Κόσμος

Σεισμοί σε Τουρκία - Συρία: «Αγώνας δρόμου» για τη διάσωση των εγκλωβισμένων - Πάνω από 5.000 οι νεκροί (upd)

Σεισμοί σε Τουρκία - Συρία: «Αγώνας δρόμου» για τη διάσωση των εγκλωβισμένων - Πάνω από 5.000 οι νεκροί (upd)

Μάχη με τον χρόνο και με το ψύχος για τα σωστικά συνεργεία - Συνεχίζει να δονείται η Ανατολία, έχουν καταγραφεί πάνω από 285 μετασεισμοί

Ο αγώνας δρόμου με τον χρόνο και με το ψύχος συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στην Τουρκία και στη βόρεια Συρία για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια επιζώντες των σεισμών που προκάλεσαν τεράστια καταστροφή και στις δύο χώρες τα ξημερώματα χθες Δευτέρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε περίπου είκοσι ώρες μετά την πρώτη από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, η οποία ήταν ισχύος 7,8 βαθμών κι έγινε αισθητή μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ, χάθηκαν πάνω από 5.000 άνθρωποι. Ειδικότερα, στη νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.

Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πυτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.

Saving 7 year old boy in Turkey #PrayForTurkey #earthquake #PrayForTuerkiye #Turkiye pic.twitter.com/mdSrhy1OJr

— Junaid Alam (@JunaidA25663367) February 7, 2023

Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που τουρτουρίζουν μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Διεθνής βοήθεια

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».

Χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα.

Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια.

Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.

WATCH: A drone video released by Humanitarian Relief Foundation shows the extent of destruction in Hatay province in Turkey, which was rocked by a 7.8 magnitude earthquake pic.twitter.com/r0525qBw9r

— Reuters (@Reuters) February 7, 2023

Στις περιοχές που ελέγχου οι αντάρτες, που γειτονεύουν με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία, καταμετρώνται τουλάχιστον 700 νεκροί.

Εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.

Οι απολογισμοί των θυμάτων στη μια και στην άλλη πλευρά των συνόρων δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, με δεδομένη την έκταση των καταστροφών και το ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Στην Τουρκία, οι αρχές κάνουν λόγο για πέντε χιλιάδες κτίρια που κατέρρευσαν.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εκθέτουν τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια σε άλλον έναν κίνδυνο, αυτόν της υποθερμίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως φοβάται ότι οι απολογισμοί των θυμάτων θα είναι πολλαπλάσιοι από τους αρχικούς.

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται: χθες καταγράφτηκαν 185 μετασεισμοί. Ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό, 7,8 βαθμών, που σημειώθηκε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας), και άλλον έναν εξαιρετικά ισχυρό, 7,5 βαθμών, χθες το μεσημέρι.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως άνοιξαν γυμναστήρια, κολέγια, ακόμη και τζαμιά, για να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς στους κοιτώνες τους. Όμως, λόγω του φόβου πως θα γίνουν κι άλλοι ισχυροί σεισμοί, πολλοί κάτοικοι προτιμούν να περνούν τις νύχτες έξω, όπως στη Σανλιούρφα.

Ο χθεσινός σεισμός είναι ο πιο πολύνεκρος στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε αφήσει πίσω τουλάχιστον 17.000 νεκρούς, ανάμεσά τους περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος και έκανε γνωστό πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ ο οποίος σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 στην περιοχή του Καχραμάνμαρας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ήταν κατά την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ο ισχυρότερος παγκοσμίως από τον Αύγουστο του 2021.
Από την πλευρά της, η τουρκική υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Συμβάντων (AFAD) χαρακτηρίζει τον σεισμό της 6/2/2023 σαν τον πλέον φονικό, από το 1999. Τότε, ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους με επίκεντρο το ανατολικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, είχε προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.

🚨 BREAKING: Young girl rescued from earthquake rubble in Sanliurfa, Turkey, after being trapped for nearly 20 hours.

The death toll has surpassed 3,613 with nearly 15,000 injured. pic.twitter.com/5jCIPt6Eap

— Upward News (@UpwardNewsHQ) February 6, 2023
Ο εκπρόσωπος της AFAD, Ορχάν Τατάρ, ανέφερε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ότι τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει ξεπερνούν τα 5.500. Ενώ 6.400 εγκλωβισμένοι ανασύρθηκαν ζωντανοί μέσα από τα ερείπια, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστικών συνεργείων.
Η πληγείσα περιοχή εξακολουθεί να δονείται, γεγονός που επιδεινώνει τον πανικό και την ανασφάλεια για εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια κατοίκους. Τις ώρες που ακολούθησαν το μεγάλο σεισμό καταγράφηκαν τουλάχιστον 145 δονήσεις, με τρεις από αυτές να μετρώνται από 6 Ρίχτερ και άνω.
Οι εικόνες που μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο μέσω των ΜΜΕ αλλά και των social media, αποτυπώνουν την απεραντοσύνη της τραγωδίας. Ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί στην τουρκική πλευρά. Στη συριακή, όμως, τα πράγματα θα πρέπει να είναι ακόμη χειρότερα, παρά την έλλειψη δημοσιογραφικής κάλυψης λόγω του εν εξελίξει πολέμου: Περίπου 4,1 εκατ. άνθρωποι, όπως υποστηρίζει ο ΟΗΕ, βρίσκονταν ήδη σε κατάσταση εξαθλίωσης. Άστεγοι, εκτεθειμένοι στις ακραίες κλιματικές συνθήκες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με μια επιδημία χολέρας να μεταδίδεται τάχιστα, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες δέχονται ένα επιπλέον πλήγμα εξαιτίας των σεισμών.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε ένα επίμηκες τμήμα γης, έκτασης 100-200 χλμ., το οποίο κατά τους γεωλόγους συμπίπτει με το υποκείμενο Ανατολικό Ρήγμα της Ανατολίας. Ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το εστιακό βάθος του πρώτου και μεγαλύτερου σεισμού, σε συνάρτηση με την έντασή του. Υπολογίζεται ότι το γεωλογικό γεγονός εξελίχθηκε 18.000 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Γης, κάτι που θεωρείται μεγάλο βάθος. Παρόλ' αυτά, οι επιπτώσεις του ήταν σαρωτικές.

WATCH: A drone video released by Humanitarian Relief Foundation shows the extent of destruction in Hatay province in Turkey, which was rocked by a 7.8 magnitude earthquake pic.twitter.com/r0525qBw9r

— Reuters (@Reuters) February 7, 2023
Η Τουρκία είναι κατεξοχήν ευάλωτη στους σεισμούς -και δη σε αυτούς με πολύ μεγάλη ένταση. Αυτό αποδίδεται στη γεωλογική σύσταση της χώρας, η οποία βρίσκεται πάνω στην γεωλογική πλάκα της Ανατολίας. Δύο μεγάλα υπόγεια ρήγματα ορίζουν τη σεισμική μοίρα της Τουρκίας και των όμορων χωρών. Το Ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας χωρίζει την πλάκα της Ανατολίας από την Ευρασιατική, στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας. Το δεύτερο, είναι το Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο χάσκει κατά μήκος της Αραβικής πλάκας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της τουρκικής επικράτειας.
Τούρκοι σεισμολόγοι απευθύνουν έκκληση προς τους αρμόδιους της χώρας τους να πραγματοποιήσουν αμέσως ελέγχους στα φράγματα της περιοχής, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ρωγμές, ώστε να αποφευχθούν τυχόν πλημμύρες.

Οι τοπικές αρχές της γείτονος διαβεβαιούν την παγκόσμια κοινότητα ότι το υπό ανέγερση πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, πολύ κοντά στην πληγείσα από το σεισμό περιοχή, δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά και παραμένει απολύτως ασφαλές.

Drone footage shows the White Helmets emergency response group searching damaged buildings after powerful earthquakes strike Syria. https://t.co/TX7EyzscoI pic.twitter.com/nCaNOknx0t

— NBC News (@NBCNews) February 6, 2023
Όμως, εξαιτίας των σεισμών διεκόπη η λειτουργία του τουρκικού κόμβου εξαγωγών πετρελαίου στο Κεϊχάν, όπως και η ροή αργού πετρελαίου προς την Τουρκία από το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, κατακρημνίστηκε σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ το εθνικό νόμισμα, η λίρα.
Για τα σεισμικά χρονικά της Τουρκίας, ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου 2023 με επίκεντρο την περιοχή του Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Ανατολία (σύνορα Τουρκίας-Συρίας), καταγράφεται ως ο πιο καταστροφικός των τελευταίων 84 ετών.
Το Δεκέμβριο του 1939, ύστερα από ένα πλήγμα επίσης 7,8 Ρίχτερ με επίκεντρο το Ερζινκάν, επίσης στην Ανατολία αλλά βορειότερα από τον πρόσφατο, ο σεισμός είχε αφήσει πίσω του περίπου 33.000 νεκρούς.

Watching with horror the aftermath of terrible earthquake. It caused so much devastation in Turkey & Syria & was felt in many other countries

Deep condolences to all who lost their loved ones. Wishing speedy recovery to all wounded & rescue to all under debris.

📹: @Caucasuswar pic.twitter.com/Axv5HJepHS

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 6, 2023
Για τον νεότερο σεισμό, της 6ης Φεβρουαρίου 2023, ο Στίβεν Χικς, ερευνητής στον τομέα της Υπολογιστικής Σεισμολογίας με έδρα στο Κολλέγιο του Λονδίνου, επισημαίνει ότι «με βάση την κατανομή των σεισμών μεγέθους 7 και άνω, από την εποχή που άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες οι σεισμογράφοι (δηλαδή από το 1900 περίπου), ο σημερινός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ είναι μακράν ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ποτέ στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα. Οι περισσότεροι μεγάλοι σεισμοί έχουν σημειωθεί κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας».

Ο Στίβεν Χικς παρατηρεί επίσης ότι «απλώς και μόνο βλέποντας τις πρώτες εικόνες από τον όλεθρο που επέφερε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, καθίσταται σαφές πως οι επιπτώσεις του γεγονότος θα είναι τεράστιες και θα αποτελέσουν ιστορικό ορόσημο. Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς χερσαίους σεισμούς οριζόντιας μετατόπισης που εκδηλώθηκαν ποτέ απευθείας σε κατοικημένη περιοχή και στην περίοδο όπου διαθέτουμε τα μέσα καταγραφής και αξιολόγησης. Και, ακριβώς το τμήμα της Τουρκίας κοντά στα συριακά σύνορα, είναι πυκνοκατοικημένο».

#WATCH | Team of NDRF personnel along with a specially trained dog squad and necessary equipment departs from Hindon Airbase in Ghaziabad for Turkey, for search and rescue operations.#Turkey was hit by three consecutive devastating earthquakes, killing more than 3,400 people pic.twitter.com/sbkCjx75ug

— ANI (@ANI) February 7, 2023
Ο Χικς κατατάσσει στην κατηγορία της «οριζόντιας μετατόπισης» τον πρόσφατο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ. Υπεραπλουστεύοντας, αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος σεισμός έχει μια σύνθετη δυναμική, καθώς συμβαίνει σύγκρουση, αλλά και τριβή-ολίσθηση μεταξύ κολοσσιαίων γεωλογικών σχηματισμών. Το μήκος του ρήγματος που δημιουργείται, εξαρτάται από το πόσο ισχυρός είναι ο εκάστοτε σεισμός. Πάντως, οι σεισμοί οριζόντιας μετατόπισης είναι κατά κανόνα εξαιρετικά καταστροφικοί, σκίζοντας τη γη σε ρήγματα που μπορούν να εκτείνονται ακόμη και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Οι σεισμοί αυτής της τυπολογίας είναι συχνοί στην Ανατολία, αλλά και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Ενδεικτικά, η επιφανειακή ρωγμή που δημιούργησε ο σεισμός του 1939 στη βόρεια Ανατολία, άνοιξε το έδαφος σε χάσματα βάθους έως και 3,7 μέτρων, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε μήκος 360 χλμ. Καθόλου τυχαία, με τους 33.000 νεκρούς και τους 100.000 τραυματίες, ο εν λόγω σεισμός έχει καταχωριστεί σαν το χειρότερο πολύνεκρο περιστατικό από φυσικά αίτια σε ολόκληρη την ιστορία της Τουρκίας.
Τα περισσότερα από τα σεισμικά γεγονότα πολύ μεγάλης σφοδρότητας στην Τουρκία αποδίδονται στο περιβόητο Ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Το οποίο επανέρχεται στην επικαιρότητα με αυξημένη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σεισμολόγοι παρατηρούν μια τάση μετακίνησης των σεισμών μεγάλης έντασης, με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά, δηλαδή από τα βάθη της Τουρκίας προς την Κωνσταντινούπολη. Παρόλ' αυτά, όπως σημειώνει ο Στίβεν Χικς του UCL «ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ της 6/2/2023 μοιάζει να σχετίζεται περισσότερο με το Ρήγμα του ανατολικού τμήματος της Ανατολίας, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται από τις μετατοπίσεις των τεκτονικών πλακών Αραβίας και Ανατολίας».
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ DENIZ TEKIN

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup