Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2023 14:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο και άλλες πόλεις στην αλλαγή του χρόνου, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπόσχεται πως η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται «ως τη νίκη»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της χώρας, του Κιέβου, υπέστησαν χθες Σάββατο και μετά την αλλαγή του χρόνου νέα ρωσικά πλήγματα.
Ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν πάνω από δυο συνοικίες του Κιέβου περίπου τριάντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε μέσω Telegram ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, διευκρινίζοντας πως, κατά τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα.

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε πως καταστράφηκαν 23 «στόχοι».
Στο μεταξύ ο Βιάτσεσλαφ Γκλάντκοφ, ο κυβερνήτης της Μπιέλγκοροντ, ρωσικής περιφέρειας που συνορεύει με την Ουκρανία, ανέφερε πως εξαιτίας ουκρανικών βομβαρδισμών αναφέρθηκαν ζημιές σε σπίτια στα προάστια της πόλης Σεμπέκινα, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες. Το Κίεβο δεν αναλαμβάνει γενικά την ευθύνη για επιθέσεις στη Ρωσία, πάντως ουκρανοί αξιωματούχοι σχολιάζουν συχνά σαρκαστικά πως πρόκειται για «κάρμα».

Νωρίτερα, ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι περίπου τριάντα, κάτι που δεν εμπόδισε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υποσχεθεί στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του πως η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται ως «τη νίκη».
«Μαχόμαστε και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε» ως «τη νίκη», διαβεβαίωσε στο διάγγελμά του για τη νέα χρονιά.

Στις δικές του ευχές, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε πως η χώρα του έχει στο πλευρό της το «ηθικό και ιστορικό δίκαιο».
Στην ουκρανική πρωτεύουσα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν χθες το απόγευμα τουλάχιστον 11 εκρήξεις καθώς κάτοικοι ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου, οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 22. Διέλυσαν την πρόσοψη του ξενοδοχείου Alfavito, στο κέντρο της πόλης, σκορπίζοντας παντού συντρίμμια και κομματιασμένα γυαλιά, ανάμεσά τους από τα παράθυρα του εθνικού μεγάρου των τεχνών, μετέδωσαν δημοσιογράφοι από το σημείο.
«Η Ουκρανία δεν συγχωρεί» είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, διαμηνύοντας πως ούτε αυτοί που «διατάσσουν» τέτοια πλήγματα ούτε αυτοί που τα «εκτελούν» θα λάβουν ποτέ «χάρη».
Το 2023 θα είναι η χρονιά «της νίκης» στον πόλεμο με τη Ρωσία, επέμεινε αργότερα, στο διάγγελμά του.

Πύραυλοι Κρουζ, UAVs-καμικάζι
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν χθες καταστροφές και πυρκαγιές στη Μικολάιφ (νότια), όπου αναφέρθηκε πως τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι, και στο Χμελνίτσκι (δυτικά), όπου αναφέρθηκαν άλλοι έξι τραυματισμοί.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Ρωσία πως βάζει εσκεμμένα στο στόχαστρο κατοικημένες περιοχές. «Ο εγκληματίας πολέμου Πούτιν ‘γιορτάζει’ το νέο έτος σκοτώνοντας κόσμο», κατήγγειλε μέσω Twitter.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού επιτελείου Βάλερι Ζαλούζνι υποστήριξε ότι 12 από τους 20 πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τον ρωσικό στρατό, κυρίως από στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από την Κασπία, καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.
Ο δήμαρχος Κιέβου Κλίτσκο έκανε χθες επίσκεψη στη Μπαχμούτ, πόλη που προσπαθούν να καταλάβουν τα ρωσικά στρατεύματα. «Οι βάρβαροι Ρώσοι δεν θα μας τσακίσουν!», διαβεβαίωσε.
Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία πλήττει ουκρανικές υποδομές, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η κρατική τηλεόραση στη ρωσική Άπω Ανατολή μετέδιδε το μαγνητοσκοπημένο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεδομένης της διαφοράς ώρας με τη Μόσχα. Πλαισιωμένος από στρατιωτικούς που πολέμησαν στην Ουκρανία και πήγε να παρασημοφορήσει σε αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στη νότια Ρωσία, ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε πως το «ηθικό και ιστορικό δίκαιο» είναι «στο πλευρό» της χώρας.

Είπε πως ο στρατός του πολεμά «για να προστατεύσουμε τον λαό μας στα ιστορικά μας εδάφη», στις νέες «περιοχές της Ρωσίας».
Η Ρωσία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που έχει κυριεύσει εν μέρει, κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

«Να αποδυναμώσουν τη Ρωσία»
Ο ρώσος πρόεδρος στηλίτευσε εξάλλου τον «αληθινό πόλεμο κυρώσεων» που έχει κηρύξει στη χώρα του η Δύση. «Αυτοί που τον εξαπέλυσαν περίμεναν την πλήρη καταστροφή της βιομηχανίας μας, του χρηματοοικονομικού τομέα μας και των μεταφορών μας. Αυτό δεν συνέβη».

Κατηγόρησε Αμερικανούς και Ευρωπαίους πως «χρησιμοποιούν κυνικά την Ουκρανία και τον λαό της για να αποδυναμώσουν και να διχάσουν τη Ρωσία».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε στις ευχές του για τη νέα χρονιά πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «ως τη νίκη». «Θα είμαστε μαζί σας για να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Να υπολογίζετε στη Γαλλία και στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μακρόν.
Μερικές ώρες πριν από το διάγγελμα του προέδρου Πούτιν, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του, ο Σεργκέι Σόιγκου, δήλωνε στους στρατιώτες πως η νίκη στην Ουκρανία είναι «αναπόφευκτη».

Οι υπηρεσίες του ανακοίνωναν νωρίτερα πως καταλήφθηκε το χωριό Ντοροζνιάνκα, στην περιφέρεια Ζαπορίζια (νότια), όπου οι θέσεις των αντίπαλων πλευρών παρέμεναν πρακτικά αμετακίνητες αφότου ήρθε ο χειμώνας.
Έκαναν επίσης λόγο για νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία, που επέτρεψε την επιστροφή 82 ρώσων στρατιωτικών. Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως εξασφάλισαν την απελευθέρωση 140 ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2023 11:47

Σχετικά Άρθρα

  • Βολές Τραμπ σε Ζελέσνκι: Είναι ένας από τους καλύτερους πλασιέ που έχω δει
    Βολές Τραμπ σε Ζελέσνκι: Είναι ένας από τους καλύτερους πλασιέ που έχω δει

    «Πλασιέ» χαρακτηρίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος για την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση στην Ουκρανία.

    Διατυπώνοντας ενστάσεις για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ο πρώην πρόεδρος, μιλώντας στον YouTuber Πάτρικ Πετ-Ντέιβιντ επέρριψε ευθύνες στον Ζελένσκι πως «δεν θα έπρεπε ποτέ να αφήσει αυτόν τον πόλεμο να ξεκινήσει».

    «Θεωρώ πως είναι ένας από τους καλύτερους πλασιέ που έχω δει ποτέ. Κάθε φορά που έρχεται, του δίνουμε 100 δισεκ. δολάρια – ποιος άλλος πήρε τόσα χρήματα στην ιστορία; Αυτό δεν έχει προηγούμενο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Διευκρίνισε, βέβαια, ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία, αφού αισθάνεται «πολύ άσχημα για αυτούς τους ανθρώπους». Από την πλευρά του, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι-Ντι Βανς, έχει ταχθεί ενάντια στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

    Δέσμευση ότι αν εκλεγεί θα τερματίσει τον πόλεμο πριν τις 20 Ιανουαρίου

    Ο υποψήφιος πρόεδρος πάντως επανέλαβε ότι εάν ήταν εκείνος πρόεδρος των ΗΠΑ ο πόλεμος αυτός δεν θα ξεσπούσε. «Ο πόλεμος δεν ξέσπασε στα τέσσερα χρόνια που ήταν στον Λευκό Οίκο και «δεν επρόκειτο να συμβεί ποτέ». Διαβεβαίωσε ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα μπορέσει να τερματίσει τις εχθροπραξίες πριν από την τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία, με στρατιωτική βοήθεια εκτιμώμενης αξίας 50 δισεκ. δολαρίων – αρκετά μικρότερη βέβαια σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds
  • Ζελένσκι: Ακόμη κι αν δεν στηρίξουν το «σχέδιο νίκης» θα συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας
    Ζελένσκι: Ακόμη κι αν δεν στηρίξουν το «σχέδιο νίκης» θα συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας

    Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία θα συνεχίσει να μάχεται απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας ακόμη κι αν οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου δεν συμφωνήσουν να υποστηρίξουν το "σχέδιο νίκης" του.

    Ο Ζελένσκι, που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για να προωθήσει το σχέδιό του στους Ευρωπαίους ηγέτες, είπε πως το Κίεβο θα συνεχίσει επίσης τις προετοιμασίες για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη.

    Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι αξιωματικοί από τη Βόρεια Κορέα έχουν αναπτυχθεί ήδη σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη, είπε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος.

    Είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να στείλει συνολικά 10.000 στρατιώτες για να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Παραδοχή Βρετανίας: Η Ουκρανία στα πρόθυρα να χάσει τον πόλεμο - Διπλωματικό «άκυρο» από ΝΑΤΟ στο σχέδιο Ζελένσκι
    Παραδοχή Βρετανίας: Η Ουκρανία στα πρόθυρα να χάσει τον πόλεμο - Διπλωματικό «άκυρο» από ΝΑΤΟ στο σχέδιο Ζελένσκι

    «Πολύ σοβαρή» η κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν πείθει τη Δύση με το «σχέδιο νίκης»

    Καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να πείσει τη Δύση για το «σχέδιο νίκης» του, το οποίο μέχρι τώρα αξιολογείται ως μη ρεαλιστικό, η κατάσταση στα πεδία των μαχών φαίνεται πως έχει πάρει δραματική τροπή για την Ουκρανία. Βρετανικές πηγές παραδέχονται με διαρροές πως το Κίεβο βρίσκεται στο χείλος της οριστικής ήττας.

    Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματικός του βρετανικού στρατού, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Daily Express, ανέφερε ότι «η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα να χάσει τον πόλεμο». «Είναι πολύ σοβαρό», πρόσθεσε.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η κατάσταση σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά και στο Κούρσκ, όπου οι Ρώσοι ανακτούν σταδιακά τα εδάφη που κατέλαβε ο ουκρανικός στρατός, προκαλεί φόβους για καταστροφή της Ουκρανίας

    Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος λίγο πριν αναχωρήσει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα. «Κάτι είναι στα σκαριά», είπε το βράδυ της Τετάρτης στην Μπρατισλάβα.

    Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι για Σύνοδο ΝΑΤΟ και ΕΕ

    Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να παρουσιάσει το αποκαλούμενο «σχέδιο νίκης».

    Το εν λόγω σχέδιο έχει παρουσιαστεί ήδη στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, αλλά η ανταπόκριση δεν ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα διαρροές το χαρακτήριζαν ως μια λίστα «ευσεβών πόθων» χωρίς ρεαλιστική βάση σε αρκετά του σημεία.

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ανέδειξε τους πέντε βασικούς άξονες του σχεδίου, το οποίο σε γενικές γραμμές προβλέπει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και ενεργή συμμετοχή της Συμμαχίας ώστε η χώρα να λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

    Με δυτικό εξοπλισμό, βάσει του σχεδίου, η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη – αντίστοιχη με το Ισραήλ – ώστε να λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής έναντι της Ρωσίας. Επιπλέον προβλέπει την άδεια χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά εντός του ρωσικού εδάφους.

    Το διπλωματικό «άκυρο» από ΝΑΤΟ και η αντίδραση της Μόσχας

    Σχολιάζοντας το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι, η Μόσχα περιορίστηκε στο να καλέσει τον ουκρανό πρόεδρο «να συνέλθει» και «να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής του». «Θα πρέπει να αντιληφθεί τις αιτίες που οδήγησαν σ' αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας πως η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου του Β. Ζελένσκι.

    Το σχέδιο ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, και πρόσθεσε πως τα όσα παρουσίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο θα οδηγήσουν σε καταστροφή τον ουκρανικό λαό.

    Ενδεικτικό του κλίματος στη Δύση για το σχέδιο του Ζελένσκι είναι πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά την δημόσια παρουσίασή του από τον Ουκρανό Πρόεδρο στο κοινοβούλιο της έσπευσε να πάρει αποστάσεις… με «διπλωματικό» τρόπο. Όπως ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε, το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να πει εάν στηρίζει το σχέδιο στο σύνολό του, καθώς «αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο γιατί υπάρχουν θέματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEI ILNITSKY
  • Ζαχάροβα: Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία
    Ζαχάροβα: Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία

    Το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

    Η Ζαχάροβα ανέφερε ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο Ζελένσκι στην ουκρανική Βουλή θα οδηγήσει σε καταστροφή τον ουκρανικό λαό.

    Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να λάβουν επείγοντα μέτρα για να ενισχύσουν το Κίεβο σε μια επισφαλή στιγμή σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία το επόμενο έτος.

    Το Κρεμλίνο είπε νωρίτερα ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει λεπτομερώς το σχέδιο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι το Κίεβο πρέπει να «συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα των πολιτικών που ακολουθεί.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/MAXIM SHIPENKOV
  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προσκλήθηκε να παρουσιάσει το "σχέδιο νίκης" του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προσκλήθηκε να παρουσιάσει το

    Η στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο και η ενίσχυση του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας, περιλαμβάνονται στα θέματα της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να παρουσιάσει το "σχέδιο νίκης" του για την ήττα της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.
    Ο Ζελένσκι προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων του Κιέβου καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του.
    Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μισέλ δήλωσε ότι κάλεσε τον Ζελένσκι "στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου για να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και να παρουσιάσει το σχέδιό του για τη νίκη".
    Η στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο και η ενίσχυση του ήδη καταπονημένου ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας, περιλαμβάνονται στα θέματα της συνόδου των ηγετών των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Ζελένσκι πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπή σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συγκεκριμένα στο Βερολίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη, την ώρα που η χώρα του είναι αντιμέτωπη με έναν τρίτο χειμώνα πολέμου αρκετά δύσκολο.

    Οι επισκέψεις οργανώθηκαν την τελευταία στιγμή μετά την αναβολή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του ταξιδιού του στη Γερμανία ώστε να επιβλέπει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του κυκλώνα Μίλτον που πλησίαζε στη Φλόριντα.

    Ο Ουκρανός ηγέτης προσπάθησε να λάβει νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους συμμάχους του, φοβούμενος μια μείωση της υποστήριξής τους εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές τον επόμενο μήνα.

    Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί στην γραμμή του ανατολικού μετώπου και έχουν βάλει στο στόχαστρο το ηλεκτρικό δίκτυο, την ώρα που η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με τον σκληρότερο χειμώνα της από τότε που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
  • Ζελένσκι: Η Ουκρανία αποκρούει τις ρωσικές αντεπιθέσεις στο Κουρσκ για πέμπτη ημέρα
    Ζελένσκι: Η Ουκρανία αποκρούει τις ρωσικές αντεπιθέσεις στο Κουρσκ για πέμπτη ημέρα

    Οι δυνάμεις του Κιέβου αποκρούουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να διασπάσει τις ουκρανικές γραμμές στην δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε μέσω ανάρτησης του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αντιστέκονται και πραγματοποιούν τις δικές τους αντεπιθέσεις.

    Η Ουκρανία έστειλε στρατεύματα στη ρωσική περιοχή τον Αύγουστο, στην πρώτη μεγάλη διασυνοριακή εισβολή του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ζελένσκι: Η κατάσταση στο μέτωπο «δημιουργεί την ευκαιρία» να τερματιστεί ο πόλεμος το 2025
    Ζελένσκι: Η κατάσταση στο μέτωπο «δημιουργεί την ευκαιρία» να τερματιστεί ο πόλεμος το 2025

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι κατάσταση στο πεδίο της μάχης «δημιουργεί την ευκαιρία» να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου το αργότερο το 2025.

    «Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουμε την ευκαιρία να κινήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης και τη διαρκή σταθερότητα. Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δημιουργεί την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την επιλογή, επιλογή για μια αποφασιστική δράση για να τερματισθεί ο πόλεμος το αργότερο το 2025» δήλωσε ο Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιείται στο Ντουμπρόβνικ.

    «Αδύνατη η ειρήνη στην Ουκρανία εάν το Κίεβο γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», λέει η Ζαχάροβα

    Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία θα είναι αδύνατη εάν το Κίεβο χάσει την ουδετερότητά του με την ένταξή του σε έναν συνασπισμό όπως η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν εάν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις μεγάλες εδαφικές εκτάσεις που διεκδικεί η Μόσχα και εγκαταλείψει την προσπάθειά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

    Η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα που λένε ότι η Δύση συζητά μια εκδοχή σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την αποδοχή του ρωσικού ελέγχου σε εδάφη της ουκρανικής επικράτειας, είπε ότι η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία θα είναι αδύνατη αν δεν διασφαλισθεί ότι το καθεστώς της Ουκρανίας θα είναι ουδέτερο και δεν θα ενταχθεί σε συμμαχία.

    Η Ζαχάροβα είπε ότι αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ήταν μια αντίδραση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT
  • Ισραήλ - Washington Post: Τουλάχιστον 20 ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν σε δύο στρατιωτικές βάσεις και κοντά στη βάση της Μοσάντ
    Ισραήλ - Washington Post: Τουλάχιστον 20 ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν σε δύο στρατιωτικές βάσεις και κοντά στη βάση της Μοσάντ

    Οι IDF παραδέχτηκαν την Τετάρτη τα πλήγματα σε στρατιωτικές τους βάσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν επηρεάστηκε η λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας

    Τουλάχιστον 20 από τους περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ την Τρίτη κατάφεραν να διαπεράσουν την αντιαεροπορική άμυνα και να χτυπήσουν ή να προσγειωθούν κοντά σε τουλάχιστον τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών, ανέφερε η Washington Post, με βάση την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων.
    Η Post ανέφερε ότι επαλήθευσε βίντεο που δείχνουν 20 πυραύλους να πλήττουν την αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ και τρεις να πλήττουν τη βάση Τελ Νοφ στο κεντρικό Ισραήλ. Άλλα βίντεο έδειξαν ότι τουλάχιστον δύο πύραυλοι προσγειώθηκαν κοντά στην έδρα της Μοσάντ στο Γκλιλότ.
    Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε την Τετάρτη ότι ορισμένες από τις αεροπορικές της βάσεις του επλήγησαν κατά τη μαζική επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της χώρας μια νύχτα νωρίτερα, ωστόσο τόνισε ότι δεν προκλήθηκε ζημιά στη λειτουργία της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

    Οι IDF ξεκαθάρισαν ότι «μετρούν» την αποτελεσματικότητα μιας επίθεσης με βάση το πόση ζημιά προκλήθηκε σε κρίσιμες υποδομές και περιουσιακά στοιχεία, πόσες απώλειες προκλήθηκαν και όχι πόσοι πύραυλοι τελικά εκτοξεύτηκαν σε βάρος της χώρας. «Η αεράμυνα απέτρεψε με επιτυχία τέτοιες ζημιές και μεγάλες απώλειες», ανέφεραν στη σχετική ενημέρωση.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch