Κόσμος

Φωτιές στον Καναδά: Πώς εξηγείται ο πορτοκαλί ουρανός που σκέπασε τη Νέα Υόρκη

Φωτιές στον Καναδά: Πώς εξηγείται ο πορτοκαλί ουρανός που σκέπασε τη Νέα Υόρκη

«Πνιγμένη» στον καπνό η Νέα Υόρκη - Γιατί η φωτιά «έβαψε» πορτοκαλί τον ουρανό.

Οι καταστοφικές φωτιές στον Καναδά δημιούργησαν απόκοσμες εικόνες στη Νέα Υόρκη, η ατμόσφαιρα της οποίας καλύφθηκε από έναν τεράστιο νέφος καπνού.

Ο ουρανός της «πόλης που δεν κοιμάται ποτέ» «βάφτηκε πορτοκαλί» και θυμίζει σκηνικό από τον πλανήτη Άρη, όχι από κάποια Δύση ή Ανατολή Ηλίου, αλλά από τις πάνω από 400 πυρκαγιές που καίνε στον Καναδά.

Γιατί όμως ο καπνός από τις φωτιές κιτρινίζει τον ουρανό αντί να δώσει γκρι ή μαύρο χρώμα; Η απάντηση έχει να κάνει με τα σωματίδια της ατμόσφαιρα, όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το περιοδικό Time.

Το ηλιακό φως που ρέει στη Γη έρχεται σε εμάς ως μια καθαρή λευκή δέσμη, που περιέχει τα επτά μήκη κύματος της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που παράγουν τα χρώματα του ορατού φάσματος: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί και ιώδες. Όσο πιο κοντά στο κόκκινο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερο είναι το μήκος κύματός του.

Τα μόρια και τα σωματίδια που συνθέτουν την ατμόσφαιρα της Γης δεν αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα μήκη κύματος με τον ίδιο τρόπο. Τα περισσότερα από τα χρώματα απορροφώνται πριν φτάσει το φως του ήλιου στα μάτια μας. Εξαίρεση αποτελεί το μπλε, του οποίου το μήκος κύματος είναι ακριβώς το σωστό μέγεθος ώστε να αποφύγει να απορριφθεί και να διασκορπιστεί σε εμάς. Το αποτέλεσμα αυτού: ένας γαλάζιος ουρανός.

Όταν οι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα σωματίδια καπνού είναι μεγαλύτερα από τα άλλα σωματίδια και μόρια που αποτελούν συνήθως τον αέρα και αυτό αλλάζει τις ιδιότητες φιλτραρίσματος της ατμόσφαιρας, αναγκάζοντάς την να απορροφά το πράσινο, το μπλε, το λουλακί και το ιώδες και να διασκορπίζει το κόκκινο και ιδιαίτερα το πορτοκαλί και το κίτρινο, σε εμάς.

«Βλέπουμε σιωπηρές κόκκινες ανατολές και ηλιοβασιλέματα κάτω από συνθήκες έντονου καπνού», σημείωσε μιλώντας στη NASA ο Ράιαν Στάουφερ, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ. «Σε ακραίες περιπτώσεις όπως αυτή την εβδομάδα, ο ήλιος μπορεί να σκοτεινιάσει εντελώς».

Το ατμοσφαιρικό φιλτράρισμα εξηγεί επίσης γιατί ακόμη και όταν ο ουρανός είναι καθαρός, οι ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα είναι κόκκινα και αρκετά αμυδρά ώστε να μπορεί να τα δει κανείς απευθείας. Όταν το ηλιακό φως ταξιδεύει προς εμάς από τον ορίζοντα, πρέπει να περάσει μέσα από μια παχύτερη «κουβέρτα» αέρα από ό,τι όταν έρχεται σε μας από πάνω. Αυτό είναι αρκετό για να εξαφανιστούν τα μπλε μήκη κύματος και να διασκορπιστεί το κόκκινο.

Όσο καίνε οι πυρκαγιές, η NASA θα τις παρακολουθεί με τους δορυφόρους Terra , Aqua και Aura που μελετούν τη Γη από ψηλά, κάνοντας πολλαπλές παρατηρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ηλιακό φως απορροφά ή ανακλά η ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά δε τον πλανήτη Άρη - όπου οι φωτιές δεν μπορούν να εξαπλωθούν στην αδύναμή του ατμόσφαιρα που περιέχει 95% διοξείδιο του άνθρακα - οι πορτοκαλί ουρανοί οφείλονται και πάλι στα σωματίδια της ατμόσφαιρας.

Σε αυτή την περίπτωση, τα σωματίδια αποτελούνται από σκόνη οξειδίου του σιδήρου και εκτοξεύεται από τους αρειανούς ανέμους, οι οποίοι απορροφούν το μπλε φως και διασκορπίζουν το πορτοκαλί και το κόκκινο στην επιφάνεια.

Ο Άρης θα ζει μόνιμα σε αυτό το σκοτάδι. Στη Γη, ευτυχώς, το πορτοκαλί πέπλο θα σηκωθεί όταν σβήσουν οι πυρκαγιές - όποτε και ο ουρανός θα γίνει πάλι μπλε.

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JUSTIN LANE

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup