Κόσμος

Σουδάν: Πρόθυμος ο στρατός να παρατείνει την εκεχειρία - Kαμία απάντηση από τους παραστρατιωτικούς

Σουδάν: Πρόθυμος ο στρατός να παρατείνει την εκεχειρία - Kαμία απάντηση από τους παραστρατιωτικούς

Η τριήμερη κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, λήγει απόψε το βράδυ

Την προθυμία του να παρατείνει την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που λήγει απόψε το βράδυ, εξέφρασε ο στρατός του Σουδάν, εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων γύρω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμα απάντηση από τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Σύμφωνα με τον Guardian, ο τακτικός στρατός ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη (26/4) οτι ο αρχηγός του, στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan, έχει δώσει την αρχική έγκριση σε ένα σχέδιο για παράταση της εκεχειρίας για άλλες 72 ώρες και αποστολή στρατού στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Juba για συνομιλίες.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το RSF στην πρόταση της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD), ενός περιφερειακού μπλοκ.

Ο στρατός είπε ότι οι πρόεδροι του Νοτίου Σουδάν, της Κένυας και του Τζιμπουτί έχουν εργαστεί σε μια πρόταση που περιλαμβάνει την παράταση της εκεχειρίας και συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών.

«Ο Μπουρχάν ευχαρίστησε την IGAD και εξέφρασε την αρχική έγκριση για αυτό», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο τακτικός στρατός.

Οποιαδήποτε παράταση της εκεχειρίας θα μπορούσε να βοηθήσει τις διεθνείς προσπάθειες εκκένωσης. Οι αρχηγοί του βρετανικού στρατού είπαν ότι οι πτήσεις εκκένωσης θα συνεχιστούν όσο οι συνθήκες είναι ασφαλείς , αν και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν μπορεί να εγγυηθεί» πόσες επιπλέον πτήσεις εκκένωσης θα αναχωρήσουν μόλις λήξει η κατάπαυση του πυρός, αναφέρει επίσης ο Guardian.

Tην ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μουσά Φακί Μααμάτ συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους χθες Τετάρτη να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί τρόπος να τερματιστούν οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν την 15η Απριλίου στο Σουδάν ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τουλάχιστον 512 νεκροί

Από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στις 15 Απριλίου , οι αεροπορικές επιδρομές και το πυροβολικό έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 512 ανθρώπους, τραυμάτισαν σχεδόν 4.200, κατέστρεψαν νοσοκομεία και περιόρισε τη διανομή τροφίμων στο αχανές έθνος όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των 46 εκατομμυρίων βασιζόταν ήδη στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μόνο το 16% των εγκαταστάσεων υγείας λειτουργούσαν στο Χαρτούμ και προέβλεψε «πολλούς περισσότερους θανάτους» λόγω ασθενειών και ελλείψεων σε τρόφιμα, νερό και ιατρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού.

Υπολογίζεται ότι 50.000 παιδιά με οξύ υποσιτισμό έχουν διακόψει τη θεραπεία τους λόγω της σύγκρουσης και τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, ρεύμα και νερό, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΗΕ την Τετάρτη.

Φεύγουν οι αλλοδαποί πολίτες

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ξένων πολιτών που εγκαταλείπουν την χώρα. Περιγράφουν εικόνες από το Χαρτούμ με πτώματα στους δρόμους, φλεγόμενα κτίρια και νεαρούς να περιφέρνονται στους δρόμους με μεγάλα μαχαίρια.

«Ήταν φρικτό», είπε ο Θανάσης Παγουλάτος, ο 80χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Acropole στο Χαρτούμ, αφότου έφτασε στην Αθήνα για να τον χαιρετήσουν συγγενείς.

«Έχουν περάσει περισσότερες από 10 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και πέντε ημέρες σχεδόν χωρίς φαγητό», πρόσθεσε, περιγράφοντας πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς. «Πραγματικά, ο λαός υποφέρει, ο σουδανικός λαός».

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα