιτρικού λιπάσματος, με τη Ρωσία να είναι ένας από τους βασικούς παραγωγούς του παγκοσμίως. Αλλά είναι επίσης εξαιρετικά τοξική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό σε πνεύμονες, λαιμό, μύτη και μάτια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία ανθρώπων που ενδεχομένως εκτεθούν σε αυτή.

    Η Μόσχα δήλωσε την Τετάρτη ότι μια «ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ» ανατίναξε τον αγωγό. Το Κίεβο εν τω μεταξύ επέρριψε την ευθύνη στα ρωσικά στρατεύματα, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτε ζημιά στον αγωγό ήταν «συνέπεια του πολέμου» και ότι ο αγωγός υπέστη ζημιές από επαναλαμβανόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς

    Ο αγωγός εκτείνεται σε μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων από το ρωσικό Τολιάτι, διαπερνά τον ποταμό Βόλγα, καθώς και τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MYKOLA TYMCHENKO

  • Ουκρανία: Φόβοι για σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια
    Ουκρανία: Φόβοι για σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο «σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος» στον σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό την κατοχή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, λόγω της απομάκρυνσης των κατοίκων γειτονικής πόλης όπου ζει η πλειονότητα των εργαζομένων και της «πιθανώς επικίνδυνης» κατάστασης γύρω από την πόλη.

    «Η κατάσταση στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη και πιθανώς επικίνδυνη», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι σε ανακοίνωση της IAEA.

    «Αυτή η μεγάλη πυρηνική εγκατάσταση πρέπει να προστατευθεί. Θα συνεχίσω να πιέζω προκειμένου όλες οι πλευρές να δεσμευτούν στην επίτευξη αυτού του κρίσιμου στόχου και η IAEA θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να διασφαλιστεί η πυρηνική ασφάλεια του εργοστασίου», δήλωσε.

    Οι ειδικοί του Οργανισμού, που βρίσκονται στην περιοχή, παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση για να «εντοπίσουν κάθε πιθανό αντίκτυπο στην πυρηνική ασφάλεια», διευκρίνισε ο Γκρόσι.

    Μια ανησυχία την οποία συμμερίζεται ο Ιβάν Φεντόροφ, δήμαρχος της Μελιτόπολης, που ανέφερε στο Telegram ότι η «εκκένωση» που ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές έγινε πολύ γρήγορα. Μεγάλες ουρές αναμονής είχαν σχηματιστεί στο σημείο ελέγχου του Τσονγκάρ, στον δρόμο που ενώνει τη Μελιτόπολη με την Κριμαία, δήλωσε.

    Η απομάκρυνση των εργαζομένων από τον πυρηνικό σταθμό, που τελεί υπό ρωσική κατοχή και του οποίου οι έξι αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας, δεν προβλέπεται προς το παρόν, δήλωσε χθες ο Γιούρι Τσερνιτσούκ, διευθυντής της μονάδας, διορισμένος από τις ρωσικές αρχές.

    Την Παρασκευή, ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, περιφερειακός αξιωματούχος διορισμένος από τη Μόσχα είχε ανακοινώσει τη μερική εκκένωση 18 κοινοτήτων υπό ρωσική κατοχή στην περιοχή της Ζαπορίζια, κυρίως στο Ενερχοντάρ.

    Αυτές οι «προσωρινές» εκκενώσεις, σύμφωνα με τον Μπαλίτσκι, αφορούν κατά προτεραιότητα τα παιδιά με τους γονείς τους, ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα καθώς και ασθενείς νοσοκομείων εν μέσω κλιμάκωσης, σύμφωνα με τον ίδιο, των ουκρανικών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

    Οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να απομακρύνουν περίπου 70.000 ανθρώπους από κοινότητες στην περιοχή της Ζαπορίζια, υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο της διοίκησης κατοχής, τον Αντρέι Κοζένκο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

    Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό από τον Μάρτιο του 2022, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, που σε αυτή την περιοχή χωρίζει τα δύο στρατόπεδα. Αποτελεί στόχο πολλών πληγμάτων, κάτι που δημιουργεί φόβους για καταστροφή.

    Πηγή: cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT/ HANDOUT

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch