Κόσμος

Μεντβέντεφ για ένταλμα σύλληψης Πούτιν: «Οι συνέπειες θα είναι τερατώδεις»

Μεντβέντεφ για ένταλμα σύλληψης Πούτιν: «Οι συνέπειες θα είναι τερατώδεις»

Για την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας εκτίμησε ότι η απόφαση, αυτή που θέλει να τον δικάσει για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, θα έχει φρικτές συνέπειες για το διεθνές δίκαιο.

«Αποφάσισαν να δικάσουν τον πρόεδρο (...) πυρηνικής δύναμης, που δεν είναι κράτος μέλος του ΔΠΔ για τους ίδιους λόγους με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Μεντβιέντεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Οι συνέπειες για το διεθνές δίκαιο θα είναι τερατώδεις», έκρινε.

Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;

Από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για ένταλμα σύλληψης του Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από την εξέταση της έκθεσης του ΟΗΕ σχετικά με απαγωγές παιδιών στον πόλεμο της Ουκρανίας, πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο έκαναν λόγο για «εγκλήματα πολέμου».

Το CNNi αναλύει τον πραγματικό αντίκτυπο της νομικής απόφασης παγκοσμίως και απαντά στο εάν ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να οδηγηθεί σε δίκη.

«Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν;», είναι ο τίτλος στο θέμα του αμερικανικού CNN και παρακάτω παραθέτονται όλα τα δεδομένα. «Μάλλον όχι», είναι η σχετική απάντηση στο ερώτημα από το ίδιο το ειδησεογραφικό δίκτυο και στη συνέχεια εξηγεί το «γιατί».

Οποιοσδήποτε κατηγορείται για έγκλημα, επισημαίνεται από το CNN, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο απαρτίζεται από χώρες - μέλη, μπορεί να δικαστεί. Το δικαστήριο δικάζει φυσικά πρόσωπα, όχι χώρες, και εστιάζει σε αυτούς που έχουν τις περισσότερες ευθύνες: ηγέτες και αξιωματούχους.

«Θα πρέπει να παραδοθεί από τη Ρωσία ή να συλληφθεί εκτός»

Ωστόσο, η Ουκρανία δεν είναι μέλος του δικαστηρίου. Το Δικαστήριο δεν διεξάγει δίκες ερήμην, επομένως ο Πούτιν θα πρέπει είτε να παραδοθεί από τη Ρωσία, είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας. Αυτό μοιάζει απίθανο, σχολιάζει χαρακτηριστικά το CNN.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα, εδρεύει στη Χάγη και δημιουργήθηκε με μια συνθήκη που ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης και τέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Ανάμεσα στις 123 χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Κίνα.

Το ΔΠΔ προορίζεται να είναι ένα δικαστήριο «έσχατης προσφυγής» και αντικαθιστά το δικαστικό σύστημα μιας χώρας. Το δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από 18 δικαστές με εννεαετή θητεία, δικάζει τέσσερις τύπους εγκλημάτων: γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα επίθεσης και εγκλήματα πολέμου.

Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν: Το ΔΠΔ εξέδωσε την Παρασκευή (17/3) ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσίδα επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, για ένα φερόμενο σχέδιο απέλασης παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη» για τα φερόμενα εγκλήματα, επειδή τα διέπραξε άμεσα μαζί με άλλους και επειδή «δεν άσκησε τον κατάλληλο έλεγχο επί των πολιτικών και στρατιωτικών υφισταμένων του που διέπραξαν τις πράξεις».

Αναφορές για παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία: Η ουκρανική κυβέρνηση αναφέρει ότι πολλά αγνοούμενα παιδιά έχουν μεταφερθεί με τη βία στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «απαγωγή», «παράνομη μεταφορά» και «εξαφάνιση» χιλιάδων παιδιών. Η ρωσική κυβέρνηση δεν αρνείται ότι «μετέφερε» παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία, όμως, εναποθέτει τα περί «υιοθεσίας» από ρωσικές οικογένειες σε κεντρικό θέμα προπαγάνδας.

Πού βρίσκονται τα παιδιά που απήχθησαν από την Ουκρανία

Ωστόσο, ορισμένα από τα παιδιά έχουν καταλήξει χιλιάδες μίλια μακριά από την Ουκρανία. Σύμφωνα με το γραφείο της Μπέλοβα, τα παιδιά από την Ουκρανία έχουν σταλεί για να ζήσουν σε ιδρύματα και με ανάδοχες οικογένειες σε 19 διαφορετικές ρωσικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Νοβοσιμπίρσκ, Ομσκ και Τουμέν στη Σιβηρία και Μπουρμάνσκ στην Αρκτική.

Τον Απρίλιο του 2022, το γραφείο της Μπέλοβα ανακοίνωσε ότι περίπου 600 παιδιά από την Ουκρανία είχαν τοποθετηθεί σε ορφανοτροφεία στο Κουρσκ και το Νίζνι Νόβγκοροντ πριν σταλούν να ζήσουν με οικογένειες στην περιοχή της Μόσχας. Από τα μέσα Οκτωβρίου, 800 παιδιά από την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας ζούσαν στην περιοχή της Μόσχας, πολλά έχοντας υιοθετηθεί από οικογένειες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής της Μόσχας.

Η έκθεση του ΟΗΕ για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου: Ο ΟΗΕ ανέφερε την Πέμπτη (16/3) σε έκθεσή του ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία περιλαμβάνουν «επιθέσεις εναντίον αμάχων και υποδομών που σχετίζονται με την ενέργεια, εσκεμμένες δολοφονίες, παράνομο περιορισμό, βασανιστήρια, βιασμούς και άλλη σεξουαλική βία, καθώς και παράνομες μεταφορές και απελάσεις παιδιών».

Θα συλληφθεί, λοιπόν, ο Πούτιν; Πιθανώς όχι.

Οποιοσδήποτε κατηγορείται για έγκλημα στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, η οποία περιλαμβάνει χώρες που είναι μέλη του ΔΠΔ, μπορεί να δικαστεί. Το δικαστήριο δικάζει φυσικά πρόσωπα, όχι χώρες, και επικεντρώνεται σε εκείνους που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη: ηγέτες και αξιωματούχους. Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του δικαστηρίου, έχει αποδεχθεί στο παρελθόν τη δικαιοδοσία του.

Το ΔΠΔ δεν διεξάγει δίκες ερήμην, οπότε ο Πούτιν θα πρέπει είτε να παραδοθεί από τη Ρωσία είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας. Αυτό φαίνεται απίθανο.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ KREMLIN POOL/ SPUTNIK

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup