Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023 13:29

Τι κρύβεται πίσω από το ράλι του χρυσού – Η χώρα που αγόρασε μυστικά 100 τόνους μέσα σε λίγες ημέρες

Γράφτηκε από την

Αγόρασε ποσότητες - ρεκόρ και ήδη τα συνολικά αποθέματά της σε χρυσό ξεπερνούν τους 2.000 τόνους - Σταθερά ανοδική πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου τους τελευταίους μήνες, έφθασε σε υψηλό 11 μηνών

Σε ένα μπαράζ αγορών χρυσού επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία προσπαθεί να φτιάξει ένα γερό «απόθεμα», σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο.

Οι αθρόες εισαγωγές από τη Λαϊκή Τράπεζα του Πεκίνου (PBOC) ξεκίνησαν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, όταν αγοράστηκαν 32 τόνοι χρυσού -επιπλέον των συνηθισμένων μηνιαίων αγορών. Ακόμη 30 τόνοι «έξτρα» χρυσού ακολούθησαν τον Δεκέμβριο, ενώ μόνο τις πρώτες ημέρες του 2023 αποκτήθηκαν 100 τόνοι.

Αποτέλεσμα αυτών των έκτακτων προμηθειών ήταν τα συνολικά αποθέματα της Κίνας να φθάσουν τους 2.010 τόνους, ένα ποσό αυξημένο κατά 3,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, όταν τα αποθέματα δεν ξεπερνούσαν τους 1.950 τόνους.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η αύξηση στο τελευταίο δίμηνο οδήγησε τις εισαγωγές για το σύνολο του 2022 στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Κι αυτό, φυσικά, έχει συμβάλλει στη σταθερά ανοδική πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου τους τελευταίους μήνες, η οποία έχει αισίως φθάσει στα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά (υψηλό 11 μηνών).

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά

Όπως είναι εύλογο, αυτές οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει μια σειρά σεναρίων για τις προθέσεις της Κίνας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι αγορές επιπλέον χρυσού συνδέονται άρρηκτα με την πρόθεση του Πεκίνου να περιορίσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο, ενόσω οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται διαρκώς, εξαιτίας του τεχνολογικού «πολέμου».

Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας απαρτίζονται κυρίως από δολάρια, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να τεθούν στο επίκεντρο κυρώσεων της Δύσης (όπως συνέβη και στη Ρωσία), η κινεζική κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τον αντίκτυπο μιας τέτοιας δυσμενούς εξέλιξης.

Ως εκ τούτου, η Λαϊκή Τράπεζα επιχειρεί να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της, μειώνοντας το δολάριο και αυξάνοντας τον χρυσό. Σ’ αυτό συνδράμει και η ευρύτερη συγκυρία στις αγορές, καθώς το δολάριο βαίνει ολοένα και φθηνότερο, κάτι που βοηθάει την Κίνα να αγοράζει το πολύτιμο μέταλλο σε χαμηλότερες τιμές.

Ο ρόλος της Covid

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Κίνα φοβάται τον κίνδυνο επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών από τις χώρες του εξωτερικού, εξαιτίας της νέας έξαρσης του κορωνοϊού και της αιφνίδιας άρσης της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην Covid.

Εφόσον, λοιπόν, η Δύση επιβάλει περιοριστικά μέτρα ή εφόσον η Κίνα αναγκαστεί να επαναφέρει τα lockdowns, πολλοί κλάδοι της οικονομίας (τουρισμός, βιομηχανία, μεταποίηση) θα υποστούν σημαντική ζημιά. Και τα υψηλά αποθέματα χρυσού, οπωσδήποτε, μπορούν να καταστήσουν αυτή τη ζημιά… ηπιότερη.

Πηγή: newmoney.gr

Photo by Jingming Pan on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023 11:52

Σχετικά Άρθρα

  • Ο χρυσός σημειώνει και πάλι νέα ρεκόρ - Tι σημαίνει αυτό για την οικονομία
    Ο χρυσός σημειώνει και πάλι νέα ρεκόρ - Tι σημαίνει αυτό για την οικονομία

    Κοντά στο 30% υπολογίζεται η άνοδος του χρυσού, που παραδοσιακά θεωρείται καταφύγιο, από τις αρχές του 2024, ξεπερνώντας την άνοδο 20% του δείκτη αναφοράς S&P 500, .

    Μάλιστα, σύμφωνα με το CNN, το ράλι του χρυσού του 2024 δεν δείχνει διάθεση να σταματήσει σύντομα, με το πιο πρόσφατο νέο ρεκόρ -στο πιο ενεργά διαπραγματεύσιμο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού - να διαμορφώνεται στα 2.687,30 δολάρια, χθες Τρίτη 24/9.

    Αυτό έρχεται μετά τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά μισή υπερμεγέθη μονάδα την περασμένη εβδομάδα.

    Τι δίνει ώθηση στον χρυσό

    Σύμφωνα με το CNN, το ράλι οφείλεται εν μέρει στην αλματώδη αύξηση της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες, μεταξύ άλλων στην Κίνα, την Τουρκία και την Ινδία, οι οποίες αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό φέτος για να διαφοροποιηθούν από το δολάριο ΗΠΑ.

    Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές λένε ότι το ράλι του κίτρινου μετάλλου υποδηλώνει επίσης ότι οι αγορές εξακολουθούν να είναι ανήσυχες σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, παρά τα νέα υψηλά της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι έμποροι τείνουν να συρρέουν στον χρυσό σε περιόδους αβεβαιότητας, στοιχηματίζοντας ότι η αξία του θα αντέξει καλύτερα από άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές, ομόλογα και νομίσματα, εάν η οικονομία αντιμετωπίσει ύφεση.

    Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου της κεντρικής τράπεζας μετά τη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα ότι η τεράστια μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα είχε ως στόχο να προλάβει την περαιτέρω αδυναμία της εργασίας.

    Ορισμένοι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι ακόμη και μετά τη μείωση των επιτοκίων, η οικονομία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό ανεργίας είναι δύσκολο να επιβραδυνθεί από τη στιγμή που αρχίζει να ανεβαίνει. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 4,2% τον Αύγουστο, εξακολουθεί να είναι χαμηλό με βάση τα ιστορικά πρότυπα, αλλά είναι υψηλότερο από το 3,8% ένα χρόνο νωρίτερα.

    Τα νέα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη την Τρίτη έδειξαν ότι οι Αμερικανοί αισθάνονται απαισιόδοξοι για την αμερικανική οικονομία και το μέλλον της αγοράς εργασίας. Ο μηνιαίος δείκτης εμπιστοσύνης του Conference Board διολίσθησε σε χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή 98,7 τον Σεπτέμβριο, από το ανοδικά αναθεωρημένο 105,6 του Αυγούστου.

    «Υπάρχει μια έντονη ανησυχία από την πλευρά των επενδυτών ότι ίσως αυτή η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης να είναι πραγματικά μια μείωση κρίσης και ότι υπάρχει μεγαλύτερη αδυναμία στην αμερικανική οικονομία από ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής της Invesco για τις παγκόσμιες αγορές.

    Αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τον χρυσό. Οι ερευνητές της JPMorgan Chase ανέφεραν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα ότι αναμένουν ότι το κίτρινο μέταλλο θα συνεχίσει να τρέχει προς την τιμή-στόχο τους για το 2025, τα 2.850 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς η Fed μειώνει τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα έχει προγραμματίσει μισή ποσοστιαία μονάδα επιπλέον μείωσης των επιτοκίων φέτος και μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα χαλάρωσης το 2025.

    Η εκστρατεία μείωσης των επιτοκίων της Fed αυξάνει επίσης τη γοητεία του χρυσού έναντι των κρατικών ομολόγων, τα οποία ανταγωνίζονται ως καταφύγιο. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ήταν περίπου στο 3,7% στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας την Τρίτη, κάτω από την απόδοση άνω του 4% των ομολόγων που οι επενδυτές ήταν σε θέση να μαζέψουν μόλις πριν από δύο μήνες.

    «Πραγματικά, σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να σκεφτούμε για τον χρυσό παρά μόνο θετικά», δήλωσε ο Will Rhind, διευθύνων σύμβουλος της GraniteShares.

    Τι συμβαίνει με το ασήμι

    Το ασήμι, ένα άλλο πολύτιμο μέταλλο που τείνει να κινείται παράλληλα με τον χρυσό, έχει κάνει άλμα περίπου 34% φέτος, ξεπερνώντας το κίτρινο μέταλλο.

    Βέβαια, τα ράλι στο ασήμι τείνουν επίσης να αντανακλούν την αισιοδοξία ότι η οικονομία θα επιταχυνθεί εκ νέου, καθώς πρόκειται για ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή υποδομών και προϊόντων όπως τα ηλεκτρονικά, τα κοσμήματα και τα μαχαιροπίρουνα.

    Το ασήμι είναι επίσης ένα κρίσιμο υλικό για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi έγραψαν σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένουν ότι η ζήτηση στην Κίνα, η οποία βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, θα συμβάλουν στην αύξηση των τιμών του αργύρου.

    Οι νέες κινήσεις από την Κίνα για την αναζωογόνηση της οικονομίας της έχει επίσης τη δυνατότητα να ανεβάσει τα πολύτιμα μέταλλα, δήλωσε ο Rhind. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αποκάλυψε την Τρίτη μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της και τη μείωση του ποσού των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικό, γεγονός που θα απελευθερώσει χρήματα για δανεισμό.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κίνα: Σαρώνει ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι, δύο νεκροί και 92 τραυματίες
    Κίνα: Σαρώνει ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι, δύο νεκροί και 92 τραυματίες

    Ο Γιάγκι συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και ριπές ανέμου ταχύτητας 234 χιλιομέτρων/ώρα κοντά στο κέντρο του, που ξερίζωσαν αναρίθμητα δένδρα, πλημμύρισαν δρόμους και ανάγκασαν 460.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

    Ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 92 στο τουριστικό νησί Χαϊνάν, στο νότιο τμήμα της Κίνας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
    Ο Γιάγκι συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και ριπές ανέμου ταχύτητας 234 χιλιομέτρων/ώρα κοντά στο κέντρο του, που ξερίζωσαν αναρίθμητα δένδρα, πλημμύρισαν δρόμους και ανάγκασαν 460.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νησιωτική αυτή επαρχία, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε περισσότερες από 800.000 κατοικίες. Στο Χαϊνάν κατοικούν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι.
    Ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι είναι ο ισχυρότερος που έχει εκδηλωθεί φέτος στη λεκάνη του Ειρηνικού και στις 04:00 το πρωί σήμερα ώρα Ελλάδας κατευθυνόταν προς τη βόρεια ακτή του Βιετνάμ και τον κόλπο του Τονκίν με κεραυνούς, βροχές και σφοδρούς ανέμους.
    Ο Γιάγκι σχηματίσθηκε την 1η Σεπτεμβρίου πάνω από τη θάλασσα ανατολικά του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων. Ως τροπική καταιγίδα έπληξε το Λουζόν, το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Φιλιππίνων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας 13.

    Η τροπική καταιγίδα ενισχύθηκε δραματικά αργότερα μέσα στην εβδομάδα και έγινε ο ισχυρότερος στον κόσμο τροπικός τυφώνας του 2024, μετά τον κατηγορίας 5 κυκλώνα Μπέριλ στον Ατλαντικό.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ XINHUA / GUO CHENG
  • Κίνα: Ποιος ο λόγος που η κυβέρνηση βάζει τέλος στις αποστολές παιδιών στο εξωτερικό για υιοθεσία
    Κίνα: Ποιος ο λόγος που η κυβέρνηση βάζει τέλος στις αποστολές παιδιών στο εξωτερικό για υιοθεσία

    Η Κίνα εφάρμοσε της αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού από το 1979 μέχρι το 2015 για να μειώσει τον πληθυσμό της

    Η Κίνα δεν θα στέλνει πλέον παιδιά στο εξωτερικό για υιοθεσία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τερματίζοντας έναν κανόνα που ίσχυε πάνω από τρεις δεκαετίες, που είχε προκύψει από την αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού, την οποία επέβαλε για χρόνια το Πεκίνο.
    Περισσότερα από 160.000 Κινεζάκια έχουν υιοθετηθεί από οικογένειες σε όλο τον κόσμο από το 1992, όταν η Κίνα επέτρεψε για πρώτη φορά τις υιοθεσίες παιδιών από την Κίνα στο εξωτερικό.
    Περίπου 82.000 από αυτά τα παιδιά, κυρίως κορίτσια, έχουν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οργάνωση China's Children International (CCI).
    Χθες, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ ανακοίνωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση προσάρμοσε την πολιτική της για διασυνοριακές υιοθεσίες ώστε να είναι «σύμφωνη» με τις διεθνείς τάσεις.

    «Εκτός από την υιοθεσία ενός παιδιού ή θετού τέκνου εξ αίματος συγγενών της ίδιας γενιάς εντός τριών γενεών αλλοδαπών που έρχονται στην Κίνα για να υιοθετήσουν, η Κίνα δεν θα στέλνει παιδιά στο εξωτερικό για υιοθεσία», είπε ο Μάο.

    «Εκφράζουμε την εκτίμησή μας σε εκείνες τις ξένες κυβερνήσεις και οικογένειες, που επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδιά από την Κίνα, για την καλή τους πρόθεση και την αγάπη και την καλοσύνη που έδειξαν», πρόσθεσε.

    Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές τι θα συμβεί με τις οικογένειες που βρίσκονται στη διαδικασία υιοθεσίας παιδιών από την Κίνα.

    Γιατί η κυβέρνηση αλλάζει τη στάση της απέναντι στο ζήτημα

    Η αλλαγή του κανόνα έρχεται καθώς Κινέζοι πολιτικοί προσπαθούν να ενθαρρύνουν νεαρά ζευγάρια να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά μετά τη μείωση του πληθυσμού επί δύο συναπτά χρόνια.

    Η Κίνα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων παγκοσμίως και προσπαθεί να δώσει κίνητρα στις νεαρές γυναίκες να κάνουν παιδιά.

    Πολλές, ωστόσο, αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος φροντίδας των παιδιών, τις ανησυχίες για την ασφάλεια της εργασίας και τις μελλοντικές προοπτικές τους, καθώς η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται.

    Η Κίνα εφάρμοσε της αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού από το 1979 μέχρι το 2015 για να μειώσει τον πληθυσμό της. Όταν οι οικογένειες περιορίζονταν στο να αποκτήσουν ένα παιδί, πολλές επέλεξαν να κρατήσουν αγόρια, τα οποία παραδοσιακά προορίζονται να γίνουν οι κύριοι φροντιστές των οικογενειών τους, και δώσουν τα κορίτσια για υιοθεσία.

    Η κίνηση της Κίνας να σταματήσει τις διεθνείς υιοθεσίες έρχεται αφότου η Ολλανδία τον Μάιο απαγόρευσε στους πολίτες της να υιοθετούν παιδιά από ξένες χώρες. Στη Δανία, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά από το εξωτερικό, αφού η μοναδική υπηρεσία υιοθεσίας ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία της.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WU HAO
  • Κίνα: Πάνω από 400.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στη Χαϊνάν καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι
    Κίνα: Πάνω από 400.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στη Χαϊνάν καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι

    Η χώρα προετοιμάζεται για την ενδεχομένως πιο ισχυρή τροπική καταιγίδα που έχει πλήξει τις νότιες ακτές της εδώ και μια δεκαετία

    Οι αρχές της νήσου Χαϊνάν, στο νότιο τμήμα της Κίνας, έχουν ήδη απομακρύνει προληπτικά πάνω από 419.000 κατοίκους καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
    Η Κίνα προετοιμάζεται για την ενδεχομένως πιο ισχυρή τροπική καταιγίδα που έχει πλήξει τις νότιες ακτές της εδώ και μια δεκαετία.

    Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στην στεριά σήμερα το απόγευμα, στα παράλια της Χαϊνάν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της επαρχίας.
    Το υπουργείο Υδάτινων Πόρων αναβάθμισε χθες, Πέμπτη, στην τρίτη πιο υψηλή βαθμίδα τον μηχανισμό αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση πλημμυρών στην επαρχία της Χαϊνάν και στη γειτονική της Γκουανγκντόνγκ.

    «Ο Γιάγκι θα είναι μάλλον ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει πλήξει τη νότια ακτή της Κίνας από το 2014, πράγμα το οποίο θα καταστήσει πολύ δύσκολο το έργο της πρόληψης πλημμυρών», μετέδωσε το Xinhua έπειτα από συνεδρίαση αξιωματούχων για την αντιμετώπιση πλημμυρών.
    Συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα που ξεπερνά τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, ο Γιάγκι αντιστοιχεί σε «τυφώνα 4ης κατηγορίας», σύμφωνα με δεδομένα της NASA για την ξηρά.

    Ο Γιάγκι πέρασε στη διάρκεια της νύχτας σε απόσταση τουλάχιστον 400 χιλιομέτρων από το Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές.

    Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανέστειλε τη λειτουργία του σήμερα, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και περιορίστηκε η κυκλοφορία των δημόσιων μέσων μεταφοράς.
    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν περιορισμένες. Σήμερα συνεχίζονταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην πόλη.

    Το νότιο τμήμα της Κίνας πλήττεται συχνά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο από τυφώνες που σχηματίζονται στη θάλασσα ανατολικά των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης.
    Οι τυφώνες της περιοχής σχηματίζονται ολοένα και πιο κοντά στις ακτές απ’ό,τι στο παρελθόν, ενισχύονται γρηγορότερα και παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάνω από τη στεριά λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο.

    Μετά τη νότια Κίνα, ο Γιάγκι προβλέπεται να συνεχίσει την πορεία του προς το Βιετνάμ, όπου αύριο, Σάββατο, αναμένεται να φτάσει στις περιφέρειες του βορείου τμήματος της χώρας, γύρω από τον πολύ γνωστό κόλπο του Χαλόνγκ, που έχει καταχωρισθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα απομακρυνθούν σήμερα από τις εστίες τους ώστε να μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές στις επαρχίες Χάι Φονγκ και Τάι Μπινχ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
    «Θα πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα (που έχει πλήξει το βόρειο Βιετνάμ) τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε χθες ο Φαμ Ντουκ Λουάν, επικεφαλής της αρχής διαχείρισης φραγμάτων.

    Πάνω από 457.000 στρατιωτικοί κινητοποιήθηκαν από την υπηρεσία πρώτων βοηθειών και διάσωσης του υπουργείου Άμυνας.

    Οι αρχές ζήτησαν επίσης από περίπου 50.000 αλιευτικά σκάφη να πάνε σε ασφαλές μέρος.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κίνα: Σχολικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε πλήθος - 11 νεκροί, ανάμεσά τους μαθητές
    Κίνα: Σχολικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε πλήθος - 11 νεκροί, ανάμεσά τους μαθητές

    Σχολικό λεωφορείο από ακόμη άγνωστη αιτία έπεσε πάνω σε πεζούς σε πόλη της Κίνας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε μαθητές, μεταδίδουν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η δημόσια τηλεόραση CCTV.

    Η τραγωδία εκτυλίχθηκε πλάι στην πύλη σχολείου στην πόλη Ταϊάν, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πεκίνου, στην επαρχία Σαντόνγκ (ανατολικά).

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μεταδίδει από πλευράς του πως το δυστύχημα έγινε περί τις 07:00 (τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας), όταν το όχημα έπεσε πάνω σε μαθητές και άλλους πεζούς σε πεζοδρόμιο πλάι στην πύλη σχολείου μέσης εκπαίδευσης

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κίνα: Τουλάχιστον δύο νεκροί από θερμοπληξία - Η χώρα καταγράφει ρεκόρ ζέστης
    Κίνα: Τουλάχιστον δύο νεκροί από θερμοπληξία - Η χώρα καταγράφει ρεκόρ ζέστης

    Η Κίνα δεν δημοσιεύει απολογισμό θανάτων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία σε πόλη της Κίνας και πολλοί άλλοι ασθένησαν καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου για όγδοη ημέρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
    Τις επόμενες τρεις ημέρες, οι περισσότερες περιοχές νοτίως του ποταμού Γιαντζί, που εκβάλλει στη θάλασσα στη Σανγκάη, αναμένεται να καταγράψουν θερμοκρασίες 37-39 βαθμών Κελσίου, με τον υδράργυρο σε τμήματα της Ανχούι, της Τζιανγκσού και της Τζετζιάνγκ να ξεπερνά τους 40C, σύμφωνα με μετεωρολόγους.
    Αφού βίωσε τον θερμότερο Ιούλιο στη σύγχρονη ιστορία της, η Κίνα επλήγη από ακραία ζέστη, ιδιαίτερα στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας. Στις 3 Αυγούστου, η Χανγκτζόου, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζετζιάνγκ, κατέγραψε ρεκόρ ζέστης 41,9 βαθμών Κελσίου.
    Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Σεντζέν, μια πόλη 18 εκατ. κατοίκων στην Γκουανγκντόνγκ, δήλωσαν ότι ανταποκρίθηκαν σε 88 κλήσεις που αφορούσαν περιπτώσεις θερμοπληξίας από τη 1 έως τις 6 Αυγούστου.
    Δυο άνδρες, ο ένας περίπου 50 ετών και ο άλλος γύρω στα 60, κατέληξαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες.

    Η Κίνα δεν δημοσιεύει απολογισμό θανάτων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, αν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης περιστασιακά ανακοινώνουν τέτοια στοιχεία επικαλούμενα τις τοπικές αρχές.

    Το 2022, η Κίνα επλήγη από τα χειρότερα κύματα καύσωνα από το 1961, με πολλά τμήματα της χώρας να βιώνουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για 79 ημέρες από τις 13 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου. Δεν ανακοινώθηκε επίσημος αριθμός θανάτων. Το κινεζικό υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι εκείνη τη χρονιά 554 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή θεωρήθηκαν αγνοοούμενοι «λόγω φυσικών καταστροφών».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MARK R. CRISTINO
  • Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές αιγοπροβάτων από την Ελλάδα λόγω πανώλης
    Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές αιγοπροβάτων από την Ελλάδα λόγω πανώλης

    Μετά τις απώλειες από την πανώλη, νέο χτύπημα για τους έλληνες κτηνοτρόφους η απαγόρευση εξαγωγών στην Κίνα.

    Ένα ακόμη χτύπημα δέχονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι μετά την εξάπλωση της πανώλης στα αιγοπρόβατα. Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές προβάτων, κατσικιών και συναφών προϊόντων από την Ελλάδα και τη Ρουμανία για να αποτρέψει κρούσματα πανώλης στη χώρα.

    Η πανώλη των αιγοπροβάτων, γνωστή και ως Peste des Petits Ruminants (PPR), εντοπίστηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο ιός δεν μολύνει τον άνθρωπο, αλλά είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μεταξύ των κατσικιών και των προβάτων και μπορεί να σκοτώσει έως και το 70% των μολυσμένων ζώων.

    Η απαγόρευση των ελληνικών εισαγωγών, που εκδόθηκε από την τελωνειακή αρχή και το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας, τέθηκε σε ισχύ από τις 26 Ιουλίου, ενώ αυτή για τις εισαγωγές από τη Ρουμανία τέθηκε σε ισχύ στις 2 Αυγούστου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Κίνα - Στους 43,9 βαθμούς «σκαρφάλωσε» ο υδράργυρος
    Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Κίνα - Στους 43,9 βαθμούς «σκαρφάλωσε» ο υδράργυρος

    Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφονται στα ανατολικά και βορειοδυτικά της Κίνας με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει στους 43,9 βαθμούς.

    Πρόκειται για ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην ασιατική χώρα οι οποίες καταγράφονται στην ανατολική Κίνα, και αναμένεται να διαρκέσει για έως και 10 ημέρες στις μεγάλες παράκτιες πόλεις στις επαρχίες Τζιανγκσού και Τζετζιάνγκ.

    Αναλυτικότερα, στην ανατολική και βορειοδυτική Κίνα, οι θερμοκρασίες έχουν φθάσει και τους 43,9 βαθμούς Κελσίου στην Τζετζιάνγκ, την Τζιανγκσού, τη Σανγκάη, την Ανχούι και τη Σιντζιάνγκ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV.

    Στις παράκτιες περιοχές, η Χανγκτζόου, η πρωτεύουσα της επαρχίας Τζετζιάνγκ, κατέγραψε θερμοκρασία ρεκόρ 41,9 βαθμών Κελσίου το Σάββατο. Η πόλη των 12,5 εκατ. κατοίκων αναμένεται να βιώσει θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου έως τις 11 Αυγούστου.

    Στην κοντινή Σανγκάη, το μέγιστο φορτίο, ή η ζήτηση, στο δίκτυο ενέργειας ξεπέρασε τα 40 εκατ. κιλοβάτ για πρώτη φορά την Παρασκευή καθώς οι θερμοκρασίες των 40 βαθμών Κελσίου ενίσχυσαν την κατανάλωση ηλεκτρικού στην πόλη των σχεδόν 25 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο BJX.com.

    Νωρίτερα φέτος, η Κίνα βίωσε τη θερμότερη άνοιξη από το 1961 όταν ξεκίνησε να συγκεντρώνει τα στοιχεία στη σύγχρονη ιστορία της. Στη συνέχεια, η χώρα κατέγραψε τον θερμότερό της Μάιο.

    Λόγω της ακραίας ζέστης φέτος το καλοκαίρι, έχει επίσης αυξηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της υψηλής χρήσης κλιματιστικών. Η αύξηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει φόβους για κρίση στην τροφοδοσία της ενέργειας.

    Το Κρατικό Δίκτυο της Τζετζιάνγκ ξεκίνησε από τον περασμένο μήνα να συνιστά η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων να γίνεται αργά τη νύχτα ενώ συμβούλευσε τους πολίτες να κλείνουν τα κλιματιστικά τους όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε επίσης σήμερα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και του πολύ υψηλού ηλεκτρικού φορτίου.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JEROME FAVRE
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ