Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 11:04

Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: Ελπίζουμε σε ειρηνική επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας θέλει «να επικρατήσει η κοινή λογική» στο θέμα των F-16

Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη διάρκεια της οποίας υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης της επικοινωνίας και των συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε στο CNN Turk για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το θέμα παραχώρησης F-16 από τις ΗΠΑ στη χώρα του.
«Έχουμε θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Τους είπαμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου. Υπήρξε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, μεταφέραμε τη λύπη μας. Ελπίζουμε ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν με ειρηνικά μέσα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για τα ελληνοτουρκικά.
Για το θέμα των F-16 ανέφερε πως «έχουμε εκπληρώσει τις ευθύνες μας και το ίδιο περιμένουμε και από τους συμμάχους μας. Είδαμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θετική γνώμη. Οι δηλώσεις μέχρι στιγμής είναι θετικές, τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στο Πεντάγωνο. Ωστόσο, υπάρχουν αρνητικές δηλώσεις που γίνονται από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου. Θέλουμε να επικρατήσει η κοινή λογική. Πρέπει να προσεγγίσουν το πρόβλημα με ορθολογικό τρόπο. Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρό ΝΑΤΟ. Όλοι πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους. Μας απέκλεισαν παράνομα από το πρόγραμμα F-35. Οι συνομιλίες συνεχίζονται».
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 10:49

Σχετικά Άρθρα

  • «Πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο» λέει ο Φιντάν - Επιμένει στα περί τουρκικής μειονότητας
    «Πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο» λέει ο Φιντάν - Επιμένει στα περί τουρκικής μειονότητας

    Την κοινή επιθυμία της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν τονίζοντας πως «η ηρεμία αυτή τη στιγμή στην περιοχή είναι πολύτιμη», την ίδια ώρα όμως, επαναλαμβάνει τις προκλητικές δηλώσεις του περί «τουρκικής μειονότητας» στην Δυτική Θράκη.

    Ειδικότερα, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Haber Global, σημείωσε πως μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αναζητήσουν τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα ειρηνικά. «Είμαστε πραγματικά σε αναζήτηση αυτού με τον Έλληνα συνάδελφό μου» είπε ο κ. Φιντάν.

    «Βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που και οι δύο πλευρές δείχνουν τη μέγιστη ευαισθησία όσον αφορά τη μείωση της έντασης. Κατά καιρούς προκύπτουν κάποια επεισόδια και προκλήσεις, τα βλέπουμε και εμείς ως Τουρκία, αλλά βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτική στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξηθεί η ένταση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες με θετικό τρόπο» είπε στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

    «Προβλήματα στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη»

    «Διότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, δηλαδή το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το διορισμό του μουφτή, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν το Αιγαίο».

    Όπως είπε, «βλέπουμε την ίδια προσέγγιση και από την ελληνική πλευρά, τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από την πλευρά του συναδέλφου μου, του υπουργού Εξωτερικών, και ευχόμαστε οι προσπάθειές μας να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, τόσο για την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όσο και γενικά για όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και τα ζητήματα στη Μεσόγειο».

    Δεν είναι η Ελλάδα το «έτερο εγώ» μας

    «Δεν είμαστε μια χώρα που προσδιορίζει την πολιτική της μέσα από την Ελλάδα, δηλαδή δεν είναι εκείνη το '"έτερο εγώ' μας. Δόξα τω Θεώ, η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ, είναι σε μια κατάσταση που κοιτάει σε πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο στρατηγικά, πολύ πιο υψηλά ζητήματα. Είμαστε σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά και σε μια ευρύτερη προοπτική, δηλαδή όπως και στο Αιγαίο έχουμε συμφέροντα και ζητήματα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία, στην Ασία και τον Ειρηνικό και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα. Και όταν κοιτάξετε την ιστορία της Ελλάδας, την απόσπασή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον ετεροπροσδιορισμό της, δηλαδή με εμάς, αναπόφευκτα είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί».

    Μιλώντας για τις περιφερειακές συγκρούσεις «αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση. Αλλά η προτεραιότητά μας είναι πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικό τρόπο».

    Ερωτηθείς για την κριτική περί υποχωρητικότητας που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι κριτική είναι απαραίτητη.

    «Αν η κυβέρνηση κρύβει κάτι, ο Τύπος και η αντιπολίτευση θα το βρουν και θα το δείξουν στο κοινό. Όταν πηγαίνεις στην παραπληροφόρηση, το περιστατικό εξελίσσεται σε άλλη διάσταση. Τις περισσότερες φορές, λέγεται 'έτσι είναι' χωρίς καμία βάση, χωρίς κανένα σημείο αναφοράς. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα εθνικά θέματα είναι σοβαρά, δεν είναι αστεία. Θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους σε αυτόν τον τομέα» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS

  • Μητσοτάκης: Δεν βάζουμε «στο ζύγι» ζητήματα κυριαρχίας - Συζητάμε αλλά δεν συμφωνούμε σε όλα
    Μητσοτάκης: Δεν βάζουμε «στο ζύγι» ζητήματα κυριαρχίας - Συζητάμε αλλά δεν συμφωνούμε σε όλα

    «Το γεγονός ότι συζητάμε δεν σημαίνει και ότι συμφωνούμε σε όλα» ξεκαθαρίζει στην εβδομαδιαία ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

    «Η Ελλάδα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης περί αναγνώρισης ψευδοκράτους ούτε προφανώς βάζουμε «στο ζύγι» ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων» προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης και τονίζει ότι υπήρξε συμφωνία «για στενότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό και για νέα συνάντηση του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις αρχές του 2025».

    Πηγή: cnn.gr

  • Η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τα σημεία συμφωνίας και τα δύσκολα θέματα
    Η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τα σημεία συμφωνίας και τα δύσκολα θέματα

    Τη διάθεση για διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και για συνεργασία σε θέματα, όπως το μεταναστευτικό επιβεβαίωσαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση- που κράτησε μισή ώρα- έγινε επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα, ωστόσο τα δύσκολα θέματα θα εξεταστούν αργότερα.

    Δύο είναι τα θετικά σημεία που βγήκαν από την χθεσινή συνάντηση:

    • Υπήρξε συμφωνία για την εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα θεωρείται πιθανόν να συναντηθούν οι υπουργοί Μετανάστευσης των δύο χωρών το επόμενο διάστημα.

    Να σημειωθεί εδώ πως το μεταναστευτικό είναι ψηλά στην ατζέντα της Αθήνας για δύο διαφορετικούς λόγους: Πρώτον η συζήτηση έχει φουντώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο, που ενδεχομένως θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων. Δεύτερον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν ανησυχία για την δημιουργία ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος. Επομένως είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η συνεργασία με την Άγκυρα στο συγκεκριμένο θέμα.

    • Συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών. Ειδικότερα ανατέθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025 (στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών). Στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι κοινωνίας προκειμένου να μην διαταραχθούν τα ήρεμα νερά στην περιοχή και να δοθεί έμφαση σε θέματα που μπορούν να φέρουν κοντά τις δύο χώρες.

    Όσον αφορά στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν χθες ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται. Να τονιστεί πάντως εδώ πως από την προσοχή της Αθήνας δεν ξέφυγε μία αναφορά που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για επίλυση διαφορών με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Αυτό αποτιμάται θετικά ωστόσο μένει να φανεί και πως θα προχωρήσει από εδώ και πέρα ο Τούρκος πρόεδρος.

    Τι λένε Αθήνα και Άγκυρα

    Η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύντομη λόγω των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν εν μέσω της Συνόδου του ΟΗΕ και ήταν σε καλό κλίμα έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Και προσέθεταν «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα».

    Στο μεταξύ η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έκανε την ακόλουθη ανάρτηση «κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα». Επισημαίνεται ακόμα πως «ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα (σταθερά) βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

    Κυπριακό

    Σε μια κρίσιμη συγκυρία- που επιχειρείται η επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό - μια σειρά επαφών είναι σε εξέλιξη. Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο χθες συνάντησε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Στη συνάντηση αυτή σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής προεδρίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της, όπως η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός από το μοντέλο της ομοσπονδίας θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως κράτος θα ήταν το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί». Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο κ.Ερντογάν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επέμεινε στην γνωστή ρητορική του και επανέλαβε τα περί αναγνώρισης των κατεχόμενων από την διεθνή κοινότητα.

    Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές , μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, σημείωναν χθες πως «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση». Η Αθήνα και η Λευκωσία είναι σε ανοικτή γραμμή για το συντονισμό των ενεργειών τους και το επόμενο δίμηνο θα υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για το πως εξελίσσεται η κατάσταση.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μαξίμου για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό – Τι συζητήθηκε στη συνάντηση
    Μαξίμου για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό – Τι συζητήθηκε στη συνάντηση

    Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και το μεταναστευτικό τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, «οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»,

    «Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών», ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου.

    Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

    Λίγο νωρίτερα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο Ερντογάν εξέφρασε την ανάγκη για ενίσχυση του διαλόγου και για αλληλεγγύη απέναντι σε καταστάσεις κρίσης στην περιοχή, όπως οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας:

    «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, έχουν ως στόχο αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI
  • Ερντογάν: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ, λίγο πριν συναντηθεί με Μητσοτάκη
    Ερντογάν: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ, λίγο πριν συναντηθεί με Μητσοτάκη

    Αναγνώριση του ψευδοκράτους στη Κύπρο ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Κατά τα άλλα ο Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ για τα πεπραγμένα στη Γάζα, λέγοντας ότι σφαγιάζει εδώ και περίπου ένα χρόνο Παλαιστινίους, ενώ χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τον Νετανιάχου «Χίτλερ». «Ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων, η Γάζα έχει γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο γυναικών και παιδιών στον κόσμο», είπε.

    Επίθεση σε Νετανιάχου για τη Γάζα

    «Στη Γάζα δεν πεθαίνουν μόνο τα παιδιά, αλλά και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, η αλήθεια πεθαίνει, οι αξίες που η Δύση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται πεθαίνουν και οι ελπίδες της ανθρωπότητας να ζήσει σε έναν πιο δίκαιο κόσμο πεθαίνουν μία προς μία».

    «Η ισραηλινή κυβέρνηση, αγνοώντας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, πραγματοποιεί εθνοκάθαρση, μια κατάφωρη γενοκτονία εναντίον ενός έθνους και καταλαμβάνει τα εδάφη του».

    «Έι! οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι κάτοικοι της Γάζας και της Δυτικής Όχθης δεν είναι άνθρωποι; Έι! διεθνείς οργανισμοί Τύπου, οι δημοσιογράφοι που το Ισραήλ έσφαξε ζωντανά στην τηλεόραση και εισέβαλε στα γραφεία τους δεν είναι συνάδελφοί σας; Έι! Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τι περιμένετε για να σταματήσετε αυτή τη βαρβαρότητα του Ισραήλ;» ,είπε και συνέχισε:

    «Ακριβώς όπως ο Χίτλερ σταμάτησε με τη συμμαχία της ανθρωπότητας πριν από 70 χρόνια, έτσι κι ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο πρέπει να σταματήσουν με τη συμμαχία της ανθρωπότητας ξανά».

    Απηύθυνε και πάλι σήμερα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εκκλήσεις προς τον κόσμο και τη διεθνή κοινότητα για τα προβλήματα που βιώνει ο κόσμος. «Καλώ τα άλλα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη να πάρουν τη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης το συντομότερο δυνατό».

    »Η υλοποίηση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά συνεκτικού παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο».

    Αιγαίο – Ανατ. Μεσόγειος - ΑΟΖ

    «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά», ανέφερε επίσης και πρόσθεσε:

    «Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου».

    «Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», ανέφερε και συνέχισε:

    «Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί. Έχουν περάσει 50 χρόνια από την Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο και 61 χρόνια από την ανάδυση του Κυπριακού ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του εταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί. Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί».

    Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους

    Είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να θέσει τέλος στις διώξεις των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αποκόπτονται από τον κόσμο με εμπάργκο σε αντίθεση με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών», και να αναγνωρίσει επίσημα «την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου το συντομότερο δυνατό. Η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, τα οποία αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να καταγραφούν εκ νέου και η απομόνωση πρέπει να τερματιστεί. Σήμερα, καλώ και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις», ανέφερα

    Λιβύη

    Υποστηρίζουμε ενεργά την εγκαθίδρυση σταθερότητας στη Λιβύη και τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της χώρας. Καλούμε όλα τα κράτη να συμπαρασταθούν ειλικρινά στη Λιβύη σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο και να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών.

    Τουρκικά κράτη

    Με τη συμβολή των μελών-παρατηρητών, της Ουγγαρίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, ο οργανισμός εξελίσσεται σε υποδειγματικό μοντέλο συνεργασίας. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ενότητα και την αλληλεγγύη μας ως ο τουρκικός κόσμος....

    Υπογράμμισε την ανάγκη αναδιαμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών: «Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν να εκπληρώσουν την ιδρυτική τους αποστολή και έγιναν όλο και πιο δυσλειτουργικά, δυσκίνητα και αδρανή. Ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στα παγκόσμια ζητήματα δεν μπορεί να αγνοηθεί».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Παράθυρο ευκαιρίας η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, λέει ο Γεραπετρίτης
    Παράθυρο ευκαιρίας η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, λέει ο Γεραπετρίτης

    Ο ΥΠΕΞ μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τη νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα λάβει χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε περίπου 10 μέρες

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σε μια βδομάδα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση των δυο αρχηγών κράτους πιθανότατα θα γίνει στις 23 του μήνα, ή το αργότερο μέχρι τις 25, και αναμένεται να συζητηθεί και το μεταναστευτικό ζήτημα.

    Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να βρεθεί στο Βερολίνο τον Οκτώβρη, ενώ η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου προγραμματίζεται για τις 14 του επόμενου μήνα.

    Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη αποστείλει σαφή μηνύματα, λέγοντας πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν, διότι έτσι θα είχαν πρόβλημα οι χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

    Για τη νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία για γίνει σε περίπου δέκα μέρες, μιλά στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Ο ίδιος χαρακτηρίζει το επικείμενο τετ α τετ των δύο ηγετών «παράθυρο ευκαιρίας για μακρά ειρήνη στην περιοχή μας», καθώς υπάρχει ζωντανή προσδοκία να ανάψει το πράσινο φως για την εξουσιοδότηση των δύο ΥΠΕΞ να εξετάσουν για πρώτη φορά τα περιθώρια κοινά αποδεκτής λύσης για το μόνιμο «αγκάθι» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

    «Εύφορο έδαφος για το Κυπριακό»

    Επισημαίνει δε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να δημιουργήσει «εύφορο έδαφος για το Κυπριακό», ενώ προειδοποιεί ότι «ο λαϊκισμός στα εθνικά θέματα είναι ολέθριος».

    «Στη Νέα Υόρκη οι ηγέτες των δύο χωρών θα θέσουν τον νέο οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου ενόψει και της σύγκλησης στο τέλος του έτους του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας. Το γεγονός ότι παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας», σημειώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

    «Η χώρα μας προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση. Στη συγκυρία αυτή, θεωρώ ότι υφίσταται, πράγματι, ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να διασφαλιστεί μακρά ειρήνη στην περιοχή μας», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών

    «Η απόφαση ότι είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να εξουσιοδοτηθούν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εξετάσουν αν υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης εναπόκειται στους ηγέτες των δύο χωρών», καταλήγει ο κ. Γεραπετρίτης.

    Πηγή: in.gr

  • Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις
    Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις

    «Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τη Δευτέρα 22.07.2024 κατά τη διαδικασία θαλάσσιας έρευνας για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, έδωσαν αφορμή για πλειοδοσία ανακρίβειας στον δημόσιο λόγο», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

    Όπως σημειώνει, το ιταλικό πλοίο είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή της έρευνας, μεταξύ άλλων, εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

    Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, επισημαίνει ο κ. Γεραπετρίτης, «επικαλείται δικαιώματα η Τουρκία με βάση το νομικά άκυρο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο. Εξ αυτού του λόγου, τουρκικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στην ευρύτερη περιοχή».

    «Δεν προέκυψε σε κανένα στάδιο κίνδυνος θερμού επεισοδίου εξαιτίας της ταυτόχρονης ύπαρξης δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας», τονίζει.

    «Λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν εγκατασταθεί για την αποσυμπίεση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και σε λιγότερο από 36 ώρες το ερευνητικό πλοίο προχώρησε στην έρευνα του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του. Η έρευνα αυτή σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ διήρκεσε περί τις 5 ώρες».

    «Καμία από τις δύο χώρες δεν αφίσταται από τις οικείες βασικές θέσεις, ούτε θα μπορούσαμε ευλόγως να το αναμένουμε αυτό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «'Αλλωστε προβλέπεται ρητά και στη Διακήρυξη των Αθηνών ότι δεν θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους».

    «Η Ελλάδα ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις, πράττουμε δε έναντι αυτών ό,τι είναι αναγκαίο, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο».

    «Στο πλαίσιο αυτό, όμως, έχει αξία η άμεση επικοινωνία που προλαμβάνει την τροπή των εντάσεων σε πραγματικές κρίσεις, όπως, άλλωστε, συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, με τεράστιο κίνδυνο για την ειρήνη». Και, ασφαλώς, «αναδεικνύεται η αξία να προχωρήσουμε σε συζήτηση για πλήρη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

    «Με πυξίδα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, σκοπός μας είναι η μακρά και βιώσιμη ειρήνη. Σήμερα που η Ελλάδα απολαύει σε όλα τα επίπεδα μείζονος ισχύος», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Γενί Σαφάκ για ελληνοτουρκικά: «Οι Έλληνες έχουν φαγούρα, μπορούμε να τους ξαναρίξουμε στη θάλασσα σε μια νύχτα»
    Γενί Σαφάκ για ελληνοτουρκικά: «Οι Έλληνες έχουν φαγούρα, μπορούμε να τους ξαναρίξουμε στη θάλασσα σε μια νύχτα»

    Οργή εξακολουθούν να προκαλούν στην Τουρκία οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι «με τα F-35 μπορούμε εμείς να πάμε ξαφνικά μια νύχτα στην Τουρκία».

    Για «υπέρβαση ορίων από τον Έλληνα υπουργό» έκαναν λόγο τα τουρκικά Μέσα τις προηγούμενες ημέρες ενώ σήμερα απευθύνθηκαν στους Τούρκους πολίτες προκειμένου να ρωτήσουν την άποψή τους.

    Συγκεκριμένα η εφημερίδα Γενί Σαφάκ κυκλοφόρησε με κείμενο: «Οι Έλληνες έχουν φαγούρα, μπορούμε να τους ξαναρίξουμε στη θάλασσα σε μια νύχτα» και προώθησε μέσω των social media που διατηρεί ένα επεισόδιο της εκπομπής Sοz Milletin (Ο Λόγος στο Έθνος). Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση: «Σε αυτό το επεισόδιο της εκπομπής ρωτήσαμε τους πολίτες πώς αξιολογούν τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη».

    Το ρεπορτάζ της Γενί Σαφάκ

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch