Κόσμος

Στο «στόχαστρο» της G7 τα διαμάντια της Ρωσίας - Νέα τεχνολογία θα αναλύει το «DNA» των πολύτιμων λίθων

Στο «στόχαστρο» της G7 τα διαμάντια της Ρωσίας - Νέα τεχνολογία θα αναλύει το «DNA» των πολύτιμων λίθων

Η νέα τεχνολογία που θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ρωσικών διαμαντιών.

Η απαγόρευση των πωλήσεων των ρωσικών διαμαντιών βρίσκεται στο «τραπέζι» των χωρών της G7, οι ηγέτες των οποίων πρόκειται να συναντηθούν σε μια σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα, εν μέσω αυξανόμενων ελπίδων ότι η νέα τεχνολογία θα τους επιτρέψει να παρακολουθούν τους πολύτιμους λίθους σε όλο τον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει μέχρι στιγμής να επιβάλλει κυρώσεις στα διαμάντια από τη Ρωσία, τα οποία διαδραματίζουν ρόλο στη χρηματοδότηση του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών ότι ένα εμπάργκο θα έπληττε τη βελγική πόλη της Αμβέρσας, έναν σημαντικό διεθνή κόμβο εμπορίας διαμαντιών, σύμφωνα με το Politico.

Αντίθετα, οι κυβερνήσεις των «Επτά» προετοιμάζουν μια διεθνή απαγόρευση πώλησης των προϊόντων. Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες στη σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία, που θα ξεκινήσει στις 19 Μαΐου, δήλωσε ένας ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ένας από τους κύριους στόχους της συντονισμένης αυτής προσπάθειας, είναι να σταματήσει η παράκαμψη των κυρώσεων, όπως για παράδειγμα με την εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών που έχουν υποστεί πρώτη επεξεργασία και επισήμανση σε κάποιο άλλο μέρος στον κόσμο.

Η ελβετική εταιρεία Spacecode ισχυρίζεται τώρα ότι διαθέτει λύση σε αυτό το πρόβλημα: μια νέα συσκευή που μπορεί να προσδιορίσει από ποια περιοχή του κόσμου προέρχονται τα διαμάντια που πωλούνται μεμονωμένα .

Η Spacecode είναι ήδη γνωστή για το έργο παρακολούθησης στην παγκόσμια βιομηχανία διαμαντιών. Παράλληλα, η εταιρεία εργάζεται σε ένα επόμενο βήμα για τον προσδιορισμό του «DNA του διαμαντιού», καθώς η γνώση της ακριβούς προέλευσης των πολύτιμων λίθων είναι το «κλειδί» για τη βιομηχανία, δήλωσε ο Pavlo Protopapa, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Spacecode.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Spacecode έχει τώρα την τεχνολογία για να εντοπίσει την προέλευση των διαμαντιών κατανοώντας τη μορφολογία - τη χημική σύνθεση και τις οπτικές ιδιότητες ενός διαμαντιού - επειδή οι πέτρες από ορισμένες περιοχές έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Κατανοώντας αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά, η συσκευή του Spacecode θα καθόριζε αμέσως την προέλευση μιας πέτρας - ακόμα κι αν δεν είχε καταχωρηθεί νωρίτερα στην αλυσίδα εφοδιασμού. «Τα διαμάντια αναμειγνύονται συνεχώς», είπε ο κ. Protopapa. «Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να το ελέγξετε είναι χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Spacecode».

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η τεχνολογία είναι «επαναστατική» και θα μπορούσε να είναι καίριας σημασίας για την πρακτική ανάπτυξη της επερχόμενης απόφασης της G7.

Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα τεχνολογία

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, πότε η πολλά υποσχόμενη αυτή τεχνολογία θα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει, καθώς οι υποστηρικτές της Ουκρανίας θέλουν να επιβάλουν την απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών το συντομότερο δυνατό.

Οι συσκευές της Spacecode δεν αναμένεται να πωληθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, ή ακόμα και το πρώτο τρίμηνο του 2024. Εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, η εταιρεία σκοπεύει να πουλήσει τα προϊόντα της στη μαζική αγορά έως το τέλος του 2024.

Για τον κ. Protopapa, αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, καθώς ο κλάδος θα χρειαστεί χρόνο για να απορροφήσει μια τέτοια αλλαγή. Πρόσθεσε δε, ότι η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί εάν χρειαστεί.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα δεν πρέπει να θεωρείται πρόβλημα, καθώς άλλες κυρώσεις σε ρωσικά προϊόντα λειτούργησαν επίσης με μεταβατικές περιόδους για να δώσουν στις βιομηχανίες χώρο να προσαρμοστούν.

Ο Tom Neys, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Κέντρου Διαμαντιών της Αμβέρσας, προειδοποίησε ότι «αν θέλετε μια πραγματική λειτουργική πρακτική για να κρατήσετε τα ρωσικά διαμάντια εκτός αγοράς, χρειάζεστε μια επαληθεύσιμη λύση που μπορεί να καθορίσει την προέλευση μιας πέτρας. Εμείς δεν κάνουμε τίποτα λιγότερο».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα