Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022 16:38

Άνοια: Δέκα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γράφτηκε από

Διαβάστε τα δέκα σημάδια που προειδοποιούν για την εμφάνιση άνοιας - Εάν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο παρουσιάζει αρκετά από αυτά καλό είναι να ελέγξετε τη νοητική του κατάσταση

Η άνοια δεν αποτελεί πάθηση αλλά την κλινική έκφραση πολλών νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ (50%-70% των περιπτώσεων άνοιας), η αγγειακή άνοια, η μικτή άνοια, οι μετωποκροταφικές άνοιες και η άνοια με σωματίδια Lewy. Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, αφορά περίπου 50.000.000 άτομα παγκοσμίως, 10.500.000 στην Ευρώπη και 200.000 στην Ελλάδα, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον.

Η άνοια εκδηλώνεται με έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, της μνήμης, της σκέψης, του λόγου, του προσανατολισμού και της οπτικής αντίληψης, δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και τη διαχείριση συναισθημάτων έως αλλαγές της προσωπικότητας. Τα συμπτώματα θα επηρεάσουν τη λειτουργικότητα του ατόμου στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό του περιβάλλον, εμποδίζοντας την αυτοεξυπηρέτησή του όταν πλέον έχουν περάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Η Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων (American Association of Retired Persons – AARP) συγκέντρωσε και παραθέτει 10 προειδοποιητικά σημάδια άνοιας που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

1. Δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες. Η ασυνέπεια στην εξόφληση λογαριασμών ή η αδυναμία ολοκλήρωσης μιας συνταγής μαγειρικής που πλέον δεν μπορούν να αποδοθούν σε αφηρημάδα, η δυσκολία αποπεράτωσης εργασιών και η ανάγκη για περισσότερη προσπάθεια και χρόνο συγκριτικά με παλαιότερα είναι πρώιμες ενδείξεις άνοιας.

2. Επαναλήψεις. Επαναλαμβανόμενη εξιστόρηση ενός πρόσφατου συμβάντος και η ίδια ερώτηση ξανά και ξανά αποτελούν βασικά σημάδια νόσου Αλτσχάιμερ ήπιας σοβαρότητας, σύμφωνα με ειδικούς της κλινικής Κλίβλαντ.

3. Δυσκολία στην επικοινωνία. Παρατηρήστε αν δυσκολεύεται να συμμετέχει σε συζητήσεις ή να τις παρακολουθεί, αν διακόπτεται απότομα ο ειρμός της σκέψης του και δυσκολεύεται να σκεφτεί λέξεις ή ονομασίες αντικειμένων.

4. Αδυναμία προσανατολισμού. Τα άτομα με άνοια έχουν περιορισμένη χωρική ικανότητα (χωρική αντίληψη, οπτική αναπαράσταση, προσανατολισμός στο χώρο) με αποτέλεσμα να χάνονται συχνά όταν π.χ. οδηγούν.

5. Αλλαγές της προσωπικότητας. Άτομα με άνοια θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα ανήσυχα, μπερδεμένα, φοβισμένα ή καχύποπτα, θα είναι ευέξαπτα ή θα παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα.

6. Απώλεια της αίσθησης χώρου και χρόνου. Αν κάποιος ξεχνά πού βρίσκεται ή δεν μπορεί να θυμηθεί πώς βρέθηκε εκεί, αν ξεχνά τι μέρα είναι επανειλημμένως, τότε η κατάσταση είναι ανησυχητική.

7. Απώλεια αντικειμένων. Για την ακρίβεια, τα άτομα με άνοια τοποθετούν αντικείμενα σε μέρη άλλα από τα συνηθισμένα τα οποία μετά δεν θυμούνται.

8. Προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία περιλαμβάνουν από την κακή διαχείριση των χρημάτων έως αμέλεια της προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας.

9. Απώλεια ενδιαφέροντος. Η ξαφνική απώλεια ενδιαφέροντος για την οικογένεια, τους φίλους, την εργασία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι άνοιας.

10. Απώλεια μνήμης. Η απώλεια μνήμης και δη όταν επιμένει, είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια άνοιας. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, κάποιες φορές η απώλεια μνήμης συνδυαστικά με δυσκολία συγκέντρωσης, λόγου ή σκέψης μπορεί να υποδηλώνει ήπια γνωστική εξασθένηση, κατάσταση λιγότερο σοβαρή που αποτελεί εντούτοις παράγοντα κινδύνου για άνοια.

Πηγή: ygeiamou.gr - Image by Silvia from Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022 12:32

Σχετικά Άρθρα

  • Μελέτη: Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 31%
    Μελέτη: Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 31%

    Σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 31%, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

    Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Mental Health», ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 600.000 άτομα παγκοσμίως, συνδυάζοντας ευρήματα από 21 μακροχρόνιες μελέτες, με κύριο στόχο των ερευνητών να κατανοήσουν καλύτερα πώς η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τη γνωστική μας υγεία.

    «Αυτά τα αποτελέσματα δεν μας εκπλήσσουν, δεδομένων των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν τη μοναξιά με την κακή υγεία», δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Μαρτίνα Λουτσέτι, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

    Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου

    Το έργο της ομάδας της αποκτά ιδιαίτερη σημασία στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, η οποία ανάγκασε τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και τον Γενικό Χειρουργό των ΗΠΑ να κηρύξουν τη μοναξιά κρίση δημόσιας υγείας.

    Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι η μοναξιά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Αυτός ο αντίκτυπος εκτείνεται πέρα από τη γενική γνωστική έκπτωση και περιλαμβάνει συγκεκριμένες μορφές άνοιας.

    «Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, με τις νευροπαθολογικές αλλαγές να ξεκινούν δεκαετίες πριν από την επίσημη διάγνωση», εξήγησε η ερευνήτρια.

    «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μελετάμε τη σχέση της μοναξιάς με διαφορετικά γνωστικά αποτελέσματα ή συμπτώματα σε αυτό το φάσμα. Η μοναξιά – η δυσαρέσκεια με τις κοινωνικές σχέσεις – μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε γνωστικά και στην καθημερινή σας ζωή» πρόσθεσε.

    Τα συμπεράσματα της μελέτης

    Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μετα-ανάλυση, συνδυάζοντας και αναλύοντας δεδομένα από πολλαπλές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά μισό εκατομμύριο άτομα, για τον εντοπισμό μοτίβων και τάσεων. Αυτή η προσέγγιση τους επέτρεψε να εξάγουν συμπεράσματα από ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων, αν και σημείωσαν ότι τα περισσότερα δεδομένα προέρχονταν από πλούσια δυτικά έθνη.

    «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυξανόμενα κρούσματα άνοιας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος», είπε η Λουτσέτι. «Μελλοντικές μελέτες πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα από αυτές τις χώρες για να αξιολογήσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις της μοναξιάς σε διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά πλαίσια» τόνισε.

    Η διαπίστωση ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 31% θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών στρατηγικών για την πρόληψη της σοβαρής γνωστικής έκπτωσης.

    «Τώρα που υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία συσχέτισης, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι πηγές της μοναξιάς τόσο για την πρόληψη ή τη διαχείρισή της όσο και για την υποστήριξη της ευημερίας και της γνωστικής υγείας των ηλικιωμένων», κατέληξε η ερευνήτρια.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό
    Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό

    Μια ειδικός προτείνει τα τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας για να δυναμώσουμε το μυαλό μας και να γλιτώσουμε από την άνοια - Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!

    Η άνοια είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, την σκέψη και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Η ανάγκη για προληπτικές λύσεις είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς έως και 4 στις 10 περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

    Μια σειρά από μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, τη διάθεση και επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης. Πιο πρόσφατα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όσο πιο νωρίς αρχίσουμε να τρώμε υγιεινά, τόσο πιο πιθανό είναι να εξασφαλίσουμε την καλή εγκεφαλική υγεία στα 70 έτη και μετά. Τι θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει στο διατροφικό πλάνο;

    Η κορυφαία ψυχολόγος και διατροφολόγος, Kimberley Wilson, η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της στη μελέτη του πώς η διατροφή επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, αποκάλυψε πώς συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και να διατηρήσουν την εγκεφαλική μας υγεία σε βάθος χρόνου.

    Λιπαρά ψάρια και χόρτα

    Ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά μυστικά που αναφέρει η Wilson είναι η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι και το λάχανο. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο.

    Η φλεγμονή, σύμφωνα με το Alzheimer’s Society, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της άνοιας. Η Wilson εξηγεί ότι τα πράσινα λαχανικά, ιδιαίτερα, φαίνεται πως περιορίζουν το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

    Μούρα

    Οι πολυφαινόλες, φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε τροφές όπως τα μούρα, είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι καθοριστική για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και τη διατήρηση της διανοητικής μας υγείας. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε τροφές όπως οι φράουλες, οι μελιτζάνες και τα άλλα πολύχρωμα λαχανικά και βοηθούν να διευρύνονται τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποτρέψει τις μορφές της άνοιας που σχετίζονται με κακή κυκλοφορία του αίματος, όπως η αγγειακή άνοια.

    Φυτικές ίνες

    Οι φυτικές ίνες έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Όταν διασπώνται στο έντερο, παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο βοηθά στην προστασία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβείς ουσίες. Εάν αποδυναμωθεί, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Παρόλο που οι φυτικές ίνες δεν επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου.

    Περιορισμός των σακχάρων

    Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών δεν επηρεάζει μόνο το βάρος μας, αλλά και την εγκεφαλική μας υγεία. Η Wilson εξηγεί ότι, ενώ τα σάκχαρα από μόνα τους δεν προκαλούν άμεσα τη φλεγμονή, η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και η αύξηση του βάρους που τη συνοδεύει μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την άνοια. Τα σακχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, έχουν συνδεθεί άμεσα με την αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών σε νέους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνες.

    Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους

    Η κατάθλιψη σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που συνδύασε αποτελέσματα από 27 ερευνητικές μελέτες, εξηγεί το Alzheimer’s Society.

    Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διάθεσης, θα μπορούσε επίσης να παρουσιάσει κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη. Από την άλλη, όταν πρόκειται για την κατανάλωση γρήγορου φαγητού και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η παρουσία τους ή η απουσία πιο υγιεινών τροφών ευθύνεται για την αλλαγή της διάθεσης, εξηγεί η Wilson.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Ανησυχητική μελέτη: Η υπερβολική κατανάλωσή ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει άνοια - Τι προτείνουν οι ειδικοί
    Ανησυχητική μελέτη: Η υπερβολική κατανάλωσή ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει άνοια - Τι προτείνουν οι ειδικοί

    Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα νέας μεγάλης μελέτης της για την επίδραση, που έχει η ζάχαρη στον εγκέφαλο.

    Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας (DGN) και το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου, που βρίσκονται πίσω από την έρευνα, η αυξημένη κατανάλωση σάκχαρου, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές ασθένειές.

    «Η μόνιμη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω των υπερβολικά πολλών και πλούσιων γευμάτων, υπερφορτώνει το σύστημα και τροφοδοτεί την ανάπτυξη νευρολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα της άνοιας και του εγκεφαλικού», επεσήμανε, ο Δρ. Φρανκ Έρμπγκουθ, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου.

    Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και προάγουν τις εναποθέσεις στα τοιχώματα των αγγείων, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος και την παροχή θρεπτικών ουσιών στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, καθώς και αγγειακή άνοια. Επιπλέον, οι γλυκοζαμινογλυκάνες, οι οποίες είναι πολυσακχαριτικές αλυσίδες, μπορούν να βλάψουν άμεσα τη γνωστική λειτουργία, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία των συνάψεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων και, κατά συνέπεια, την πλαστικότητα των νευρώνων.

    Ποια είναι η λύση

    Η Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας και το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου συνιστούν να μειώσουμε το επίπεδα ζάχαρης, που καταναλώνουμε. Ωστόσο, ακόμα και η κατανάλωση μίας μικρής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να κάνει το έντερο να στείλει σήμα στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, προκαλώντας επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη.

    Για τον λόγο αυτό ο Δρ. Πίτερ Μπέρλιτ, γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος του DGN, προτείνει να αποφεύγομε γενικά την κατανάλωσή ζαχαρης. «Η προσπάθεια αξίζει τον κόπο, καθώς το 40% όλων των περιπτώσεων άνοιας και το 90% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν, με πολλά από αυτά να συνδέονται με τη βιομηχανική ζάχαρη», τόνισε.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Άνοια: Η πασίγνωστη ορμόνη που θωρακίζει το μυαλό – Πότε εκκρίνεται
    Άνοια: Η πασίγνωστη ορμόνη που θωρακίζει το μυαλό – Πότε εκκρίνεται

    Μια ορμόνη γνωστή και ως «ορμόνη του κορεσμού», αποδεικνύεται τώρα εξαιρετικά σημαντική για τη θωράκιση της γνωστικής υγείας

    Είναι γνωστή ως «ορμόνη του κορεσμού», χάρη στην ιδιότητά της να ενημερώνει τον εγκέφαλο πότε είμαστε χορτάτοι, ελέγχοντας έτσι την πείνα και τον μεταβολισμό. Απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας στο σώμα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν, όμως, ότι η λεπτίνη μπορεί να κάνει περισσότερα από το να διατηρεί απλώς το βάρος υπό έλεγχο. Η ορμόνη μελετάται τώρα για τις νευροπροστατευτικές της ιδιότητες, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

    Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Alzheimer’s & Dementia, αποκάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων της λεπτίνης και της διατήρησης της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη γνωστική υγεία. Η λευκή ουσία είναι, πιο συγκεκριμένα, ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, λειτουργώντας ως δίκτυο που εξασφαλίζει την ομαλή ροή των πληροφοριών. Όταν αυτό το δίκτυο αρχίσει να παρουσιάζει φθορά, διάφορες γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή και η λήψη αποφάσεων μπορεί να μειωθούν, οδηγώντας συχνά σε καταστάσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια.

    Οι ερευνητές εξέτασαν 2.262 γνωστικά υγιείς ανθρώπους ηλικίας 40 ετών κατά μέσο όρο. Από αυτούς, 2.028 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ώστε να αξιολογηθούν διάφοροι δείκτες υγείας, όπως ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου, ο όγκος της φαιάς ουσίας και η ακεραιότητα της λευκής ουσίας. Για να προσδιορίσουν πόση λεπτίνη ήταν βιοδιαθέσιμη (έτοιμη για χρήση από τον οργανισμό), οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της λεπτίνης και του διαλυτού υποδοχέα της, υπολογίζοντας ένα μέτρο που ονομάζεται δείκτης ελεύθερης λεπτίνης (FLI). Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα λεπτίνης παρουσίαζαν μεγαλύτερη ακεραιότητα λευκής ουσίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λεπτίνη μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ η μελέτη δεν διαπίστωσε άμεση σχέση μεταξύ των επιπέδων λεπτίνης και των αποτελεσμάτων των γνωστικών δοκιμασιών ή του συνολικού όγκου του εγκεφάλου, αποκάλυψε ότι στους άνδρες, η υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα λεπτίνης σχετιζόταν με καλύτερες επιδόσεις στις οπτικοχωρικές δεξιότητες και τις εκτελεστικές λειτουργίες, που θεωρούνται βασικές γνωστικές ικανότητες.

    Ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα της μελέτης ήταν η ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της βιοδιαθεσιμότητας της λεπτίνης και της ακεραιότητας της λευκής ουσίας μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένων των καλά τεκμηριωμένων κινδύνων της παχυσαρκίας, τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία. Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά συνδέεται συχνά με υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης, καθώς τα λιποκύτταρα είναι αυτά που παράγουν την ορμόνη. Στα παχύσαρκα άτομα, τα επίπεδα λεπτίνης μπορεί να αυξηθούν, αλλά η αποτελεσματικότητά της μπορεί να μειωθεί, οδηγώντας σε «αντίσταση στη λεπτίνη». Αυτή η κατάσταση, όπου ο εγκέφαλος δεν ανταποκρίνεται πλέον κατάλληλα στα σήματα της λεπτίνης, συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση του σωματικού βάρους. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η αντιμετώπιση της αντίστασης στη λεπτίνη και η προώθηση της καλύτερης βιοδιαθεσιμότητάς της θα μπορούσαν όχι μόνο να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, αλλά και να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου.

    Ένα βήμα προς την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης

    «Τα ευρήματα αναδεικνύουν τον ρόλο των μεταβολών της λεπτίνης στον κίνδυνο άνοιας, συσχετίζοντας την ανεπάρκειά της με αλλαγές στη δομή της λευκής ουσίας, η φθορά της οποίας σηματοδοτεί την έναρξη της γνωστικής εξασθένησης», σχολίασε η δρ. Claudia Satizabal, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Glenn Biggs Institute for Alzheimer’s and Neurodegenerative Diseases at UT Health San Antonio.

    Η έρευνα προσφέρει ελπίδες για νέες, αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρόληψης της γνωστικής έκπτωσης. Ο προσδιορισμός δεικτών όπως η βιοδιαθεσιμότητα της λεπτίνης θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες και τους γιατρούς να αναπτύξουν στρατηγικές που προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου, πριν τα συμπτώματα της άνοιας κάνουν την εμφάνισή τους. Έτσι, η ορμόνη που έγινε γνωστή ως «ορμόνη του κορεσμού» μπορεί τελικά να αποδειχθεί ένας κρίσιμος παράγοντας στη μάχη κατά της άνοιας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Δρ. Παρασκευή Σακκά: Το 45% των περιστατικών άνοιας μπορεί να προληφθεί
    Δρ. Παρασκευή Σακκά: Το 45% των περιστατικών άνοιας μπορεί να προληφθεί

    Στη χώρα μας η άνοια εξακολουθεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία, παρά το γεγονός, ότι η νόσος αφορά σχεδόν 1,5 εκατ. Έλληνες- ασθενείς, φροντιστές και μέλη των οικογενειών τους.

    Στη χώρα μας 250.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 350.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Οι αριθμοί αυτοί αναμένονται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.

    Τα παραπάνω τονίζει στο CNN GREECE, η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ.

    Η Δρ. Σακκά μας μιλά για το ζήτημα της κληρονομικότητας, σημειώνοντας, ότι «Η σπάνια οικογενής μορφή της νόσου αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνόλου των περιπτώσεων άνοιας, κληρονομείται από γενιά σε γενιά με αυτοσωμικό επικρατητικό τρόπο και εκδηλώνεται σε νεαρά ηλικία (πχ ηλικία 50, 40 ή και 30 ετών. Ωστόσο, η σποραδική μορφή της νόσου αφορά στο 99% των περιπτώσεων και εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών».

    Αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου, υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι στο χέρι μας και μπορούμε να ελέγξουμε, όπως μείωση του καπνίσματος, περισότερη σωματική άσκηση, ενώ υπάρχει και μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας για ζητήματα που δεν προχωρούν.

    Ωστόσο, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός, όπως αναφέρει η Δρ. Σακκά πώς «Υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, καθώς 45 % των περιστατικών άνοιας μπορεί να προληφθεί με τον έλεγχο των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου.

    Για τις θεραπείες, η κυρία Σακκά τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «Εδώ και 3 χρόνια έχουμε μπει σε μια καινούρια εποχή αιτιολογικών, πλέον αποτελεσματικών θεραπειών όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του β-αμυλοειδούς, ωστόσο ο δρόμος για την πλήρη εφαρμογή αυτών των θεραπειών είναι ακόμα μακρύς».

    Η Δρ. Σακκά εκφράζει τη δυσαρέσκειά της, για το γεγονός, ότι ενώ υπάρχει έτοιμο Σχέδιο Νόμου για τα δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους κατατεθειμένο στο Υπουργείο Υγείας, αυτό καθυστερεί να ψηφισθεί.

    Εάν ανησυχείτε πάντως για τη μνήμη σας, η Δρ. Σακκά προτρέπει να επισκεφθούν οι άνθρωποι αυτοί, τα Ιατρεία Μνήμης και να ελεγχθούν. Άλλωστε κάθε άνθρωπος που έχει μία σχετική απώλεια μνήμης, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι πάσχει από άνοια, καθώς όπως τονίζει, υπάρχουν καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα μνήμης όπως η κατάθλιψη, χρόνιες λοιμώξεις, ανεπάρκειες βιταμινών, προβλήματα θυροειδούς, όγκοι του εγκεφάλου!

    Αναλυτικά η συνέντευξη

    Κυρία Σακκά, οι επιστήμονες κάνουν λόγο τελευταία για το γεγονός ότι έρχεται πανδημία Αλτσχάιμερ και πώς οι νευροεκφυλιστικές νόσοι θα είναι ολοένα και πιο συχνές και μάλιστα σε νεότερες ηλικίες. Σύμφωνα με τον βιολόγο και πανεπιστημιακό καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νεκτάριο Ταβερναράκη, εκτιμάται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός με Αλτσχάιμερ τις επόμενες δεκαετίες, θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. Πραγματικά ακούγεται τρομακτικό. Με δεδομένο την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τις νέες καινοτόμες θεραπείες που υπάρχουν για πολλά χρόνια νοσήματα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νόσο. Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τι προτείνετε εσείς ως πρόληψη και ασπίδα, με την τεράστια εμπειρία σας;

    Η νόσος Alzheimer είναι η συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσος και κατά 98% οι πάσχοντες είναι πάνω από τα 65 χρόνια, ανήκουν δηλαδή στην 3η ηλικία.

    Η άνοια με κύρια μορφή τη νόσο Alzheimer, 60-70% του συνόλου πλήττει το 5% των ατόμων της τρίτης ηλικίας με δεδομένο την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης επί των ημερών μας και στο μέλλον, ο αριθμός των ανοϊκών ασθενών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά!

    Ο ρόλος της κληρονομικότητας

    Πόση σημασία παίζει η κληρονομικότητα στο Αλτσχάιμερ και μπορεί αυτή η κατάσταση άραγε να αντιστραφεί;

    Η σπάνια οικογενής μορφή της νόσου αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνόλου των περιπτώσεων άνοιας, κληρονομείται από γενιά σε γενιά με αυτοσωμικό επικρατητικό τρόπο και εκδηλώνεται σε νεαρά ηλικία (πχ ηλικία 50, 40 ή και 30 ετών

    Η σποραδική μορφή της νόσου αφορά στο 99% των περιπτώσεων και εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Σε αυτήν την περίπτωση, πολυμορφισμοί σε αρκετά γονίδια προδιαθέτουν για την εμφάνιση της νόσου. Υπάρχουν πολλά προδιαθεσικά γονίδια για εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ όπως το γονίδιο APOE, CLU, PICALM , CR1 κ.α. Οι πολυμορφισμοί στα γονίδια αυτά δεν είναι ικανοί από μόνοι τους να προκαλέσουν τη νόσο αλλά πρέπει να συνδυαστούν με άλλους παράγοντες όπως η γήρανση, οι ορμονικές ανωμαλίες, η φλεγμονή, ο τραυματισμός του εγκεφάλου , τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η οξειδωτική βλάβη κ.α. Συνολικά ο κίνδυνος νόσησης των πρώτου βαθμού συγγενών των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από τα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Επομένως αν κάποιος γνωρίζει ότι έχει προδιάθεση για άνοια πρέπει να αποφασίσει να περιορίσει τους λοιπούς προδιαθεσικούς παράγοντες και να ακολουθήσει ένα τρόπο ζωής που προάγει την υγεία του εγκεφάλου.

    Παράγοντες κινδύνου - Ποια η δική μας ευθύνη

    Παρατηρούμε, ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι εμφανίζουν μία πρώιμη μορφή άνοιας και Αλτσχάιμερ. Τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους και πώς μπορούν να ελεγχθούν οι παράγοντες κινδύνου;

    Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και η πρόληψη με αλλαγή τρόπου ζωής, παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Υπάρχουν πολλοί αποδεδειγμένοι και τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για άνοια, για πολλούς από τους οποίους ο καθένας μας έχει έναν βαθμό ευθύνης. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την έλλειψη σωματικής άσκησης και νοητικών δραστηριοτήτων, την έλλειψη κοινωνικών επαφών, τους τραυματισμούς στο κεφάλι και αγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία καθώς και η απώλεια ακοής και η κατάθλιψη.

    Οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου για την άνοια εξαρτώνται από το Κράτος (ατμοσφαιρική ρύπανση, περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, προβληματικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας). Υπάρχει ανάγκη για επείγουσες εκστρατείες ευαισθητοποίησης για μείωση του κινδύνου για άνοια. Υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη για την άνοια και τη νόσο Alzheimer! 45 % των περιστατικών άνοιας μπορεί να προληφθεί με τον έλεγχο των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου.

    Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του β - αμυλοειδούς

    Που οφείλεται το γεγονός ότι η επιστήμη και οι ερευνητές καίτοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να ανακαλύψουν μία αποτελεσματική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, δεν τα έχουν καταφέρει; Οι σημερινές θεραπείες, είναι ικανές να «παγώσουν» για κάποια χρόνια τα συμπτώματα και μία αρχική κατάσταση;

    Προφανώς η παθογένεια της νόσου Alzheimer είναι πολυπαραγοντική και κάποιοι παθογενετικοί μηχανισμοί δεν είναι πλήρως εξακριβωμένοι. Εδώ και 3 χρόνια έχουμε μπει σε μια καινούρια εποχή αιτιολογικών, πλέον αποτελεσματικών θεραπειών όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του β-αμυλοειδούς, Ο δρόμος για την πλήρη εφαρμογή αυτών των θεραπειών είναι ακόμα μακρύς.

    Ο μακρύς και επίπονος δρόμος των φροντιστών

    Οι φροντιστές των ανοικών ασθενών, είναι γνωστό ότι φέρουν ένα τεράστιο βάρος όσον αφορά την φροντίδα των ασθενών. Με πιο τρόπο η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για τους φροντιστές, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε οικονομικό πεδίο;

    Ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και συγχρόνως αυξάνεται και αριθμός των φροντιστών τους. Το ψυχολογικό, πρακτικό και οικονομικό φορτίο των φροντιστών είναι βαρύ και πολύπλευρο. Οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ανοϊκών ασθενών, επιδρούν στην υγεία των φροντιστών, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές & επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.

    Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα της Εταιρείας μας, οι Έλληνες φροντιστές ατόμων με άνοια είναι σε ποσοστό 75% γυναίκες, σε ποσοστό 56% μέσης ηλικίας και φροντίζουν το άτομο κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα. Η υποβάθμιση της ψυχικής υγείας των φροντιστών αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πτυχή του φορτίου τους ενώ η σωστή εκπαίδευση των φροντιστών σε θέματα πρακτικής καθημερινής φροντίδας του ασθενούς αναδεικνύεται ως η κυριότερη ανάγκη τους.

    Οι ανάγκες ασθενών και φροντιστών μπορούν και οφείλουν να καλύπτονται πολύπλευρα, σε όλα τα επίπεδα. Στη χώρα μας οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις Alzheimer που υπάρχουν σε αρκετές πόλεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση της άνοιας προσφέροντας μη φαρμακευτικές θεραπείες στους πάσχοντες και εκπαίδευση και υποστήριξη στους φροντιστές.

    Στην χώρα μας η άνοια εξακολουθεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία!

    Έρχεται πανδημία άνοιας...

    Είστε εκτός των άλλων περγαμηνών σας, και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer από την ίδρυσή του, τον Δεκέμβριο του 2014. Ποια τα ασφαλή συμπεράσματα που έχετε εξαγάγει, αναφορικά με την Άνοια και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις στην Ελλάδα και ποιο στοιχείο μας ανησυχεί;

    Στη χώρα μας 250.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 350.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Aν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2 τουλάχιστον φροντιστών - μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Οι αριθμοί αυτοί αναμένονται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.

    Δώστε μας το δικό σας μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ αλλά και για την φροντίδα της πολύτιμης μνήμης μας;

    Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν νέες δομές και υπηρεσίες για άτομα με άνοια και του φροντιστές τους, Κέντρα Ημέρας, Ιατρεία Μνήμης, Οικοτροφεία, Κινητές Μονάδες κ.α Πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό στο κοινό ότι Υπάρχει Ελπίδα, Υπάρχει φροντίδα! Γραμμή Βοήθεια για την άνοια 1102

    Υπάρχει έτοιμο Σχέδιο Νόμου για τα δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους κατατεθειμένο στο Υπουργείο Υγείας με στόχο να επισημανθούν τα δικαιώματα των ασθενών στον συγκεκριμένο τομέα της άνοιας, καθώς παραμένουν «αόρατοι» και ασαφείς στο γενικό νομοθετικό πλαίσιο της ψυχικής υγείας.

    Επίσης το Σχέδιο Νόμου εξετάζει θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους όπως είναι η προσωπική ελευθερία, το δικαίωμα μετακίνησης, η προστασία της ιδιωτικής ζωής συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η ασφάλεια οδήγησης, η διαθήκη εν ζωή και ζητήματα υποστήριξης των φροντιστών από επαρκείς κοινωνικούς θεσμούς.. O Yπουργός Υγείας προχθές μας υποσχέθηκε ότι για μια ακόμη φορά ψηφίζεται άμεσα! Ακόμη περιμένουμε να ασχοληθεί το Υπουργείο!

    Αν ανησυχείτε, υπάρχουν τα Ιατρεία Μνήμης

    Αν ανησυχείτε για τη μνήμη σας ή κάποιος δικός σας έχει παρατηρήσει το γεγονός ότι ξεχνάτε, απευθυνθείτε άμεσα σε ένα Ιατρείο Μνήμης και εξεταστείτε! Συζητήστε τις ανησυχίες σας με τον γιατρό σας, γιατί υπάρχουν και θεραπεύσιμες καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα μνήμης όπως η κατάθλιψη, χρόνιες λοιμώξεις, ανεπάρκειες βιταμινών, προβλήματα θυροειδούς, όγκοι του εγκεφάλου!

    Η άνοια δεν είναι φυσιολογικό κομμάτι των γηρατειών. Τα οφέλη της πρώιμης διάγνωσης είναι πολλά. Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση μας βοηθά να:

    • επωφεληθούμε από τις διαθέσιμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες
    • ενημερωθούμε σωστά για την εξέλιξη της νόσου και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας
    • προγραμματίσουμε τη ζωή μας και να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον μας
    • διατηρήσουμε την ποιότητα της ζωής μας μαζί με τους αγαπημένους μας.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: atlascompany on Freepik

  • «Μαθαίνω για την Άνοια…Φροντίζω για την μνήμη μου»: Επιτυχία σημείωσε η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πύργου
    «Μαθαίνω για την Άνοια…Φροντίζω για την μνήμη μου»: Επιτυχία σημείωσε  η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πύργου

    Ο Δήμος Πύργου , μέσω του διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω», την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 στον Πύργο, αξιολογήσεις μνήμης & νοητικών λειτουργιών σε άτομα άνω των 60 ετών, σε 25 δημότες.

    Ακολούθησε το απόγευμα ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο : «Μαθαίνω για την Άνοια…Φροντίζω για την μνήμη μου», την οποία συντόνισε η κα Νίκη Ζαφειροπούλου, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά.

    Στην έναρξη της εκδήλωσης η κ Ζαφειροπούλου διάβασε τους χαιρετισμούς των Βουλευτών Ν. Ηλείας κ.κ. Νικολακόπουλου Ανδρέα, Αυγερινοπούλου Διονυσίας, Αβραμόπουλου Δημητρίου, Καλαματιανού Διονυσίου και Κατρίνη Μιχάλη.

    dimos anoia ekd 2

    Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας Δήμου Πύργου κος Τζουανόπουλος Δημήτριος ανέφερε μεταξύ άλλων : «Η νόσος Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και η κύρια αιτία αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία . […] Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια ημέρα Alzheimer, ο Δήμος Πύργου μέσω του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα ΡΟΜΑ σε συνεργασία με το Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω», διοργανώσαμε την ημερίδα με σκοπό να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες μας για την άνοια και τη νόσο Alzheimer . Εξειδικευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες υγείας θα σας μιλήσουν για τη νόσο και θα απαντήσουν στα ερωτήματά σας αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπισή της..».

    Κατόπιν οι ειδικοί επιστήμονες του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω» κ.κ. Δημήτριος Θεοδωρόπουλος , Βασιλική Γεωργούση, Τσελεπή Ιωάννα και Νικολία Κατεφίδου μίλησαν για τα είδη της Άνοιας , τους τρόπους πρόληψης, πώς μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας ενεργό καθώς μεγαλώνουμε και τρόπους αποσυμπίεσης του φορτίου των περιθαλπόντων ατόμων με άνοια.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος π. Νεκτάριος , ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης κ. Θεόδωρος Κόρδας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πύργου κ. Αλέκος Γαλανόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγ. Ιωάννη κος Βασιλόπουλος Γεώργιος,.

    dimos anoia ekd 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων
    Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων

    Έξαρση παρουσιάζει στην Ελλάδα ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α με αποτέλεσμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εκδώσει νέες, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο.

    «Ο στρεπτόκοκκος χρειάζεται αντιβίωση, δεν ”κάνει τον κύκλο του”», είπε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνηςμιλώντας στο Action24.

    Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

    «Στους γιατρούς και στους επαγγελματίες υγείας ο ΕΟΔΥ λέει ότι αν υπάρχει υποψία θα πρέπει να γίνεται το streptest και αυτό δεν μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία αλλά πρέπει να γίνεται από γιατρό γιατί πρέπει να πάει βαθιά στον φάρυγγα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, γιατί υπάρχει το αντανακλαστικό και η γλώσσα κλείνει τον φάρυγγα. Πρέπει να μπει γλωσσοπίεστρο, πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία και να μπει βαθιά στον φάρυγγα ο στειλεός», τόνισε.

    Τα πρώτα συμπτώματα

    «Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί μια πολύ κοινή λοίμωξη που είναι η αμυγδαλίτιδα. Όταν κάποιος έχει πονόλαιμο και δεν έχει συνάχι και αισθάνεται κάπως πρησμένες τις αμυδαλές του αυτό ειναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα η λεγόμενη στρεπτοκοκκική κοινάγχη, φυραγγοαμυγδαλίτιδα. Ωστόσο θα πρεπει να πούμε ότι μπορεί να εμφανιστεί και με άλλα συμπτώματα ή ως επιμόλυνση μιας ιογενούς λοίμωξης».

    Οδηγίες για τα παιδιά

    «Σε παιδιάκια, αν ειναι μικρότερα των τριων μηνών και έχουν πυρετό 38, καλό είναι να τα δει γιατρός αλλά και αν είναι μεγαλύτερα καλά και έχουν πυρετό πάνω από 39, πάλι καλό ειναι να τα δει ο παιδίατρος.

    Σπάνια, όχι τόσο συχνά μπορεί ο στρεπτόκοκκος να προκαλέσει μια δερματική λοίμωξη και αν υπάρχουν συμπτώματα όπως πύον σε σπυράκια που δεν φεύγουν, καλό είναι και αυτό να ελεγχθεί.

    Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι ο στρεπτόκοκκος σίγουρα μεταδίδεται πιο εύκολα σε περιβάλλοντα όπως ειναι το σχολείο. «Ωστόσο οι στατιστικές που έχουμε περιλαμβάνουν την περσινή χρονιά από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα οποτε εχει καταγραφει αυτό στις στατιστικές. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η φετινή χρονιά ωστόσο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με μια αντιβιωση», είπε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κορονοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή ονομάζεται XEC και εξαπλώνεται τρομακτικά γρήγορα - Ποια τα συμπτώματα
    Κορονοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή ονομάζεται XEC και εξαπλώνεται τρομακτικά γρήγορα - Ποια τα συμπτώματα

    Μία νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η XEC, εξαπλώνεται στην Ευρώπη, όντως ισχυρότερη και προκαλώντας ανησυχία τους ειδικούς.

    Το στέλεχος XEC εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο στη Γερμανία και έχει ταυτοποιηθεί σε 15 χώρες σε τρεις ηπείρους. Σύμφωνα με επιστήμονες, η υποπαραλλαγή αυτή αναμένεται να είναι η κυρίαρχη σε λίγους μήνες όταν πέσουν οι θερμοκρασίες και ψυχράνει ο καιρός.

    Τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής
    Η XEC αποτελεί συνδυασμό των παραλλαγών KS.1.1 (ανήκει στην κατηγορία FLiRT) και KP.3.3 (γνωστή και ως FLuQE variant) και οι μολύνσεις της αυξάνονται με ρυθμό 3,8% την ημέρα ή 27% την εβδομάδα, κάτι που την καθιστά μία από τις ταχύτερα διαδιδόμενες υποπαραλλαγές του κορονοϊού μέχρι στιγμής.

    Ο καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, δρ Έρικ Τόπολ, μιλώντας στους Los Angeles Times υπογράμμισε πως η XΕC «μόλις τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται ανά την υφήλιο και εδώ» καθώς η διάδοσή της είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο στις ΗΠΑ και «αυτό θα πάρει πολλές εβδομάδες, δύο μήνες προτού κυριαρχήσει παγκοσμίως» προκαλώντας νέο κύμα κρουσμάτων.

    H δρ Ελίζαμπεθ Χάντσον, επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, δήλωσε από πλευράς της πως οι ειδικοί υγείας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις ερχόμενες εβδομάδες την εξέλιξη της εξάπλωσης της νέας υποπαραλλαγής.

    Όπως είπε, κρούσματα της XEC έχουν ήδη αναφερθεί στη δυτική Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας και μεταδίδεται γρήγορα.

    Τα συμπτώματα

    Η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα κοινών ασθενειών.

    Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες, αλλά ορισμένοι χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα. Κάποιοι ίσως χρειαστεί να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο.

    Τα συνήθη συμπτώματα της XEC περιλαμβάνουν πυρετό, επίμονο βήχα, ανοσμία και αγευσία, δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης.

    Παράλληλα, περιλαμβάνουν και συμπτώματα, που παραπέμπουν συνήθως σε κρύωμα, όπως πονοκέφαλος, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη καθώς και απώλεια της όρεξης, διάρροια και αδιαθεσία.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ