Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 22:27

Απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Κύπρου: Πόσο πιθανό είναι το σενάριο;

Γράφτηκε από

Στη απεξάρτηση της Ευρώπη κατά 10-15% από το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλει η Κύπρος μετά την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 (160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κύπρου) από την κοινοπραξία Eni-TotalEnergies, φτάνοντας συνολικά τα πέντε μαζί τον Κρόνο, την Αφροδίτη, την Καλυψώ και τον Γλαύκος τα οποία έχουν ήδη βρεθεί.

Παράλληλα ανοίγονται νέες προοπτικές για το ενδεχόμενο να υπάρχουν νέα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή ενώ οι ενεργειακές εξελίξεις ενδέχεται να επιταχύνουν και την έναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Εναλλακτική πηγή ανεφοδιασμού της Ευρώπης τα κοιτάσματα αερίου της Κύπρου

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ethnos.gr, o πρώην υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης ενώ από μόνη της η ανακάλυψη στο κοίτασμα αερίου «Δίας» μπορεί να μην είναι μεγάλη, σίγουρα σωρευτικά με τα υπόλοιπα τέσσερα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί μπορούν να επιτρέψουν στην Κύπρο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα και της περιοχής αλλά και της ΕΕ ως εναλλακτική πηγή ανεφοδιασμού.

Ενδεικτικό είναι ότι με μια συντηρητική εκτίμηση για το εύρος των κοιτασμάτων υπολογίζεται ότι η Κύπρος μπορεί να διαθέτει 400 δις κυβικά μέτρα, 400 pcm. Συνολικά, η Κύπρος χρειάζεται 1 pcm το χρόνο, ενώ η Ευρώπη το 2020-2021 εισήγαγε 155 pcm από τη Ρωσία. «Αν πάρουμε τα 400 Pcm για ένα έργο 20ετίας σημαίνει ότι η Κύπρος από μόνη της μπορεί να συμβάλει από 10-15% των ποσοτήτων που εισήγαγε η ΕΕ από την Ρωσία το 2020-2021. Από κει φαίνεται ο ρόλος που η Κύπρος μπορεί να παίξει ως μέρος της λύσης της απεξάρτησης της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Λακκοτρύπης.

Αν και στόχος της ΕΕ είναι η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 30% μέχρι το 2030 για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό με αντικατάστασή του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υγροποιημένο αέριο από την Αμερική και μερική εξοικονόμηση της κατανάλωσης, εντούτοις παραμένει ένα μεγάλο κενό που η Ευρώπη θα πρέπει να το καλύψει.

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη είναι πότε θα γίνει αυτό και μέχρι να γίνει αυτό πως θα εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Διότι ούτε τα κοιτάσματα της Κύπρου θα είναι έτοιμα αύριο. Για αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένας πολιτικός οικονομικός διάλογος για το μέλλον των κοιτασμάτων της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου γιατί μπαίνει στην εξίσωση και η Ελλάδα».
Αν δεν αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για το φυσικό αέριο θα μπαίνει από την μια κρίση στην άλλη.

Όπως εκτιμά από την πλευρά του στο ethnos.gr ο Τσαρλς Έλληνας, πρώην επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων η Ευρώπη τελικά θα αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική γιατί η στρατηγική της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές και υδρογόνο δεν θα πετύχει. «Έχει τεράστιες προκλήσεις και μεγάλα προβλήματα αυτό το πλάνο. Μπορεί να επιμένει στις ανανεώσιμες πηγές αλλά αν μείνει μόνο σε αυτήν την στρατηγική θα μπαίνει από κρίση σε κρίση».

Σχολιάζοντας την νέα ανακάλυψη ο Τσαρλς Έλληνας υποστηρίζει ότι από άποψη παραγωγής και εξαγωγών το νέο κοίτασμα, δυστυχώς, δεν αλλάζει την κατάσταση και πολύ διότι είναι μικρό. «Αυξάνει τις ποσότητες στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά δυστυχώς τα κοιτάσματά μας είναι μικρά και διασπαρμένα που κάνουν την εκμετάλλευση κάπως πιο δύσκολη και πιο ακριβή. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ανακάλυψη αλλά είναι μια μικρή ανακάλυψη. Είναι ένα μικρό κοίτασμα αυτό το οποίο όμως αποτελεί μια ένδειξη ότι έχουμε καλές πιθανότητες και για νέες ανακαλύψεις».

Παραγωγή σε τρία χρόνια αν το αποφασίσει η κοινοπραξία ENI-Total Energies

Με εξαίρεση το κοίτασμα «Αφροδίτη» το οποίο χρειάζεται πέντε χρόνια για να παράξει τα υπόλοιπα που έχουν βρεθεί θέλουν πέντε με επτά χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τσαρλς Έλληνα υπάρχει μια ακόμη πιθανότητα που μπορεί να την συζητήσει η κοινοπραξία ENI-TotalEnergies η οποία διαχειρίζεται τόσο το κοίτασμα Zohr όσο και τον τερματικό υγροποίησης Φυσικού Αερίου Damietta στην Αίγυπτο.

«Η κοινοπραξία ENI-Total Energies έχει ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην περιοχή μας για εξαγωγή φυσικού αερίου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην Ιταλία και γενικότερα στην Ευρώπη. Για αυτό και επενδύει στην Αίγυπτο συνεχώς και έχει κάνει μια ανακάλυψη τελευταία. Αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερο φυσικό αέριο. Από τα τρία κοιτάσματα το Ζευς, Κρόνος και Καλυψώ τα οποία διαχειρίζεται η ENI υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κάνει θαλάσσια παραγωγή η κοινοπραξία και να στέλνει φυσικό αέριο στις υποδομές του Zohr και από κει να πηγαίνει στον τερματικό σταθμό Φυσικού Αερίου Damietta για υγροποίηση και εξαγωγή. Αυτό το έργο μπορεί να γίνει και σε πολύ λιγότερο από πέντε χρόνια. Μπορεί να γίνει και σε τρία χρόνια επειδή υπάρχουν οι υποδομές τόσο στο Zohr όσο και στο Damietta.

Την απάντηση στον Τσαβούσογλου για την Κυπριακή ΑΟΖ την δίνουν οι ίδιες οι εταιρίες

Απαντώντας ο Γιώργος Λακκοτρύπης στον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στα οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπου ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν ανακαλύψει αποθέματα φυσικού αερίου τονίζει ότι αυτό είναι το πέμπτο κοίτασμα που βρέθηκε. «Δεν είναι το πρώτο και οι εταιρίες που έχουν αδειοδοτηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ ξέραν πολύ καλά το γεωπολιτικό περιβάλλον. Δεν επιχειρούν σε κάτι άγνωστο και όμως συνεχίζουν και το ερευνητικό πρόγραμμα και τις γεωτρήσεις και τα τεχνικά και τις ανακαλύψεις. Οπότε την απάντηση την δίνουν οι ίδιες οι εταιρίες».

Το μέρος των τεμαχίων που διεκδικεί η Τουρκία είναι στο βόρειο μέρος που δεν υπάρχουν αποθέματα και όχι στο μέρος που ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα τονίζει από την πλευρά του ο Τσαρλς Έλληνας. «Οι καλές ενδείξεις και τα αποθέματα είναι σε μέρη που δεν διεκδικεί η Τουρκία. Ωστόσο, υπάρχει ο φόβος νέας τριβής γιατί η Τουρκία δεν θα σταματήσει ποτέ. Θα συνεχίσει να απειλεί και να το κάνει δύσκολο επειδή είναι και το θέμα των Τουκοκυπρίων».

Δικαιώματα στα έσοδα από το φυσικό αέριο της Κύπρου έχουν και οι Τουρκοκύπριοι

Σε ότι αφορά την συνδιαχείριση της ΑΟΖ μέχρι τη λύση του Κυπριακού που επιδιώκουν οι Τουρκοκύπριοι ο πρώην υπουργός Ενέργειας υπενθυμίζει ότι είναι διακηρυγμένη αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι με τη λύση του κυπριακού προβλήματος ασφαλώς και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τα ανάλογα οφέλη που τους αναλογούν και μάλιστα έχει δημιουργηθεί δια νόμου ένα ταμείο υδρογονανθράκων όπου τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα διοχετεύονται για τις μελλοντικές γενιές.

«Ελπίζουμε πραγματικά ότι το ενεργειακό και οι υδρογονάνθρακες θα παίξουν καταλυτικό ρόλο ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για το κυπριακό στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής λύσης και να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού» προσθέτει ο κ. Λακκοτρύπης.

Δικαιώματα στα έσοδα από το φυσικό της Κύπρου έχουν και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θα επιμείνει σε αυτό εκτιμά ο Τσαρλς Έλληνας. «Αυτό το δικαίωμα δεν έχει διευθετηθεί. Τα έσοδα και τα κέρδη από το φυσικό αέριο ανήκουν στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό περιλαμβάνει και τους Τουρκοκυπρίους» προσθέτει ο πρώην επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 19:24

Σχετικά Άρθρα

  • Παραδοχή Ζελένσκι: Ζήτησα από τις ΗΠΑ πυραύλους Κρουζ - Τόμαχοκ για να πολεμήσω τους Ρώσους
    Παραδοχή Ζελένσκι: Ζήτησα από τις ΗΠΑ πυραύλους Κρουζ - Τόμαχοκ για να πολεμήσω τους Ρώσους

    Δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο ζήτησε πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του «σχεδίου για τη νίκη» στον πόλεμο με τη Ρωσία που παρουσίασε πρόσφατα επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Αυτή είναι πληροφορία που είχε εμπιστευτικό χαρακτήρα» και το ζήτημα συζητήθηκε «ανάμεσα στην Ουκρανία και τον λευκό Οίκο», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στην ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

    Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το αίτημά του για την προμήθεια των πυραύλων αυτών διέρρευσε στον Τύπο.

    «Πώς θα πρέπει να εκλάβουμε τα μηνύματα αυτά; Σημαίνει αυτό πως δεν υπάρχει τίποτε εμπιστευτικό (στις συνομιλίες) μεταξύ συμμάχων;» διερωτήθηκε.

    Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Ζελένσκι παρουσίασε σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία με τους όρους της Ουκρανίας.

    Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, καθώς και αναβάθμιση του στρατού της.

    Ωστόσο η ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προτού τερματιστεί ο πόλεμος θα συνεπαγόταν πως όλα τα κράτη μέλη της θα εμπλέκονταν στη σύρραξη κι αυτό προκαλεί από δισταγμούς ως την ανοικτή απόρριψη της ιδέας από μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.

    Οι πύραυλοι Κρουζ Τόμαχοκ έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2.400 χιλιομέτρων, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να πλήξουν αν εκτοξεύονταν από την Ουκρανία μεγάλες ρωσικές πόλεις όπως η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα και η Γεκατέρινμπουργκ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO

  • Ουκρανία: Βομβαρισμοί στο Χάρκοβο με 4 νεκρούς - Επιδρομή με drones στο Κίεβο
    Ουκρανία: Βομβαρισμοί στο Χάρκοβο με 4 νεκρούς - Επιδρομή με drones στο Κίεβο

    Ρωσικός βομβαρδισμός στο Χάρκοβο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, ενώ τουλάχιστον 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο, γνωστοποίησε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

    «Στις 02:51 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), το Χάρκοβο έγινε στόχος αεροπορικής επίθεσης» που έπληξε τη συνοικία Οσνοβιάνσκι», και «κατά τα φαινόμενα» έγινε με τη ρίψη βόμβας από αέρος, ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ μέσω Telegram.

    Έπειτα από τους τρεις πρώτους θανάτους, «εντοπίστηκε το πτώμα τέταρτου ανθρώπου κάτω από τα συντρίμμια», πρόσθεσε.

    «Δυο σπίτια καταστράφηκαν και περίπου 20» άλλα υπέστησαν ζημιές διαφόρων βαθμών σοβαρότητας, διευκρίνισε ο τοπικός αιρετός, διευκρινίζοντας πως σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

    Ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο

    Το Κίεβο έγινε επίσης στόχος επιδρομής με drones τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στις 04:29 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), που είχε αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά «σταθμευμένα οχήματα, εμπορικό κατάστημα και εμπορικό κτίριο», ανέφεραν οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών μέσω Telegram, διαβεβαιώνοντας πως πλέον έχει κατασβεστεί η πυρκαγιά.

    «Δεκαπέντε άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα, τέσσερις τραυματίες δέχθηκαν φροντίδα» και «άνδρας τραυματισμένος στο πόδι διακομίστηκε και εισήχθη σε νοσοκομείο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Κατά τον δήμαρχο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, τον Βιτάλι Κλίτσκο, επλήγη η συνοικία Σολομιάνσκι (δυτικά).

    Το βράδυ της Παρασκευής, drone έπληξε πολυώροφη πολυκατοικία στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Η Ουκρανία συνεχίζει να ζητεί πιεστικά από τους συμμάχους της μέσα για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνάς της, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας που αναγγέλλεται ιδιαίτερα σκληρός, καθώς η Ρωσία εντείνει τους βομβαρδισμούς με στόχο τις ενεργειακές υποδομές της.

    Πηγή: Ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • LinkedΙn: Πρόστιμο 310 εκατ. από την ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα
    LinkedΙn: Πρόστιμο 310 εκατ. από την ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα

    Το πρόστιμο στην Linkedin επέβαλε η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων επειδή εκεί βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας.

    Πρόστιμο ύψους 310 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην LinkedIn για παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων, όπως αναφέρει το Associated Press.

    Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων – Data Protection Commission DPC- επέπληξε τον ιστότοπο επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στη Microsoft λόγω ανησυχιών σχετικά με τη «νομιμότητα, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια» της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς.

    Οι παραβιάσεις της Linkedin

    Ο εποπτικός φορέας είναι η εθνική ανεξάρτητη αρχή που είναι υπεύθυνη για την προάσπιση του θεμελιώδους δικαιώματος των ατόμων στην ΕΕ να προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα.

    Η DPC είναι η εποπτική αρχή της Ιρλανδίας για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και έχει επίσης λειτουργίες και εξουσίες που σχετίζονται με άλλα σημαντικά ρυθμιστικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων των ιρλανδικών κανονισμών προστασίας προσωπικών δεδομένων (2011) και της Οδηγίας της ΕΕ, γνωστής ως Οδηγία επιβολής του νόμου.

    Είναι ο κύριος ρυθμιστικός φορέας προστασίας του LinkedIn στην ΕΕ των 27 χωρών, επειδή εκεί βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας.

    Ο εποπτικός φορέας ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε έρευνα η οποία διαπίστωσε ότι η LinkedIn δεν είχε νόμιμη βάση για τη συλλογή δεδομένων ώστε να μπορεί να στοχεύει χρήστες με διαδικτυακές διαφημίσεις, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής που είναι γνωστοί ως Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων ή GDPR. Διέταξε το LinkedIn να συμμορφωθεί με τους κανόνες.

    Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων «χωρίς κατάλληλη νομική βάση αποτελεί σαφή και σοβαρή παραβίαση» του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων στην ΕΕ, ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής επίτροπος Graham Doyle.

    Η LinkedIn από την πλευρά του υποστήριξε ότι ενώ πιστεύει ότι «συμμορφώνεται» με τους κανόνες, εργάζεται ωστόσο για να διασφαλίσει ότι οι «διαφημιστικές πρακτικές» του πληρούν τις απαιτήσεις.

    Η Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι ότι αναμένεται να χρεωθεί με περίπου 425 εκατομμύρια δολάρια για πιθανό πρόστιμο από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για το LinkedIn.

    Πηγή: OT.gr - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

    Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 15η αεροπορική επιδρομή κατά του Κιέβου αυτό τον μήνα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης.
    Πάνω από 10 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Σέρχι Πόπκο μέσω Telegram.
    Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει αναφορές για τραυματισμούς και ότι θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε.

    Ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.

    Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου και της Οδησσού, πρόσθεσε, ενώ χάθηκε το ίχνος 16 άλλων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία
    Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

    Οι αντάρτες της Υεμένης αξιοποίησαν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones

    Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διατείνεται άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
    Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
    Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
    Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
  • Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας
    Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας

    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν

    Η Ουκρανία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο των BRICS που πραγματοποιείται στο Καζάν.
    «Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ (αυτοί που τη χρησιμοποιούν) αγνοούν τα ζωτικά μας συμφέροντα, τις δίκαιες ανησυχίες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου λαού, και τώρα δεν κρύβουν ούτε τον στόχο της πρόκλησης μιας στρατηγικής ήττας στη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν.
    Ο Ρώσος πρόσθεσε ότι όσοι επιδιώκουν την ήττα της χώρας του, κάνουν «απατηλούς υπολογισμούς», δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας και δεν λαμβάνουν υπόψη την ενότητα, τη δύναμη του πνεύματος και τη συνοχή που έχουν «σφυρηλατηθεί» επί αιώνες.
    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ

    Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης.

    «Πρέπει να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική διευθέτηση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ