Φουντώνουν τα σενάρια και δίνουν και παίρνουν τα ονόματα υποψήφιων υπουργών στην Τουρκία, καθώς, μερικές μόνο ώρες έχουν μείνει για την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου της χώρας, μετά τη νίκη στις εκλογές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Κλείδωσε» ο Σιμσέκ - Οι τρεις όροι που έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο
Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου έχει εξελιχθεί σε λόττο, λίγο πριν την ανακοίνωσή του. Κάθε τρεις και λίγο αλλάζουν τα ονόματα και οι καρέκλες, ενώ ένα μόνο όνομα φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και αυτό είναι του Μεχμέτ Σιμσέκ. Μόνο η καρέκλα δεν είναι ακόμη σίγουρη – θα είναι αυτή του αντιπροέδρου ή του υπουργού Οικονομικών;
Όπως αναφέρθηκε και χθες, ο όρος που έβαλε ο Σιμσέκ στον Ερντογάν ήταν η αύξηση των επιτοκίων από το 8.5% στο 25%. Ωστόσο, οι όροι είναι τρεις. Να αναλάβει ο Σιμσέκ το υπουργείο Οικονομικών με δική του ομάδα και να ορίσει εκείνος νέο διοικητή στην Κεντρική Τράπεζα – και συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην ιστορία, ακούγεται μία γυναίκα. Ο Σιμσέκ συναντήθηκε και μίλησε τετ α τετ επί 2.5 ώρες με τον Ερντογάν. Του εξήγησε καθαρά τι πρέπει γίνει. Κυρίως, όμως, ο βασικός όρος που έθεσε ο Σιμσέκ ήταν να μην παρέμβει πουθενά ο Τούρκος πρόεδρος. ΤΟ παρασκήνιο λέει ότι, στην αρχή, ο Ερντογάν έφερε πολλές αντιρρήσεις. Στη συνέχεια, όμως, σιώπησε- γεγονός που ερμηνεύουν στην Τουρκία ως αποδοχή τελικά των όρων του Σιμσέκ. Μένει να φανεί σήμερα.
Η άλλη τρίλιζα που παίζεται είναι με τον Ιμπραχίμ Καλίν και τον Φιντάν, και τα υπουργεία στα οποία μάλλον θα τους τοποθετήσει. Ποιος θα αναλάβει το Εξωτερικών; Ο διοικητής της ΜΙΤ το ζητάει εδώ και χρόνια, αλλά ο Ιμπραχίμ Καλίν είναι ο αρεστός της Δύσης. Το άλλο που φημολογείται επίσης στην Άγκυρα είναι ότι ο Ερντογάν πρότεινε στον εθνικιστή εταίρο του, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να γίνει αντιπρόεδρός του, αλλά ο Μπαχτσελί φέρεται να μην αποδέχθηκε την προσφορά αυτή.
Αμηχανία για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, σαστισμένη και ανήσυχη παρακολουθεί η Άγκυρα την εξέλιξη της έγκρισης της πώλησης F-35 στην Ελλάδα, την ώρα που η ίδια περίμενε να υπάρξει εξέλιξη στο δικό της θέμα με τα F-16. Τα δημοσιεύματα και οι συζητήσεις στην τουρκική τηλεόραση βγάζουν ενόχληση και πικρόχολα σχόλια, κυρίως λόγω της χρονικής συγκυρίας που έγινε αυτό το βήμα υπέρ της Ελλάδας. Τέσσερις ημέρες μετά τη νίκη του Ερντογάν, λένε, αντί να δώσουν τα F-35 στην Τουρκία, τα έδωσαν σε εχθρικές χώρες, όπως η Ελλάδα. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πάλι την κυβέρνηση της Αθήνας και πάνε να προκαλέσουν νέα διαμάχη με την Άγκυρα, και να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία στο Αιγαίο, λένε κάποιοι άλλοι, που βλέπουν μάλιστα ότι η έγκριση, ακόμη και για τα εκσυγχρονισμένα F-16 της Άγκυρας, περνά από την Αθήνα και το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ.
Όπως θεωρείται στην Τουρκία, το μόνο που μπορεί να κάμψει το Κογκρέσο είναι οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Και θεωρούν πως πρέπει να εγκρίνει, βεβαίως, η Ουάσιγκτον τα F-16 της Άγκυρας. Βλέπουν πάλι ένα 5ετές κενό στην αεροπορική άμυνα της Τουρκίας το οποίο, μάλιστα, θεωρούν επικίνδυνο καθώς, θα μπορέσουν να παραλάβουν το 2028, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη Rafale.