Κόσμος

ΗΠΑ: O διοικητής της NASA ανησυχεί ότι η Κίνα θα προσαρτήσει τη Σελήνη

ΗΠΑ: O διοικητής της NASA ανησυχεί ότι η Κίνα θα προσαρτήσει τη Σελήνη

Μικρές ελπίδες για ειρηνική συνύπαρξη εκτός Γης.

Αν οι ΗΠΑ χάσουν την κούρσα για την κατάκτηση της Σελήνης η Κίνα θα μπορούσε να τη διεκδικήσει ως δική της, προειδοποιεί ο διοικητής της NASA καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται για τους φυσικούς πόρους του φεγγαριού.

«Είναι γεγονός: βρισκόμαστε σε διαστημική κούρσα» δήλωσε ο Μπιλ Νέλσον, πρώην αστροναύτης και κυβερνήτης της Φλόριντα, σε συνέντευξή του στο Politico.

«Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να προσέχουμε να μην φτάσουν πρώτοι σε κάποια περιοχή του φεγγαριού με πρόσχημα την επιστημονική έρευνα. Δεν αποκλείεται τότε να πουν ‘Εσείς μείνετε έξω, εμείς είμαστε εδώ, είναι δικό μας έδαφος» είπε

Ως παράδειγμα των κινεζικών φιλοδοξιών έδωσε τις εξελίξεις στο διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος της Νότιας Σινικής Θάλασσα, όπου ο κινεζικός στρατός απέκτησε πρόσφατα βάσεις. «Αν αμφιβάλλετε, κοιτάξτε τι έκαναν στα Νησιά Σπράτλι» είπε.

Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης προσσελήνωσης στην πρώτης μεταφοράς δειγμάτων στη Γη από τη δεκαετία του 1970.

Σχεδιάζει αποστολές πληρωμάτων στη Σελήνη στο τέλος της δεκαετίας και πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συναρμολόγηση του δικού της διαστημικού σταθμού.

Στρατιωτικοποίηση;

Η επιστροφή στη Σελήνη είναι πρωτεύων στόχος της NASA για την τρέχουσα δεκαετία. Πριν από λίγες εβδομάδες ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη, μη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Artemis, πρόβα για τις αποστολές πληρωμάτων μετά το 2024.

Η επίθεση του Νέλσον στην Κίνα είναι η δεύτερη από τον Ιούλιο, όταν ο διοικητής της NASA υπαινίχθηκε ότι το Πεκίνο μπορεί να απεργάζεται σχέδιο «κατάληψης» της Σελήνης.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας έχει στρατιωτικό χαρακτήρα και η χώρα έχει παρελθόν στην υποκλοπή διαστημικών τεχνολογιών, είχε πει τότε.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Κίνα έχει υπογράψει τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, η οποία απαγορεύει σε οποιοδήποτε χώρα να κηρύξει κυριαρχία σε οποιοδήποτε ουράνιο σώμα.

Απαγορεύει επίσης τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε ουράνια σώματα και προβλέπει ότι η πρόσβαση στο Διάστημα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλα τα κράτη.

Δεδομένου όμως ότι η NASA και η Κίνα ενδιαφέρονται για τις ίδιες περιοχές της Σελήνης, οι ΗΠΑ ίσως έχουν λόγο να ανησυχούν.

«Θα μπορούσαν κάλλιστα να μας προλάβουν και να μας ξεπεράσουν, αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η αντιστράτηγος της αμερικανικής Διοίκησης Διαστήματος Νίνα Αρμάνιο. «Η πρόοδος που έχουν σημειώσει είναι εκπληκτική. Εκπληκτικά γρήγορη» είπε στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της στην Αυστραλία.

Πολύτιμο οικόπεδο

Και οι 13 υποψήφιες θέσεις της NASA για την προσσελήνωση της επανδρωμένης αποστολής Artemis ΙΙΙ, η οποία προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2025, βρίσκονται γύρω από τον νότιο πόλο της Σελήνης, μακριά από τις περιοχές που επισκέφθηκαν οι αποστολές Apollo τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

Ο λόγος είναι ότι στη νότια πολική περιοχή υπάρχουν κρατήρες τυλιγμένοι στο αιώνιο σκοτάδι, μέσα στους οποίους πιστεύεται ότι κρύβεται πάγος νερού –ένας πολύτιμος φυσικός πόρος, δεδομένου ότι από το νερό μπορεί να παραχθεί οξυγόνο και καύσιμα.

Φαίνεται όμως ότι η Κίνα έχει βάλει στο μάτι την ίδια περιοχή. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην κινεζική επιθεώρηση Journal of Deep Space Exploration, η ομάδα του Ζανγκ Χε, επικεφαλής της ρομποτικής κινεζικής αποστολής Chang’e-4 στη Σελήνη, αναγνωρίζει δέκα υποψήφιες τοποθεσίες προσεδάφισης κοντά στον νότιο πόλο.

Η Κινεζική Υπηρεσία Διαστήματος θα μπορούσε να φτάσει πρώτη, έστω και χωρίς αστροναύτες, με τη ρομποτική αποστολή Chang’e-7 που προγραμματίζεται για το 2024.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup