Κόσμος

Ρολόι της Αποκάλυψης: Γυρνάει σε νέα «ώρα» - Κακά... μαντάτα

Ρολόι της Αποκάλυψης: Γυρνάει σε νέα «ώρα» - Κακά... μαντάτα

Πόσο κοντά στα μεσάνυχτα είναι η ανθρωπότητα; Το Ρολόι της Αποκάλυψης είναι έτοιμο να δώσει και φέτος την απάντηση.

Το Ρολόι της Αποκάλυψης είναι κοντά στο να αποκαλύψει τη νέα του «ώρα».

Πρόκειται για ένα υποθετικό ρολόι που δείχνει σε συμβολικό επίπεδο πόσο χρόνο θα χρειαστεί η ανθρωπότητα για να αυτοκαταστραφεί. Το ρολόι «ανήκει» στο «The Bulletin of Atomic Scientists» (BAS) και η «ώρα» που δείχνει τώρα είναι 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, κάτι που έχει μείνει σταθερό από το 2020.

Πότε θα ανακοινωθεί η νέα ώρα

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 5 μ.μ, οι επιστήμονες θα ανακοινώσουν την νέα «ώρα» που θα δείχνει φέτος το Ρολόι της Αποκάλυψης, με το ενδεχόμενο να μειωθεί και άλλο η ώρα που θα χρειαστεί να αυτοκαταστραφεί ο άνθρωπος να είναι πιθανό.

Για την φετινή χρονιά, οι 13 βραβευμένοι επιστήμονες που ελέγχουν την «ώρα» που δείχνει το ρολόι, θα λάβουν υπόψη τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τις βιοαπειλές, τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την κλιματική κρίση, τις κρατικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις ανατρεπτικές τεχνολογίες.

Πώς υπολογίζεται

Από το 1947, πυρηνικοί επιστήμονες και άλλοι έχουν ενεργήσει ως χρονομετρητές για το Ρολόι της Αποκάλυψης. Μια ομάδα συμβούλων, ερευνητών και ειδικών σε θέματα πολιτικής με το BAS αξιολογεί κάθε χρόνο την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο για να αποφασίσει εάν οι δείκτες του ρολογιού θα κινηθούν προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή θα παραμείνουν στάσιμοι.

Αν υπάρχει σωτηρία και ελπίδα για το μέλλον θα απαντήσει το «Ρολόι της Αποκάλυψης». Κι αν ο επιστημονικός θεσμός που πρωτοεμφανίστηκε το 1947 για να συμβολίζει τον κίνδυνο από την επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, των πυρηνικών όπλων και της πανδημίας μοιάζει με σενάριο συνομωσίας και εκφοβισμού, δεν είναι.

Μια ομάδα ειδικών, μεταξύ των οποίων και 13 βραβευμένοι με Νόμπελ υπογράφουν την ανακοίνωση και ορίζουν κάθε χρόνο τη νέα ώρα.

Τι έδειχνε

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 12:00. Το 1953, το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Οι επιστήμονες λαμβάνουν πολλούς παράγοντες υπόψη τους για τη ρύθμιση των δεικτών του Ρολογιού του όπως πυρηνική απειλή, κλιματική αλλαγή, δείκτες βιοασφάλειας και βιολογικής τρομοκρατίας, επεισόδια κυβερνοπολέμου, εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη κ.α. Αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της πανδημίας, κάνουν τους δείκτες να απομακρύνονται ή πλησιάζουν τα μεσάνυχτα.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup