Κόσμος

Κι όμως, δεν ήταν photoshop: Οι ειδικοί εξηγούν πώς το κτίριο κατέληξε πάνω στα αυτοκίνητα κατά τον σεισμό στην Τουρκία

Κι όμως, δεν ήταν photoshop: Οι ειδικοί εξηγούν πώς το κτίριο κατέληξε πάνω στα αυτοκίνητα κατά τον σεισμό στην Τουρκία

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες της καταστροφής που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία.

Μεταξύ αυτών, και μία ενός κτιρίου το οποίο έχει «προσγειωθεί» πάνω στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην πόλη Αντιγιαμάν. Για τον φονικό σεισμό αλλά και τις εικόνες του κτιρίου πάνω στα οχήματα μίλησαν στην ΕΡΤ οι σεισμολόγοι Παναγιώτης Καρύδης και Ευθύμης Λέκκας, άρτι αφιχθέντες από τη ζώνη καταστροφής στις δύο χώρες.

Adıyaman, Turkey. One of the most damaged by the earthquake cities.

The buildings have literally "stepped" onto the cars that were parked nearby.

Hundreds of buildings in the city became rubble.

📷: TRT Haber. pic.twitter.com/RdjGhNKNms

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 13, 2023

Όπως σημείωσαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας, η κακή δόμηση των κτιρίων ήταν αυτή που έπαιξε καίριο ρόλο στις εικόνες των ερειπίων που βλέπουμε. Ο Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε ότι, «τέτοιους σεισμούς των 8 βαθμών δεν πρόκειται να δούμε στην Ελλάδα».

Ο Παναγιώτης Καρύδης αναφέρθηκε στις εικόνες του κτιρίου στο Αντιγιαμάν, το οποίο «έκατσε» πάνω στα αυτοκίνητα, σημειώνοντας ότι, «υπάρχουν δύο βασικές καταστάσεις: η επικεντρική του σεισμού περιοχή και η περιοχή μακριά από το επίκεντρο. Και στις δύο υπήρξαν ζημιές. Η σεισμική συνιστώσα ήταν κατακόρυφη, πέταξε τα κτίρια πάνω, που έκατσαν κάτω και λόγω κακής κατασκευής σωριάστηκαν σε σωρό ερειπίων, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει», τόνισε.

Ο κ. Καρύδης έκανε και ειδική μνεία στο ζήτημα των θεμελίων των κτιρίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «τα θεμέλια ενός κτιρίου ήταν μέσα στο νερό. «Το κτίριο εκείνο τουμπάρισε μέσα στο νερό. Αν δείτε από ψηλά κάτι τον τρόπο που υπάρχουν, είναι μέσα σε βοσκοτόπια και αγροτικές περιοχές λόγω της ανάπτυξης που χτίζουν πολλά πάνε και χτίζουν και μέσα στους αγρούς σε εδάφη ακατάλληλα. Καλύτερα το κτίριο να σπάσει πάνω, γιατί αν σπάσει χαμηλά, σωριάζεται όλο κάτω», εξήγησε.

Ο σεισμολόγος έδωσε και ένα δεύτερο παράδειγμα δόνησης του κτιρίου, μακριά από το επίκεντρο. «Εκεί η κίνηση είναι οριζόντια. Το κτίριο πηγαινοέρχεται και αργεί να καταρρεύσει, ώστε να υπάρχει χρόνος για τους ανθρώπους να προστατευτούν. Στην πρώτη περίπτωση η πτώση είναι ακαριαία», εξήγησε και πρόσθεσε: «Η μελέτη των κτιρίων ήταν πρωτόγονη, ούτε φοιτητής μου του δεύτερου έτους δεν θα έβαζε έτσι δοκάρια», κάνοντας και μία σύγκριση με τις με ελληνικές πολυκατοικίες της δεκαετίας του '50 και του '60. «Κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να γνωρίζει την κατάσταση, κι αν δεν ξέρει, οφείλει να το μάθει προσλαμβάνοντας μηχανικό», τόνισε.

«Η καταστροφή δεν αξιολογείται μόνο με βάση τα θύματα. Υπάρχει ένα σύνολο πραγμάτων που πρέπει να δούμε: αυτός ο σεισμός ήταν ιδιαίτερος, είχε πάρα πολλά θύματα, ήταν μια μεγάλη τεκτονική δομή, ένα μεγάλο ρήγμα της τάξεως των 500 χιλιομέτρων που το διανύσαμε με τον κ. Καρύδη και με τους συνεργάτες μας από τη Λαττάκεια της Συρίας μέχρι τη Μαλάτεια της Τουρκίας και ένα εύρος της τάξεως των 70 χιλιομέτρων. Ήταν καθολικές οι καταστροφές, για τις οποίες ρόλο παίζει το ίδιο το ρήγμα. Πόσο είναι η εγγύτητα μιας κατασκευής, το έδαφος θεμελίωσης και η ίδια η κατασκευή».

Δε θα δούμε αντίστοιχες εικόνες χάους στην Ελλάδα – Η απάντηση στους ισχυρισμούς Συνολάκη

Ο κ. Λέκκας υπήρξε καθησυχαστικός όσον αφορά τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι, «αυτές τις εικόνες που είδαμε στην Τουρκία, αυτού του χάους, δεν πρόκειται να τις δούμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό. Έχουμε ουσιαστικά μεριμνήσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες ατέλειες που υπάρχουν στην Τουρκία. Βελτιώνουμε τους κανονισμούς και αυτό και βεβαίως δεν υπάρχει ο κίνδυνος».

Ο σεισμολόγος σημείωσε, ακόμα, ότι είναι απίθανο να συμβεί στη χώρα μας ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους. «Αν υπάρξει μία πιθανότητα στις 10.000 να έχουμε έναν τέτοιον σεισμό, αυτός σεισμός κατά κύριο ρόλο θα εκδηλωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον, μέσα στο δομημένο περιβάλλον, κάτω από μεγάλες πόλεις. Εδώ αν εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός στο τόξο, που είναι απίθανο, αλλά στην ακραία περίπτωση αυτός θα είναι μέσα στη θάλασσα. Το τσουνάμι είναι άλλος κίνδυνος, που θέλει άλλη προσέγγιση», είπε, «απαντώντας» εμμέσως στον Κωνσταντίνο Συνολάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι, και στη χώρα μας, περιμένουμε σεισμό 8,5 ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, στη συνέχεια, ρωτήθηκε για το τι συνέβη με τους σεισμούς σε Αρκαλοχώρι και Σάμο. «Στο Αρκαλοχώρι σημειώθηκε ένας σεισμός κάτω ακριβώς από το Αρκαλοχώρι, αλλά δεν είχαμε μεγάλες ζημιές. Στη Σάμο δεν είχαμε ζημιές, παρά σε παλιά σπίτια, εγκαταλελειμμένα. Θα πρέπει να πούμε ότι το επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της γειτονικής χώρας», εξήγησε, με τον Παναγιώτη Καρύδη να συμπληρώνει ότι, «όλα αυτά συνέβησαν σε παλαιά κτίρια. Στην Τουρκία διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη κτίριο τριετίας».

Ο Ευθύμης Λέκκας κατέληξε, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι, «θα ξεπεράσουμε τις 50.000 νεκρούς στην Τουρκία και ποτέ δε θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό θυμάτων» καθώς, όπως συμπλήρωσε, υπάρχει μία ολόκληρη περιοχή που έχει πληγεί από τον σεισμό και είναι «ανεξερεύνητη ακόμα».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα