Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω από το θρίλερ με τα drones στο Κρεμλίνο - Έρχεται νέα κλιμάκωση;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω από το θρίλερ με τα drones στο Κρεμλίνο - Έρχεται νέα κλιμάκωση;

Με εξόντωση του Ζελένσκι απειλεί η Μόσχα μετά τη φερόμενη «επίθεση με drones εναντίον του Κρεμλίνου» - Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή το Κίεβο - Εκρήξεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις

Προς νέα κλιμάκωση βαίνει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, με τη Μόσχα να κατηγορεί το Κίεβο ότι το βράδυ της Τρίτης σχεδίασε και εκτέλεσε μία επίθεση με drones εναντίον του Κρεμλίνου, με στόχο την δολοφονία του Βλαντιμίρ Πούτιν και την ουκρανική πλευρά από την άλλη να αρνείται το γεγονός κάνοντας λόγο για προβοκάτσια. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές η συγκεκριμένη επιχείρηση, είτε διοργανώθηκε από τους Ουκρανούς είτε σκηνοθετήθηκε από τους Ρώσους, καταδεικνύει επί της ουσίας την έναρξη μιας σειράς ψυχολογικών επιχειρήσεων οι οποίες, συνήθως, προηγούνται και προετοιμάζουν την εκτέλεση σημαντικών στρατιωτικών κινήσεων επί του πεδίου της μάχης, όπως είναι η εαρινή αντεπίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σχεδόν σε όλο το μήκος του ρωσο-ουκρανικού μετώπου.

Video of the second drone strike on the Kremlin

16 minutes elapsed between the strikes of the two UAVs. pic.twitter.com/kawTNtxPVx

— Spriter (@Spriter99880) May 3, 2023
Η Μόσχα αργά χθες το βράδυ και προκειμένου να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου αποτυπώνεται η κατάρριψη των drones, δείχνοντας διαδοχικές εκρήξεις επάνω ακριβώς από το συγκρότημα της κατοικία και των γραφείων του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Τα drones φέρεται να καταρρίφθηκαν με χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες. Επίσης υπάρχουν εικασίες πως την ευθύνη κατάρριψής τους ενδέχεται να έχει μοντέλο αντι- drones που έχει αναπτυχθεί από τη ρωσική βιομηχανία και το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για την κατάρριψη άλλων εχθρικών drones. Σύμφωνα με ξένους ειδικούς το drones που εμφανίζεται στα ρωσικά βίντεο φαίνεται πως έχει λεπτά και σταθερά φτερά, αλλά και ορισμένα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στο κινεζικό Mugin-5, το οποίο είναι αποτελεσματικό αλλά και συνάμα εξαιρετικά φθηνό αφού το κόστος του δεν ξεπερνά τα 10.000 δολάρια. Θεωρητικά το Mugin-5 μπορεί να πετάξει επτά ώρες με ταχύτητα που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, γεγονός το οποίο καθιστά τη Μόσχα εντός της εμβέλειάς του, δεδομένου ότι σε ευθεία γραμμή η απόσταση που χωρίζει τη ρωσική πρωτεύουσα από τα ουκρανικά σύνορα είναι περίπου 450 χιλ. Όπως επισημαίνεται πάντως παρόμοιες δυνατότητες και επιδόσεις με το κινέζικο έχει και το ουκρανικό UJ-22. Το συγκεκριμένο drones θεωρείται πως φέρει σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, μπορεί να μεταφέρει εκρηκτικά βάρους μέχρι και 17 κιλά, έχοντας μέγιστη εμβέλεια τα 800 χιλ.

Ukraine "didn't attack Putin," Pres. Zelenskyy says after Russia accuses Ukraine of trying to strike the Russian president's residence in the Kremlin with two drones.

"We fight on our territory. We’re defending our villages and cities." https://t.co/H5XbnQq9vb pic.twitter.com/OicFlolikG

— ABC News (@ABC) May 3, 2023
Επιθετική ενέργεια
Σύμφωνα με τη Μόσχα η επίθεση των δύο drones κατά της κατοικίας του Ρώσου προέδρου, στο σύμπλεγμα κτιρίων του Κρεμλίνου, ήταν μία «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν», η οποία έγινε τις παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου τα drones εξουδετερώθηκαν από τα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στην περίμετρο του συγκροτήματος. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως η Ρωσία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης, αναφορά που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες δυτικών μυστικών υπηρεσιών πως η ρωσική πλευρά αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να κλιμακώσει τις επιθέσεις της εναντίον στρατιωτικών αλλά και πολιτικών στόχων στα μετόπισθεν του μετώπου.
Ιδιαίτερα σκληρές πάντως ήταν και οι δηλώσεις Ρώσων κυβερνητικών και πολιτικών αξιωματούχων όπως ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι η επίθεση κατά του Κρεμλίνου δεν αφήνει στη Μόσχα άλλη επιλογή από το να εξοντώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και την «κλίκα» του στο Κίεβο. Ανάλογα και ο πρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, υποστήριξε ότι η χώρα του έχει «τα όπλα για να σταματήσουν και να καταστρέψουν» το -όπως το χαρακτήρισε- «τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου».

Who are these people and why were they coming up the Kremlin roof right before the explosion? pic.twitter.com/qVoCJUZHwb

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) May 3, 2023
Ουκρανική απάντηση
Από την άλλη πλευρά η Ουκρανία εμφανίζεται να αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή της στο γεγονός, συνδέοντας τις αναφορές για επίθεση στο Κρεμλίνο, με την «υποτιθέμενη» -σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους- πρόσφατη σύλληψη Ουκρανών σαμποτέρ στην Κριμαία. Το Κίεβο θεωρεί ότι η Μόσχα σκοπεύει να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα περιστατικά προκειμένου να δικαιολογήσει το νέο μπαράζ αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών πόλεων, το οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες. Όπως ανέφερε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται για ένα σκηνοθετημένο από τους Ρώσους γεγονός το οποίο «θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως προσπάθεια προετοιμασίας ενός πλαισίου» που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα «για μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Ουκρανία».
Για τον Ουκρανό αξιωματούχο, μια τέτοια επίθεση, αν την είχε πραγματοποιήσει το Κίεβο - που θα ήταν η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 - «δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό πρόβλημα», τη στιγμή που η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας. «Αντίθετα, αυτό θα υποκινούσε τη Ρωσία σε ακόμη πιο ακραίες ενέργειες κατά του άμαχου πληθυσμού μας», υποστήριξε ο Ποντολιάκ συμπληρώνοντας πως η Μόσχα «είναι πολύ φοβισμένη με την έναρξη των ουκρανικών επιθέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής και προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να πάρει την πρωτοβουλία, να στρέψει αλλού την προσοχή».
Να σημειώσουμε πως το Κίεβο, σε συνεργασία με τις χώρες της Δύσης, εμφανίζεται να ολοκληρώνει τις πολεμικές ετοιμασίες του, συγκεντρώνοντας όπλα και πολεμοφόδια προκειμένου μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να διεξάγει μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τις περιοχές που κατέχει Ρωσία στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
Εκρήξεις στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις

Εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης, που διαβεβαίωσαν πως η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση.

Η Ρωσία διεξάγει εκστρατεία εντατικών πυραυλικών πληγμάτων και επιθέσεων με UAVs από τον Οκτώβριο του 2022, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όσο και πολιτικές υποδομές. Τα σημερινά πλήγματα καταγράφονται προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από πλήγμα στη Χερσώνα που σύμφωνα με το Κίεβο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άνθρωποι.

Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας ανέλαβαν δράση στην περιφέρεια του Κιέβου, ανέφερε μέσω Telegram η τοπική στρατιωτική διοίκηση. Δημοσιογράφος του Ρόιτερς στην πρωτεύουσα άκουσε τουλάχιστον μία ισχυρή έκρηξη.
Ουκρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγο για εκρήξεις στη Ζαπορίζια. Ο Γιούρι Μαλάσκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, ανέφερε μέσω Telegram πως και εκεί ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίσης λόγο για εκρήξεις στην Οδησσό. Οι προειδοποιητικές σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στο μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών περιφερειών της χώρας. Σύμφωνα με την ουκρανική Πράβντα, στα θραύσματα των ρωσικών drone που επιτέθηκαν στην Οδησσό ήταν γραμμένες φράσεις όπως «Για τη Μόσχα».
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις