Η ολομέλεια ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα, που βασίστηκε σε έκθεση του Ελβετού κοινοβουλευτικού Νταμιέν Κοτιέ
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κάλεσε χθες Πέμπτη (26/1), να ιδρυθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο για να δικάσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Το διεθνές δικαστήριο αυτό, που θα εδρεύει στη Χάγη, πρέπει να δικάσει τις ηγεσίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που «σχεδίασαν, προετοίμασαν, άρχισαν και εκτέλεσαν» τον πόλεμο, αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος της ΚΣΣΕ.
«Αν δεν είχαν αποφασίσει να εξαπολύσουν αυτόν τον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, οι φρικαλεότητες, η καταστροφή, ο θάνατος και η ζημιά (...) δεν θα είχαν έρθει», επιχειρηματολογεί το κείμενο.
Η ολομέλεια ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα, που βασίστηκε σε έκθεση του Ελβετού κοινοβουλευτικού Νταμιέν Κοτιέ.
Το ειδικό διεθνές δικαστήριο πρέπει να «υποστηριχθεί από όσο περισσότερα κράτη και όσους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς είναι δυνατόν, ιδιαίτερα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με την ΚΣΣΕ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προς το εγχείρημα αυτό, προστίθεται στο ψήφισμα.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης —διεθνής οργανισμός ο οποίος δεν έχει καμία οργανική σχέση με την ΕΕ— είναι αρμόδιο για την επίβλεψη της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 46 κράτη μέλη του. Η Ρωσία αποχώρησε από τις τάξεις του τον Μάρτιο.
Διεθνής διάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης από όλο τον κόσμο θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, προκειμένου να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τις έρευνες, σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.
Η διάσκεψη των υπουργών θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, ενώ θα φιλοξενηθεί από τον Βρετανό υπουργό Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, αλλά και από την Ολλανδή ομόλογό του Ντίλαν Γέσιγκλοζ-Ζεγκέριους. Στη διάσκεψη θα λάβει μέρος και ο Καρίμ Καν εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η συνάντηση αυτή, θα επιδιώξει επίσης, να αυξήσει την παγκόσμια οικονομική και πρακτική υποστήριξη στο ΔΠΔ, αλλά και να συντονίσει τις προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το διεθνές δικαστήριο έχει ότι χρειάζεται για την πραγματοποίηση των ερευνών του και για την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT