Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος να συγκρούεται με drone των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Το περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που καταδεινύουν την ψυχρότητα που επικρατεί ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα, καταγράφηκε κοντά στην Κριμαία, κομβικής σημασίας περιοχή. Οι ΗΠΑ εκφράζοντας αμέσως την ενόχλησή τους, μίλησαν για απόπειρα αναχαίτισης από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου κι έκαναν, μάλιστα, λόγο για «μη αποδεκτή συμπεριφορά» από ρωσικής πλευράς.
Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος Άμυνας - αμέσως μετά το συμβάν - στο Fox News, ένα ρωσικό Su-27 συγκρούστηκε με μη επανδρωμένο MQ-9 Reaper.
Το επεισόδιο καταγράφηκε πάνω από τα διεθνή ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρο.
Τη στιγμή της σύγκρουσης πετούσε στον διεθνή εναέριο χώρο σχηματισμός από δύο ρωσικά μαχητικά. Ωστόσο στο συμβάν ενεπλάκη ένα από αυτά.
#BREAKING
⚠️ A U.S. Air Force MQ-9 Drone has been in an incident with a Russian Su-27 fighter jet over the Black Sea.
The U.S. drone crashed into the Black Sea after it’s propeller collided with a Russian Su-27 jet. pic.twitter.com/P7l2iTpezi
— STRATCOM Bureau (@OSPSF) March 14, 2023
Από την σύγκρουση υπέστη ζημιά ο έλικας του drone, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να επιστρέψει στη βάση του και έτσι οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να το ρίξουν στη θάλασσα.
Το ρωσικό Su-27 κατευθύνθηκε προς την Κριμαία όπου και προσγειώθηκε μετά το συμβάν.
A US 🇺🇸 MQ-9 Reaper Drone was hit by a Russian Fighter Jet over the Black Sea today, says the US Military
The Su-27 acted recklessly by dumping fuel on the Drone, then hitting its propellor, causing it to crash
This appears to be a purposeful attack by Russia on the US Military pic.twitter.com/zNtTQY5LlL
— Ukraine Battle Map (@ukraine_map) March 14, 2023
Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, το drone πραγματοποιούσε επιχείρηση ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο, όταν δύο ρωσικά μαχητικά προσπάθησαν να το αναχαιτίσουν.
JUST IN: @US_EUCOM says 2 Russian Su-27 Flanker fighter jets dumped fuel, then collided w a US MQ-9 Reaper drone operating within international airspace over the Black Sea today,causing the drone to crash. pic.twitter.com/tLEiy8YYMJ
— W.J. Hennigan (@wjhenn) March 14, 2023
Οι ΗΠΑ, στη συνέχεια, χαρακτήρισαν «επικίνδυνη» και «μη επαγγελματική» την κίνηση από τους Ρώσους.
«Στις 7:03 π.μ., ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε τον έλικα του MQ-9, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει επικινδυνότητα και αντιεπαγγελματισμό», ανέφερε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική.
Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι μαζί με τους συμμάχους θα συνεχίσουν τις ασκήσεις πάνω από την περοιοχή.
🔴 A Russian Su-27 jet fighter collided with an American MQ-9 Reaper drone over the Black Sea on Tuesday.
The US immediately condemned the incident as "reckless".
Read more ⬇️
— The Telegraph (@Telegraph) March 14, 2023
Για το συμβάν ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ΗΠΑ δεν είνα σπάνιο ρωσικό αεροσκάφος να αναχαιτίσει αμερικανικά μέσα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά.
Η Ουκρανία έκανε λόγο για στοχευμένη επίθεση από τη Ρωσία σε βάρος των ΗΠΑ, ενώ η Μόσχα δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.
Ο εναέριος χώρος της Μαύρης Θάλασσας είναι το σκηνικό πολύ τακτικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ drones και αεροσκαφών από χώρες του ΝΑΤΟ και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Το drone Reaper, κατασκευής της αμερικανικής εταιρείας General Atomics, είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος τύπου MALE (μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής), εξοπλισμένο με υπερσύγχρονους εποχούμενους αισθητήρες για την εκτέλεση επιχειρήσεων επιτήρησης σε ταχύτητα πλεύσης 335 km/h.
Με άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, έχει αντοχή πάνω από 24 ώρες πτήσης.
Πηγή: Protothema.gr