Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 14:58

Πώς έχτισαν τις Πυραμίδες οι Αιγύπτιοι – Οι αρχαιολόγοι λύνουν το μυστήριο

Γράφτηκε από

Αρκετά έχουν γραφτεί σχετικά με τον τρόπο που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτισαν τις Πυραμίδες, όμως οι ειδικοί δίνουν τις επιστημονικές απαντήσεις τους – και είναι πιο απλές απ' όσο ενδεχομένως αναμενόταν.

Οι αρχαίοι πολιτισμοί ήταν συχνά πολύ πιο προηγμένοι από ό,τι ενδεχομένως θεωρούμε σήμερα. Υπάρχουν πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως, αλλά η εξέταση αυτών μπορεί να μοιάζει με ναρκοπέδιο, καθώς έχουν γίνει πεδίο σύγχρονων θεωριών συνωμοσίας, όπως και ό,τι αφορά στις Πυραμίδες στην Αίγυπτο.

Το διαδίκτυο κατακλύζεται από τέτοια αφηγήματα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς ψευδή, σύμφωνα με το «IFL Science». Στην πραγματικότητα γνωρίζουμε πολλά για το πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν τα τεχνολογικά και μηχανικά τους επιτεύγματα. Μπορεί να μην γνωρίζουμε τις ακριβείς μεθόδους σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του να μην ξέρουμε με βεβαιότητα και του να μην ξέρουμε καθόλου. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, μερικά από αυτά τα «θαύματά» τους.

Ancient Technology: How Did The Ancient Egyptians Build The Pyramids?https://t.co/w4O5zCbWGp

— IFLScience (@IFLScience) April 3, 2023
Έτσι χτίστηκαν οι Πυραμίδες στην Αίγυπτο

Οι Πυραμίδες της Γκίζας δεν αποτελούν μόνο μαρτυρία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, αλλά και της απίστευτης εφευρετικότητάς τους. Οι αρχαιολόγοι έχουν μελετήσει αυτά τα μνημεία εδώ και δεκαετίες και έχουν μια αρκετά καλή ιδέα για το πώς χτίστηκαν. Χρησιμοποιώντας εργαλεία και τεχνικές που είναι οικείες στους σύγχρονους μηχανικούς, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τις κατασκεύασαν σε μεγάλες χρονικές περιόδους και με σημαντική ανθρώπινη προσπάθεια.

Χτισμένοι πριν από περίπου 4.500 χρόνια, οι τάφοι αυτοί ανεγέρθηκαν για να στεγάσουν τα λείψανα των αποθανόντων Φαραώ καθώς, μετά τον θάνατό τους, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι μέρος του πνεύματος του Φαραώ παρέμενε με το σώμα, οπότε χρειαζόταν ιδιαίτερη φροντίδα για να διασφαλιστεί ότι ο νεκρός ηγεμόνας θα μπορούσε να εκτελέσει τις ευθύνες του ως θεός στη μεταθανάτια ζωή. Κάθε Πυραμίδα λειτουργούσε, επίσης, και ως μια μορφή «αποθήκευσης», αφο΄θ ήταν γεμάτη με τα διάφορα υπάρχοντα που θα χρειαζόταν ο αποθανών Φαραώ στον άλλο κόσμο.

Η μεγαλύτερη και παλαιότερη Πυραμίδα στην Γκίζα ανήκει στον Φαραώ Χέοπα, χτίστηκε γύρω στο 2550 π.Χ. και εκτιμάται ότι αποτελείται από περίπου 2,3 εκατομμύρια πέτρινους όγκους, ο καθένας από τους οποίους ζυγίζει από 2,5 έως 15 τόνους. Η δεύτερη Πυραμίδα χτίστηκε από τον γιο του Χέοπα, τον Χεφρήνα, γύρω στο 2520 π.Χ. Η νεκρόπολη του Χεφρήνου, ένα μεγάλο νεκροταφείο με περίτεχνα ταφικά μνημεία, περιλαμβάνει και τη Σφίγγα, η οποία φυλάει τον χώρο. Η τρίτη Πυραμίδα, η μικρότερη, χτίστηκε από τον Φαραώ Μυκερίνο (ή Μενκαουρέ) γύρω στο 2490 π.Χ.

Αρχικά, κάθε Πυραμίδα στεκόταν ψηλότερα από ό,τι σήμερα, καθώς ήταν εγκιβωτισμένη σε λείο λευκό ασβεστόλιθο. Ωστόσο, με την πάροδο των αιώνων, αυτά τα περιβλήματα αφαιρέθηκαν και λεηλατήθηκαν, μαζί με τα περισσότερα από τα κτερίσματα που κάποτε περιείχαν οι Πυραμίδες.

Παρ' όλο που αυτό είναι το επίκεντρο των περισσότερων ισχυρισμών συνωμοσίας, οι Αιγύπτιοι στην πραγματικότητα δημιούργησαν αυτά τα μνημεία με έναν συνδυασμό υποτυπωδών εργαλείων – βαρίδια, τσιμπίδες, σχοινιά, ξύλα, πέτρινα σφυριά, χάλκινα καλέμια και πριόνια – και γνωστές μαθηματικές και μηχανικές τεχνικές. Ουσιαστικά, μια Πυραμίδα είναι ένας κύβος που οι πλευρές συναντώνται στο κέντρο μέσω μιας σειράς ολοένα και μικρότερων ορθογωνίων, τα οποία στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Έτσι, για να δημιουργηθεί μια Πυραμίδα, χρειαζόταν μόνο ένα ορθογώνιο ως βάση για να χτιστεί.

Ο καθορισμός αυτού του ορθογωνίου ήταν αρκετά απλός και μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση τετραγώνων για τη διάταξη και τον έλεγχο ορθογώνιων τριγώνων. Με το βαρίδι, οι Αιγύπτιοι μπορούσαν να μετρήσουν τις κατακόρυφες προσαρμογές. Μόλις ολοκληρωνόταν η βάση της Πυραμίδας, κάθε επόμενο επίπεδο γινόταν μικρότερο, γεγονός που απαιτούσε υπολογισμούς ακριβείας. Στη συνέχεια, έπρεπε να κοπούν οι εξωτερικές πέτρες για να δημιουργηθεί μια ομαλή επιφάνεια κλίσης για τις πλευρές. Οι λίθοι γλιστρούσαν στη θέση τους χάρη σε ξύλινους κορμούς και, κατόπιν, οι εργάτες σμίλευαν στο σχήμα τους με χάλκινα εργαλεία. Είναι ακόμα δυνατόν να δείτε τις σχετικές σημάνσεις σε μερικούς όγκους, στους οποίους τα καλέμια έπρεπε να ακονιστούν.

Είναι, ακόμα, πιθανό οι Αιγύπτιοι να χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της ράμπας και του αναχώματος για να τοποθετήσουν τους όγκους σε υψηλότερα σημεία της Πυραμίδας. Συγκεκριμένα, οι εργάτες ανέβαζαν κάθε όγκο σε ράμπες χρησιμοποιώντας – μεταξύ άλλων – κυλίνδρους και μοχλούς. Καθώς η κατασκευή της Πυραμίδας προχωρούσε, προστίθεντο περισσότερη άμμος, τούβλα και χώμα για να υψωθούν τα αναχώματα που στήριζαν τις ράμπες. Έχουν υπάρξει διάφορες προτάσεις σχετικά με την ακριβή διαμόρφωση των ραμπών, αλλά στοιχεία από πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν εμπειρία στη χρήση τους ως προς τη μετακίνηση βαρέων πέτρινων όγκων. Στην πραγματικότητα, ένα πείραμα που διεξήχθη το 2022, αποδεικνύει πώς μια ομάδα 20 εργατών μπορούσε εύκολα να τραβήξει έναν ασβεστολιθικό όγκο 2 τόνων, χρησιμοποιώντας σχοινιά και ένα υποτυπώδες έλκηθρο.

Γνωρίζουμε, επίσης, ακριβώς από πού πήραν αυτούς τους πέτρινους όγκους. Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι την εποχή της κατασκευής των Πυραμίδων, ένα – παρηκμασμένο πλέον – τμήμα του ποταμού Νείλου περνούσε από την περιοχή της Γκίζας. Αυτό το τμήμα του ποταμού ήταν, τότε, ένας ζωτικός αγωγός που επέτρεπε στους εργάτες να μεταφέρο

Ποιος έχτισε τις Πυραμίδες και πώς γνώριζε τι να κάνει

Το μυστικό της εφευρετικότητας των Αιγυπτίων δεν βρισκόταν σε κάποια θεαματική χαμένη τεχνολογία ή σε μυστικές γνώσεις, αλλά στο μέγεθος του εργατικού τους δυναμικού και στην πολυετή εργασία τους. Έτσι, λοιπόν, γνωρίζουμε από τα ιστορικά αρχεία ότι η κατασκευή αυτών των μνημείων απαιτούσε δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.

Ο ιστορικός Ηρόδοτος είχε αναφέρει ότι η «Μεγάλη Πυραμίδα», δηλαδή η Πυραμίδα του Χέοπα, χρειάστηκε 20 χρόνια για να κατασκευαστεί και χρειάστηκαν περισσότεροι από 100.000 άνδρες για να ολοκληρωθεί. Πιο πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι αυτό το κατόρθωμα πιθανώς χρειαζόταν περίπου 20.000 εργάτες (όχι σκλάβους) για να ολοκληρωθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με το Μουσείο Ιστορίας του Καναδά, οι αρχαιολόγοι έχουν τώρα βρει τη θέση μιας πόλης και στρατώνων κοντά στην Πυραμίδα του Μυκερίνου (ή Μενκαουρέ) που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους. Φαίνεται ότι αυτή η πόλη βρισκόταν δίπλα σε ένα λιμάνι που λειτουργούσε ως ένα πολυσύχναστο σημείο κοινωνικής και βιομηχανικής δραστηριότητας εκείνη την εποχή.

Αν και είναι δελεαστικό να συγκρίνουμε την κατασκευή των Πυραμίδων με σύγχρονα κατασκευαστικά έργα και, επομένως, να παραλληλίσουμε τον χρόνο και τους πόρους που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους, αυτό δεν θα ήταν σωστό. Μάλιστα, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην υπόθεση ότι έπρεπε να υπάρχει κάποια μυστική μέθοδος κατασκευής που δεν έχουμε βρει ακόμα, αλλά αυτό φαίνεται εξαιρετικά απίθανο. Αντ' αυτού, θα πρέπει να δούμε τα αιγυπτιακά επιτεύγματα μέσα από το πρίσμα μιας έντονα αυταρχικής κοινωνίας, στην οποία ο Φαραώ λειτουργούσε ως θεός επί της γης. Με μια τέτοια απόλυτη εξουσία, λοιπόν, υπήρχε η ικανότητα κινητοποίησης πολλών εργατών και διάθεσης αρκετών πόρων.

«Το επίπεδο εξουσίας που είχε ένας Φαραώ, θα έκανε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κοκκινίσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ. Νίκι Νίλσεν, λέκτορας Αιγυπτιολογίας, Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ένα άλλο σημείο που συχνά παραβλέπεται είναι ότι οι Πυραμίδες της Γκίζας δεν χτίστηκαν εν μια νυκτί, ούτε ήταν οι πρώτες αυτού του τύπου. Υπάρχουν παλαιότερες Πυραμίδες διαφορετικών σχεδίων, κάποιες πιο επιτυχημένες από άλλες, που αποδεικνύουν πώς οι Αιγύπτιοι πειραματίζονταν και ανέπτυσσαν τις ιδέες τους με την πάροδο του χρόνου.

Οι Πυραμίδες Σνεφρού και Μεϊντούμ

Πριν από τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, υπήρχε η – ενδεχομένως – όχι και τόσο μεγάλη Πυραμίδα του Φαραώ Σνεφρού (περίπου 2600 π.Χ.), η οποία χτίστηκε στο Νταχσούρ, νότια του Καΐρου, σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού & Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Η Πυραμίδα του Σνεφρού, γνωστή σήμερα και ως Ρομβοειδής Πυραμίδα, έχει ένα μοναδικό σχήμα, καθώς τα κατώτερα επίπεδα χτίστηκαν σε γωνία 54 έως 55 μοιρών, αλλά τα ανώτερα επίπεδα έχουν γωνία 43 μοιρών.

Όσον αφορά στην Πυραμίδα του Σνεφρού, η περίεργη εμφάνισή της προκλήθηκε πιθανώς από σφάλματα στον αρχικό σχεδιασμό που την καθιστούσαν δομικά ασταθή. Είχε αρχίσει να ραγίζει πριν φτάσει στα μισά της κατασκευής της, γεγονός που οδήγησε τους αρχιτέκτονες να αλλάξουν τη γωνία για τα ανώτερα επίπεδα. Παρά τις αλλαγές, ο Σνεφρού αποφάσισε να χτίσει μια άλλη Πυραμίδα, τη λεγόμενη «Κόκκινη Πυραμίδα», χρησιμοποιώντας ένα πιο αναγνωρίσιμο σχέδιο. Η εν λόγω Πυραμίδα φαίνεται να αντιπροσωπεύει ένα βασικό βήμα στην εξέλιξη των σχεδίων. Ακόμα, οι προτιμώμενες μέθοδοι για την κατασκευή αυτών των μνημείων ήταν το αποτέλεσμα της δοκιμής και του λάθους.

Ένα καλό παράδειγμα για το πώς τα πράγματα μπορούσαν να πάνε στραβά, μπορεί να δει κανείς στην Πυραμίδα Μεϊντούμ, η οποία έχει συχνά θεωρηθεί ως δοκιμαστική άσκηση για τις Πυραμίδες του Σνεφρού. Αν και ορισμένοι μελετητές έχουν προτείνει ότι οι διάφορες αλλαγές στην Πυραμίδα Μεϊντούμ οφείλονταν σε μετατοπίσεις της Θεολογίας προς την ηλιακή και όχι την αστρική θρησκεία, οι οποίες θα απαιτούσαν αλλαγές στην αρχιτεκτονική και στον προσανατολισμό του εν λόγω μνημείου, εντούτοις καταδεικνύονται αλλαγές τόσο στο ύφος όσο και στη σκέψη για την κατασκευή της.

Πάντως, η αφθονία του χρόνου δεν εξηγεί μόνο τις αλλαγές στον σχεδιασμό και στη δομή των Πυραμίδων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάξευαν τους βράχους και τις πέτρες. Αυτός είναι ένας άλλος τομέας που έχει γίνει αντικείμενο πολλών εικασιών και παραπληροφόρησης τα τελευταία χρόνια – πώς οι Αιγύπτιοι έκοβαν βράχους όπως ο γρανίτης με απλά εργαλεία; Λοιπόν, η απάντηση είναι απλή: Το έκαναν με πολύ ανθρώπινο δυναμικό και επί πολλές ημέρες.

Ο Ντένις Άλεν Στοκ, ειδικός στην Αιγυπτιακή Τεχνολογία και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, επεσήμανε ότι οι Αιγύπτιοι εργάτες χρησιμοποιούσαν μια τεχνική, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη μεταξύ των ακαδημαϊκών ερευνητών. Αντίθετα, η τρέχουσα συζήτηση φαίνεται να αφορά στο αν οι εργάτες χρησιμοποιούσαν ξηρή ή υγρή άμμο, όπως απεικονίζει ο Ντένις Άλεν Στοκ στα πειράματά του. Παρ' όλα αυτά, και πάλι, το μυστικό εδώ είναι ο χρόνος.

«Ένα πράγμα που πρέπει να υπενθυμίζω διαρκώς στους φοιτητές μου είναι να μην υποτιμούν τι μπορούν να κάνουν με τον χρόνο» σημείωσε ο Δρ. Νίκι Νίλσεν, μιλώντας στο «IFL Science».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε συνηθισμένοι σε γρήγορες λύσεις με τα ηλεκτρικά εργαλεία. Μπορείς να κόψεις με ένα κομμάτι ξύλο, λίγη άμμο και λίγο νερό. Το μόνο που χρειάζεσαι για να χαράξεις γρανίτη είναι ο χρόνος. Χρειάζεσαι πόρους από την άποψη του εργατικού δυναμικού, αλλά χρειάζεσαι και πάρα πολύ χρόνο για να το κάνεις αυτό. Είναι απολύτως εφικτό, απλά χρειάζεται υπομονή».

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 12:15

Σχετικά Άρθρα

  • Απίστευτο βίντεο: Σκύλος βρέθηκε στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας
    σε Viral
    Απίστευτο βίντεο: Σκύλος βρέθηκε στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας

    Σκύλος «κατέκτησε» τη δική του… πυραμίδα. Δείτε το βίντεο που έγινε viral.

    Έτριβε τα μάτια του ένας άνδρας την ώρα που έκανε «παρά πέντε» στην Αίγυπτο, όταν αντίκρισε ότι στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας βρισκόταν ένας… σκύλος.

    Οι πτήσεις «παρά πέντε» πάνω από τις 118 πυραμίδες της Αιγύπτου αποτελούν έναν δημοφιλή τρόπο περιήγησης, καθώς η αναρρίχηση στα μνημεία φυσικά απαγορεύεται.

    Την ώρα, λοιπόν, που ο Άλεξ Λανγκ πετούσε πάνω τη μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας, παρατήρησε κίνηση στην κορυφή της. Ζουμάροντας στον μικρό χώρο που καταλαμβάνει η κορυφή της πυραμίδας είδε έναν σκύλο που… κυνηγούσε πουλιά.

    Αν και παραμένει άγνωστο πώς κατάφερε ο σκύλος να σκαρφαλώσει σε μία τόσο ψηλή πυραμίδα, τα σχόλια στα social media πήραν «φωτιά».

    «Δεν είναι σκύλος. Αυτός είναι ο αιγυπτιακός θεός Anubis Θεωρείται ο οδηγός των νεκρών στη μετά θάνατον ζωή και ο προστάτης των τάφων. Γι’ αυτό και βρίσκεται πάνω από την πυραμίδα», έγραψε με χιούμορ χρήστης του Χ.

    «Αυτή είναι η δική του πυραμίδα τώρα. Την κατέκτησε» αστειεύτηκε άλλος.

    «Αυτοί οι κυβόλιθοι είναι τεράστιοι. Είναι μια τρελή ανάβαση για έναν σκύλο. Δεν έχω πειστεί», σημείωσε ένας τρίτος.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Η Αίγυπτος δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού στρατού στα σύνορά της με τη Γάζα
    Η Αίγυπτος δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού στρατού στα σύνορά της με τη Γάζα

    Το Κάιρο, σύμφωνα με επίσημες πηγές, δεν θα δεχτεί να υπάρχει ισραηλινός στρατός στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, στα νότια σύνορα της Γάζας

    Η Αίγυπτος επανάλαβε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί την παρουσία ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Qahera News Tv, που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.
    Η Αίγυπτος είναι μεσολαβήτρια χώρα στις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
    Σύμφωνα με μια υψηλόβαθμη πηγή, την οποία επικαλείται το κανάλι, το Κάιρο διαμήνυσε «σε όλες τις πλευρές» ότι δεν θα δεχθεί την ισραηλινή παρουσία στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια στενή λωρίδα γης μήκους 14,5 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα της Γάζας.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Αίγυπτος: Σε 14 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση πολυκατοικίας (video)
    Αίγυπτος: Σε 14 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση πολυκατοικίας (video)

    Εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ορισμένα οικήματα που διαπιστώθηκε ότι είχαν υποστεί σημαντικές φθορές από την κατάρρευση του τριώροφου κτιρίου

    Τουλάχιστον 14 νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός από την κατάρρευση πολυκατοικίας στην επαρχία Ασιούτ, στο νότιο τμήμα της Αιγύπτου, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.
    Το τριώροφο κτίριο κατέρρευσε τη Δευτέρα, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, και σωστικά συνεργεία αναζητούσαν εγκλωβισμένους στα ερείπια για περισσότερες από 24 ώρες.
    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Εσάμ Σαάντ επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας και ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να καταβληθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις και να στηριχθούν οι τραυματίες και οι οικογένειες που έμειναν άστεγες.

    Διαβεβαίωσε ότι θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα ρίξει φως στα αίτια της κατάρρευσης. «Τα γειτονικά σπίτια επιθεωρήθηκαν ώστε να πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, στην οποία επισημαίνεται πως εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ορισμένα οικήματα που διαπιστώθηκε ότι είχαν υποστεί σημαντικές φθορές από την κατάρρευση του τριώροφου κτιρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Το πορτοκάλι σε κρίση - Τι ζητούν οι παραγωγοί
    Το πορτοκάλι σε κρίση - Τι ζητούν οι παραγωγοί

    «Κραυγή αγωνίας» από τους παράγωγους για τα αδιάθετα πορτοκάλια – Μεγάλη πτώση των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    Ο χυμός πορτοκάλι τείνει να γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει είδος πολυτελείας.
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει «παγώσει» το εμπόριο πορτοκαλιών, ενώ τα πορτοκάλια μένουν άκοπα πάνω στα δέντρα, την στιγμή που οι εισαγωγές από την Αίγυπτο πάνε καλά.
    Ο λόγος είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός από την Αίγυπτο, από όπου κάνουμε εισαγωγή.
    Ο πορτοκαλοπαραγωγός, Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα προβλήματα των παραγωγών.
    «Εμείς εδώ δεν είμαστε οργανωμένοι σωστά. Φταίει και το κράτος που δεν έχει φτάσει στο να οργανωθούν οι παραγωγοί και να βοηθήσει σε αυτό. Είναι θέμα συνέπειας στην παραγωγή. Όταν ξεκίνησαν τα πορτοκάλια με 50 λεπτά/κιλό, το χειμερινό πορτοκάλι, και ο παραγωγός δεν έκοβε, και έλεγε «άστο θα πάει 0,60 ευρώ», εκεί φροντίσαμε να «υπάρχει» η τουρκικά. Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στην Μεσόγειο. Παράλληλα και η ΕΕ, που έχουμε ήδη πληρώσει το εμπάργκο στην Ρωσία, γιατί ήταν μόνο για τα αγροτικά προϊόντα, πληρώνουμε την καλή γειτνίαση με την Αίγυπτο, και το «υπερ-promotion»που κάνουν, αλλά και τα καρτέλ του χυμού», ανέφερε.

    Ο κ. Παναγιώτης Παναρίτης, επίσης πορτοκαλοπαραγωγός έδωσε τη δική του διάσταση στο πρόβλημα.

    «Ισχύουν αυτά που είπε ο συνάδελφός μου, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι υπάρχει έλλειψη αγροτικής παιδείας, και πάνω από όλα να ξέρει πότε και πόσο να πουλήσει. Στην δική μου περιοχή έπρεπε η ποικιλία Valencia περίπου το 50% και έχει φτάσει η συγκομιδή στο 20%. Τα περισσότερα που κόβονται τώρα είναι για χυμοποίηση, στην τιμή των 12 λεπτών καθαρά. Το νωπό πορτοκάλι, που είναι για βρώση, πωλείται από 16-18 λεπτά», επεσήμανε.

    Τα προβλήματα:

    -Δεν μπορεί να απορροφηθεί ούτε η εγχώρια παραγωγή +
    -Κανένα ενδιαφέρον και για εξαγωγές = άκοπα τα πορτοκάλια πάνω στα δένδρα
    -(υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης για παραγωγούς)

    Το… παράδοξο με τον χυμό πορτοκάλι

    1 κιλό πορτοκάλια Valencia από το χωράφι φεύγει με 12 λεπτά+ κοπτικά, μεταφορικά κ.ά στο χυμοποιείο φτάνει στα 20 λεπτά

    -Για 1 κιλό χυμό πορτοκάλι χρειάζονται περίπου 10 κιλά πορτοκάλια, άρα 2€ κόστος

    Όμως, αυτή την στιγμή η τιμή του χυμού παγκοσμίως φτάνει στα: 8,70€ /κιλό

    Έχει εκτοξευθεί η τιμή του χυμού πορτοκαλιού

    Μικρή ατομική συσκευασία

    2023: 0,43 €

    2024: 0,66 €

    + 0,23 € ή + 53,5%

    Οικογενειακή συσκευασία λίτρου

    2023: 1,72 €

    2024: 2,74 €

    + 1,02 € ή + 59,3%
    Πηγή: Protothema.gr
  • Υπουργείο Μετανάστευσης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για εργάτες γης από την Αίγυπτο
    Υπουργείο Μετανάστευσης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για εργάτες γης από την Αίγυπτο

    Τίθεται σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα

    Από σήμερα 10 Ιουνίου ξεκινά τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των εργοδοτών για εργάτες γης από την Αίγυπτο.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τίθεται σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

    Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου

    Η Συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.

    Οι διαφορές στη διαδικασία

    Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής:

    α) οι θέσεις των 5.000 εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και

    β) η κοινή δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

    Πηγή: In.gr
  • Ανοίγει την Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργάτες από την Αίγυπτο
    Ανοίγει την Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργάτες από την Αίγυπτο

    Ανοίγει το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργαζόμενους από την Αίγυπτο στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αφρικανική χώρα.

    Ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2.400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης,τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συμφωνία των δύο χωρών βασίζεται στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας.

    Η συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση πέντε χιλιάδων (5.000) εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.

    Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής: α) οι θέσεις των πέντε χιλιάδων (5.000) εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και β) η κοινή δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

    Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας, έχει αναπτύξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των εργοδοτών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να είναι διαθέσιμη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 για την υποβολή από τους εργοδότες των αιτημάτων τους.

    Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει: «Η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και στο μεταναστευτικό είναι στρατηγικής σημασίας.

    Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Κάιρο, η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σηματοδοτεί τη βούλησή μας για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2022, από τον τότε ΑΝΥΠΕΞ, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για μέχρι 5.000 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες γης, για την κάλυψη των κενών του πρωτογενούς τομέα.

    Η συνεργασία βασίζεται στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας. Ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας της Αιγύπτου».

    Πηγή: cnn.gr

  • Πυραμίδες της Αιγύπτου: Επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν τον γρίφο του τρόπου κατασκευής τους
    Πυραμίδες της Αιγύπτου: Επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν τον γρίφο του τρόπου κατασκευής τους

    Μέχρι σήμερα, υπήρχαν μόνο υποθέσεις για το πώς μετακινήθηκαν οι τεράστιοι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερσή τους - Επιστήμονες θεωρούν τώρα ότι το μυστικό κρύβεται στο Νείλο

    Αποτελούν ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου και έχουν αφήσει με το στόμα ανοιχτό τους αρχαιολόγους για τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν στο... πουθενά, πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια. Πρόκειται για τις 31 πυραμίδες της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης συμπλέγματος της Γκίζας, για τις οποίες μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο υποθέσεις για το πώς μετακινήθηκαν οι τεράστιοι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους.

    Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Wilmington, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι πυραμίδες χτίστηκαν με την βοήθεια ενός παραπόταμου του Νείλου, ο οποίος σήμερα είναι κρυμμένος κάτω από την έρημο και τις γεωργικές εκτάσεις της περιοχής.

    Το BBC, που παρουσιάζει τα πορίσματα της αμερικανικής έρευνας, εξηγεί ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι πυραμίδες πιθανότατα χτίστηκαν κατά μήκος ενός χαμένου, αρχαίου παραπόταμου του Νείλου.

    Σημειώνεται ότι, επί πολλά χρόνια, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρέπει να χρησιμοποιούσαν μια κοντινή πλωτή οδό για να μεταφέρουν υλικά, όπως τους λίθους που χρειάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων στον ποταμό.

    Ωστόσο, μέχρι τώρα, «κανείς δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της μεγάλης υδάτινης οδού με την πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων», υπογραμμίζει ένας εκ των συντακτών της έρευνας, η καθηγήτρια Eman Ghoneim.

    Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι που μελέτησαν δορυφορικές εικόνες της περιοχής, ισχυρίζονται ότι οι διάσημες κατασκευές θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί κατά μήκος ενός παραπόταμου του Νείλου, που σήμερα πλέον δεν υπάρχει. Αυτό θα μπορούσε να είναι μία λογική εξήγηση για το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν σε μια στενή, αφιλόξενη λωρίδα της ερήμου στην Αίγυπτο.

    Εν συνεχεία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γεωφυσικές έρευνες και άλλες μεθόδους για να επιβεβαιώσουν την παρουσία στοιχείων ύπαρξης ποταμού και πρώην καναλιών κάτω από τη σημερινή επιφάνεια της γης.

    Η ανάλυση τους εξέπληξε καθώς, όπως ισχυρίζονται, επιβεβαίωσε την παρουσία ενός πρώην παραπόταμου του Νείλου, μήκους 64 χιλιομέτρων, ο οποίος είναι πλέον καλυμμένος από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

    Το γεγονός ότι αυξήθηκε η συσσώρευση άμμου λόγω των ανέμων, η οποία συνδέεται με μια μεγάλη ξηρασία που ξεκίνησε πριν από περίπου 4.200 χρόνια, θα μπορούσε να εξηγήσει την εξαφάνιση αυτής της προέκτασης του Νείλου.

    Την ίδια ώρα, αυτό το γεωλογικό γεγονός, θα μπορούσε να εξηγήσει την τοποθέτηση 31 πυραμίδων, συμπεριλαμβανομένου και του εντυπωσιακού συγκροτήματος της Γκίζας, σε αυτό το αφιλόξενο έδαφος της Σαχάρας, καθώς θα ήταν εύκολη η πρόσβαση στη περιοχή μέσω του παραπόταμου του Νείλου την εποχή της ανέγερσής τους.

    «Αυτό θα είχε ζωτική σημασία για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών», δήλωσαν οι ερευνητές προσθέτοντας: «Το μεγαλύτερο τμήμα των πυραμίδων στην Αίγυπτο είναι συγκεντρωμένο κατά μήκος μιας στενής λωρίδας της ερήμου, ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμία εξήγηση που να δικαιολογεί γιατί έχουν κτιστεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία».

    Η έρευνα των επιστημόνων αναφέρει επίσης: «Εδώ χρησιμοποιούμε δορυφορικές εικόνες ραντάρ, σε συνδυασμό με γεωφυσικά δεδομένα και εκτενή μελέτη του εδάφους, για να διερευνήσουμε την υπόγεια δομή και ιζηματολογία στην κοιλάδα του Νείλου, δίπλα σε αυτές τις πυραμίδες. Εντοπίζουμε τμήματα ενός μεγάλου εξαφανισμένου παραπόταμου του Νείλου, τον οποίο ονομάζουμε «Ahramat», που εκτείνεται στους πρόποδες του οροπεδίου της Δυτικής Ερήμου, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των πυραμίδων.

    Πολλές από τις πυραμίδες έχουν διαβάσεις που οδηγούν εκεί όπου τα νερά του ποταμού έρρεαν κάποτε και καταλήγουν σε ναούς της κοιλάδας, οι οποίοι μπορεί να λειτουργούσαν στο παρελθόν ως «λιμάνια» κατά μήκος του Αhramat.

    Για τους Αμερικανούς επιστήμονες, ο παραπόταμος του Νείλου «Ahramat» διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των μνημείων ως υδάτινος διάδρομος για την μεταφορά εργατών και οικοδομικών υλικών στην τοποθεσίες όπου κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου.

    Δείτε βίντεο: Πυραμίδες της Αιγύπτου: Επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν τον γρίφο του τρόπου κατασκευής τους

    Πηγή: Protothema.gr

  • Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί
    Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί

    Μεγάλη πτώση των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    ην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών που επλήγησαν από τις αθρόες εισαγωγές στην ΕΕ αιγυπτιακών πορτοκαλιών και την διερεύνηση της Αιγύπτου για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγ ζητούν οι παραγωγοί της Αργολίδας.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία τεκμηρίωσης της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ.

    Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών ενημέρωσαν ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί θεσμικές ενέργειες που ξεπερνούν τις δυνατότητες των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Για το σκοπό αυτό πρότειναν και έγινε αποδεκτό, οι 3 βουλευτές (Ανδριανού Ι., Γαβρήλου Γ. και Πουλά Α.) και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας (Ματζούνης Ι.) να προωθήσουν από κοινού και συγκροτημένα τα αιτήματα.

    Σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    Τα αιτήματα

    Τα αιτήματα που προωθούν οι παραγωγοί και συνεταιρισμοί της Αργολίδας είναι τα εξής:

    • Στήριξη εισοδήματος παραγωγών πορτοκαλιού λόγω αθρόων εισαγωγών από Αίγυπτο.

    Οι παραγωγοί πορτοκαλιού που πούλησαν από τον Ιανουάριο 2024 έως το τέλος της σεζόν να λάβουν αναλογικά ένα συμπλήρωμα εισοδήματος ώστε η τιμή να διαμορφωθεί στα 0,31€/kg, που αποτελεί και το μέσο κόστος παραγωγής.

    • Να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ

    Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο θέμα είναι να υπάρξουν ενέργειες προς την ΕΕ ώστε να διερευνηθεί η Αίγυπτος και οι υπόλοιπες χώρες μη μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ