Κόσμος

Οι επιστήμονες «ξεκλείδωσαν» το μυστικό του ημερολογίου των Μάγια

Οι επιστήμονες «ξεκλείδωσαν» το μυστικό του ημερολογίου των Μάγια

Το αινιγματικό ημερολόγιο των Μάγια σιγά-σιγά αποκωδικοποιείται από τους επιστήμονες, οι οποίοι εντόπισαν τη σχέση του με τους πλανήτες.

Η αστρονομία και η χρονομέτρηση ήταν δύο από τις μεγαλύτερες αγάπες των Μάγια και μια νέα έρευνα μπορεί τελικά να αποκάλυψε το περίπλοκο σύστημα που κάποτε συνέδεε αυτούς τους δύο πυλώνες του εν λόγω αρχαίου πολιτισμού.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς σχετικής μελέτης, τους οποίους επικαλείται το «IFL Science», το αινιγματικό ημερολόγιο των Μάγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της κίνησης των πλανητών στον νυχτερινό ουρανό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 45 ετών, λύνοντας έτσι έναν μακροχρόνιο γρίφο για τη δομή και τη λειτουργία του.

We Finally Know How The Maya Calendar Matches Up With The Planetshttps://t.co/rvJORu1nRW

— IFLScience (@IFLScience) April 19, 2023

Σε αντίθεση με το δικό μας σχετικά απλό σύστημα των ημερών, των μηνών και των ετών, το ημερολόγιο των Μάγια χρησιμοποιούσε μια πολύπλοκη σειρά αλληλένδετων κύκλων, όπως η ιερή μέτρηση 260 ημερών, γνωστή ως Tzolk'in, και το κοσμικό ημερολόγιο 365 ημερών, γνωστό ως Haab'. Αυτοί οι δύο κύκλοι συγχρονίζονταν μία φορά κάθε 52 χρόνια, δημιουργώντας μία συνολική ημερολογιακή περίοδο που ονομάζεται «Ημερολογιακός Κύκλος».

Ωστόσο, οι επιγραφές που βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες των Μάγια, περιγράφουν μια επιπλέον μέτρηση 819 ημερών. Η ανάλυση αυτών των κειμένων αποκάλυψε ότι κάθε ημερομηνία σε αυτόν τον κύκλο συνδεόταν με ένα από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονταν τέσσερις κύκλοι των 819 ημερών – ή περίπου εννέα χρόνια – για να ολοκληρωθεί η περίοδος.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων για το ημερολόγιο των Μάγια

Γνωρίζοντας τους Μάγια, οι ερευνητές υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι ο κύκλος αυτός μπορεί να σχετίζεται με τη συνοδική περίοδο των πλανητών, η οποία αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται κάθε πλανήτης για να επιστρέψει στην ίδια θέση στον ουρανό, τουλάχιστον έτσι όπως φαίνεται από τη Γη. Ο Ερμής, για παράδειγμα, έχει μια συνοδική περίοδο 117 ημερών, η οποία ταιριάζει απόλυτα στο 819 όταν πολλαπλασιαστεί επί επτά.

Ωστόσο, καμία από τις συνοδικές περιόδους των άλλων πλανητών δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί ώστε να προκύψει το 819, γεγονός που προκαλεί σύγχυση ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτού του παράξενου ημερολογιακού συστήματος. Στη νέα τους μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Ancient Mesoamerica», οι ερευνητές επισημαίνουν ότι 20 κύκλοι των 819 ημερών δίνουν συνολικά 16.380 ημέρες (περίπου 45 χρόνια), οι οποίες μπορούν να διαιρεθούν σωστά για να ταιριάξουν με τη συνοδική περίοδο κάθε πλανήτη.

Για παράδειγμα, ο Κρόνος χρειάζεται 378 ημέρες για να επιστρέψει στο ίδιο σημείο του ουρανού. Δεκατρείς από αυτούς τους κύκλους δίνουν επομένως 4.914 ημέρες, δηλαδή ακριβώς έξι φορές το 819. Επτά επαναλήψεις της Αφροδίτης, εν τω μεταξύ, συμπίπτουν απόλυτα με πέντε μετρήσεις 819 ημερών, ενώ 39 επαναλήψεις της συνοδικής περιόδου του Δία ταιριάζουν με 19 κύκλους του 819.

Ο Άρης, εν τω μεταξύ, έχει συνοδική περίοδο 780 ημερών. Όταν πολλαπλασιάζεται με το 21, προκύπτει ένας αριθμός που είναι ακριβώς ίσος με 20 κύκλους των 819 ημερών. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν, επομένως, ότι «η επέκταση του τυπικού κύκλου των 4 × 819 ημερών σε 20 περιόδους των 819 ημερών παρέχει όντως ένα μεγαλύτερο ημερολογιακό σύστημα με αντιστοιχίσεις για τις συνοδικές περιόδους όλων των ορατών –από τη Γη – πλανητών».

Ίσως το πιο σημαντικό εύρημα αφορά στο 16.380, εφόσον είναι πολλαπλάσιο του 260, πράγμα που σημαίνει ότι οι 20 κύκλοι των 819 ημερών ταιριάζουν απόλυτα με το Tzolk'in. «Αντί να περιορίσουν την εστίασή τους σε οποιονδήποτε πλανήτη, οι αστρονόμοι των Μάγια που δημιούργησαν την καταμέτρηση των 819 ημερών, την οραματίστηκαν ως ένα ευρύτερο ημερολογιακό σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις προβλέψεις των συνοδικών περιόδων όλων των ορατών πλανητών, καθώς και για τα σημεία αντιστοίχησης με τους κύκλους τους στο Tzolk'in και τον ημερολογιακό κύκλο», όπως επεσήμαναν οι ερευνητές.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα