Κόσμος

Ινδία: Ο απειλούμενος πληθυσμός τίγρεων ανακάμπτει θριαμβευτικά

Ινδία: Ο απειλούμενος πληθυσμός τίγρεων ανακάμπτει θριαμβευτικά

Οι τίγρεις κάποτε περιφέρονταν σε όλη την Ασία, με τον αριθμό τους να φτάνει τις 100.000 στις αρχές του 20ου αιώνα, προτού το είδος βρεθεί στο χείλος της εξαφάνισης.

Μέχρι το 2006, ο πληθυσμός τους στην Ινδία -που φιλοξενεί την πλειονότητα των εναπομεινάντων άγριων τίγρεων στον κόσμο- έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των μόλις 1.411.

Όμως, δεκαετίες προσπαθειών διατήρησης φαίνεται ότι τελικά απέδωσαν καρπούς. Οι τίγρεις της Ινδίας έχουν υπερδιπλασιαστεί από τότε, φτάνοντας τις 3.167 πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή τίγρεων που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (09/04).

Αυτό είναι περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού άγριων τίγρεων, που ανέρχεται σε περίπου 4.500, σύμφωνα με το WWF.

Η ανάκαμψη των ινδικών τίγρεων συνιστά θρίαμβο για τους οικολόγους και μια αχτίδα ελπίδας για άλλες χώρες που αγωνίζονται να ενισχύσουν τον αριθμό της άγριας ζωής, αναφέρει το CNNi.

Η έκθεση κυκλοφόρησε παράλληλα με τους εορτασμούς για την 50η επέτειο του Project Tiger, του κυβερνητικού προγράμματος διατήρησης που ξεκίνησε το 1973.

«Έχουμε χιλιάδες χρόνια ιστορίας που σχετίζεται με τις τίγρεις… Η τίγρης θεωρείται αδερφός μας σε πολλές φυλές», είπε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σε ομιλία του την Κυριακή. «Ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα είναι δυνατό μόνο όταν το περιβάλλον μας προστατεύεται και η βιοποικιλότητά μας συνεχίζει να επεκτείνεται».

Ο Μόντι επισκέφτηκε επίσης δύο καταφύγια τίγρεων την Κυριακή, όπου έβγαλε φωτογραφίες που δείχνουν τον αρχηγό ντυμένο με καπέλο σαφάρι και ρούχα παραλλαγής.

Τίγρεις σε παρακμή

Οι αριθμοί των τίγρεων άρχισαν να μειώνονται κατακόρυφα τη δεκαετία του 1940 καθώς οι ανθρώπινοι πληθυσμοί αυξήθηκαν. Η αγροτική επέκταση, η αποψίλωση των δασών και οι υποδομές έχουν κατακερματίσει τα ενδιαιτήματα των τίγρεων, σύμφωνα με το WWF - ιδιαίτερα καταστροφικές δεδομένου ότι οι τίγρεις είναι μοναχικά ζώα που χρειάζονται μεγάλες περιοχές για να περιπλανηθούν και να κυνηγήσουν.

Σήμερα, οι τίγρεις υπάρχουν μόνο στο 7% της γης που καταλάμβαναν, σύμφωνα με το WWF.

Αυτός ο συρρικνούμενος χώρος έχει οδηγήσει σε αύξηση της σύγκρουσης μεταξύ του ανθρώπου και των άγριων ζώων, με πολλαπλά περιστατικά τις τελευταίες δεκαετίες τίγρεων να επιτίθενται σε ανθρώπους και να εισέρχονται σε χωριά αναζητώντας τροφή. Και δεν είναι μόνο αυτές – και οι ελέφαντες της Ινδίας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, συχνά περιπλανώνται σε γεωργικές εκτάσεις και καταβροχθίζουν καλλιέργειες.

Αν και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο, ο εκρηκτικός πληθυσμός της Ινδίας αποτελεί μια μοναδική πρόκληση. Το 1971, η χώρα είχε 547 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει τώρα 1,4 δισεκατομμύρια και πρόκειται να ξεπεράσει την Κίνα για να γίνει η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου φέτος.

Η άναρχη λαθροθηρία τη δεκαετία του 1980 επιτάχυνε περαιτέρω τη μείωση του αριθμού των τίγρεων. Οι τίγρεις κυνηγούνταν για άθληση, κύρος και κατανάλωση, με τα οστά τους και άλλα μέρη τους να χρησιμοποιούνται συχνά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Η Ινδία απαγόρευσε επίσημα το κυνήγι τίγρεων το 1972, αλλά παραμένει μια σημαντική απειλή, με την παράνομη λαθροθηρία να κατηγορείται για την πλήρη εξαφάνιση των τίγρεων σε ένα ινδικό καταφύγιο το 2005.

Ιστορία επιτυχίας

Οι προσπάθειες να αντιστραφεί η τάση οδήγησαν την Ινδία να αναπτύξει 53 καταφύγια τίγρεων που καλύπτουν σχεδόν 75.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου 7,5 εκατομμύρια εκτάρια), από μόλις εννέα αποθέματα στην αρχή του Project Tiger.

Οι αρχές μετέφεραν και πλήρωσαν ολόκληρα χωριά για να δημιουργήσουν χώρο για τις τίγρεις και δημιούργησαν διαδρόμους άγριας ζωής για να συνδέσουν τους κατακερματισμένους οικοτόπους τους.

Η κυβέρνηση έχει επίσης επενδύσει σε τεχνολογία όπως drones, παγίδες με κάμερα και συστήματα λογισμικού για να παρακολουθεί τους πληθυσμούς, τις κινήσεις και τις συμπεριφορές των τίγρεων.

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά, προειδοποίησε το WWF. Η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης προκαλεί προβλήματα στους ευάλωτους οικοτόπους. Πολλά καταφύγια τίγρεων και προστατευόμενες περιοχές είναι «μικρά νησιά σε μια απέραντη θάλασσα οικολογικά μη βιώσιμης χρήσης γης», με την ανθρώπινη δραστηριότητα να καταπατά τα περιβάλλοντα των τίγρεων. Και η παράνομη λαθροθηρία συνεχίζεται παρά τους αυστηρούς νόμους.

Ωστόσο, η επιστροφή του πληθυσμού των τίγρεων είναι ενθαρρυντική – και η Ινδία αρχίζει να μοιράζεται τις πρακτικές διατήρησης της με άλλες χώρες με μειωμένο αριθμό τίγρεων. Τα τελευταία χρόνια, το Δελχί έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες και έχει ξεκινήσει πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων διατήρησης με την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, τη Μαλαισία, το Μπαγκλαντές και το Μπουτάν.

Και, όπως τόνισε ο Μόντι στην κυριακάτικη ομιλία του, παρόμοιες επιτυχίες παρατηρούνται και με άλλα είδη. Η Ινδία υποδέχθηκε τα πρώτα νεογέννητα τσιτάχ της τον Μάρτιο, περισσότερα από 70 χρόνια αφότου οι μεγάλες γάτες κηρύχθηκαν επίσημα εξαφανισμένες στη χώρα.

Τα μικρά γεννήθηκαν από δύο αποκατασταθέντα τσιτάχ που μεταφέρθηκαν από τη Ναμίμπια στην Ινδία, ως μέρος ενός κυβερνητικού σχεδίου για την εκ νέου στέγαση 50 ειδών τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία από Kev από το Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup