Σάββατο, 15 Απριλίου 2023 16:12

Σουδάν: Πραξικόπημα σε εξέλιξη – Παραστρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν το Προεδρικό Μέγαρο

Γράφτηκε από την

Κλιμακώθηκαν οι εντάσεις στο Σουδάν, με μια παραστρατιωτική οργάνωση να δηλώνει πως έχει καταλάβει το Προεδρικό Μέγαρο.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν δήλωσαν, το Σάββατο (15/04), ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το Προεδρικό Μέγαρο, την κατοικία του Αρχηγού του Στρατού και το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις με τον Στρατό σε μια κλιμακούμενη μάχη για την εξουσία.
Σε ανακοίνωσή τους, οι RSF ανέφεραν, επίσης, ότι κατέλαβαν τα αεροδρόμια στη βόρεια πόλη Μερόουε και στο Ελ-Ομπέιντ στα δυτικά. Πυροβολισμοί, σύμφωνα με το Reuters, ακούγονταν σε διάφορα σημεία του Χαρτούμ και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς και σε γειτονικές πόλεις. Μάλιστα, δημοσιογράφος του Reuters είδε κανόνια και τεθωρακισμένα οχήματα να αναπτύσσονται σε δρόμους και άκουσε τον ήχο από πυρά βαρέων όπλων κοντά στα αρχηγεία τόσο του Στρατού όσο και των RSF.

💥 Sudan paramilitaries say they have seized presidential palace

Civilian aircraft have also been set ablaze.

- Full story at https://t.co/KRe2rMBL5dpic.twitter.com/zSjQpUftr3

— PiQ (@PriapusIQ) April 15, 2023

Από την πλευρά του, ο Στρατός δήλωσε ότι οι RSF προσπάθησαν να επιτεθούν στα στρατεύματά του σε διάφορες θέσεις, αφού μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς σε πολλές περιοχές της χώρας αυξάνοντας, έτσι, τους φόβους για μια ολοκληρωμένη σύγκρουση. Οι RSF δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους δέχθηκαν επίθεση από τον Στρατό.

Μια παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ των RSF και του Στρατού θα μπορούσε να σημάνει διαμάχη σε μια τεράστια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει την οικονομική κατάρρευση και την αναζωπύρωση της βίας μεταξύ των φυλών. Νωρίτερα, οι RSF, των οποίων ηγείται ο πρώην επικεφαλής της πολιτοφυλακής, Στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ευρύτερα γνωστός ως «Χεμέντι», δήλωσαν ότι ο Στρατός είχε περικυκλώσει μια από τις βάσεις της και άνοιξε πυρ με βαρέα όπλα.

Τα βίαια επεισόδια ακολούθησαν ημέρες έντασης μεταξύ του Στρατού και των RSF, μιας ισχυρής παραστρατιωτικής ομάδας. Αυτό είχε προκαλέσει ανησυχία για μια αντιπαράθεση που θα υπονόμευε τις μακροχρόνιες προσπάθειες να επιστρέψει το Σουδάν σε πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από διαμάχες για την εξουσία και στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Ο «Χεμέντι» είχε θέσει εαυτόν διαθέσιμο στο πλαίσιο μιας σχεδιαζόμενης μετάβασης προς τη δημοκρατία, αναστατώνοντας άλλους στρατιωτικούς ηγέτες και προκαλώντας κινητοποίηση των στρατευμάτων στην πρωτεύουσα του Σουδάν, δηλαδή στο Χαρτούμ.

A military coup attempt takes place in #Sudan

Sudan's international airport stopped receiving flights amid clashes between the Rapid Reaction Forces and the army.

Explosions and gunfire are heard in the Sudanese capital. pic.twitter.com/yVvSnAmtL6

— NEXTA (@nexta_tv) April 15, 2023

Πηγή: ieidiseis.gr

Κεντρική φωτογραφία: Twitter | @301military
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Απριλίου 2023 14:49

Σχετικά Άρθρα

  • Σουδάν: Πάνω από 120 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις παραστρατιωτικών σε χωριά
    Σουδάν: Πάνω από 120 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις παραστρατιωτικών σε χωριά

    Οι παραστρατιωτικοί ενέτειναν τη βία εναντίον αμάχων στην αγροτική πολιτεία αλ Τζαζίρα μετά την αλλαγή στρατοπέδου διοικητή της περιοχής

    Πάνω από εκατόν είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιτεία Αλ Τζαζίρα, στο κεντρικό Σουδάν, κατά τη διάρκεια επίθεσης των παραστρατιωτικών, οι οποίοι πολιόρκησαν την Παρασκευή χωριά της περιοχής, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα από τον υπουργό Υγείας.
    «Παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) διέπραξαν σφαγή σε βάρος των πολιτών του ας Σαρίχα στην πολιτεία αλ Τζαζίρα (...) όπου καταμετρήθηκαν «πάνω από 200 τραυματίες και 124 μάρτυρες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο Χάιθαμ Μοχάμεντ Ιμπραήμ.
    Οι υπηρεσίες του «εργάζονται για να παραδώσουν φάρμακα και για να προσφέρουν φροντίδες σε τραυματίες και αρρώστους στις περιοχές υπό πολιορκία επειγόντως», πρόσθεσε.
    «Είμαι βαθιά θορυβημένη εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας εναντίον παιδιών και οικογενειών στην πολιτεία αλ Τζαζίρα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της η διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ.
    «Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, κατά πληροφορίες τουλάχιστον 124 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αλ Τζαζίρα —ανάμεσά τους τουλάχιστον δέκα παιδιά, ορισμένα ηλικίας κάτω των δέκα ετών— και τουλάχιστον 43 παιδιά τραυματίστηκαν», πρόσθεσε η κυρία Ράσελ.

    Οργάνωση που αγωνίζεται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας έκανε λόγο το Σάββατο για τουλάχιστον 50 νεκρούς σε δυο χωριά της πολιτείας αλ Τζαζίρα μετά την επίθεση των ΔΤΥ.

    Το Σουδάν, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, έχει μετατραπεί από τη 15η Απριλίου 2023 σε θέατρο ανελέητου πολέμου με αμέτρητα θύματα —διάφορες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 ως 150.000 νεκρούς, γιατροί επισημαίνουν ωστόσο πως οι περισσότεροι θάνατοι δεν καταγράφονται— ανάμεσα στις ΔΤΥ υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο και τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ), υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον de facto ηγέτη του αφρικανικού κράτους.

    Οι παραστρατιωτικοί το τελευταίο διάστημα ενέτειναν τη βία εναντίον αμάχων στην αγροτική πολιτεία αλ Τζαζίρα, νότια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, αφού διοικητής τους σε αυτή την περιοχή αποφάσισε να αλλάξει πλευρά και συμμάχησε με τον στρατό.

    Την Παρασκευή, το συνδικάτο των σουδανών γιατρών κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να πιέσουν για να εξασφαλιστεί η διάνοιξη ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τα χωριά που «είναι αντιμέτωπα με γενοκτονία» από τις ΔΤΥ, καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν καταστεί αδύνατες.

    Κατά ιατρικές πηγές, όλα τα κέντρα υγείας αναγκάστηκαν να κλείσουν στις πολιορκημένες κοινότητες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER
  • Σουδάν: Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν να επιτραπεί να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πολέμου
    Σουδάν: Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν να επιτραπεί να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πολέμου

    11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν.

    Κάπου δέκα δυτικές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία, απηύθυναν χθες Παρασκευή έκκληση στα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν να επιτρέψουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που τη χρειάζονται «επειγόντως».

    Το Σουδάν έχει μετατραπεί από τη 15η Απριλίου 2023 σε θέατρο ανελέητου πολέμου, με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ανάμεσα στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τους παραστρατιωτικούς υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, και τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ), υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον de facto ηγέτη του αφρικανικού κράτους.

    Κάπου 11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που χαρακτηρίζει την κατάσταση ανθρωπιστική «καταστροφή».

    Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με ακραία επισιτιστική ανασφάλεια· έχει κηρυχθεί λιμός στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ του Νταρφούρ.

    «Η συστηματική παρεμπόδιση από μέρους και των δύο πλευρών των τοπικών και διεθνών ανθρωπιστικών προσπαθειών είναι η αιτία αυτού του λιμού», εκτίμησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές κυβερνήσεις.

    «Καταδικάζουμε το γεγονός ότι παρά τη συνταρακτική επείγουσα ανάγκη, οι ΣΕΔ και οι ΔΤΥ συνεχίζουν να εγείρουν εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια», επέμειναν στην ανακοίνωσή τους, που προσυπογράφει ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων.

    «Απαιτούνται επειγόντως η εντατικοποίηση και ο συντονισμός της βοήθειας και η πλήρης, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πληθυσμών που τη χρειάζονται» σ’ αυτή, συνεχίζει το κείμενο, που θυμίζει στα μέρη «το καθήκον να τηρούν τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

    Ζητείται συγκεκριμένα να αρθούν οι περιορισμοί σε συνοριακό πέρασμα στη μεθόριο με το Τσαντ, στο ύψος της πόλης Αντρ, και να ανοίξουν «όλα» τα συνοριακά περάσματα ή όσα περισσότερα είναι εφικτό, όπως έχουν υποσχεθεί οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    Επανειλημμένοι κύκλοι διαπραγματεύσεων δεν μπόρεσαν να φέρουν το τέλος των εχθροπραξιών. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελβετία, τα εμπόλεμα μέρη υποσχέθηκαν να εγγυηθούν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε δυο διαδρομές-κλειδιά διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Πηγή: Newsbomb.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER
  • Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα
    Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα

    Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ο αριθμός όσων θα έχουν φύγει έως τώρα από το εμπόλεμο Σουδάν θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια προειδοποιεί ο ΟΗΕ

    Περίπου 25.000 πρόσφυγες από το Σουδάν έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αριθμός ρεκόρ για το 2024, με την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα να παραμένει κρίσιμη έπειτα από 18 μήνες συγκρούσεων, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν φύγει από το Σουδάν για να γλιτώσουν από τη βία θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

    Βρισκόμαστε «σχεδόν στα τρία εκατομμύρια», δήλωσε από τη Γενεύη. Πρόκειται για μια «καταστροφή» που εξηγείται από την όξυνση «της βιαιότητας» της σύγκρουσης, επεσήμανε.

    Από τον Απρίλιο του 2023 μαίνεται στο Σουδάν πόλεμος μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό και του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας.

    Οι δύο πλευρές κατηγορούνται ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, κυρίως επειδή στοχοθετούν αμάχους και εμποδίζουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.\

    Το 80% από τους 25.000 που έφυγαν από το Σουδάν και κατέφυγαν στο Τσαντ τον Οκτώβριο είναι γυναίκες και παιδιά

    Σουδάν: Θάνατοι, εκτοπισμοί και επισιτιστική ανασφάλεια

    Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 26 εκατομμύρια είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Λιμός έχει κηρυχθεί στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ στο Νταρφούρ.

    Περίπου 11,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 2.947.027 έχουν φύγει από το Σουδάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Ένδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, επαρχία στο δυτικό Σουδάν, αποτελεί το γεγονός ότι περίπου 25.000 άνθρωποι – το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά—κατέφυγαν στο ανατολικό Τσαντ από την 1η ως τις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί φέτος, σύμφωνα με τον Μπαλντ.

    Ο αριθμός αυτός είναι επίσης πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε όλο τον Σεπτέμβριο, όταν περίπου 20.0270 άνθρωποι κατέφυγαν στο Τσαντ.

    Έλλειψη βασικών υποδομών φιλοξενίας στο Τσαντ

    Η χώρα αυτή, μεταξύ των πιο φτωχών παγκοσμίως, υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό Σουδανών προσφύγων (681.944), χωρίς ωστόσο να διαθέτει βασικές υπηρεσίες για να τους φιλοξενήσει, επεσήμανε ο Μπαλντ, υπογραμμίζοντας τη γενναιοδωρία που επιδεικνύουν οι κάτοικοι του Τσαντ.

    «Όταν βλέπουμε 25.000 αφίξεις, είναι ένας τεράστιος αριθμός», υπογράμμισε, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει περισσότερο το Τσαντ. Το κόστος για τη φιλοξενία των προσφύγων το 2024 εκτιμάται στο 1,5 δισ. δολάρια, από τα οποία έχει συγκεντρωθεί μόλις το 27%.

    «Δεν είναι αρκετά διότι ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει «δυστυχώς, τις επόμενες εβδομάδες πολλούς περισσότερους πρόσφυγες στο Τσαντ» εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ αλλά και λόγω της περιορισμένης διάθεσης «νερού».

    Με το τέλος της εποχής των βροχών ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα καταφέρει να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Σουδάν, εφόσον το επιτρέψουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    Προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

    Πολλοί κύκλοι διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των συγκρούσεων έχουν αποτύχει. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην Ελβετία, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν ασφαλή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε δύο οδικές αρτηρίες-κλειδί.

    «Αυτό μας βοήθησε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», αλλά «δεν τηρήθηκαν όλες οι δεσμεύσεις» και η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας «παραμένει περιορισμένη», σημείωσε ο Μπαλντ.

    Ο Μπαλντ ζήτησε τη στήριξη «παραγόντων ανάπτυξης ήδη από τώρα» ώστε οι Σουδανοί πρόσφυγες να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Εξάλλου προειδοποίησε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών από το Σουδάν δεν θα περιοριστούν στην περιοχή. «Ολοένα και περισσότεροι (Σουδανοί πρόσφυγες) θα πάνε προς την Ιταλία, προς την Ευρώπη και τη νότια Αφρική» και επίσης κάποιοι θα επιλέξουν να πάνε «προς τις χώρες του Κόλπου».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI

  • Πόλεμος στο Σουδάν: Το ΣΑ του ΟΗΕ παρατείνει το εμπάργκο όπλων στο Νταρφούρ
    Πόλεμος στο Σουδάν: Το ΣΑ του ΟΗΕ παρατείνει το εμπάργκο όπλων στο Νταρφούρ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρέτεινε χθες Τετάρτη το εμπάργκο όπλων με προορισμό την αχανή περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, μέτρο οι παραβιάσεις του οποίου καταγγέλλονται συχνά.

    Με απόφασή του που εγκρίθηκε ομόφωνα, το ΣΑ παρέτεινε ως τη 12η Σεπτεμβρίου 2025 το καθεστώς κυρώσεων που εφαρμόζεται από το 2005 και αφορά αποκλειστικά το Νταρφούρ: μέτρα σε επίπεδο προσώπων (πάγωμα πόρων, ταξιδιωτικοί περιορισμοί) που πλέον σήμερα δεν αφορούν παρά τρία πρόσωπα, και εμπάργκο στις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού.

    «Ο πληθυσμός του Νταρφούρ συνεχίζει να ζει μέσα στον κίνδυνο και στην απελπισία. Αυτή η υιοθέτηση στέλνει το σημαντικό μήνυμα πως η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να έχει στραμμένη την προσοχή της στα δεινά του», σχολίασε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ρόμπερτ Γουντ.

    Και, παρότι οι κυρώσεις δεν αφορούν το σύνολο της χώρας, η ανανέωσή τους «θα περιορίσει την κίνηση όπλων προς το Νταρφούρ» και θα «βοηθήσει» το Σουδάν να μπει ξανά «στον δρόμο προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια», εκτίμησε.

    Μαίνεται ο πόλεμος στο Σουδάν

    Στο Σουδάν μαίνεται από τα μέσα του Απριλίου του 2023 πόλεμος ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, τον υπ’ αριθμόν δύο της στρατιωτικής χούντας μέχρι το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης.

    Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει μετατρέψει πάνω από 10 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατά τον ΟΗΕ.

    Τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία πως ο πόλεμος εκτραχύνεται σε νέες εθνικές εκκαθαρίσεις, ειδικά στο Νταρφούρ, που είχε ήδη υποστεί πριν από 20 και πλέον χρόνια τις συνέπειες της πολιτικής καμμένης γης των Τζαντζαουίντ — των αραβικών πολιτοφυλακών που πλέον έχουν μετενσαρκωθεί στις ΔΤΥ.

    Ο Ζαν-Μπατίστ Γκαλοπέν του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) μίλησε για «χαμένη ευκαιρία» από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση να επεκταθεί το εμπάργκο όπλων σε όλο το Σουδάν.

    Η απόφαση Κίνας - Ρωσίας για το Σουδάν

    Ενώ το σουδανικό στρατιωτικό καθεστώς ζητεί πάντα να αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ, η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες είχαν επιλέξει την αποχή την προηγούμενη φορά που ανανεώθηκαν, τον Μάρτιο του 2023, αυτή τη φορά ψήφισαν υπέρ.

    Διότι μπορεί «εν μέρει να ανακόψουν την ασταμάτητη ροή όπλων προς το πεδίο της μάχης», εκτίμησε ο κινέζος αναπληρωτής πρεσβευτής Ντάι Μπινγκ, θυμίζοντας μολαταύτα πως οι κυρώσεις είναι «όχι σκοπός», αλλά μέσο, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να «αντικαταστήσουν τη διπλωματία».

    Στην ετήσια έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο, ειδικοί εντεταλμένοι από το ΣΑ να επιτηρούν την τήρηση του καθεστώτος κυρώσεων κατήγγειλαν παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων, κατονομάζοντας διάφορες χώρες, ανάμεσά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατηγορώντας τα πως εξοπλίζουν τις ΔΤΥ.

    Ο σουδανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Αλ Χαρίθ Ιντρίς Αλ Χαρίθ Μοχάμεντ, έκρινε πως η συνέχιση του εμπάργκο προκαλεί «ανισορροπία» ισχύος στο Νταρφούρ και κατηγόρησε ξανά χθες τα ΗΑΕ ότι «διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη συνέχιση της κρίσης αυτής».

    Την κατηγορία απέρριψε ο ομόλογός του των ΗΑΕ, ο Μοχάμεντ Ίσα Χαμάντ Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ, κάνοντας λόγο για «κυνική απόπειρα να εκτραπεί η προσοχή» από τις αδυναμίες και τα πεπραγμένα των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER

  • Σουδάν: 17 νεκροί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Κατέρρευσαν χιλιάδες σπίτια
    Σουδάν: 17 νεκροί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Κατέρρευσαν χιλιάδες σπίτια

    Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν την κατάρρευση χιλιάδων σπιτιών στην πόλη Αμπού Χαμάντ, στο βορειοανατολικό τμήμα του ερειπωμένου έπειτα από σχεδόν δεκαέξι μήνες πολέμου Σουδάν, με τον ως τώρα απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 17 νεκρούς, δήλωσε χθες Τρίτη ιατρική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

    «Ο αριθμός των θυμάτων έφθασε τα 17», δήλωσε η πηγή, που εργάζεται στο νοσοκομείο της Αμπού Χαμάντ, στην πολιτεία του Νείλου, περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

    «Το ρεύμα έχει κοπεί στην πόλη» και «κόσμος διανυκτερεύει έξω, φοβάται πως θα σημειωθούν νέες βροχές» και καταρρεύσεις σπιτιών, πρόσθεσε.

    Ως τώρα έχουν καταστραφεί κάπου 11.500 κατοικίες, είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υποδομών της πολιτείας Σαμίρ Σάαντ. Πέρα από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 170 έχουν τραυματιστεί.

    Ισχυρές βροχοπτώσεις συνήθως καταγράφονται στο Σουδάν μεταξύ του Μαΐου και του Οκτωβρίου. Η χώρα βιώνει την περίοδο αυτή πλημμύρες που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες.

    Την περασμένη εβδομάδα είχαν ήδη καταγραφεί πέντε θάνατοι στο Πορτ Σουδάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Δεκάδες ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ υπέστησαν ζημιές πάνω από 5.000 κατοικίες εκεί.

    Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι στο εμπόλεμο Σουδάν

    Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν τον εκτοπισμό 21.000 και πλέον ανθρώπων τον Ιούνιο, στην πλειονότητά τους κατοίκων περιοχών που δοκιμάζονταν ήδη σκληρά εξαιτίας του πολέμου.

    Καθώς πλησίαζε η περίοδος των βροχών, ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούσαν εναντίον του κινδύνου ολόκληρες περιοχές να αποκοπούν.

    Κάθε χρόνο, η περίοδος των βροχών αφήνει πίσω πολλά θύματα στο Σουδάν, είτε άμεσα, λόγω καταστροφών, είτε έμμεσα, εξαιτίας ασθενειών που εξαπλώνονται.

    Οι ζημιές θεωρείται βέβαιο πως θα είναι ακόμη χειρότερες φέτος, έπειτα από σχεδόν δεκαέξι μήνες πολέμου που μετέτρεψε σε συντρίμμια μεγάλο μέρος των υποδομών κι ανάγκασε εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένους να καταφύγουν σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν.

    Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 ανάμεσα στον στρατό, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς, υπό τον μέχρι τότε υπ’ αριθμόν δύο της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, αρχηγό των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ως και 150.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το Σουδάν, τον Τομ Περιέλο.

    Ανάγκασε πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους να μετατραπούν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

    Οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου: βάζουν εσκεμμένα στο στόχαστρο πολίτες, εμποδίζουν —ή λεηλατούν— την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό.

    Και, καθώς η χώρα βυθίζεται σε «μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις» της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν διακοπεί.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MARWAN ALI

  • Πόλεμος στο Σουδάν: Βομβαρδισμοί σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο Νταρφούρ όπου έχει ενσκήψει λιμός
    Πόλεμος στο Σουδάν: Βομβαρδισμοί σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο Νταρφούρ όπου έχει ενσκήψει λιμός

    Ο καταυλισμός εσωτερικά εκτοπισμένων Ζαμζάμ, στο Νταρφούρ, έγινε στόχος αεροπορικών βομβαρδισμών προχθές Κυριακή το βράδυ, μερικές ημέρες αφού οργανισμός υποστηριζόμενος από τα Ηνωμένα Έθνη διαπίστωσε πως έχει ενσκήψει πλέον λιμός εκεί, κατήγγειλαν χθες Δευτέρα δυο μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    «Ο καταυλισμός Ζαμζάμ βομβαρδίστηκε το βράδυ της Κυριακής», συνόψισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) σε ανακοίνωσή τους χθες.

    Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, κυρίαρχες στους αιθέρες, σφυροκόπησαν «με αεροσκάφη» τον καταυλισμό αυτόν, στην αχανή περιοχή Νταρφούρ (δυτικά), όπου έχουν καταφύγει 300.000 ως 500.000 βίαια εκτοπισμένοι, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Συντονισμός για τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισμένους του Νταρφούρ.

    Ανάμεσα στους εκτοπισμένους, πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελ Φάσερ, πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ και μοναδική μεγάλη πόλη σ’ όλη την περιοχή που δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), καθώς το τελευταίο διάστημα μαίνονται πολυαίμακτες εχθροπραξίες εκεί.

    Σουδάν: Οι βομβαρδισμοί τραυμάτισαν παιδιά και κατέστρεψαν σπίτια

    Οι προχθεσινοί βομβαρδισμοί «τραυμάτισαν τέσσερα παιδιά και κατέστρεψαν 20 σπίτια», ανέφερε ο Συντονισμός, κάνοντας λόγο για «πανικό» στον πληθυσμό.

    Καταγράφτηκαν μερικές ημέρες αφού έκθεση που συντάχθηκε με υποστήριξη του ΟΗΕ ανέφερε πως πλέον ενέσκηψε «λιμός» στον καταυλισμό.

    Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού βάσει του ολοκληρωμένου πλαισίου κατάταξης διατροφικής ασφάλειας (IPC), αυτό «του λιμού» («φάση 5»), καταγράφτηκε «τον Ιούλιο στον καταυλισμό Ζαμζάμ», τόνισε σε έκθεσή του ο οργανισμός, στον οποίο βασίζονται υπηρεσίες του ΟΗΕ.

    «Οι βασικές αιτίες του λιμού στον καταυλισμό Ζαμζάμ είναι η ένοπλη σύρραξη και η έλλειψη πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια», εξηγείται στην έκθεση.

    Πώς ξέσπασε ο πόλεμος στο Σουδάν

    Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023, ανάμεσα στον στρατό, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς, υπό τον μέχρι τότε υπ’ αριθμόν δύο της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, αρχηγό των παραστρατιωτικών των επίφοβων ΔΤΥ. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ως και 150.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το Σουδάν, τον Τομ Περιέλο.

    Ανάγκασε εξάλλου πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους να μετατραπούν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές κι έχει σπρώξει όλο το Σουδάν στο χείλος του λιμού.

    Και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, καθώς βάζουν εσκεμμένα στο στόχαστρο πολίτες κι εμποδίζουν, ή λεηλατούν, την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό.

    Καθώς η χώρα βυθίζεται σε «μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις» της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη μεγάλη πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν διακοπεί.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER

  • Πόλεμος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 65 νεκροί από το Σάββατο στην Ελ Φάσερ
    Πόλεμος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 65 νεκροί από το Σάββατο στην Ελ Φάσερ

    Εξήντα πέντε άνθρωποι, παιδιά στην πλειονότητά τους, σκοτώθηκαν από το Σάββατο στην Ελ Φάσερ, στην αχανή περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, σε βομβαρδισμούς των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ανακοίνωσαν χθες τοπικές επιτροπές αλληλοβοήθειας.

    Οι ΔΤΥ έχουν εμπλακεί για πάνω από δεκαπέντε μήνες σε πόλεμο με τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις. Εχθροπραξίες, εξαιρετικά σφοδρές, μαίνονται από τις αρχές του Μαΐου στην Ελ Φάσερ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Βόρειο Νταρφούρ, το μοναδικό αστικό κέντρο του δυτικού Σουδάν που δεν έχει πέσει ως αυτό το στάδιο στα χέρια των παραστρατιωτικών.

    Ο συντονισμός των επιτροπών αντίστασης της Ελ Φάσερ ανέφερε χθες ότι «οι ΔΤΥ σκότωσαν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες πάνω από 43 παιδιά, 13 γυναίκες και 9 άνδρες», κατοίκους της πόλης.

    «Μέσα σε μια μέρα μόνο εκτοξεύθηκαν πάνω από 70 ρουκέτες από τους παραστρατιωτικούς Τζαντζαουίντ, εναντίον νοσοκομείων, κατοικιών, ισλαμικών τεμενών και αγορών», συνεχίζει η ανακοίνωση, χρησιμοποιώντας την ονομασία αραβικών πολιτοφυλακών που διέπραξαν σωρεία σφαγών στο Νταρφούρ από το 2003 - διάδοχο σχήμα των οποίων είναι οι ΔΤΥ.

    Βάφτηκε στο αίμα η Ελ Φάσερ

    Για «μια από τις πιο αιματηρές ημέρες για την Ελ Φάσερ, για τον άμαχο πληθυσμό, για τα τζαμιά και τα νοσοκομεία, πάνω απ’ όλα για το σαουδαραβικό νοσοκομείο» έκανε λόγο μέσω X ο Μίνι Μινάουι, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Νταρφούρ. Κατήγγειλε ότι οι ΔΤΥ μετέφεραν στην Ελ Φάσερ «σύστημα εκτόξευσης πυραύλων μέσω της Τζενέινα», της πρωτεύουσας του Δυτικού Νταρφούρ. «Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας είναι ντροπή», πρόσθεσε.

    Τουλάχιστον είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στους βομβαρδισμούς της Ελ Φάσερ, δήλωσε ιατρική πηγή στο σαουδαραβικό νοσοκομείο, που έγινε το ίδιο στόχος.

    Οι ΔΤΥ έχουν θέσει υπό πολιορκία την πόλη, παγιδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, στην προσπάθειά τους να την κυριεύσουν.

    Σουδάν: Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι από την έναρξη του πολέμου

    Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 ανάμεσα στον στρατό, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς, υπό μέχρι τότε υπ’ αριθμόν δύο της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ως και 150.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το Σουδάν, τον Τομ Περιέλο.

    Ανάγκασε εξάλλου πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους να μετατραπούν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές κι έχουν φέρει το Σουδάν στα πρόθυρα λιμού.

    Και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούνται για σειρά εγκλημάτων πολέμου, καθώς βάζουν εσκεμμένα στο στόχαστρο πολίτες και εμποδίζουν, ή λεηλατούν, την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER

  • Πόλεμος στο Σουδάν: Εννιάχρονα κορίτσια πέφτουν θύματα ομαδικών βιασμών
    Πόλεμος στο Σουδάν: Εννιάχρονα κορίτσια πέφτουν θύματα ομαδικών βιασμών

    Φρίκη με τις γενικευμένες σεξουαλικές επιθέσεις στο Χαρτούμ και τα περίχωρα της πρωτεύουσας

    Οι παραστρατιωτικοί κι ο στρατός διαπράττουν γενικευμένες σεξουαλικές επιθέσεις στο Χαρτούμ και στα περίχωρα της πρωτεύουσας εν μέσω του πολέμου για την εξουσία στον οποίο έχουν εμπλακεί στο Σουδάν, καταγγέλλει με έκθεσή της που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
    Η οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη αναφέρει πως συγκέντρωσε μαρτυρίες 42 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων μελών του νοσηλευτικού προσωπικού και πάροχων υπηρεσιών, που έκαναν λόγο για τουλάχιστον 262 επαληθευμένες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας στη σουδανική πρωτεύουσα το διάστημα από το ξέσπασμα του πολέμου, στα μέσα του Απριλίου του 2023, ως τον Φεβρουάριο του 2024.
    Οι επιθέσεις αυτής της φύσης έχουν θύματα «κορίτσια και γυναίκες ηλικίας μεταξύ εννιά και εξήντα ετών» και συμπεριλαμβάνουν «βιασμούς και ομαδικούς βιασμούς», τονίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο κείμενο.
    Μεταξύ των θυμάτων στα οποία προσφέρθηκε περίθαλψη από τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, που μίλησαν σχετικά στο HRW, «τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες πέθαναν» εξαιτίας των επιπλοκών τραυματισμών που υπέστησαν από τους δράστες.

    Ο πόλεμος ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 ανάμεσα στον στρατό υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον μέχρι τότε δεύτερο τη τάξει της στρατιωτικής χούντας στο Σουδάν, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους — ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ως ακόμη και 150.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το Σουδάν, τον Τομ Περιέλο. Προκάλεσε επίσης εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών της χώρας, ειδικά των νοσοκομείων και ευρύτερα των δομών υγείας.

    Οι ΔΤΥ κατηγορούνται συγκεκριμένα για «ατομικούς και ομαδικούς βιασμούς» και ότι «εξανάγκασαν να παντρευτεί μέλη τους ανυπολόγιστος αριθμός γυναικών και κοριτσιών» σε συνοικίες της σουδανικής πρωτεύουσας, εξηγεί η Λετίσια Μπέιντερ, υποδιευθύντρια του τμήματος του HRW για την Αφρική.

    Η έκθεση έκτασης 88 σελίδων αναφέρεται σε «συνθήκες που μπορεί να θεωρηθεί πως αποτελούν σεξουαλική σκλαβιά».

    Αν και οι περισσότερες μαρτυρίες υποδεικνύουν πως τα εγκλήματα αυτής της φύσης διαπράττονται κυρίως από τις ΔΤΥ, μέλη του στρατού φέρονται επίσης να επιδίδονται σε παρόμοιες πρακτικές.

    Παρότι συγκριτικά «λιγότερες», οι επιθέσεις που προσάπτονται στον στρατό «αυξήθηκαν» αφού «κυρίευσε την Ομντουρμάν», βορειοανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας, στις αρχές του 2024.

    Το HRW κατηγορεί ειδικά τις ΔΤΥ για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και τα δυο μέρη για «εγκλήματα πολέμου», πάνω απ’ όλα για τις επιθέσεις τους εναντίον του σουδανικού συστήματος υγείας.
    «Οι επιθέσεις των αντιμαχόμενων εναντίον του συστήματος υγείας και του ιατρικού προσωπικού», σε συνδυασμό με «τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις μετακινήσεις των αμάχων, τις μάχες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και την εσκεμμένη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας», σημαίνουν πως δεν είναι διαθέσιμες «επείγουσες ιατρικές φροντίδες έπειτα από βιασμούς», στηλιτεύει η οργάνωση στο κείμενό της.

    Πολλές γυναίκες προσπάθησαν —μάταια— να τερματίσουν εγκυμοσύνες μετά τους βιασμούς τους.

    Σύμφωνα με το HRW, είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί το πραγματικό εύρος της σεξουαλικής βίας στη χώρα, εξαιτίας του δισταγμού των θυμάτων να μιλήσουν, καθώς φοβούνται πως θα στιγματιστούν.

    Η ΜΚΟ απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση να «αναπτύξουν επειγόντως δύναμη προστασίας των αμάχων» στο Σουδάν.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο