Κόσμος

Τουρκία: Ο Ερντογάν παίζει το χαρτί του Πούτιν εν όψει των εκλογών στις 14 Μαΐου

Τουρκία: Ο Ερντογάν παίζει το χαρτί του Πούτιν εν όψει των εκλογών στις 14 Μαΐου

Δεν αποκλείεται αν τα δημοσκοπικά δεδομένα γίνουν προβληματικά για τον Ερντογάν, να έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 14ης Μαΐου βρίσκεται η Τουρκία με το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών για το ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής, φαντάζει ως η πιο δύσκολη πρόβλεψη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρχει ένα αμφίρροπο ντέρμπι μέχρι τέλους.
Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η προεκλογική ατζέντα είναι ξεκάθαρη, εσωτερική πολιτική και σεισμοί. Μια μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τις εκλογές του 2018, όπου η αντιπαράθεση με την Δύση κυριάρχησε προεκλογικά.

Δυο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιούλη του 2016, οι Τούρκοι πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες να αποφασίσουν για πρώτη φορά τον ηγέτη τους σ’ ένα Προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Έχοντας απέναντι του τέσσερεις υποψηφίους, μεταξύ αυτών τον σημερινό υποψήφιο Μουχαρέμ Ιντζέ, με τη σημαία του CHP, την Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος που πλέον υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου και το φιλοκουρδικό HDP με τον φυλακισμένο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο Ερντογάν κατάφερε και κέρδισε από τον πρώτο γύρο με 52,59% αυξάνοντας τα ποσοστά του από τις προεδρικές εκλογές του 2014 όπου πήρε 51,79%.

Πολλοί τότε, απέδωσαν την νίκη του στον «πόλεμο» προς τη Δύση που κήρυξε ή για άλλους του κήρυξαν πολλοί δυτικοί ηγέτες. Οι χαρακτηρισμοί για τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δεν έχουν ξεχαστεί κι είχαν προκαλέσει σωρεία ανακοινώσεων ένθεν κακείθεν.

Εκείνη την περίοδο, η Δύση ήταν για την Τουρκία ο εχθρός, που με την συνδρομή της, σύμφωνα με τον Ερντογάν, προσπάθησαν να τον ανατρέψουν. Όμως και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής δεν ήταν οι καλύτερες, αν και πολύ εύκολα κάποιος θα τις χαρακτήριζε εχθρικές.

Μετά από πέντε χρόνια, το σκηνικό έχει διαφοροποιηθεί, με την Τουρκία να έχει εξαπολύσει επιθέσεις φιλίας στο σύνολο σχεδόν των χωρών που είχε προβλήματα. Ακόμα και με τον Άσαντ είναι διατεθειμένος να συναντηθεί ο Ερντογάν κάτι που φάνταζε αδιανόητο πριν από έναν χρόνο.

Σε ότι έχει σχέση με τα ελληνοτουρκικά, κοντεύει να φτάσει η «αγάπη» μέχρι την κόκκινη μηλιά, που θα έκανε ακόμα και τον Ατατούρκ με τον Βενιζέλο να ζηλεύουν. Τώρα αν λέγεται και κάτι πιο καυτό, ε αυτό είναι για εσωτερική χρήση όπως μας ενημέρωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Οι συνθήκες για άγρα ψήφων δεν είναι οι κατάλληλες για εντάσεις στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και οι επιθέσεις φιλίας, δεν μπορούν να δώσουν απτά αποτελέσματα στις κάλπες, καθώς είναι χρονοβόρες απρόβλεπτες διαδικασίες.

Οι ΗΠΑ έκαναν ευκρινές ότι δεν θα ανακατευτούν στις εκλογές στην Τουρκία. Αν και ο Αμερικανός Πρέσβης έκανε μια κίνηση και συναντήθηκε με τον Κιλιτσντάρογλου. Όμως η ένταση, η λεκτική, που δημιουργήθηκε, αποκλιμακώθηκε σχεδόν άμεσα.

Η κίνηση καλής θέλησης με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έδωσε κάποιους πόντους στην Τουρκία, αν και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη πριν τις εκλογές στο θέμα των F-16.

Όμως και οι δυτικοί ηγέτες δεν φαίνεται να ασχολούνται με τις τουρκικές εκλογές, καθώς έχουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα να διαχειριστούν, που κάθε άλλο παρά εύκολα είναι.

Βέβαια παραμένει ένα ερωτηματικό αν το κάνουν εσκεμμένα για να μην ενισχύσουν εκλογικά με τις επιθέσεις τους τον Ερντογάν ή ότι πραγματικά δεν ενδιαφέρονται να παρέμβουν καθώς θεωρούν ότι θα χάσουν έναν σημαντικό παίκτη στον πόλεμο της Δύσης με την Ρωσία.

Αναγκαίος σύμμαχος η Τουρκία

Μα και ο ίδιος ο Ερντογάν είναι πολύ πιο προσεκτικός σε ότι αφορά τη Δύση, στην πορεία του για τις κάλπες. Σίγουρα η Δύση δεν είναι φίλη της Τουρκίας, αλλά αναγκαίος σύμμαχος, σε μια αναδιάρθρωση των γεωπολιτικών δεδομένων.

Ήδη η Μέση Ανατολή αλλάζει και διαμορφώνεται μια νέα, με την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν με το Ριάντ να πρωτοστατεί σ’ αυτή την μεταμόρφωση, βάζοντας τα και με τις πρώην συμμαχικές ΗΠΑ.

Σαουδική Αραβία και Ρωσία, μαζί με την Κίνα που κείται μακριά για την ελληνική διπλωματία, διαμορφώνουν το πλαίσιο ενός νέου πολυπολικού κόσμου και η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει με τον δικό της τρόπο.

Ριάντ και Μόσχα δείχνουν την προτίμηση τους στον Ερντογάν. Αν και είναι δύσκολο για μια επίσκεψη του Πούτιν στην Άγκυρα, κάτι που επιθυμεί ο Ερντογάν, δεν αποκλείεται μια συνάντηση στα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού στις 28 Απριλίου.

Η επίσκεψη Λαβρόφ λίγες μέρες πριν στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και τον Ερντογάν, δείχνει τις προτιμήσεις της Μόσχας.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα ήρεμα νερά θα εξακολουθήσουν να είναι ήρεμα, με την εξωτερική πολιτική τα Τουρκίας. Δεν αποκλείεται αν τα δημοσκοπικά δεδομένα γίνουν προβληματικά για τον Ερντογάν, να έχουμε κάποιες απρόβλεπτες εξελίξεις, αν και φαντάζει αρκετά δύσκολο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup