Δευτέρα, 01 Μαϊος 2023 18:55

Ούτε 24ωρες δεν κράτησε η εκεχειρία στο Σουδάν: Πυροβολισμοί και εκρήξεις στο Χαρτούμ - Για ανθρωπιστική κατάρρευση προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αεροπορικές επιδρομές, πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλονίζουν και πάλι σήμερα το Χαρτούμ, παρά την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στις μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους παραστρατιωτικούς που έχουν βυθίσει το Σουδάν σε μια ανθρωπιστική κατάσταση που πλησιάζει «στην κατάρρευση», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάνω από το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, «πετούν μαχητικά αεροπλάνα» ενώ πυρά και εκρήξεις ακούγονται σε διάφορες συνοικίες, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

Οι μάχες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ξέσπασαν στις 15 Απριλίου ανάμεσα στους δύο στρατηγούς που ηγούνται της χώρας μετά το πραξικόπημά τους το 2021, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια Σουδανούς.

Για ανθρωπιστική κατάρρευση προειδοποιεί ο ΟΗΕ

«Η κλίμακα και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα στο Σουδάν είναι χωρίς προηγούμενο», ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ο ΟΗΕ, ο οποίος έστειλε στην περιοχή τον αξιωματούχο του για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Είμαι καθοδόν (...) για να εξετάσω πώς μπορούμε να προσφέρουμε άμεση βοήθεια» στους κατοίκους», δήλωσε ο Γκρίφιθς, σύμφωνα με τον οποίο «η ανθρωπιστική κατάσταση φθάνει σε σημείο κατάρρευσης» στη χώρα, η οποία είναι μία από τις πιο φτωχές του κόσμου.

Η μαζική λεηλασία γραφείων και αποθηκών ανθρωπιστικής βοήθειας «έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων μας», δήλωσε.

Παρόλα αυτά, σε μια χώρα όπου το ένα τρίτο των κατοίκων υπέφεραν από την πείνα ακόμα και πριν από τον πόλεμο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανακοίνωσε πως «αίρει άμεσα την αναστολή των δραστηριοτήτων του», την οποία είχε διατάξει μετά το θάνατο τριών εργαζομένων του.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστός ως Χεμεντί, είχαν δεχθεί να παρατείνουν χθες, Κυριακή, τα μεσάνυχτα την τριήμερη κατάπαυση του πυρός, έπειτα από «μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας», σύμφωνα με τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις.

Όμως από την αρχή της σύγκρουσης, εκεχειρίες έχουν ανακοινωθεί για να παραβιαστούν αμέσως μετά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνουν μόνο ότι οι ασφαλείς διάδρομοι για τις απομακρύνσεις ξένων διατηρούνται και πως οι διαπραγματέυσεις, που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, συνεχίζονται.

Μέχρι τώρα οι δύο στρατηγοί αρνούνται τις απ' ευθείας διαπραγματεύσεις.

Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 528 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 4.599, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για τα οποία θεωρείται πως υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κατάφερε χθες, Κυριακή, να προσγειώσει στο Πορτ Σουντάν, σε απόσταση 850 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρτούμ, ένα πρώτο αεροπλάνο φορτωμένο με οκτώ τόνους βοήθειας.

Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει την περίθαλψη μόνο «1.500 τραυματιών», προειδοποίησε.

Ο ΟΝΕ έχει καταγράψει 75.000 εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας. Τουλάχιστον 20.000 έχουν διαφύγει προς το Τσαντ, 6.000 προς την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και χιλιάδες άλλοι προς το Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία.

Συνολικά μέχρι 270.000 άνθρωποι, σύμφωνα με μια εκτίμηση του ΟΗΕ, ενδέχεται να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να διαφύγουν από τις μάχες, οι οποίες πλήττουν 12 από τις 18 πολιτείες αυτής της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, που δεν έχουν φύγει, παραμένουν οχυρωμένοι στα σπίτια τους προσπαθώντας να επιβιώσουν παρά τις ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό.

Η πολιτεία του Χαρτούμ έχει δώσει «άδεια μέχρι νεωτέρας» στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ η αστυνομία διαβεβαιώνει πως έχει αναπτυχθεί για να αποφευχθούν λεηλασίες.

Τα περισσότερα από τα νοσοκομεία της χώρας δεν λειτουργούν. Για όσα λειτουργούν ακόμη, «η κατάσταση είναι αφόρητη» επειδή λείπουν υλικά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαζούμπ Σαάντ Ιμπραχίμ, γιατρός στο Αντ-Νταμίρ, βόρεια του Χαρτούμ.

Χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν απομακρύνει τους υπηκόους τους και άλλους ξένους. Ο Καναδάς έβαλε τέλος στις απομακρύνεισεις που πραγματοποιούσε «εξαιτίας των επικίνδυνων συνθηκών».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδριάζει σήμερα στο Κάιρο για να συζητήσει για την κατάσταση στο Σουδάν, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχοι του στρατηγού Νταγκλό σύμφωνα με τους ειδκούς, ανακοίνωσαν πως κάλεσαν τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ μπεν Φαρχάν είχε συναντηθεί χθες, Κυριακή, με έναν απεσταλμένο του στρατηγού Μπουρχάν.

Εξάλλου το Ριάντ έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Μαϊος 2023 18:32

Σχετικά Άρθρα

  • Σουδάν: Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν να επιτραπεί να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πολέμου
    Σουδάν: Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν να επιτραπεί να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πολέμου

    11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν.

    Κάπου δέκα δυτικές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία, απηύθυναν χθες Παρασκευή έκκληση στα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν να επιτρέψουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που τη χρειάζονται «επειγόντως».

    Το Σουδάν έχει μετατραπεί από τη 15η Απριλίου 2023 σε θέατρο ανελέητου πολέμου, με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ανάμεσα στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τους παραστρατιωτικούς υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, και τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ), υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον de facto ηγέτη του αφρικανικού κράτους.

    Κάπου 11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που χαρακτηρίζει την κατάσταση ανθρωπιστική «καταστροφή».

    Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με ακραία επισιτιστική ανασφάλεια· έχει κηρυχθεί λιμός στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ του Νταρφούρ.

    «Η συστηματική παρεμπόδιση από μέρους και των δύο πλευρών των τοπικών και διεθνών ανθρωπιστικών προσπαθειών είναι η αιτία αυτού του λιμού», εκτίμησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές κυβερνήσεις.

    «Καταδικάζουμε το γεγονός ότι παρά τη συνταρακτική επείγουσα ανάγκη, οι ΣΕΔ και οι ΔΤΥ συνεχίζουν να εγείρουν εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια», επέμειναν στην ανακοίνωσή τους, που προσυπογράφει ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων.

    «Απαιτούνται επειγόντως η εντατικοποίηση και ο συντονισμός της βοήθειας και η πλήρης, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πληθυσμών που τη χρειάζονται» σ’ αυτή, συνεχίζει το κείμενο, που θυμίζει στα μέρη «το καθήκον να τηρούν τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

    Ζητείται συγκεκριμένα να αρθούν οι περιορισμοί σε συνοριακό πέρασμα στη μεθόριο με το Τσαντ, στο ύψος της πόλης Αντρ, και να ανοίξουν «όλα» τα συνοριακά περάσματα ή όσα περισσότερα είναι εφικτό, όπως έχουν υποσχεθεί οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    Επανειλημμένοι κύκλοι διαπραγματεύσεων δεν μπόρεσαν να φέρουν το τέλος των εχθροπραξιών. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελβετία, τα εμπόλεμα μέρη υποσχέθηκαν να εγγυηθούν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε δυο διαδρομές-κλειδιά διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Πηγή: Newsbomb.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER
  • Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα
    Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα

    Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ο αριθμός όσων θα έχουν φύγει έως τώρα από το εμπόλεμο Σουδάν θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια προειδοποιεί ο ΟΗΕ

    Περίπου 25.000 πρόσφυγες από το Σουδάν έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αριθμός ρεκόρ για το 2024, με την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα να παραμένει κρίσιμη έπειτα από 18 μήνες συγκρούσεων, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν φύγει από το Σουδάν για να γλιτώσουν από τη βία θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

    Βρισκόμαστε «σχεδόν στα τρία εκατομμύρια», δήλωσε από τη Γενεύη. Πρόκειται για μια «καταστροφή» που εξηγείται από την όξυνση «της βιαιότητας» της σύγκρουσης, επεσήμανε.

    Από τον Απρίλιο του 2023 μαίνεται στο Σουδάν πόλεμος μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό και του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας.

    Οι δύο πλευρές κατηγορούνται ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, κυρίως επειδή στοχοθετούν αμάχους και εμποδίζουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.\

    Το 80% από τους 25.000 που έφυγαν από το Σουδάν και κατέφυγαν στο Τσαντ τον Οκτώβριο είναι γυναίκες και παιδιά

    Σουδάν: Θάνατοι, εκτοπισμοί και επισιτιστική ανασφάλεια

    Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 26 εκατομμύρια είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Λιμός έχει κηρυχθεί στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ στο Νταρφούρ.

    Περίπου 11,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 2.947.027 έχουν φύγει από το Σουδάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Ένδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, επαρχία στο δυτικό Σουδάν, αποτελεί το γεγονός ότι περίπου 25.000 άνθρωποι – το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά—κατέφυγαν στο ανατολικό Τσαντ από την 1η ως τις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί φέτος, σύμφωνα με τον Μπαλντ.

    Ο αριθμός αυτός είναι επίσης πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε όλο τον Σεπτέμβριο, όταν περίπου 20.0270 άνθρωποι κατέφυγαν στο Τσαντ.

    Έλλειψη βασικών υποδομών φιλοξενίας στο Τσαντ

    Η χώρα αυτή, μεταξύ των πιο φτωχών παγκοσμίως, υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό Σουδανών προσφύγων (681.944), χωρίς ωστόσο να διαθέτει βασικές υπηρεσίες για να τους φιλοξενήσει, επεσήμανε ο Μπαλντ, υπογραμμίζοντας τη γενναιοδωρία που επιδεικνύουν οι κάτοικοι του Τσαντ.

    «Όταν βλέπουμε 25.000 αφίξεις, είναι ένας τεράστιος αριθμός», υπογράμμισε, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει περισσότερο το Τσαντ. Το κόστος για τη φιλοξενία των προσφύγων το 2024 εκτιμάται στο 1,5 δισ. δολάρια, από τα οποία έχει συγκεντρωθεί μόλις το 27%.

    «Δεν είναι αρκετά διότι ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει «δυστυχώς, τις επόμενες εβδομάδες πολλούς περισσότερους πρόσφυγες στο Τσαντ» εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ αλλά και λόγω της περιορισμένης διάθεσης «νερού».

    Με το τέλος της εποχής των βροχών ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα καταφέρει να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Σουδάν, εφόσον το επιτρέψουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    Προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

    Πολλοί κύκλοι διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των συγκρούσεων έχουν αποτύχει. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην Ελβετία, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν ασφαλή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε δύο οδικές αρτηρίες-κλειδί.

    «Αυτό μας βοήθησε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», αλλά «δεν τηρήθηκαν όλες οι δεσμεύσεις» και η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας «παραμένει περιορισμένη», σημείωσε ο Μπαλντ.

    Ο Μπαλντ ζήτησε τη στήριξη «παραγόντων ανάπτυξης ήδη από τώρα» ώστε οι Σουδανοί πρόσφυγες να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Εξάλλου προειδοποίησε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών από το Σουδάν δεν θα περιοριστούν στην περιοχή. «Ολοένα και περισσότεροι (Σουδανοί πρόσφυγες) θα πάνε προς την Ιταλία, προς την Ευρώπη και τη νότια Αφρική» και επίσης κάποιοι θα επιλέξουν να πάνε «προς τις χώρες του Κόλπου».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI

  • Γάζα: ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν τον Νετανιάχου για εκεχειρία - Το τελεσίγραφο Μπάιντεν και η απειλή με εμπάργκο όπλων
    Γάζα: ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν τον Νετανιάχου για εκεχειρία - Το τελεσίγραφο Μπάιντεν και η απειλή με εμπάργκο όπλων

    Η Δύση δείχνει αποφασισμένη να φέρει αποτέλεσμα μετά από 383 ημέρες πολέμου ως προς την επίτευξη εκεχειρίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

    Η γαλλική επιμονή για κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και Λίβανο και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ γεννούν ένα πιεστικό πλαίσιο για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
    Ο Εμανουέλ Μακρόν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τρεις φορές έχει κάνει ανοιχτά λόγο για ισχυρά αντίμετρα ενάντια στο Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει λύση με κατάπαυση του πυρός αρχικά στη Λωρίδα της Γάζας και σε δεύτερο χρόνο στο Βόρειο μέτωπο και τον Λίβανο. Ο Μακρόν δεν δίστασε να κάνει συνολική έκκληση στη Δύση να μην στέλνει όπλα στο Ισραήλ μία κίνηση που έφερε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου μαινόμενο να κάνει λόγο για «γαλλική ντροπή». Εχθές ο Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τη στάση του Ισραήλ απέναντι στο προσωπικό ασφαλείας του ΟΗΕ εντός Λιβάνου είπε κλείνοντας το υπουργικό συμβούλιο πως το Ισραήλ δεν θα πρέπει «να ξεχνά πως οφείλει την ίδια του την ύπαρξη σε ψήφισμα του ΟΗΕ» ρίχνοντας εκ νέου «λάδι στη φωτιά».

    Η στάση του Γάλλου Προέδρου έχει ερμηνεία αλλά το βασικό σήμερα είναι να δούμε συνολικά τις κινήσεις της Δύσης που δείχνει αποφασισμένη να φέρει αποτέλεσμα μετά από 383 ημέρες πολέμου.
    Οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει έχουν δώσει όχι ένα απλό μήνυμα προς τον Νετανιάχου αλλά ένα τελεσίγραφο 30 ημερών προκειμένου η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα να αντιμετωπιστεί. Η Ουάσιγκτον ζητά να γίνει άμεσα το πρώτο βήμα για κατάπαυση του πυρός καθώς το Ισραήλ επικαλείται συνεχώς ως λόγο για την ελάχιστη βοήθεια προς τους αμάχους, τους ελέγχους στα φορτηγά που είναι χρονοβόροι και επίσης πως οι μάχες που μαίνονται στον θύλακα θέτουν σε ακραίο κίνδυνο τη ζωή του προσωπικού των οργανώσεων. Οι Αμερικανοί αναφέρουν πως τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε η μικρότερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα του τελευταίου εξαμήνου και επιμένουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος.
    Το οβάλ γραφείο αυτή την φορά δεν είχε άλλη επιλογή από το να «απειλήσει» με την εσχάτη των κυρώσεων, το εμπάργκο όπλων, το Τελ Αβίβ καθώς πιέζεται και το ίδιο… Το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ έχει από την αρχή της κρίσης ταχθεί κατά των μαζικών βομβαρδισμών στη Γάζα και ζητά εδώ και μήνες «πραγματική» πίεση προς το Ισραήλ. Προχθές ο αποκλεισμός της Wall Street από μέλη της εβραϊκής κοινότητας δεν ήταν μία απλή κινητοποίηση αλλά ένα μήνυμα προς την Κάμαλα Χάρις πως έχει έρθει η ώρα να κάνει κάτι για τη Γάζα.

    Η απειλή των ΗΠΑ για εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ δεν είναι του «αέρα» αν και δεν συνάδει με την τάχιστη αποστολή στο Τελ Αβίβ της αμερικανικής συστοιχίας που έφτασε για να κάνει την αεράμυνα της χώρας αδιαπέραστη. Η αμερικανική πίεση αυτή την φορά επίσης δεν είναι ένα στοιχείο που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μπορεί να αγνοήσει κι αυτό γιατί με δύο μέτωπα ανοιχτά (Γάζα – Λίβανος) και το Ιράν να έχει εξαπολύσει δύο επιθέσεις ήδη, δεν είναι δεδομένο πως οι πόροι (στρατιωτικοί και οικονομικοί) επαρκούν για να ολοκληρωθεί το ισραηλινό σχέδιο με επιτυχία.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Η Χεζμπολάχ δεν απαιτεί πλέον εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο
    Η Χεζμπολάχ δεν απαιτεί πλέον εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο

    Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ δεν απαιτούν πλέον ανακωχή στη Γάζα ως προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας στον Λίβανο, υποχωρώντας από την πάγια θέση τους ότι η σιιτική οργάνωση θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση κατά της Χαμάς.

    Από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους κατά του Ισραήλ, μια ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ υποστήριζαν σταθερά ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

    Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα του εξακολουθεί να «είναι σίγουρη για τη στάση της Χεζμπολάχ που συνδέει οποιαδήποτε συμφωνία με τη διακοπή του πολέμου στη Γάζα», επικαλούμενος προηγούμενες δηλώσεις της Χεζμπολάχ.

    Όμως ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ σε τηλεοπτικό του μήνυμα αναίρεσε χθες, Τρίτη 09/10 αυτή τη δέσμευση, λέγοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι να εξασφαλίσει εκεχειρία, χωρίς να θέσει προϋποθέσεις, αν και υπογράμμισε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να είναι δίπλα στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη μάχη τους κατά του Ισραήλ.

    Τροποποίηση της θέσης του

    «Υποστηρίζουμε την πολιτική δραστηριότητα της οποίας ηγείται ο Μπέρι για κατάπαυση του πυρός», είπε ο Κασέμ. «Εάν ο εχθρός (Ισραήλ) συνεχίσει τον πόλεμο, τότε το πεδίο της μάχης θα αποφασίσει».

    Δύο ημέρες νωρίτερα, δύο κατώτεροι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ είχαν επίσης μιλήσει για εκεχειρία στο Λίβανο χωρίς να κάνουν αναφορά στη Γάζα.

    Λιβανέζος κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε στο Reuters ότι η Χεζμπολάχ τροποποίησε τη θέση της λόγω μιας σειράς πιέσεων και κυρίως του μαζικού εκτοπισμού ανθρώπων από τις περιφέρειες όπου ζουν υποστηρικτές της οργάνωσης στο νότιο Λίβανο και τα νότια προάστια της Βηρυτού.

    Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι καθοδηγήθηκε από την εντεινόμενη χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ και τις αντιρρήσεις για τη στάση της Χεζμπολάχ από ορισμένους πολιτικούς παράγοντες του Λιβάνου.

    Παράλληλα, πολλοί βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του λιβανέζικου κοινοβουλίου ζητούν τις τελευταίες ημέρες την έκδοση ψηφίσματος για τον τερματισμό των μαχών, το οποίο δεν θα συναρτά το μέλλον του Λιβάνου με τον πόλεμο της Γάζας.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Μέση Ανατολή: Ο Νασράλα είχε υπογράψει εκεχειρία πριν τη δολοφονία του - Ο Λίβανος αντιλήφθηκε αργά τις προθέσεις του Ισραήλ
    Μέση Ανατολή: Ο Νασράλα είχε υπογράψει εκεχειρία πριν τη δολοφονία του - Ο Λίβανος αντιλήφθηκε αργά τις προθέσεις του Ισραήλ

    Πώς ο Νετανιάχου… έπαιξε με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ - Εκεχειρία 21 ημερών στην οποία είχαν συμφωνήσει Βηρυτός και Τελ Αβίβ, αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου - Το Τελ Αβίβ είχε αποφασίσει να «ξεδοντιάσει» τη Χεζμπολάχ

    Ο υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της Αμάλ Αμανπούρ την περασμένη Τρίτη και προς έκπληξη αποκάλυψε πως συνολικά η Κυβέρνηση της χώρας είχε συμφωνήσει σε εκεχειρία 21 ημερών με το Ισραήλ.
    Σε αυτή τη συμφωνία την υπογραφή της είχε βάλει και η Χεζμπολάχ ως κυβερνητικός εταίρος αλλά, σύμφωνα με τον Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ – υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου – υπήρξε η διαβεβαίωση από ΗΠΑ και Γαλλία πως υπάρχει αντίστοιχη αποδοχή της εκεχειρίας και από το Ισραήλ.
    Οι εξελίξεις είναι σε όλους γνωστές, καθώς λιγότερες από 24 ώρες αργότερα ο Χασάν Νασράλα θα βρεθεί θαμμένος κάτω από τόνους τσιμέντου και χαλασμάτων στο υπόγειο κρησφύγετο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά από τριπλό απόλυτα στοχευμένο χτύπημα των μαχητικών του Τελ Αβίβ με ειδικές διατρητικές βόμβες.

    Το Τελ Αβίβ δεν έχει τοποθετηθεί στις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών του Λιβάνου και φαίνεται πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε αποφασίσει να λάβει και ο ίδιος μέρος στο καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο της χώρας αρχικά να «ξεδοντιάσει» σε κοινή θέα την σιιτική οργάνωση και σε δεύτερο χρόνο να την «αποκεφαλίσει» πριν ο στρατός της χώρας εισέλθει στα εδάφη του Λιβάνου για να ολοκληρώσει την «κάθαρση» που το Ισραήλ ζητά στην περιοχή από το 2006.
    Αν όσα δήλωσε στον αέρα του αμερικανικού ενημερωτικού κολοσσού ο υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου είναι αλήθεια τότε αποκαλύπτουν εκτός από την «πανουργία» του Ισραήλ, και την απόλυτη ανυπαρξία του πολιτικού και διπλωματικού ιστού στην χώρα την κέδρων.

    Αν το Ισραήλ που πυροδότησε δεκάδες χιλιάδες βομβητές και ασυρμάτους που βρίσκονταν στα χέρια της Χαμάς, και αυτό επέλεξε να γίνει σε δημόσια θέα – μέρα μεσημέρι - στην καρδιά της Βηρυτού και η πολιτική ηγεσία του Λιβάνου πίστευε πως το Ισραήλ που ισοπέδωσε τη Γάζα θα μείνει μόνο στις δημόσιες κορώνες τότε οι ευθύνες για την σημερινή εκτράχινση ίσως να βαραίνουν συνολικά και το τοπικό πολιτικό σύστημα.

    Ναι, ο Λίβανος από το 2016 και μετά βρίσκεται σε μία διαρκή και βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, ναι η Χεζμπολάχ το εκμεταλλεύτηκε και κατάφερε όχι μόνο να αποκοπεί από τον οποιοδήποτε πολιτικό έλεγχο αλλά και να μετατραπεί και στη μοναδική εναλλακτική για να σταθεί Κυβέρνηση, ναι μπορεί εδώ και χρόνια να μην υπάρχει συναίνεση για την εκλογή Προέδρου, αλλά η μόνη και η βασική ευθύνη των πολιτικών της χώρας είναι η προστασία των πολιτών της.

    Σε όλο αυτό απέτυχαν παταγωδώς, καθώς δεν βρέθηκε κανένας να αντιτάξει στη Χεζμπολάχ πως οι ρουκέτες προς τον Βορρά του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου δεν θα «κερδίσουν» κανέναν πόλεμο αλλά αντίθετα θα φέρουν ξανά τον πόλεμο στην δική τους γειτονιά.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
  • Ώρες αγωνίας στη Μέση Ανατολή: Στο κενό η πρόταση εκεχειρίας - Διαψεύδουν Λίβανος, Ισραήλ
    Ώρες αγωνίας στη Μέση Ανατολή: Στο κενό η πρόταση εκεχειρίας - Διαψεύδουν Λίβανος, Ισραήλ

    Λίγο μετά τη διαταγή Νετανιάχου προς τον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τον πόλεμο απορρίπτοντας πλήρως τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αντίστοιχα αρνείται την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός. Την ίδια ώρα, το Κατάρ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη «επίσημη διαμεσολάβηση» για εκεχειρία ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

    Την ώρα που οι ταξιαρχίες του ισραηλινού στρατού μοιάζουν να βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη στο πλαίσιο μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης στον Λίβανο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν αποδέχεται τις αμερικανικές προτροπές για «πάγωμα» της εισβολής που θα μπορούσε να επεκτείνει τον πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διατυπώσει πρόταση για 21ήμερη κατάπαυση πυρός, ώστε να δοθεί χρόνος για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

    Tι γνωρίζουμε έως τώρα για μια πιθανή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ

    Μπορεί να μην υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες γύρω από μια πιθανή εκεχειρία μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, ωστόσο μέχρι στιγμής γνωρίζουμε τα εξής:

    - Τι προτείνουν ΗΠΑ, ΕΕ και σύμμαχες χώρες: Η πρόταση έρχεται εν μέσω θανατηφόρων συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, την ώρα που υπάρχουν έντονοι φόβοι για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Ελπίζοντας να αποτρέψουν μια τέτοια έκβαση, διπλωμάτες και ηγέτες που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πέρασαν τις τελευταίες 48 ώρες «δουλεύοντας» ουσιαστικά πάνω σε ένα διπλωματικό σχέδιο που θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα.

    - Ποιες χώρες εμπλέκονται; Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το σχέδιο εγκρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

    Έχει συμφωνήσει η Χεζμπολάχ; Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη σχολιάσει την προτεινόμενη συμφωνία και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι έχει διαψεύσει τις αναφορές για εκεχειρία στον Λίβανο. Ωστόσο, δημοσιεύματα υποστήριξαν νωρίτερα ότι ο Μικάτι υπέγραψε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον απεσταλμένο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Συμφώνησε το Ισραήλ; Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι θα μπορούσε να υπάρξει επικείμενη κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι «λανθασμένες» και ότι έχει πει στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει να πολεμά «με πλήρη ισχύ». Ωστόσο, μια πηγή δήλωσε στο CNNi το πρωί της Πέμπτης ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο Νετανιάχου δεν διέψευσε τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών.

    Ο Λίβανος αρνείται την πρόταση 21 ημερών για εκεχειρία

    Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι διέψευσε τις πληροφορίες ότι συμφώνησε σε εκεχειρία για τον Λίβανο, μια πρόταση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    Δημοσιεύματα υποστήριξαν νωρίτερα ότι ο Μικάτι υπέγραψε πρόταση κατάπαυσης του πυρός μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Amos Hochstein στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Το γραφείο του Μικάτι ωστόσο, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως χαιρέτισε τη δήλωση των ΗΠΑ σχετικά με την πρόταση-πλαίσιο, αλλά η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνει μέσω μιας «ισραηλινής δέσμευσης» στα διεθνή ψηφίσματα.

    Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει την πρόταση ούτε την έχει αποδεχθεί.

    Αντίστοιχα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε τις αναφορές για επικείμενη κατάπαυση του πυρός, δηλώνοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει καν απαντήσει στην πρόταση.

    Δεν υπάρχει ακόμη «επίσημη διαμεσολάβηση» για κατάπαυση πυρός, λέει το Κατάρ

    Στο μεταξύ, το Κατάρ, μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι πρότειναν εκεχειρία 21 ημερών για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, δηλώνει ότι δεν υπάρχει «επίσημη διαμεσολάβηση» μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al Ansari, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

    «Δεν νομίζω ότι μπορούμε τώρα να πούμε ότι υπάρχει μια επίσημη γραμμή διαμεσολάβησης, μάλλον ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί», δήλωσε.

    Η αραβική χώρα του Κόλπου ήταν ένας από τους πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ που ενέκριναν το πλαίσιο για μια εκεχειρία Χεζμπολάχ-Ισραήλ που πρότειναν οι ΗΠΑ την Τετάρτη.

    Ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσαν ότι η πρόταση Ισραήλ-Λιβάνου για κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να «ανοίξει διπλωματικό χώρο» και να «κινητοποιήσει» μια αδιέξοδη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

    Ο Αλ Ανσάρι δήλωσε ότι δεν υπάρχει «άμεση συσχέτιση» μεταξύ των συνομιλιών για πιθανή εκεχειρία στη Γάζα και τον Λίβανο και ότι η εκεχειρία 21 ημερών στον Λίβανο προτάθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Το Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, μεσολαβεί στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

    IDF: Νεκρός ο επικεφαλής αεροπορικής μονάδας της Χεζμπολάχ

    Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο επικεφαλής μιας από τις αεροπορικές μονάδες της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε μετά από επίθεση σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

    Σε ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στο Χ, οι IDF αναφέρουν ότι «μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στη Βηρυτό και σκότωσαν τον Μοχάμεντ Χουσεΐν Σουρούρ».

    Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη σχολιάσει. Οι IDF λένε ότι ο Σουρούρ εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 και «διέταξε» πολλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Ισραήλ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR

  • Πόλεμος στο Σουδάν: Το ΣΑ του ΟΗΕ παρατείνει το εμπάργκο όπλων στο Νταρφούρ
    Πόλεμος στο Σουδάν: Το ΣΑ του ΟΗΕ παρατείνει το εμπάργκο όπλων στο Νταρφούρ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρέτεινε χθες Τετάρτη το εμπάργκο όπλων με προορισμό την αχανή περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, μέτρο οι παραβιάσεις του οποίου καταγγέλλονται συχνά.

    Με απόφασή του που εγκρίθηκε ομόφωνα, το ΣΑ παρέτεινε ως τη 12η Σεπτεμβρίου 2025 το καθεστώς κυρώσεων που εφαρμόζεται από το 2005 και αφορά αποκλειστικά το Νταρφούρ: μέτρα σε επίπεδο προσώπων (πάγωμα πόρων, ταξιδιωτικοί περιορισμοί) που πλέον σήμερα δεν αφορούν παρά τρία πρόσωπα, και εμπάργκο στις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού.

    «Ο πληθυσμός του Νταρφούρ συνεχίζει να ζει μέσα στον κίνδυνο και στην απελπισία. Αυτή η υιοθέτηση στέλνει το σημαντικό μήνυμα πως η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να έχει στραμμένη την προσοχή της στα δεινά του», σχολίασε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ρόμπερτ Γουντ.

    Και, παρότι οι κυρώσεις δεν αφορούν το σύνολο της χώρας, η ανανέωσή τους «θα περιορίσει την κίνηση όπλων προς το Νταρφούρ» και θα «βοηθήσει» το Σουδάν να μπει ξανά «στον δρόμο προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια», εκτίμησε.

    Μαίνεται ο πόλεμος στο Σουδάν

    Στο Σουδάν μαίνεται από τα μέσα του Απριλίου του 2023 πόλεμος ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, τον υπ’ αριθμόν δύο της στρατιωτικής χούντας μέχρι το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης.

    Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει μετατρέψει πάνω από 10 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατά τον ΟΗΕ.

    Τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία πως ο πόλεμος εκτραχύνεται σε νέες εθνικές εκκαθαρίσεις, ειδικά στο Νταρφούρ, που είχε ήδη υποστεί πριν από 20 και πλέον χρόνια τις συνέπειες της πολιτικής καμμένης γης των Τζαντζαουίντ — των αραβικών πολιτοφυλακών που πλέον έχουν μετενσαρκωθεί στις ΔΤΥ.

    Ο Ζαν-Μπατίστ Γκαλοπέν του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) μίλησε για «χαμένη ευκαιρία» από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση να επεκταθεί το εμπάργκο όπλων σε όλο το Σουδάν.

    Η απόφαση Κίνας - Ρωσίας για το Σουδάν

    Ενώ το σουδανικό στρατιωτικό καθεστώς ζητεί πάντα να αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ, η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες είχαν επιλέξει την αποχή την προηγούμενη φορά που ανανεώθηκαν, τον Μάρτιο του 2023, αυτή τη φορά ψήφισαν υπέρ.

    Διότι μπορεί «εν μέρει να ανακόψουν την ασταμάτητη ροή όπλων προς το πεδίο της μάχης», εκτίμησε ο κινέζος αναπληρωτής πρεσβευτής Ντάι Μπινγκ, θυμίζοντας μολαταύτα πως οι κυρώσεις είναι «όχι σκοπός», αλλά μέσο, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να «αντικαταστήσουν τη διπλωματία».

    Στην ετήσια έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο, ειδικοί εντεταλμένοι από το ΣΑ να επιτηρούν την τήρηση του καθεστώτος κυρώσεων κατήγγειλαν παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων, κατονομάζοντας διάφορες χώρες, ανάμεσά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατηγορώντας τα πως εξοπλίζουν τις ΔΤΥ.

    Ο σουδανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Αλ Χαρίθ Ιντρίς Αλ Χαρίθ Μοχάμεντ, έκρινε πως η συνέχιση του εμπάργκο προκαλεί «ανισορροπία» ισχύος στο Νταρφούρ και κατηγόρησε ξανά χθες τα ΗΑΕ ότι «διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη συνέχιση της κρίσης αυτής».

    Την κατηγορία απέρριψε ο ομόλογός του των ΗΑΕ, ο Μοχάμεντ Ίσα Χαμάντ Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ, κάνοντας λόγο για «κυνική απόπειρα να εκτραπεί η προσοχή» από τις αδυναμίες και τα πεπραγμένα των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER

  • Μέση Ανατολή: Έχουμε φτάσει στο 90% της συμφωνίας για εκεχειρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος
    Μέση Ανατολή: Έχουμε φτάσει στο 90% της συμφωνίας για εκεχειρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

    Η διαδικασία ανταλλαγής των ομήρων με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και η κατάσταση στον «διάδρομο της Φιλαδέλφειας», αποτελούν τα κρίσιμα σημεία που θα οδηγήσουν σε συμφωνία ή σε «ναυάγιο» τις διαπραγματεύσεις

    Για συμφωνία στο 90% των σημείων που συζητούνται για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο Αμερικανός αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, τονίζοντας, ωστόσο, πως παραμένουν τα «αγκάθια» για την ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων και τον διάδρομος της Φιλαδέλφειας.
    «Βασικά, το 90% αυτής της συμφωνίας έχει κλείσει», δήλωσε ο αξιωματούχος, παρουσιάζοντας μια εικόνα των συνομιλιών που οδεύουν προς ολοκλήρωση - αλλά εξακολουθούν να έχουν σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν.
    Στο Ισραήλ, η συζήτηση σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους επικεντρώθηκε στην επιμονή του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με το αίτημα της Χαμάς να αποσύρουν οι IDF τις δυνάμεις τους από την κρίσιμη «νεκρή ζώνη», που είναι γνωστή ως «διάδρομος της Φιλαδέλφειας».
    Ο ίδιος ο Νετανιάχου έδωσε δύο διαδοχικές συνεντεύξεις μέσα στην εβδομάδα, όπου υπογράμμισε τη σημασία αυτής της νεκρής ζώνης μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας. Αυτοί που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι την «οδήγησε στα βράχια», υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να έχει κλείσει θετικά, αν συμφωνούσε μόνο να αποσύρει τα ισραηλινά στρατεύματα από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας.
    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο, παρουσίασε μια άλλη εικόνα, που επικεντρώθηκε στα προβλήματα σχετικά με την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι «βλάπτει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας». Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη εκτέλεση των έξι ομήρων, λέγοντας πως «πριν από τα γεγονότα αυτού του Σαββατοκύριακου, συνεργαζόμασταν με την Αίγυπτο και το Κατάρ, ιδίως για τις ρυθμίσεις της ανταλλαγής κρατουμένων και τη συγκρότηση ενός συνολικού πακέτου».
    Σ
    τη συνέχεια, ακολούθησαν οι εκτελέσεις των ομήρων, «οι οποίες κατά κάποιο τρόπο άλλαξαν τον χαρακτήρα ορισμένων από αυτές τις συζητήσεις», εξήγησε ο αξιωματούχος.

    «Υπάρχει ένας κατάλογος ομήρων, και όλοι τον έχουμε, και η Χαμάς τον είχε, και όλα τα μέρη τον είχαν, και τώρα υπάρχουν λιγότερα ονόματα στη λίστα», πρόσθεσε, συνεχίζοντας: «Είναι φρικτό» ιδιαίτερα με τη Χαμάς «να απειλεί να εκτελέσει περισσότερους ομήρους. Αυτό μας υπενθυμίζει πως έχουμε να κάνουμε με μια τρομοκρατική ομάδα».

    Η διαδικασία ανταλλαγής κρατούμενων και ομήρων

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος προσδιόρισε τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατούμενων ασφαλείας και τρομοκρατών που θα απελευθερωθούν σε ανταλλαγή με τους ομήρους σε 800, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίουν ισόβια για τη δολοφονία αμάχων.

    Όπως είπε, στην πρώτη φάση της συμφωνίας (τρεις συνολικά) αναμένεται ότι θα απελευθερωθούν περίπου 18-32 όμηροι, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης στη Ντόχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Η συμφωνία έχει συνολικά 18 παραγράφους, εκ των οποίων οι 14 έχουν ολοκληρωθεί, με τρεις από αυτές να αφορούν την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων, δήλωσε ο Αμερικανός. «Δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα μέχρι να διευθετηθεί αυτό το θέμα της ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων», εξήγησε.

    Ζητήματα γύρω από τον «διάδρομο της Φιλαδέλφειας»

    Ο αξιωματούχος μίλησε επίσης για τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, εξηγώντας ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων.

    «Οι Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, κατέθεσαν μια πρόταση με την οποία θα μείωναν σημαντικά την παρουσία τους στο διάδρομο», είπε ο αξιωματούχος, περιγράφοντάς την ως «αρκετά σημαντική μείωση», όπως είπε, τονίζοντας ακόμα ότι υπάρχουν επιλογές για την ασφάλεια των συνόρων που δεν περιλαμβάνουν την παρουσία των IDF κατά μήκος του διαδρόμου.

    «Θα βεβαιωθούμε και θα είμαστε σίγουροι ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι το πρωταρχικό ενδιαφέρον σε αυτή τη συμφωνία, έχω δει κάποιους Ισραηλινούς υπουργούς να λένε ότι αυτή η συμφωνία θα θυσίαζε κατά κάποιο τρόπο την ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτό είναι εντελώς αναληθές», δήλωσε ο αξιωματούχος.

    «Αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι η μη σύναψη αυτής της συμφωνίας αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ από ό,τι η πραγματική σύναψη της συμφωνίας», συνέχισε, καταλήγοντας πως «τελικά, αυτός θα αποφασίσει είναι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch