Κόσμος

Παγκόσμια ανησυχία για την έκρηξη κορονοϊού στην Κίνα: Τρέχει να προλάβει νέο κύμα η ΕΕ με μέτρα – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Παγκόσμια ανησυχία για την έκρηξη κορονοϊού στην Κίνα: Τρέχει να προλάβει νέο κύμα η ΕΕ με μέτρα – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Η Κίνα ζει, για άλλη μία φορά, πολύ δύσκολες καταστάσεις λόγω του νέου κύματος κορονοϊού που «σαρώνει» τη χώρα -η οποία έχει σφυροκοπηθεί ιδιαίτερα από τον ιό. Τα νοσοκομεία «πνίγονται», ενώ γραφεία τελετών και κρεματόρια έχουν «μπλοκάρει».

Η εικόνα αυτή έχει προκαλέσει αυξημένο συναγερμό στην Κίνα και τις αρμόδιες Αρχές, ενώ έντονη είναι η ανησυχία και στον υπόλοιπο κόσμο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετεί μέτρα για τη θωράκισή της.

Μαραθώνια συνεδρίαση της Κομισιόν αλλά «κλείδωσαν» μέτρα

Χαρακτηριστικά, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, τα κράτη - μέλη κατέληξαν σε ισχυρή σύσταση για τεστ κορονοϊού 48 ωρών στους ταξιδιώτες από την Κίνα, αλλά και μάσκα.

Συγκεκριμένα, οι σχετικές συζητήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, κράτησαν περίπου έξι ώρες, με την ΕΕ να αναφέρει πως τα 27 κράτη - μέλη «ενθαρρύνονται έντονα» να επιβάλουν τεστ κορονοϊού προ της αναχώρησης των επιβατών από την Κίνα, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί τα αποτελέσματα ποιων τεστ θα γίνονται αποδεκτά.

Αναλυτικά τι συμφώνησαν τα κράτη - μέλη:

  • να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95)
  • να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας
  • ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

  • τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
  • έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
  • συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης -και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ- θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.

Τα κράτη - μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.

Το Βέλγιο έβαλε ήδη μέτρα

Το Βέλγιο θα απαιτεί αρνητικό τεστ πριν την αναχώρηση για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα με απευθείας πτήσεις από την Κίνα, γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ.

Το βασιλικό διάταγμα θα μπορούσε να δημοσιευτεί το Σάββατο, οπότε και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου. Όπως επισημαίνει το δίκτυο rtl, είναι δυνατή η κλιμάκωση των μέτρων.

Επίσης, το Σάββατο είναι η πρώτη φορά που τα λύματα από μια πτήση από την Κίνα θα συλλέγονται ξεχωριστά για έρευνα για τον κορονοϊό.

Κι όμως, η Κίνα ανακοινώνει... έναν θάνατο σε 24 ώρες

Πάντως, το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε... ένας θάνατος ασθενούς εξαιτίας της Covid-19, έναντι πέντε το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.259 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε την Τετάρτη πως δεν θεωρεί «αντιπροσωπευτικά» τα δεδομένα που ανακοινώνουν οι Αρχές στο Πεκίνο.

Πώς «βλέπει» η Ελλάδα την κατάσταση στην Κίνα

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, παρότι αρχικά υγειονομικές Αρχές ήταν καθησυχαστικές σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, πλέον υπάρχει ανησυχία σχετικά με το αν μπορεί ο ιός να ξεφύγει και πάλι στη Γηραιά Ήπειρο.

Για το ζήτημα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Και μπορεί να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα προς την Ελλάδα, όμως μέσω άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ο ιός ή κάποια νέα μετάλλαξη του, μπορεί να καταγραφεί και στη χώρα μας. Γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις υγειονομικές αρχές αλλά και τον ΕΟΔΥ προκειμένου να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της πανδημίας και η κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα.

Άλλωστε οι περισσότεροι επιστήμονες σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας να υπάρχει επαγρύπνηση, καθώς τίποτα δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, η χώρα μας είναι ευάλωτη αυτή την περίοδο λόγω και των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά και ένα νέο πιθανό κύμα της πανδημίας θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στον ελληνικό πληθυσμό.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup